Motorola Moto G Plus 5. generace: nejlevnější fotomobil?

6. 11. 2017 | 0

Zařízení řady Moto G se řadí do střední třídy a nabídnou skvělý poměr ceny a výkonu. Stejně tak jsou na tom nejnovější modely Moto G5, jejichž nejvybavenější model Moto G5 Plus si představíme v dnešní recenzi.

Parametry

  • Displej: 5,2“ IPS s FullHD rozlišením (1920 x 1080 pixelů), přibližně 424 pixelů na palec, Gorilla Glass 3
  • Procesor: osmijádrový Qualcomm Snapdragon 625 o taktu 2GHz
  • GPU: Adreno 506
  • Paměť: 3 GB RAM, 32 GB vnitřní úložiště s možností rozšíření paměťovými kartami až o 128 GB (samostatný slot)
  • Fotoaparát: Zadní 12 MPx s duálním bleskem, duálním ostřením, PDAF a světelností f/1,7,  přední 5 MPx
  • Baterie: 3 000 mAh, nevyměnitelná, s podporou rychlonabíjení
  • Konektivita: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.2, LTE (850, 900, 1800, 1900 MHz), A-GPS, Dual SIM, NFC
  • Operační systém: Čistý Android 7.0
  • Rozměry: 150,2 x 74 x 7,7 mm
  • Hmotnost: 155 g

Design a konstrukce

První z modelů Moto G pod křídly společnosti Lenovo, Moto G3, byl vybaven gumovými zády, jeho nástupce Moto G4 je měl plastová a stejně je na tom i běžná Moto G5. Moto G5 Plus je ale přeci jen prémiovější model a tomu by plastová záda neslušela. Namísto toho jsou kovová, plastové díly je možno nalézt pouze v oblasti antén. Rámeček telefonu je taktéž kovový.

Zadní strana telefonu disponuje čočkou fotoaparátu, zasazenou v kruhu spolu s duálním LED bleskem. Na zadní straně se nachází ještě malý mikrofon. Z nové generace se bohužel vytratil tzv. dimple – malá prohlubeň na jeden prst pod fotoaparátem, díky čemuž se telefon lépe držel při volání.

Pravá strana nabízí tlačítko pro zapnutí a vypnutí displeje, nad kterým se nachází jednolité tlačítko pro úpravu hlasitosti. Levá strana je prázdná.

Spodní strana skrývá 3,5mm jack a microUSB konektor, který dle mého názoru mohl vystřídat novější USB-C. Na vrchní straně nalezneme již jen šuplík pro vložení SIM a microSD karet.

Přední stranu tvoří velký 5,2“ displej, pod kterým je čtečka otisků prstů. Nad displejem je reproduktor, který slouží jak k hovorům, tak k reprodukci hudby a vyzvánění. Napravo od něj je již jen selfie fotoaparát. Notifikační LED diodu bychom zde hledali marně, tu nahrazuje u všech Moto zařízení funkce Moto displej, na které se všechny notifikace zobrazí v okamžiku, kdy se na telefon podíváte, uchopíte jej, nebo s ním pohnete.

Telefon je pokryt voděodolnou nanovrstvou, která odpuzuje tekutiny. Díky tomu telefon odolá polití, mírnému dešti, nebo postříkání. Telefon sím o sobě však není vodotěsný.

Displej

Displej tvoří 5,2“ panel typu IPS o FullHD rozlišení, který je kryt odolným sklem Gorilla Glass 3. Na dané velikosti je hustota pixelů na displeji přibližně 424 na jeden palec. Displej se řadí k těm lepším ve své třídě. Podává dostatečně syté barvy, hladina minimálního jasu je dostatečně nízká, aby vás za tmy neoslnila a maximální jas je na takové úrovni, že i přes přímé slunce na displej perfektně uvidíte.

Zvuk

Od zvuku jsem popravdě příliš neočekával, ale příjemně mě překvapil. Samotný reproduktor se nachází nad displejem a je kombinovaný s reproduktorem pro volání. Reprodukovaný zvuk je dostatečně hlasitý a čistý. Při vyšších hlasitostech se ztrácejí náznaky basů a přibývá škvrčení, což je však u reproduktorů v mobilních telefonech normální.

Hardware a výkon

O dostatečný přísun výkonu se stará loňský osmijádrový SoC čip Qualcomm Snapdragon 625. Ten je tvořen osmi jádry ARM Cortex-A53 taktovanými na 2GHz, grafickým čipem Adreno 506 a DDR3L řadičem s pamětí RAM o kapacitě 3GB. Díky těmto parametrům telefon nebude ve výkonu zaostávat. Zvládne i náročnější hry a aplikace. Pro hry, aplikace, fotografie a data je zde 32GB interního úložiště, které lze prostřednictvím microSD paměťových karet rozšířit až na 128GB. Také vzhledem k čistému operačnímu systému Android nelze pozorovat jakékoliv záseky v chování operačního systému. Vše je krásně plynulé a stabilní.

V benchmraku AnTuTu telefon dosáhl 63 137 bodů, což z něj nedělá papírově nejsilnější model v dané cenové relaci, nicméně s nedostatkem výkonu se podle mého názoru nesetkáte.


Fotoaparát

Fotoaparát má být hlavní chloubou tohoto telefonu. Nabídne velký snímač, na který se vleze 10x více pixelů než na běžné snímače, s optikou o světelnosti f/1,7. Rozlišení snímače je pak „jen“ 12 Mpx, což nevypadá na první pohled moc dobře, nicméně nač více megapixelů. Více megapixelů neznamená lepší fotografie a v tomto případě je dobře, že se sáhlo po kvalitnějším čipu s papírově menším rozlišením.

Výchozí aplikace pro fotoaparát disponuje manuálním režimem, díky čemuž lze z fotoaparátu získat maximum. Velkou škodou je absence optické stabilizace při fotografování, ta je aktivní pouze při natáčení. Díky velké světelnosti to však příliš nevadí – fotoaparát udělá fotografie v kratším čase a stabilizace není tolik potřeba.

Fotografie i přes to mají drobné chybky. V protisvětle jsou fotografie tmavé, při přímém světle má fotoaparát problém s vyvážením bílé. Barvy více méně odpovídají tomu, co za tuto cenu můžeme získat. Nemůžeme čekat zázraky i přes vychvalování fotoaparátu. Na druhou stranu si alespoň aplikace fotoaparátu barvy nevylepšuje softwarově, a nedochází tak k faux pas v podobě nereálných barev. Přímo v prostředí fotoaparátu před vyfocením je možné změnit hodnotu jasu, čímž se můžete snadno vyhnout dalšímu upravování fotografií.

Selfie fotoaparát má tendenci některé fotografie přesvětlovat, nicméně i při rozlišení 5Mpx podává vskutku kvalitní výstup.

Video je možné pořizovat při 30 snímcích za sekundu (při FullHD). Je zde i tzw. slow-motion, ovšem při snížené kvalitě nahrávání. Nahrávání funguje bez jakýchkoliv problémů, ostření je rychlé a velmi přesné.

Operační systém

Jak je již u zařízení Moto zvykem, i tento model nabídne čistý operační systém Android, zde ve verzi 7.1, který nabídne pouze pár aplikací od Motoroly. Tyto aplikace slouží k ovládání telefonu gesty – je zde funkce pro zapnutí svítilny zatřepáním, otevření fotoaparátu pohybem smartphonu, Moto displej a další. Snad nejpříjemnější funkcí je možnost používat čtečku otisků prstů jako touchpad a snímat gesta. Například pro krok zpátky stačí po čtečce přejet prstem zprava doleva, pro vyvolání seznamu aplikací zase opačně. Čtečka otisků prstů tak plně nahradí systémová tlačítka, která je tak možné schovat. Tím uživatel získá více prostoru pro zobrazení na displeji. Řekl bych, že je to příjemná alternativa k senzorovým tlačítkům pod displejem.

Model G5 Plus se pyšní příslibem nejnovějšího operačního systému Android 8 Oreo, což Motorola oznámila před nedávnem na svém blogu.

Baterie

Baterie disponuje průměrnou kapacitou 3000mAh, díky čemuž vydrží celý den aktivního používání. A pokud ne, díky přibalené rychlonabíječce je možné jej za 15 minut nabít až na 20 % kapacity. Při přehrávání FullHD videa ve smyčce z YouTube s polovičním jasem a zvukem telefonu ubývalo přibližně 10 % kapacity za hodinu. Následné nabití trvalo přibližně hodinu a půl.

Při běžném používání mi nedělalo problém vydržet s telefonem celý den, aniž bych jej musel znovu nabíjet. A to je velice příjemné plus.

Komunikace

Telefon podporuje všechna u nás používaná pásma pro LTE, což je dnes již samozřejmostí. Telefon měl v některých místech problém s udržením signálu, což přisuzuji kovové konstrukci. V místech, kde můj běžný plastový telefon měl jednu čárku, Moto G5 Plus byl zcela bez signálu. Musím však dodat, že jediné místo, kde jsem si tohoto jevu všiml, bylo na chatě, daleko od civilizace. V běžné městské zástavbě jsem se s nedostatečným signálem nesetkal. Dále již telefon se signálem problémy neměl. Ať už u příjmu GPS (fixace byla rychlá a velmi přesná), nebo WiFi. Tu telefon podporuje jak na 2,4GHz pásmu, tak i v pásmu 5GHz. Telefon taktéž podporuje NFC.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky