IFA 2017: Yoga ze skla, Miix, virtuální realita a Star Wars!

31. 8. 2017 | 2

Lenovo i letos zavítalo do Berlína na výstavu elektroniky IFA 2017 a představilo některé nové produkty, na než se můžeme těšit koncem roku a o Vánocích. A že opravdu je, z čeho vybírat – nové (i limitované) Yogy, Miix, virtuální realita Windows Mixed Reality a samozřejmě již dříve avizovaná rozšířená realita Star Wars!

Tip: Oficiální Lenovo stránky o všem IFA 2017 najdete zde.

Sneak Peek: Lenovo’s 2017 Holiday Product Launch at IFA

Join us as we take the next step in the intelligence revolution. #LenovoLaunch #LenovoIFA http://www.lenovo.com/IFA https://www.jedichallenges.com

Yoga 920 13″

(Yoga 920-13IKB)

Není velkým překvapením, že Lenovo představilo novou generaci vlajkové lodi (minimálně mezi produkty Yoga) Yoga 920, tedy lehké, tenké a hlavně prémiové konvertibilní zařízení, které se – tak jako každý rok – poučilo z nedostatků generace loňské, přidalo nové technologie k dobru a zachovalo legendární pant připomínající článkový řemínek hodinek.

Předně Lenovo zjednodušilo design, takže dosáhlo hmotnosti pouhých 1,37 kg při tloušťce jen 13,95 mm! Tělo je stále z kvalitní slitiny hliníku, takže vedle elegantního provedení nabídne i solidní konstrukci. Když už se bavíme o provedení, kromě klasické stříbrné varianty Lenovo uvede i nové barvy v čele s bronzovou, měděnou, ale k dispozici by měly být také limitované edice se skleněným povrchem včetně speciální edice Star Wars (kde bude, jak je vidno z obrázků níže, dokonce na výběr mezi variantou Impéria, nebo sympatizantů galaktického odboje)!

Yogu 920 budou pohánět čtyřjádrové úsporné procesory Intel Core i7 osmé generace („Coffee Lake“) s o 40 % vyšším výkonem spolu s až 16GB DDR4 RAM a rychlým 1TB SSD úložištěm. Na boku zařízení nechybí hned dva Thunderbolt 3 porty (s nativní podporou USB 3.0, USB-C nebo DisplayPortu), zařízení nabídne 13,9″ dotykový Full HD, nebo 4K displej překrytý tvrzeným sklem s okrajem tenkým pouhých 5 mm. Dotyková obrazovka nepodporuje už jen prsty, ale také Lenovo Active Pen 2 s 4 096 úrovněmi tlaku! Oproti minulé generaci se čočka kamery přestěhovala zpět nad displej (ty úhly…).

Full HD varianta vydrží na baterii až 15,5 hodiny, v případě 4K je to 10,8 hodin. Vestavěná čtečka otisků prstů nově potřebuje na kompletní rozpoznání prstu jen 2 vteřiny. A poslední novinkou je jakýsi upgrade connected standby režimu, kterému se dnes říká „Modern Standby“, a přináší rozšířenou podporu zařízení zůstat v jakémsi aktivním a připojeném režimu spánku, kdy zařízení i se zavřeným displejem umí stahovat e-maily, provádět Skype hovory, přehrávat hudbu nebo naslouchat až ze čtyř metrů příkazům (pouze s podporou Cortany). No a samozřejmě není třeba žádné bootování počítače.

Yogy řady 900 jsou pro mě již od prvního zástupce, kterého stále dodnes používám každý den, jakási srdcová záležitost. No a novinka v podobě Yogy 920 vypadá jednoduše božsky!

Yoga 720 12″

(Yoga 720-12IKB)

Po veleúspěšných 13″ a 15″ Yogách 720, jež Lenovo ukázalo na jaře v Barceloně, nyní přichází ta vůbec nejskladnější (1,15 kg, 15,75 mm) Yoga 720 s 12,5″ dotykovým Full HD IPS displejem. Přesto nabídne podsvícenou klávesnici plné velikosti, procesory Core i7 sedmé generace (zdá se tedy, že Coffee Lake dostává zatím jen top model Yoga 920), až 512GB SSD, 12 GB DDR4 RAM, rovněž podporu přesného pera Lenovo Active Pen 2 a čtečku otisků prstů.

Za sebe mohu říct, že 12″ Yoga 720 vypadá velmi povedeně! Už její 13″ sestřička na mě udělala v Barceloně obrovský dojem a 12″ model to jen završuje ještě příjemnějšími rozměry a vahou…

Miix 520 12″

(Miix 520-12IKB)

Už tak úspěšný Miix 510 (alias konkurent Surface od Microsoftu s moc pěknými Lenovo detaily a nápady) dostává nástupce v podobě Miixu 520, což je zařízení 2 v 1 (resp. tablet s oddělitelnou klávesnicí, která má příjemný 1,5mm stisk kláves) s tloušťkou 9,9 mm a vahou 0,88 kg (ano, na tablet to není málo, ale užitná hodnota a zpracování to, myslím, dostatečně vyváží). Tablet nabídne dotykový 12,2″ IPS displej 16:10 (1 920 x 1 200 bodů), i zde najdeme podporu Lenovo Active Pen 2. Hardwarová výbava je postavená na čtyřjádrové Intel Core platformě sedmé generace (Kaby Lake) s až 16 GB DDR4 paměti, 1TB SSD úložištěm a až 7,5hodinovou výdrží na baterii.

Dále zařízení nabídne skládací stojánek pro pohodlné polohování při práci na stole či sledování obsahu, ale také WorldView kameru s podporou skenování objektů do 3D. Některé konfigurace nabídnou mobilní LTE připojení. No a s aktivní Cortanou můžete i na Miix 520 pokřikovat příkazy až ze 4 metrů.

Home Assistant Pack pro tablety

Už s uvedením nových tabletů Tab 4 Lenovo usilovalo o to je dovybavit o praktické příslušenství pro různé typy použití či uživatele. Světlo světa tak spatřil balíček pro děti (nárazuvzdorný obal apod.) nebo balíček produktivity (v čele s klávesnicí). No a nyní přichází Lenovo s balíčkem domácího asistenta, do kterého váš 8″ nebo 10″ Tab 4 zadokujete, nabijete a promění jej v asistentku Alexa od Amazonu s displejem. Asistent obsahuje jak dva 3W reproduktory, tak dvojici mikrofonů, a tak s asistentkou můžete komunikovat z až 3 metrů.

K dispozici má být příslušenství v říjnu s cenovkou začínající na 79 USD (bez tabletu, samozřejmě).

Lenovo Explorer (Windows Mixed Reality)

Headset pro Windows Mixed Reality (což je přístupná a nativně podporovaná platforma Microsoftu na Windows podporující rozšířenou a virtuální realitu) od Lenova dostává konečně jméno, datum vydání, cenu a bližší parametry. Jmenuje se Lenovo Explorer, díky ceně pod 400 USD (bez pohybových ovladačů dokonce jen lehce na 300 USD), jednoduché 4metrové kabeláži v podobě Y kabelu pro HDMI 2.0 a USB 3.0 a provozu bez externích senzorů se jedná o velmi zajímavou volbu, jak vstoupit do světa virtuální reality bez nutnosti americké hypotéky.

Lenovo Explorer s pohybovými ovladači

Náhlavní souprava virtuální reality Lenovo Explorer váží 380 g, nabídne dva 2,89″ displeje s rozlišením 1 440 x 1 440 bodů (se 110° záběrem), dvě pohyb a prostor sledující kamery (aby nebyly třeba externí senzory) a podporu pro různé gamepady, klávesnici s myší, ale samozřejmě i pohybové ovladače. Vydání se i v tomto případě plánuje na říjen 2017.

Osobně jsem měl možnost jiný Windows Mixed Reality headset vyzkoušet a byl jsem velmi pozitivně překvapen, jak dobře dokáže tak levné zařízení fungovat s ohledem na víc než rozumnou kvalitu zobrazení, požadavky na výkon a sledování pohybu uživatele. Proto se samozřejmě těším na ten od Lenova!

Star Wars Jedi Challenges

Star Wars™: Jedi Challenges – Awaken Your Inner Jedi

There’s disturbance in the Force. Arm yourself with this #AugmentedReality Lightsaber and train to become a Jedi Master with Star Wars: Jedi Challenges. Players can perfect their lightsaber skills by taking on some of the most menacing villains the Dark Side has to offer, command Rebel forces against the evil Empire in large scale ground wars, and outwit their opponents in Holochess.

No a na konec jedna velká „pecka“ pro fanoušky Hvězdných válek – Lenovo konečně oznámilo detaily ohledně produktu zvaného Star Wars Jedi Challenges, jež vytvořilo spolu s Disneym. Jedná se o kombinaci náhlavní soupravy pro rozšířenou realitu (Lenovo Mirage AR headset), sledovací „maják“ (referenční bod) a ovladač v podobě světelného meče (a ne ledajakého – repliky meče samotných Skywalkerů!).

Celá záležitost funguje tak, že do helmy vložíte podporovaný telefon (seznam podporovaných telefonů Lenovo oznámí; v případě iPhonů je situace poměrně velkorysá, u Android telefonů budou podporovány jen specificky vybrané vyšší modely s dostatečným výkonem), do nějž musíte stáhnout danou AR aplikaci, jež následně celý zážitek řídí a zobrazuje.

No a jaké že zážitky Star Wars Jedi Challenge nabídne? Jednak díky ovladači v podobě světelného meče jsou to samozřejmě duely se světelnými meči, kde bojujete se známými postavami Hvězdných válek (nechybí ani Darth Vader, který je však největší drsňák a porazit jej chce hodně tréninku – prostě jako mladý padawan proti němu nemáte šanci a cvik dělá mistra!). Dále jakási strategie, kde za rebely stavíte jednotky a bojujete proti zlému Impériu. No a na závěr jsou to legendární „hološachy“, jak je hrál Žvejkal (či Chewbacca, cítíte-li se českým překladem dotčeni) na Malém sokolovi (dobře, Millennium Falconovi), což je podle mě to největší lákadlo!

Zážitek je pro všechny od 13 do 54 let a za méně než 300 USD bude k předobjednání už 1. září na webu jedichallenges.com!

Tak co na letošní pamlsky z IFA 2017 říkáte? Budeme rádi, když se s námi podělíte v diskusi!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky