Nové ThinkPady A275 a A475 s procesory AMD Pro!

28. 9. 2017 | 0

Před pár týdny Lenovo uvedlo nové ThinkPady řady A s procesory AMD Pro, které mohou představovat zajímavou, dostupnější alternativu k Intel variantám.

Již začátkem září se rozkřiklo, že Lenovo spolu s AMD představilo bez velkých famfár či červených koberců novou řadu notebooků ThinkPad, řadu A, která oproti běžným zvyklostem (opomineme-li několik výjimek v podobě pár modelů ThinkPad Edge) staví na platformě AMD Pro. Tato skutečnost je zajímavá hned z několika důvodů…

V první řadě se dá předpokládat, že ThinkPady A budou znatelně cenově dostupnější než klasické T či X s dražšími Intel procesory. V tomto ohledu by dokonce řada A mohla zamíchat kartami v segmentu, kterému v nabídce Lenovo dominuje řada L (dostupné firemní notebooky s kompletní nabídkou konektivity, dokování, zabezpečení a centrální správy).

No a za další: fakt, že Lenovo osadilo korporátní stroje procesory AMD, svědčí o tom, že začíná AMD dostávat důvěru v korporátním segmentu. Nezapomeňte, že doposud Lenovo používalo procesory AMD jen v noteboocích, které byly buď čistě konzumní kvůli snížení ceny, případně do (svého času) řady ThinkPad Edge, jež cílila hlavně na náročnější domácnosti, podnikatele či studenty a malé podniky. Kdežto ThinkPady A Lenovo cílí na korporátní segment, což ostatně dokazuje i produktová stránka, která říká:

Všestranné korporátní notebooky, které kladou důraz na zabezpečení. Bohaté na funkce včetně profesionálních integrovaných grafik, špičkových procesorů AMD, dlouhé výdrže na baterii a širokou nabídkou úložišť.

AMD má navíc svou vlastní alternativu pro Intel vPro (platforma centrální správy a zabezpečení), které říká AMD DASH a umožňuje vzdáleně spravovat, zapínat, vypínat, diagnostikovat a monitorovat jednotlivé počítače bez ohledu na stav jejich operačního systému.

A jaké že modely Lenovo ukázalo?

ThinkPad A275 je 12″ varianta, která podle všeho přímo vychází z ThinkPadu X270. To znamená kvalitní konstrukci vyztuženou vlákny, samozřejmě kovové panty víka displeje, až (volitelně) dotykový 12,5″ Full HD IPS panel, rychlou čtečku otisků prstů doplněnou o dedikovaný TPM 2.0 čip, podsvícenou ostrůvkovou klávesnici no a také váhu začínající na příjemných 1,31 kg. Výpočetní jednotkou může být až sedmá generace AMD Pro APU s označením A12-9800B (Bristol Ridge) – trochu zamrzí, že Lenovo nepoužilo nejnovější generaci (Raven Ridge postavenou na Ryzenu Mobile slibuje 50% nárůst výkonu při poloviční spotřebě), ale ta třeba přijde s refreshem příští rok. Zpět ale do reality: AMD A12-9800B je APU vyrobené 28nm procesem s čtyřjádrovým procesorem, 15W TDP, výkonnostně srovnatelný s Core i3 sedmé generace.

V grafické disciplíně je AMD tradičně neporaženo, integrovanou grafikou v čipu je AMD Radeon R7 s výkonem na úrovni základních GeForce 920MX. Nabídku pak doplňuje až 16 GB DDR4 RAM a až 512GB šifrovaný SSD (Opal) disk. Lenovo tvrdí, že – dle MobileMarku 2014 – notebook vydrží až 10 hodin na baterii, což by byla pěkná hodnota! Dodám ještě, že volitelně nabídne A275 také LTE připojení a samozřejmostí je nativní dokování.

ThinkPad A475 je větší a běžnější 14″ variantou (dočkáme se i 15″ kousku?), která si bere za základ T470. Platí pro ni však vše, co zaznělo ohledně A275, jen s tím rozdílem, že A475 váží 1,57 kg.

Lenovo prozatím neprozradilo datum, dostupnost či cenu, takže se musíme nechat překvapit. Osobně doufám, že budou notebooky dostupné v ČR, protože bych je rád otestoval!

Co na ThinkPady s procesory AMD Pro říkáte?

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky