3/3 Výběr notebooku pro studenty: profesionálové a začínající podnikatelé

2. 10. 2017 | 1

Dnes se podíváme na notebooky pro začínájící profesionály a náročné studenty. Doménou všech zmíněních strojů je větší zabezpečení a kvalitnější konstrunkce a také možnost rozšíření záruky.

Lenovo V310

Na první pohled se může zdát, že se jedná o řadu ThinkPad, ale tak to není. Tenhle model jenom sází na decentní vzhled, černou barvu a konzervatvní křivky. Notebook je primárně určen do malých firem, tomu odpovídá vybavenost, tedy volitelně čtečka otisku prstů a TPM. Dále nesmí chybět velká baterie, v případě modelu s dvěmi bateriemi není problém až 12h provozu. Výhodou je, že téměř každý model má FHD displej, což rozhodně potěší. Procesorů je na výběr velké množství od Intel Pentium Dual Core 4405U přes i5- 7200U až po i7-7500U. U dražších modelů najdeme také kombinaci HDD a SSD a také dedikovanou grafickou kartou.

V310

Tento notebook si dovedu představit jak pro studenta, tak do malé či střední firmy. Stejně jako jsou široké možnosti jeho použítí stejně široké je cenové rozpětí. Ceny startují na 12 799,- za model s FHD a i3 a končí na 23 990,- za model vybavený 128GB SSD + 1TB HDD, i7-7500U a AMD M430.

ThinkPad 13

Toto je můj nejoblíbenější model, to říkám na rovinu. Pokud bych si měl z dnešní produkce vybrat notebook na každodenní nošení, je to právě tento. Někteří říkájí, že se jedná o nástupce legendárního ThinkPadu X300. Taky by se chtělo říct, že se jedná o levnější variantu X1 Carbon, což podle mého není pravda, i když se to na první pohled může zdát.  Tolik bylo subjektetivních věcí, teď k tvrdým faktům. Jedná se o 13″ stroj určený ke každodennímu přenášení.

ThinkPad 13

I nejlevnější model je z mého pohledu dostatečný a velmi příjemný, má FHD IPS panel, i3-6100U s 4GB RAM (možnost rozšířit) a 256GB SSD, které stačí pro rychlý běh systému, čtečku otisku prstů a také NBD OnSite záruku tedy záruku, kdy technik bude váš stroj řešit další pracovní den. Konektorová výbava je taktéž slušná: 2 x USB 3.0, 1× USB 3.0 (napájení),  1× HDMI, Hlavně bych vypíchnul konektor OneLink a 1 x USB-C 3.1, dále standart v podobě, čtečky karet 4v1 (SD, SD-HC, SD-XC, MMC) a  kombinovaného portu pro sluchátka a mikrofon.  Nesmí chybět čtečka otisku prstů a TPM.

Notebook je podle mého názoru předurčen pro studenty a lidi v pohybu, a to díky své velikosti, výdrži a hmotnosti. Více najdete v naší recenzi.

Cenové rozpětí je 17 999,- až 33 490,- Kč.

ThinkPad E570

Tento stroj je takříkájíc pracovní stanice pro začátečníky. Tedy 15″ model disponující větším výkonem než oba modely zmíněné v předchozích odstavcích. Výhodou je, že i nejlevnější model má již FHD IPS. Dále zde naleznete DVD-ROM, kterou není problém vyměnit za SSD/HDD. Široká je taktéž nabídka procesorů – od i3-6006U až po i7-7500U, což je sice pravda dvoujádro s HT, ale v dnešní době je notebooku s „plnotučným kvádkorem“ jako šafránu a příjde mi, že si ji výrobce šetří do herních strojů a pracovních stanic vyšší třídy. Dále je zde možnost GTX 950m tedy takového herního základu, kterým student určitě nepohrdne a stejně jako profesionál bude moci využít CUDA jádra pro všelijaké výpočty. Konektorová výbava je stejná jako u předchozího modelu, USB-C taktéž možné. Je potřeba zmínit také OneLinkDock, který ulehčí zapojování periferií.

ThinkPad E570

Ceny od 15 390,- Kč do 27 790,- Kč

ThinkPad L470

Zde již dostáváme do vyšší střední třídy nabídky ThinkPad business strojů. Tento model nabídne HD displej s TN technologii, nebo FHD s IPS. Je zde možnost maximálně 32GB RAM, Intel Optane technologie, která v případě SSD postrádá smysl. Narozdíl od předchozích modelů zde máte na výběr spoustu kombinací jak SSD a HDD, tak NVME disků, ale hlavně některé plní certifikaci OPAL 2.0. Když už píši o tom zabezpečení, je zde samozřejmě TPM 2.0, čtečka otisku prstů a volitelně čtečka karet, dále pak WWAN moduly s podporou LTE a samozřejmostní je klasický dokovací port. Jedná se prostě o plnohodnotný pracovní stroj do každé firmy a to také díky tomu, že odolnost L470 byla úspěšně testováns dle 12 armádních norem a notebook prošel více než 200 testy kvality. Konektorů má dostatek, ale pro jistotu jej vypíši: VGA, mDP,Čtečka karet 4v1, čtečka čipových karet (volitelně), RJ-45, kombinovaný port pro sluchátka a mikrofon, 3 x USB 3.0, WWAN SIM (volitelně) a hlavně mechanický dokovací port.

ThinkPad L470

 

Tohle je se vším všudy pracovní model, nasazení může být kdekolit od náročných studentů, až po profesionály. Více se dozvíte v recenzi zde: Základní korporátní pracant

Cena je již vyšší a to 20 999,- Kč za základní model až po 36 690,- Kč za ten nejvybavenější.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky