Lenovo ThinkPad 25: První dojmy

7. 12. 2017 | 21

Je to tu! Vcelku obyčejný, a přesto tak unikátní ThinkPad si konečně našel cestu i na český Lenovo Blog. První dojmy, postřehy, pocity z retro notebooku ThinkPad 25!

Disclaimer: Rozhodl jsem se pojmout své první postřehy trochu jinak, než je obvykle zvykem. Doufám, že proti tomu nebudete nic namítat. Legendy neožívají každý den, budu proto tento příspěvek psát více blogově, odložím plášť profesionality. Nemějte mi to za zlé, všechny dojmy a pocity jsou opravdové.

Jakmile se mi naskytla příležitost strávit nějaký čas s tímto výročním notebookem, neváhal jsem. Když jsem pak k večeru v pražských Holešovicích nakládal černou kartonovou krabici do auta, měl jsem docela dost jasnou představu, co mě čeká. Poslední skutečný ThinkPad. Bude skvělý, ale pořád je to jen notebook. Cestou domů jsem se potýkal s nástrahami pražského provozu a na vzácný náklad v kufru mé HTP jsem tak nějak zapomněl.

To jsem ale nevěděl, jak vlastně překvapím sám sebe. Když totiž přede mnou doma na stole ležela tajemná černá krabice, doběhla mi neopakovatelnost okamžiku. Takový notebooky už se nevyrábí. A podle toho, co víme, už se ani vyrábět nebudou. Takže to je svým způsobem naposled. Dal jsem se do rozbalování. Když jsem notebook vybalil z černého textilního obalu, hned jsem poznal to dobře známé pogumované víko. To už jsem ale rychle chňapal po základně a laptop otevřel.

Vážení přátelé, těžko se mi hledají slova. Lenovo ThinkPad 25 je opravdový ThinkPad. Celkové designové pojetí je zkrátka nezaměnitelné. Připadá mi, jako bych měl před sebou většího nástupce nezapomenutelného modelu X301. Tenký a přesto nesmírně elegantní industriální design s vytříbenou a opravdu praktickou klávesnicí, navíc pojatý v moderním hávu! To je něco, co žádná designová novinka nemůže překonat. Mnozí s mým výrokem asi budou nesouhlasit. Budou s vášnivou nostalgií vzpomínat na legendy jako T43 či T61 a srovnávat: ThinkPad 25 je nedotažený, chybí mu některé porty. Chybí stavové diody, lampička, UltraBay. Obsahuje komponenty, které nikdo ze skalních fanoušků nechtěl a nechce.“ Jakmile ale tento notebook dostanete do rukou, veškerá skepse a nelibost jde rázem stranou. Proč? Protože tohle je prostě ThinkPad.

První pohled ihned směřuje na klávesnici. Zrak hbitě kontroluje, zdali někde něco nechybí. A ono ne! Všechno je tam, kde má být. Sedmá řada klávesnice s Print Screenem, Scroll Lockem, Pause, Insertem. Samotný blok kláves pro pohyb v textu s logickým uspořádáním (Žádný PageUp vedle šipek!). Zdvojený Escape a Delete pro snazší hmatovou orientaci. Typický modrý Enter a modré popisky kláves. Klávesa kontextové nabídky (Ne, tam opravdu PrintScreen nemá co dělat!). Klávesy pro pohyb vpřed a vzad (Ty tam mají co dělat!). A hele, opravdu jsou zde i oddělené klávesy ovládání zvuku! Co víc si lze přát?

Klávesnice je jedním slovem vynikající. Někomu v Lenovu na ThinkPadu 25 přeci jen opravdu záleželo, mechanika kláves je perfektní. Psaní je pohodlné, nemám problém s překlepy (a to zrovna v této disciplíně mají ostrůvkové klávesnice navrch). Klávesnice má oproti modelům T420 či X220 snížený zdvih (stejně jako ostrůvková klávesnice modelu T470). Ničemu to ale nevadí, naopak. Osobně mi chybí numerický blok integrovaný do písmenkové části klávesnice, ale uznávám, že ten asi opravdu téměř nikdo nepoužíval. Podsvícení klávesnice není dokonalé, svítící hranaté klávesy ale vypadají ve tmě fantasticky.

Z notebooku přímo dýchá to, co máme na starých ThinkPadech tak rádi. Hranatost, praktičnost, celková podřízenost ergonomii a maximální funkčnosti. Někdo si dal dokonce tu práci a znovu mírně zakulatil spodní část palmrestu, takže spodní strana notebooku neřeže do dlaně. Co naplat, že tu máme obrazovku s poměrem stran 16:9 (Proč je dotyková?), trackpad postrádá vlastní oddělená tlačítka (trackpad je mimochodem skutečně vynikající!), chybí stavové diody a posvátná lampička ThinkLight, nebo že tu máme pouze nízkonapěťový procesor? V záplavě dnešní produkce je ThinkPad 25 výjimečný a jako celek prostě funguje. Proč? Protože nemá vůbec žádnou konkurenci. A dedikovaná grafika se dá nějak přežít.

Na takový notebook mnozí z nás čekali. Čekali jsme hodně dlouho. A nutno podotknout, že jsme čekali marně. Lenovo se rozhodlo vyrobit jen pět tisíc kusů. Tomuto kroku nikdo z redakce nerozumí, vlastně mu nerozumí asi vůbec nikdo. A to je škoda. Musíme se smířit s tím, že když se chce, tak to jde. Ale ono se, bohužel, nechce.

Maličkost, která potěší. Kdo je ještě dokáže vyjmenovat?

No, dost řečí. Já si teď budu s dovolením užívat několik týdnů mé soukromé IT renesance. Jakékoliv dotazy pište dolů do komentářů. Ptejte se, co vás zajímá a co byste chtěli najít v recenzi. A pokud bych se už neozýval, je to jen proto, že jsem zrealizoval svůj déle plánovaný odchod na Bahamy a ThinkPad 25 si kradu beru s sebou…

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky