Lenovo IdeaPad 520S – výkonně a stylově

18. 9. 2017 | 0

Štíhlý notebook s elegantním designem, slušným výkonem a dedikovanou grafickou kartou? Že takový neexistuje? Není problém! Recenze Lenovo IdeaPad 520S je tu!

Konstrukce, design, zpracování

Notebook na první pohled upoutá designem a použitými materiály. Celé konstrukci vévodí hliník, ze kterého je vyrobeno víko a dílec okolo klávesnice. To přesahuje i do boků počítače. Spodní vana a rámeček displeje jsou pak plastové. Velmi se mi líbí design využívající zbroušených hran, počítač je tak lemován decentními stříbrnými linkami. Testovaná konfigurace je, jak vidno z fotografií ve zlaté barvě, k dispozici jsou pak ještě stříbrná a světle růžová. Ačkoliv se mi zvolený odstín zlaté docela líbí, asi bych v sobě nenašel dostatečnou dávku extravagance – po zlaté sáhnou pravděpodobně spíše ženy. V nabídce bych ocenil bronzovohnědou barvu, se kterou jsem se setkal u dříve testovaného IdeaPadu 720 15“.

Konstrukce působí dobrým dojmem, je však patrné určité pružení při silnějším zatlačení na základnu. Nejvíce je to patrné na všech čtyřech rozích počítače, hlavně u displeje, kde není základna podložená. Určitě nejde o notebook do náročnějších podmínek, jde především o stylový notebook do kanceláře. Osobně bych ho nedoporučil k nošení v narvaném batohu.

Slícování dílů je velmi dobré, nikde nic nepřečnívá, nenašel jsem žádné vůle a velké mezery mezi jednotlivými díly. Displej je po obvodu obtažen gumovým páskem. Líbí se mi docela tenké rámečky po bočních stranách displeje.

Jediný pant zabírá většinu zadní části základny a je překrytý zlatou plastovou krytkou. Notebook lze pohodlně otevřít jednou rukou. Při cestě vlakem počítejte s klepáním obrazovky, což je ale u notebooků které jdou otevřít jednou rukou normální. Panty dovolují displej otevřít v rozmezí 180 °.

Notebook je sympaticky tenký, štíhlé linie se budou okolí líbit. Když jsem notebook přinesl do práce, kolegyně se divily, „Kde jsi vzal tak pěkný notebook?“ Ženy zkrátka přitahuje zlatý IdeaPad výrazně více než typický ThinkPad (Neví, co je dobré!, pozn. autora). Hmotnost 1,7 kg je více než příjemná, když notebook ukrývá 52 Wh baterii a dedikovanou grafickou kartu.

Rozměry notebooku se zastavily 19,3 x 327,4 x 236,5 (v/š/h).

Klávesnice, trackpad

Notebook je osazen typickou ostrůvkovou šestiřadou klávesnicí. Má velmi nízkou výšku zdvihu, při psaní vydává typický klapavý zvuk. Píše se na ní velmi příjemně, klávesy jsou od sebe výborně oddělené, a ačkoliv postrádají typické prohnutí, neměl jsem potíže s překlepy.

Rozložení kláves se od minula prakticky nezměnilo a nese se v tradičním duchu posledních let. Horní řada kláves je po vzoru konkurence zarovnaná do jednoho bloku. Standardně jsou klávesám přiřazené zkratky k rychlým funkcím (ovládání hlasitosti, jas displeje), to lze ale změnit v biosu, popř. přes aplikaci Lenovo Settings. Chvíli mi trvalo zvyknout si na zapínací tlačítko v pravém horním rohu klávesnice, které odsunulo delete o klávesu doleva. Pravděpodobně už jsem rezignoval na komentování jakýchkoliv inovací v rozložení klávesnic, takže doufám, že uživatelé si takto umístěné zapínací tlačítko skutečně chtějí…

Klávesnice je plně podsvícená, intenzita světla je regulovatelná ve dvou stupních. Podsvícení bohužel docela prosvítá v mezerách mezi klávesami, což není v noci úplně příjemné. Oceňuji indikátor zapnutého Caps locku.

Velký trackpad je velmi pohodlný, a ačkoliv není úplně hladký, pracuje se s ním bez problémů. Za dobu testování jsem neměl problémy s citlivostí kurzoru, rozpoznáním gest atd. Integrované tlačítko není z nejtišších, osobně mě ale při práci nerušilo. Chvílemi jsem měl problém s poskočením kurzoru, když jsem toto tlačítko mačkal. Pravděpodobně šlo o chybu „v mé ruce“, popř. záhadný nedodělek v ovladači, protože se mi tuto chybu nepodařilo nasimulovat.

Displej

Počítač je vybavený 14“ full HD displejem. Ten využívá technologii IPS, díky čemuž má slušné barevné podání (zejména černé barvy), a je docela čitelný i za slunného dne. Panel má antireflexní povrchovou úpravu, což rozhodně vítám, plocha displeje tak není jako velké zrcadlo. Displej není dotykový v žádné prodávané konfiguraci.

Na displeji byl bohužel značně patrný tzv. LCD bleeding. To znamená, že v určitých částech displeje (typicky v rozích) dochází k prosvítání podsvícení do obrazu. Při běžné práci si tohoto jevu prakticky nevšimnete, při sledování filmu to ale dokáže rušit (dochází k probarvování do černých pásů nad a pod videem). Po tolika letech bych čekal, že Lenovo tento neduh konečně odstranilo, bohužel.

Komponenty, výkon

Základem počítače je procesor Intel Core i7-7500U. Sedmá generace procesorů Intel Core (Kaby Lake) nadále míří na snižování spotřeby. Výkon procesoru se již řadu let příliš nezvyšuje, pokud tedy uvažujete o upgradu (orientačně) dva roky starého modelu i7, nárůst výkonu moc neočekávejte. Procesor má kvůli chlazení snížený takt na 2,9 GHz (dle whitelistu Intelu zvládne až 3,5 GHz). Během testování jsem ovšem s nedostatkem výkonu neměl nejmenší problém.

Počítač obsahuje pouze 8 GB RAM v jediném slotu. Pokud byste chtěli paměť rozšířit na maximální kapacitu 16 GB, musíte modul vyměnit za větší, nelze doplňovat. Paměti jsou samozřejmě standardu DDR4. U podobně tenkých notebooků je jediný slot RAM sice standard (omezené místo na komponenty), vedle jinak slušné hardwarové výbavy je to ale prostě trochu škoda.

Testovaná konfigurace je vybavena dvěma grafickými kartami: základní grafika Intel HD 620 je integrovaná přímo v pouzdře procesoru, její výkon dostačuje na jakékoliv běžné činnosti (internet, filmy). Její devízou je především nízká spotřeba a nízká produkce tepla. Její výkon je ale kvůli absenci dvou slotů RAM (dualchannel) dost přiškrcený, na základní hraní bych ji tedy rozhodně nedoporučil. Notebook ještě obsahuje dedikovanou grafickou kartou nVidia GeForce 940MX, kterou určitě využijete jak při základním hraní, tak i méně náročné práci s grafickým editorem či střihu videa. Pak ale počítejte se zkrácením běhu na baterii a vyšším zahříváním notebooku, a určitě bych uvažoval o rozšíření operační paměti RAM.

Jako úložiště slouží dvojice pevných disků. Základní, menší disk (NVMe Samsung MZVLW128) má paměť 128 GB, je zapojený ve slotu M.2 a v továrním nastavení se na něm nachází operační systém. Jako druhá disková jednotka slouží 1 TB plotnový disk Seagate ST1000LM035-1RK172 s 5400 otáčkami za minutu. To je pro mě docela zklamání, osobně bych v této konfiguraci daleko více uvítal menší SSD. Operační systém a většina klíčových programů se ale vejde na SSD, a to je hlavní.

Konektory, bezdrátová konektivita, čtečka otisku prstu

  • Levý bok: napájecí konektor, HDMI, USB 3.0, USB 3.0 type-C, 3,5mm jack
  • Pravý bok: zámek kensington, USB 2.0 (trvale napájené), čtečka paměťových karet (SD, SDHC, SDXC, MC), tlačítko Novo
  • Bezdrátová konektivita: Intel Dual Band Wireless (2×2) AC 8265, Bluetooth 4.1

Čtečka otisku prstu se nachází v pravé části palmrestu pod kurzorovými klávesami. Oproti zbytku základny je mírně zapuštěná, takže o ni nebudete zavazovat dlaní. Nezaznamenal jsem s ní žádné problémy, její chod byl rychlý a pracovala spolehlivě. Uživatelům s většími prsty bych ale doporučil si ji před koupí vyzkoušet (pokud ji plánujete používat).

Tlačítko Novo je ukryté v drobném otvoru na pravém boku a slouží k přístupu do biosu. Vypnutý notebook po zmáčknutí tlačítka Novo sám naskočí přímo do biosu. Smysl tohoto řešení mi uniká: jednak se jedná o výrobní náklad navíc (na běžných noteboocích stačí zmáčknout vhodnou klávesu, např. F1), jednak k jeho zmáčknutí potřebujete kancelářskou sponku (podobně jako u typického šuplíčku na SIM kartu). No, budiž.

Slot na paměťovou kartu je poměrně mělký, SD karta se do něj vejde zhruba z poloviny. Pokud byste si rádi trvale vloženou SD kartou rozšířili paměť (už jsem se s tím setkal), u tohoto notebooku to nedoporučuji.

Zvuk, mikrofon, webkamera

Počítač je vybaven dvojicí reproduktorů při spodní přední straně základny, oba tedy míří „do stolu“. Výrobce se honosí logem značky Harman (společnost vlastnící značku JBL), samozřejmostí je softwarové vylepšení zvuku Dolby Audio.

Kvalitu zvuku bych zařadil k vyššímu průměru. Softwarový ekvalizér Dolby Audio zvuk zajímavě obarvuje a činí jej prostorovým, výsledná kvalita ale spíše pokulhává. Lenovo už ve spolupráci s výše zmíněnými značkami přineslo lepší zvukové podání. Zvuku chybí čistota, je na něm zkrátka poznat, že je „vytažený“. Jakýkoliv film či nenáročný poslech (internetové rádio v práci) reproduktory zvládnou s přehledem, na delší poslech už bych připojil alespoň běžné kvalitní stolní reproduktory.

Dvojice mikrofonů se nachází v rámečku nad displejem. Jejich kvalita je dobrá, studivou čistotu nečekejte. Oproti základním multimediálním notebookům je ale rozdíl velmi znát. Svému účelu (Skype) poslouží víc než dobře.

HD webkamera patří do běžného průměru. Za dobrého osvětlení je obraz slušný, barvy jsou docela věrné a odpovídají skutečnosti. Při slabším osvětlení je patrný šum, optika nezvládá výraznější rozsah v osvětlení místnosti. Kamerka je doplněná indikační diodou, která má tlumené bílé světlo, jehož si za dne nejspíš ani nevšimnete. V noci světélko příliš neruší, což oceňuji.

Baterie, chlazení

Notebook je vybaven jedinou integrovanou baterií, technologii PowerBridge si Lenovo schovává pro řadu ThinkPad. Baterie má tři články s celkovou kapacitou 52 Wh, testovaná konfigurace měla články LG Chem. Napájecí adaptér zvládne notebook nabít na cca 80 % kapacity za něco okolo čtyřiceti minut.

Baterie vydrží v běžném domácím provozu (2/3 jas, internet, youtube) okolo 6 hodin. S nižším jasem, zapnutým režimem úspory baterie a při nenáročné práci (např. kancelářské dokumenty + dva panely v prohlížeči) je reálně dosažitelných i 8 hodin výdrže.

Větráček notebooku se nachází na zadní straně základny, a míří směrem do pantu displeje. Při základní práci se drží na tak nízkých otáčkách, že je neslyšitelný (slyšíte jej jen když k notebooku přiložíte ucho). Jeho zvuk je kultivovaný ve středních nejvyšších otáčkách. Nehvízdá, nesviští, prostě „fučí“. Je možné, že za chladnějšího počasí se větráček vypne úplně (v místnosti bylo přes den zpravidla 30-34 °C).

Chlazení má dva okruhy, jeden z nich je zvlášť pro dedikovanou grafickou kartu.

Notebook saje vzduch mřížkovaným otvorem ve spodní části základny. Jelikož nejde o přístroj zvládající náročnější zacházení, při práci v posteli byste vždy měli mít pod notebookem nějakou podložku.

Během testu Unigine Heaven se teplota HW držela pod hranicí 75 °C. Při déletrvajícím vysokém vytížení už docela hřeje, nedoporučil bych jej tak pro trvalou práci na klíně. Při práci na stole je pak nejvíce patrné zahřívání zpod klávesnice a na levé straně palmrestu. Z pod trackpadu jsem pocitově žádné značné zvýšení teploty nezaznamenal.

Testovaná konfigurace: Lenovo IdeaPad 520S-14IKB

  • CPU: Intel Core i7-7500U (2,9 GHz, 2 jádra)
  • RAM: 8 GB (celkem dostupný jeden slot)
  • HDD: 128 GB SSD + 1 TB HDD (5400 ot./min.)
  • GPU: Intel HD 620, Nvidia GeForce 940MX (2 GB vlastní paměti)
  • Displej: IPS, antireflexní, 1920×1080 pixelů
  • OS: Windows 10 Home

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky