CES 2018: QWERTY klávesnice a zdravotní prohlídka díky telefonu

14. 1. 2018 | 0

S novými Moto Mods, které Lenovo ukázalo v Las Vegas, získáte fyzickou QWERTY klávesnici nebo i zařízení na zdravotní prohlíkdu!

Letošní CES se – ostatně jako každý rok – přehnal přes Las Vegas i světový internet jako příslovečná velká voda a my se nyní ohlížíme za tím, co přinesl. Protože jsme právě vydali recenzi Moto Z2 Play (a brzy bude následovat recenze nových Moto Mods), začneme s dvojicí příslušenství Moto Mods, která rozšiřují možnosti telefonů Moto Z. Jeden z „modů“ je velmi okrajový a dražší než samotný telefon, ten druhý je naopak velmi očekávaný…

Zdravotní prohlídka díky smartphonu

Hned na úvod musím uvést věci na pravou míru – ne, nemluvíme zde o zdravotní prohlídce osobním lékařem na dálku, skrze různé konferenční systémy či „po telefonu“. Skutečně zde mám na mysli zdravotní prohlídku zprostředkovanou přímo vaším telefonem. A díky všestrannosti platformy Moto Mods není překvapením, že vám právě jeden takový „mod“ po připevnění k vašemu smartphonu Moto Z prohlídku zprostředkuje.

Lenovo Vital Moto Mod se připevní k Moto Z, zasunete do něj prst a doplněk změří srdeční tep, dechovou frekvenci, tělesnou teplotu, nasycenost krve kyslíkem a také krevní tlak. V okamžiku tak získáte poměrně komplexní rozborku vašeho stavu, kterou vám samozřejmě telefon zobrazí na svém displeji.

Musím upozornit, že – na rozdíl od mnoha jiných konceptů, které dříve Lenovo ukazovalo – se tentokrát jedná o opravdový produkt, který cílí na velmi okrajovou cílovou skupinu, a to nejen proto, že se jeho cenovka zastavila těsně pod 400 dolary (pokud by se kdy dostal do Čech, připočtěte daně, import a nutně malou zásobu, bavíme se minimálně o 10 000 Kč), jedná se také o masivní doplněk, který s sebou jistě majitel nebude nosit po kapsách. Začít se má prodávat v dubnu v USA.

Do jisté míry tím ale Lenovo také ukazuje, že Moto Mods jsou opravdu neskutečně flexibilní platformou, na které se dají stavět nejenom zajímavé doplňky pro běžné spotřebitele, ale také pro specifické využití, jakým může být i oblast medicíny.

Fyzická QWERTY klávesnice

Jistě si pamatujete na projekt Indiegogo, který podporovala Motorola, z nějž vzniklo několik návrhů na nové Moto Mody. Jedním z nich byl také „mod“ s mechanickou QWERTY klávesnicí (viz náš článek), který nyní spatřuje světlo světa pod názvem Livermorium Slider Keyboard Moto Mod. Jeho téměř finální verzi výrobce Livermorium právě na CESu ukázal s koncovou cenovkou 99 USD a zahájením prodeje v březnu.

Dle dojmů komentátorů z nefinální verze má představená klávesnice své nesporné výhody včetně rozumného rozložení a velikosti, možností vysunutí včetně vyklopení (úhel 60°) a položení na podložku, velmi kompaktního a čitelného chodu mechanismu nebo podsvícení jednotlivých kláves. Na druhé straně zazněla kritika vůči velikosti (telefon je s klávesnicí téměř třikrát tlustší), některým laciněji působícím plastovým částem a ostrým hranám. Nicméně pravdou je, že finální kousek může být o něco vyladěnější.

Výrobce navíc tvrdí, že bude-li se produktu dařit, může se objevit vylepšená verze s vestavěnou baterií.

Co na nové Moto Mods říkáte? Jste příznivci mechanických QWERTY klávesnic v telefonech?

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky