CES 2018: ThinkPady 2018 – spousta novinek!

6. 1. 2018 | 14

Kromě prezidentských voleb se v příštím týdnu koná také každoroční výstava spotřební elektroniky v Las Vegas – CES 2018. Lenovo však tradičně už v předstihu představilo některé z novinek, které zde předvede. A jedná se o nové ThinkPady!

Přestože Lenovo zatím neuvolnilo žádné detailní podrobnosti, víme, jaké novinky na nás začátkem roku 2018 chystá v rodině ThinkPad a musím uznat, že po posledních dvou klidnějších letech, kdy Lenovo spíše řadu ThinkPad konsolidovalo a přemýšlelo, kam dál, zde máme opět řadu změn a novinek…

V první řadě si Lenovo konečně ujasnilo (a snad to tak bude i nadále) názvosloví předně s ohledem na slůvko „Yoga“. Yoga tak již není samostatná řada, ale ohebný „typ“ daného modelu, podobně jako tomu bylo loni u ThinkPadu X1 a jeho vícerežimového kolegy X1 Yoga. Dále se Lenovo vrací po dlouhé době ve větší míře k 13″ úhlopříčce, po které již od X301 zákazníci volají. No a v neposlední řadě tu máme nové procesory Intel osmé generace a rovněž nové technologie, se kterými souvisí zcela nové, avšak univerzální dokování (ano, už zase…), univerzální USB-C nabíjení napříč všemi modely a i letos je vše tenčí, lehčí a celkově kompaktnější.

Zapomenout ještě nesmím na novinku v podobě fyzického zaslepení webové kamery v noteboocích po vzoru All-in-One počítačů, které navrhl bývalý kormidelník ThinkPadu, David Hill, jemuž Lenovo říká ThinkShutter.

To by byl takový průřez, co vše můžeme obecně čekat, nyní se podíváme na konkrétní modely…

ThinkPad X280, X380 Yoga

V řadě X došlo hned k několika změnám. Jednak se nabídka modelů rozšířila z jednoho (tradičního 12″ „ixka“) na dva, no a je třeba zmínit, že se letos nejedná o facelift, ale zcela novou generaci s novou konstrukcí a tělem. Najdeme zde tak kromě zmíněného tradičního 12″ modelu X280 také 13″ konvertibilní X380 Yoga s panty otočnými o 360° pro čtyři režimy provozu a podporou aktivního pera Active Pen.

Mezi další zajímavosti patří:

  • Celá řada X samozřejmě splňuje testy odolnosti Mil-Spec.
  • Díky funkci rychlého nabíjení Rapid Charge jste schopni nabít 80 % baterie za 60 minut.
  • X280 vydrží až 16,6 hodin na jedno nabití, X380 Yoga až 13,6 hodin.
  • X280 je o 20 % lehčí a 15 % tenčí (17,4 mm) než minulá generace.
  • X380 Yoga kromě aktivního pera volitelně nabízí také infračervenou kameru pro biometrické rozpoznání skrze Windows Hello.
  • X280 začíná na (necelých) 1 000 USD, X380 Yoga na (necelých) 1 500 USD, ve světě začnou být dostupné hned v lednu.

ThinkPad T480, T480s, T580

Klasická řada T se, jak se zdá, velkých změn nedočkala, těmi prošla loni především s ohledem na ztenčený 14″ „slim“ model a 15″ klasiku, takže o zcela novou generaci se nejedná, spíše o facelift dle letošních standardů.

Zásadní informace:

  • Podpora zabezpečení infračervenou kamerou, čtečkou otisků prstů a zacloněním kamery ThinkShutter.
  • Volitelné dedikované grafiky a 4K displeje pro 15″ model T580.
  • Výdrž na jedno nabití díky bateriím s rozšířenou kapacitou až 27 hodin.
  • T480s je jedním z nejlehčích notebooků ve své kategorii.
  • T480 startuje na necelých 1 000 USD, T480s na necelých 1 300 USD a T580 na necelých 1 100 USD, všechny ve světě dostupné již teď v lednu.

L380 Yoga, L380, L480, L580

Velmi zajímavé novinky přineslo Lenovo do řady L – řadě se očividně daří, čemuž se vůbec nedivím, protože nabízí výborný poměr ceny, výbavy a výkonu (osobně je to aktuálně moje nejoblíbenější řada z racionálního pohledu), a tak ji vedle 14″ a 15″ provedení Lenovo rozšířilo o dva 13″ modely – L380 s klasickou konstrukcí a L380 Yoga s konvertibilní konstrukcí. Nezapomnělo se ani na dedikované grafiky AMD nebo stříbrné provedení.

Hlavní novinky:

  • Nové 13″ provedení a přepracované 14″ a 15″ modely, které jsou tenčí a lehčí.
  • Volitelné vícedotykové displeje, kompletní dokovací řešení a 8. generace procesorů Intel.
  • 15″ model L580 volitelně nabízí dedikované grafiky AMD.
  • Nové modely dostupné ve světě od února, L380 Yoga začíná na 550 USD, L380 na 450 USD, L480 na 780 USD a L580 na 770 USD.

Lenovo Tablet 10

Celkem velkým překvapením (alespoň pro mě) bylo – v rámci portfolia ThinkPad – představení zařízení s názvem Lenovo Tablet 10, které ztělesňuje 10palcový tablet s Windows, odpojitelnou QWERTY klávesnicí, 9hodinovou výdrží na baterii, ale také funkcemi, které přímo cílí na firemní či podnikatelské prostředí, jako je vyhrazený bezpečnostní TPM čip a čtečka otisků prstů, výrobce jej zároveň promuje jako vhodné zařízení pro zdravotnictví či prodej. Lenovo zatím o zařízení mnoho informací neuvolnilo (jejich souhrn níže), zároveň není jasné, zda se jedná o pokračovatele rodiny ThinkPad Tablet. Více se snad od Lenova dozvíme v Las Vegas.

Zásadní informace:

  • Tablet s oddělitelnou klávesnicí postavený na procesorech Intel Celeron N.
  • Disponuje čtečkou otisků prstů a vyhrazeným bezpečnostním TPM čipem.
  • Integrované dobíjecí pero, až 9hodinová výdrž na baterii a mobilní připojení.
  • Ve světě dostupný již v lednu, cena zatím neoznámena.

Nové dokovací stanice

A je to opět tady – Lenovo představuje novou generaci dokovacích stanic, ta předchozí (resp. současná) opět nevydržela extrémně dlouhou dobu (od generace 40 do 70), a tak se zdá, že Lenovo v trendu zkracování životního cyklu dokovacích stanic pokračuje. Ačkoliv se nejedná o populární krok zvláště z pohledu firemní klientely, pevně doufám, že tento krok Lenovo dobře promyslelo, ale hlavně že k němu má dobré důvody a firmám přinese výhody.

Zásadní informací zde je, že nové dokovací řešení zcela mění koncepci – ačkoliv vypadá podobně, dokovací konektor již není na spodní straně zařízení (předpokládám, že důvodem je neustále se ztenčující notebooky, kde dokovací konektor na spodku limitoval tloušťku a rozmístění komponent uvnitř), ale z boku. Po „vložení“ do stanice, které by mělo být v principu stejné jako doposud, se konektor zboku do zařízení nasune. Dle dostupných informací se jedná o konektor založený na bázi Thunderbolt 3, což je ovšem pozitivní zpráva s ohledem na univerzalitu takového řešení.

Zásadní informace:

  • Zcela nový přístup k tradičnímu dokovací skrze mechanizmus fungující na principu připojení nasunutím jedním dotykem.
  • Navržen pro kompatibilitu s většinou 12″, 14″ a 15″ ThinkPadů (X280, T480, T480s, T580, L480, L580).
  • Nabízí kompletní možnosti konektivity včetně zabezpečení zámkem.
  • Nové dokovací stanice ThinkPad budou dostupné v lednu ve třech variantách – Basic 90W za 199 USD, Pro 135W za 249 USD a Ultra 135W za 299 USD.

ThinkVision X24, ThinkVision P32u

No a na závěr ještě dodám, že kromě notebooků, tabletu a dokovacích stanic samotných Lenovo uvádí také dva nové, prémiové firemní monitory z řady ThinkVision. Jedná se o model X24 s 24″ úhlopříčkou, Full HD IPS panelem s 96% pokrytím sRGB barevného prostoru a úžasně tenkým provedením. Vedle něj je to o poznání dražší 32″ monitor P32u s rozlišením 4K, téměř bezrámečkovým provedením a podporou Thunderbolt 3 připojení (vstup i výstup) pro řetězení obrazovek.

Zásadní informace:

  • ThinkVision X24 je ultratenký monitor s tloušťkou 4 mm a rámečkem pouze 1,1 mm.
  • Full HD IPS panel s širokými pozorovacími úhly a 96% pokrytím sRGB gamutu.
  • ThinkVision P32u nabízí 4K (UHD) rozlišení a široké barevné spektrum.
  • 32″ téměř bezrámečkový displej nabízí vstup i výstup Thunderbolt 3 pro řetězení.
  • Podstavec podporuje změnu výšky, sklonu, otočení i režim na výšku.
  • X24 bude k dispozici od ledna za 250 USD, P32u od března za 1 350 USD.
To by bylo pro dnešek vše. Co na novinky říkáte? Líbí se vám obrození 13″ ThinkPadů? A co nové dokování? Ozvěte se v komentářích!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky