1/3 Výběr notebooku pro studenty: kreativci a umělci

6. 9. 2017 | 0

V dnešním článku se podíváme na pár strojů, které by se hodili do školních lavic pro kreativce a umělce. Podíváme se na 4 krásné kousky: Yoga Book s Windows, Yoga 520, Miix 510, Yoga 720. Podíváme se na jejich hlavní výhody a řekneme si, pro koho je který ideální.

Yoga Book Win

Nejedná se více méně o notebook, ale spíš o 10″ tablet se super využitelnou, multifunkčí plochou. Tato plocha, která je na místě, kde většinou bývá klávesnice, plní hned několik funkcí. Dotyková klávesnice, touchpad a hlavně plocha pro využití aktivního stylusu. Právě ta poslední vlastnost je ta, kterou stojí zmínit jako tu hlavní. Další výhoda je kvalitní IPS panel s rozlišením Full HD (1920×1200). Ale stejně jako každá mince, tak i každé zařízení má 2 strany, tedy má pozitiva a negativa. U tohole zařízení, vidím jako největší slabinu procesor, jedná se o Intel Atom, který na běžnou práci a základní editaci stačí, ale v okamžiku, kdy se Windows rozhodne spustit aktualizace, je výkonu tak málo, že se stroj špatně používá. Zařízení je ideální pro ty, kdo rádi ve škole kreslí nebo si píší poznámky rukou a uvítali by možnost okamžité převedení zápisků do elektronické podoby.

Tenhle stroj  bych doporučil pro studenty, kteří potřebují mít u sebe stále nějaké zařízení do kterého si mohou zapisovat a „čmárat“ co budou chtít. Člověk vlastně ani neví, že jej má u sebe.

Sloty: Nano SIM, microSD, takže se budete muset spokojit s bezdrátovým přenosem.

Více se dozvíte zde, kde je sice recenze Androidové verze, ale funkční prvky jsou stejné.

Cena se pohybuje přibližně od 13 000,- Kč do 18 000,- Kč.

Miix 510

Na první pohled by se mohlo zdát, že se jedná o stejné stroje. No jak se to veme. Oba jsou velmi lehké, ale liší se v HW a to docela zásadně. Miix má oproti Yoga Booku plnohodnotnou klávesnici, myslím, tedy co se týká mechaniky kláves. Zároveň je Miix mnohonásobně výkonnější stroj. Hlavním rozdílem je procesor, protože v tomto stroji je možnost mít sedmou generaci procesoru Intel Core, konrétně i7-7500U (2,5GHz a 3MB Cache), což je docela dost velký skok oproti předchozí generaci. Rozdíl je až několikanásobný. V benchmarku Cinebench R15 výchází výkon Atomu na jedno vlákno 35b. proti 141b. u Intel Core i7. Ve vícevláknovém výkonu je rozdíl ještě větší – 106b. oproti 337b. Další věc kterou je potřeba říct, je podpora technologie Activ Pen, tedy opět nutnost pro kreativce. Displeje jsou stejné Full HD (19200×1200) IPS. Toto zařízení je tedy ideální pro ty, kteří rádi píšou přirozeně rukou, ocení možnosti zařízení 2v1 (např. oddělitelná klávesnice) a zároveň potřebují zařízení s vyšším výkonem pro splnění svých úkolů.

Tento 2v1 může už dobře nahradit notebook, stále se však  jedná o malé zařízení u kterého je ergonomie pro dlouhodobou práci ne zrovna optimální. Avšak díky výkonu a USB-C se dá použít některý s USB docku a zařízení tak dobře rozšířit. Takže do školy s tabletem a na internátu plnohodnotné PC pro lepší ergonomii.

Zmínim ještě konektory, které u takto malého stroje můžou hrát zásadní roli: 1 x USB 3.1 (Type-C), 1 x USB 3.0, Audio Combo Jack, microSD™ Card Reader.

Cenově se Miix 510 pohybuje přibližně od 18 500,- Kč do 35 500,- Kč v závislosti na konfiguraci.

Yoga 520

Zde se již bavíme o plnohodnotném notebooku s dotykovou obrazovkou o velikosti 14″, což je zásadní rozdíl oproti dvou předchozím „prckům“ viditelný hned na první pohled. Jedná se o stroj, na kterém se dá již delší dobu pracovat bez nutnosti připojení externího monitoru. Ono pracovat ve škole na 12″nebo 10″ stroji je super, ale doma už to taková hitparáda není. Zde máte notebook s dotykovou obrazovkou a možností ji přetočit a použít ji jako tablet. Jak je dobře známo, pro celou řadu Yoga jsou k dispozici celkem čtyři režimy použití: notebook, tablet, stojánek a stan. I Yoga 520 má IPS displej. A zase se dostáváme kousek dál, co se týká výkonu. Zde je možnost až i7-7500U a grafiku nVidia 940MX 4GB, na které se dá záhrát už i nějaká ta hra. Starší hry bez problému a nové se sníženými detaily, ale hlavní je, že je zde dost výkonu pro používání i náročných grafických programů. Ano, sice je to stále ultrabook, ale výkonu je zde dost – na tak tenké tělo. Protože se jedná již o plnohodnotný notebook, tak tomu odpovídá i konektorová výbava, jmenovitě: 2x USB 3.0, 1x USB-Type C, HDMI,  čtečka karet 4-in-1 a dnes již (bohužel) často opomíjený RJ-45 LAN. To nejlepší nakonec – Yoga 520 také podporuje Active Pen. Zařízení je tak vhodé pro ty, kteří také rádi píšou rukou, ale potřebují mnohem větší výkon, než u předchozích modelů. Je vhodné pro grafiky a analitiky, kteří si potrpí i na designu notebooku a potřebují široké možnosti připojení.

Ceny jsou zde pochopitelně vyšší. Notebook přibližně začíná na 18 000,- Kč a končí u cenovky 31 000,- Kč v závislosti na konfiguraci.

Yoga 720

Premiový notebook. Sice né ten nejvíce premiový, ale již má premiové materiály, kvalitu a výkon. Máte zde na výběr z 13″ a 15″ verze. Jde sice o tenčí model než Yoga 520, ale i přesto má větší výkon. Disponuje procesorem až i7-7700HQ, tedy 4jádrovým procesorem, který stačí téměř na cokoliv. U málo kterého notebooku najdete takto výkoný procesor. Grafickou kartu má až GTX 1050, což je grafická karta mající stejné jádro jako její verze pro stolní počítače – dost výkonu jak na hry, tak na práci. U top modelu je samozřejmost NVMe SSD o kapacitě až 1TB. Operační paměť 16 GB snad již nikoho nepřekvapí a ani neurazí. O zvuk se starají reproduktory JBL. Pomyslnou třešničkou na dortu je 4k displej a dostatek konektorů: USB Type-C s podporou technologie Thunderbolt, USB 3.1, 2 x USB 3.0, 3,5mm audio jack. U 13″ verze se budete muset spokojit jenom s dvoujádrovým procesorem i7-7500U a bez dedikované grafické karty, tedy s integrovaným čipem Intel HD 630. Nicméně displej i zde může být s rozlišením 4k a hlavně hmotnost nižší o 0,7 kg je už dost znát, obzvlášť pokud člověk uvažuje, že notebook bude nosit každý den. Konektorová výbava pro tuto verzi je následující: 2 x USB Type-C s Thunderboltem™, USB 3.0, 3,5 mm audio jack. Zařízení je ideální pro skutečné profesionály (ať už současné nebo budoucí) v oblastech grafiky, designu, ale třeba i hudby a videa a dalších. Je pro lidi, kteří potřebují výkonné zařízení každý den, využijí širokou nabídku portů a ocení kvalitní obraz a zpracování, které určitě zaujme okolí a navíc působí elegantně profesionálně.

Jedná se o premiový notebook, takže premiová je i cena – nejlevnější model je k sehnání od 25 000,- Kč a nejdražší 49 000,- Kč v závislosti na konfiguraci.

Poslední dva zmíněné jsou plnohodnotné notebooky, pro bezproblémovou práci jak v terénu tak doma. Určeno všem kteří potřebuji mobilní výkon a zároveň a hlavně tvořit obsah a to díky dotykovým obrazovkám. Jak je psáno výše výkonu mají nejvyšší modely na rozdávání, takže toho se člověk nemusí být. Proto bych jej doporučil všem kteří mají rádí kvalitu, výkon a nebojí se za to zaplatit.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky