Lenovo Yoga 520 – lehký a stylový notebook

25. 9. 2017 | 0

Lenovo Yoga 520 patří do střední třídy nabídky 14″ notebooků. Pyšní se pěkným vzhledem, překlopným dotykovým displejem a nízkou hmotností. Dnešní recenze je zde!

Testovaná konfigurace: Lenovo Yoga 52014IKB

  • CPU: Intel Core i7-7100U (2x 2,4 GHz)
  • RAM: 4 GB DDR4
  • GPU: Intel HD Graphics 620
  • Úložiště: 128 GB SSD
  • Displej: 14“ Full HD IPS
  • Operační systém: Windows 10 Home

Design, konstrukce, zpracování

Dnes testovaný notebook prošel oproti předchozím modelům pouze malou evolucí. Jedná se o menší přístroj konvertibilní konstrukce s překlopným dotykovým displejem.

Notebook si zachovává si svůj osobitý ráz, stříbrná barva (výrobce ji označuje jako šedou) působí nenápadně a svou decentností podle mě patří k elegantní, avšak zcela nevyzývavé části nabídky. K dispozici je i černá a zlatá barevná varianta.  Na zadní straně víka obrazovky je vsazené pouze logo Yoga. Po celém obvodu displeje je přítomná černá gumička, která notebook chrání v zavřeném stavu. Při nošení v narvaném batohu ale stejně počítejte s tím, že budete mít na displeji obtisknuté obrysy jednotlivých kláves.

Displej má na bočních stranách docela tenké rámečky, pod displejem ale zeje široký černý pruh zdánlivě nevyužitého místa. Nevypadá to úplně elegantně, černý rámeček ale ukrývá nezbytnou elektroniku dotykového displeje a antény wi-fi.

Tělo notebooku je převážně plastové, hliníkový je jen kryt základny okolo klávesnice. To s sebou přináší jisté nedostatky v pevnosti celé konstrukce. Základna se při zatlačení docela kroutí, při držení za roh je slyšet i mírné vrzání. Hliníkový kryt základny by měl zajistit, aby se neopakovaly problémy s praskáním ukotvení pantů u dřívějších modelů, které měly celé tělo právě z plastu. Pokud ale hledáte vyloženě pevný notebook, tento přístroj vám nedoporučím. V tomto segmentu to upřímně ani tolik nevadí.

Kovové panty upoutají svou masivností. Mají dostatečnou pevnost k udržení displeje v jakékoliv poloze, to bohužel vylučuje otevírání notebooku jednou rukou. Při cestování např. vlakem se displej různě třepe, to je ale vlastnost všech notebooků s překlopným displejem.

Notebook má rozměry, které odpovídají ostatním 14“ notebookům. V řeči čísel to máme 328 x 229 x 19.9 mm. Hmotnost se zastavila na příjemných 1,74 kg. Pocitově bych však notebooku přihodil i 200 g navíc, z nějakého důvodu mi přišel těžší, než ve skutečnosti je.

Klávesnice, trackpad

Notebook je vybaven klasickou šestiřadou ostrůvkovou (chicletovou) klávesnicí. Klávesy jsou od sebe odděleny dostatečnými mezerami a jsou příjemně veliké – s překlepy jsem neměl vůbec žádný problém. Mají nízký zdvih a velmi příjemnou mechaniku. Ta se vyznačuje především „klapavým“ zvukem, který doprovází stisk každé klávesy.

Rozložení odpovídá standardu dnešní doby. Horní řada kláves je továrně nastavená na rychlé funkce (ovládání zvuku, jasu displeje atd.). Pokud preferujete funkční klávesy (např. F4), lze toto nastavení prohodit v biosu. Oproti nedávno testovanému IdeaPadu 520S má Yoga 520 zapínací tlačítko mimo samotnou klávesnici (IdeaPad ji měl v pravém horním rohu klávesnice). To je příjemné, protože delete najdete tam, kde jste zvyklí.

Klávesnice disponuje podsvícením. Sílu světla lze regulovat ve dvou stupních intenzity. Podsvícení má příjemnou „matnou“ barvu. Oproti jiným notebookům zde nedochází k velkému prosvítání zpod kláves (diody prosvítají prakticky jen pod vrchní řadou kláves).

Trackpad patří do vyššího standardu dnešní produkce. Má hladký povrch, prst se na něm nezadrhává. Softwarově je rozdělen na levé a pravé tlačítko, s rozpoznáním kliknutí neměl notebook větší problémy. Jeho jediné hardwarové tlačítko lze stisknout bez větší síly, mechanika ale vydává nepříliš kultivovaný zvuk. Zpod trackpadu jsem nezaznamenal žádné zahřívání. Občas jsem měl problém s tím, že mi při stisknutí tlačítka zároveň poskočil kurzor na obrazovce.

Displej, dotykové ovládání, stylus

Obrazovka má úhlopříčku 14 palců, rozlišení 1920×1080 pixelů (Full HD) a využívá technologii IPS. Díky tomu si notebook zachovává solidní pozorovací úhly a slušné podání tmavých barevných odstínů (především černé). Obrazovka má lesklou povrchovou úpravu, což je bohužel nutné zlo všech dotykových displejů. Za slunného dne tedy počítejte s odrazy obrazu, tedy jakýmsi „zrcadlovým efektem“.

V zahraničí se prodávají i modely s displejem s HD rozlišením (1366×768 pixelů), ty se k nám ale naštěstí nedostaly.

Maličko mě zklamala svítivost obrazovky. Pocitově jsem měl nutkání pořád držet podsvícení minimálně na 50% intenzitě, při nižším nastavení jsem měl pocit, že na displeji už nic nevidím. Možná je to dané právě lesklým povrchem displeje. Testovanému kusu se zcela vyhnulo prosvítání podsvícení displeje, které je jinak u notebooků Lenovo s IPS displeji docela běžné. Palec nahoru!

Dotykový kapacitní displej zvládne rozpoznat až 10 stisků najednou. S reakcí na dotek jsem neměl nejmenší problémy. Dotyková vrstva je klasicky od Wacomu, což je záruka určité kvality.

Součástí balení je i černý stylus, který umožňuje přesnější práci s dotykovou obrazovkou. Nachází se na něm i dvojice tlačítek, které kopírují tlačítka myši. Stylus má příjemné rozměry a docela dobře padne do ruky. Bohužel se na těle notebooku nenachází žádný otvor, kam by šel stylus schovat. Budete si tedy muset dávat pozor, abyste jej někde neztratili.

Komponenty, výkon

Testovaná konfigurace spadá do střední třídy, čemuž odpovídá použitý hardware. Základem všeho je procesor Intel Core i3-7100U sedmé generace Kaby Lake. Jak označení napovídá, jedná se o nízkonapěťový ULV procesor, takže nelze očekávat žádné výkonnostní rekordy, vše je podmíněno nízkou spotřebou. Procesor má dvě fyzická jádra o taktu 2,4 GHz. Jedná se o nejslabší procesor, který v tomto notebooku můžete dostat, čemuž odpovídá i výsledný výkon. Notebook stačí na všechny běžné činnosti, do budoucna ale nemá velkou výkonovou rezervu.

Operační paměť má kapacitu pouhé 4 GB. V dnešní době bych očekával alespoň dvojnásobnou hodnotu, berme ale v potaz, že testovaný kus je ta nejslabší konfigurace na trhu. Paměť lze rozšířit až do kapacity 16 GB (k dispozici je jediný slot). Jedná se o moduly typu DDR4. Pokud se rozhodnete pro koupi této konfigurace, určitě bych zvážil rovnou i zvětšení paměti RAM (tedy koupi 8GB modulu).

Grafická karta je integrovaná přímo v pouzdře procesoru, jedná se o základní model Intel HD Graphics 620. Její výkon je dostačující na všechny běžné úkony. S hraním či grafickými programy ale moc nepočítejte. Starší tituly budou hratelné v nižším rozlišení a s nízkými detaily. Jelikož má notebook pouze jediný slot RAM, není k dispozici režim dualchannel, který výkon grafiky zvyšuje.

Jako úložiště slouží SSD disk Samsung MZVLW128 s kapacitou 128 GB. Disk je zapojený v konektoru M.2, klasická SATA v tomto notebooku zcela chybí. S výkonem jsem neměl problémy. Malá kapacita však může být pro kdekoho omezující, a to i v dnešní době cloudových služeb. To je třeba před koupí zvážit, případně se tedy podívejte i po jiných konfiguracích.

Konektory, připojitelnost, čtečka otisku prstu

  • Levá strana: nabíjecí konektor, HDMI, USB 3.0, USB type-C, sdružený 3,5 mm jack
  • Pravá strana: kensington, USB 3.0 (trvale napájené), čtečka paměťových karet, tlačítko Novo
  • Bezdrátová konektivita: wi-fi (Intel Dual Band Wireless AC-3165), Bluetooth 4.0

Konektorová výbava patří k dnešnímu standardu. Snad bych jen zmínil čtečku paměťových karet, karta se do notebooku nevejde celá. Odpadá tedy možnost s ní trvale rozšířit úložný prostor, přenášet notebook s vytrčenou paměťovou kartou není to pravé ořechové.

Čtečka otisku prstu se nachází na pravé straně palmrestu pod kurzorovými klávesami. Jde o poslední typ čtečky, která rozpozná otisk prstu pouhým přiložením, podobně jako u běžných smartphonů. Reakce byly vždy rychlé, neměl jsem s ní žádné problémy.

Reproduktory, mikrofon, webkamera

Notebook je vybaven dvojicí reproduktorů, které se nacházejí v obou předních rozích základny, a jsou orientované směrem „do stolu“. Produkovaný zvuk má nadprůměrnou kvalitu, notebook je určitě použitelný na nenáročný poslech hudby či jakýkoliv film. Už jsme se ale setkali i s lepším zvukem.

Velkou zásluhu na slušném podání má zvukové rozšíření Dolby Audio. Pomocí této aplikace lze vybírat z několika přednastavených zvukových profilů, popř. si nadefinovat svůj vlastní.

Dvojice mikrofonů je umístěna v horní části skla displeje. Jejich kvalita je slušná a postačí na jakékoliv běžné potřeby (Skype).

HD webkamera patří k běžnému průměru. Za dne poskytuje docela dobrý obraz, s horšími světelnými podmínkami jde ale kvalita záznamu rychle dolů.

Chlazení, baterie

Chlazení ústí do mřížkovaného otvoru v zadní části základny, tzn. směrem „k displeji“. V nízkém zatížení (režim nízké spotřeby) běží notebook téměř pasivně, větráček se ale nikdy nevypíná úplně. S rostoucím zatížením procesoru se zvyšují otáčky větráčku, nejde ale o nijak výrazně rušivý prvek.

Integrovaná baterie se nachází pod vanou základny a není uživatelsky vyměnitelná. Na plné nabití má kapacitu 35 Wh. Při nenáročné práci (zápisník na přednáškách) zvládne notebook okolo 7-8 hodin provozu (vypnutá wi-fi, zhruba poloviční jas, MS Word). Pakliže budete na baterii prohlížet internet, v režimu nízké spotřeby a rozumně nastaveného jasu počítejte zhruba s 5,5 hodinami výdrže (za předpokladu, že nebudete chtít notebook vybít až „do dna“, což se kvůli životnosti baterie nedoporučuje).

Dodávaný síťový adaptér nabije notebook na zhruba 70 % asi za 40 minut, plné nabití trvá okolo hodiny a půl. Adaptér má bohužel docela krátký kabel, takže pokud chcete nabíjet v místě, které je vzdálené od zásuvky, budete jistě potřebovat prodlužovačku.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky