Moto E4 Plus – Duracell by se mohl učit

29. 8. 2017 | 0

V dnešní recenzi se podíváme na telefon Moto E4 Plus, který nabízí zajímavé parametry jako například 3 GB RAM, velkou kapacitu baterie a plnohodnotný dual SIM za dobrou cenu. Najdou se i vady na kráse tohoto telefonu, nebo je to bezchybný telefon? Dozvíte se v následující recenzi.

Parametry:

  • Displej: 5.5″ HD IPS s jemností 210 pixelů na palec
  • Procesor: čtyřjádrový procesor MediaTek MT6737 s frekvencí 1,3 GHz
  • GPU: Mali-T720
  • Paměť: 3 GB RAM, 16 GB vnitřní úložiště s možností rozšíření paměťovými kartami až o 128 GB
  • Fotoaparát: Zadní 13MPx s bleskem, přední 5MPx
  • Baterie: 5 000 mAh, nevyměnitelná
  • Konektivita: Wi-Fi, Bluetooth, LTE, GPS, Plnohodnotný dual SIM
  • Operační systém: Android 7.1
  • Rozměry: 77,5 × 155 × 9,55 mm
  • Hmotnost: 198 
  • Obsah balení: USB kabel, redukce do zásuvky, pecková sluchátka, manuál

  

Vzhled a zpracování

Na první pohled telefon působí poměrně masivně, za což může jednak velký displej, ale také velká část nad a pod displejem. Zadní kryt velice dobře imituje kov a to nejen vzhledově, ale také svou tvrdostí.

V horní časti přední strany najdeme kromě klasické selfie kamery a také přisvětlovací diodu. Pod displejem pak čtečku otisku prstu. Ta je mírně zapuštěná v těle telefonu a i když na první pohled vypadá jako tlačítko, tak zmáčknout ji nelze.

Na zadní straně pak najdeme typické znaky Motoroly – velkou kruhovou čočku fotoaparátu s bleskem a logo Motorola.

Na bocích nás také nic překvapivého nečeká – telefon se napájí pomocí Micro USB na spodní straně, vedle kterého se nachází také reproduktor. Na pravém boku najdeme tlačítko pro zamknutí a regulaci hlasitosti a na horní straně se nachází 3,5mm jack. Právě s tlačítkem na zvýšení hlasitosti jsem měl ze začátku problém, protože nedělal typické pocitové cvaknutí, takže sice fungoval, ale vy jste to bez pohledu na displej nepoznali. Naštěstí po pár dnech začal fungovat tak, jak má.

Na recenzi jsem měl šedé provedení, ale telefon se prodává také ve zlatém.

    

Problémy se čtečkou

Při používání telefonu jsem měl problémy se čtečkou otisku prstu a to hned problémy dvojího typu. Překvapivě se netýkaly gest místo systémových tlačítek, ale šlo o odemykání telefonu. Jeden z problémů byl ten, že i při opravdu drobném zpocení prstu nebyla čtečka schopná přečíst otisk. Dobře vím, že čtečky tohoto typu neumějí přečíst otisk z mokrého prstu, ale tohle opravdu nebyl tento případ, kdy byl prst jenom mírně vlhký.
Druhý typ problémů byl ten, že občas se systém  neodemkl okamžitě, ale s drobným zpožděním, což vedlo k tomu, že jsem se o to pokusil znovu, ale tím se stalo to, že se telefon odemkl a hned zase zamkl, což když se stane třeba dvakrát za sebou, tak je velmi frustrující.
Výsledkem těchto problémů bylo to, že jsem velmi často odemykal telefon pomocí gesta místo čtečky otisků.

Operační systém

Telefon se prodává s Androidem 7.1, který je téměř čistý. Předinstalované aplikace od Lenova jsou jen dvě. První z nich je Dolby Atmos, která vám umožňuje mírně upravovat vlastnosti zvuku a druhou z nich je aplikace Moto, která přidává čtyři užitečné funkce.

Jedna část aplikace se týká displeje – přidává noční režim a funkci Displej Moto. Noční režim vám v určitý čas zbarví displej do teplejších barev, což by mělo pomoci proti problémům se spánkem (někteří z vás pravděpodobně budou znát aplikaci na počítač f.lux, tohle je její mobilní varianta.). Displej Moto zobrazuje notifikace na zamčené obrazovce a také rozsvítí displej vždy, když mobil zvednete ze stolu.

Druhá část aplikace pro prsty – jednak umožňuje gestem zmenšit displej tak, aby byl ovladatelný jedním prstem, ovládat 5,5″ displej jedním prstem opravdu nejde. Druhá funkce umožňuje nahradit všechna tři softwarová tlačítka gesty na čtečce otisku prstu. Díky tomu můžete využít displej na plno.

K těmto funkcím si ještě Lenovo připravilo ještě jednu – zamykání displeje po podržení prstu na čtečce otisku prstu, což je funkce, kterou jsem si opravdu zamiloval, je to drobnost, ale výrazně to usnadní práci na telefonu jednou rukou.

Tentokrát musím Lenovo za tyto funkce pochválit. Gesta u jiných modelů (například otočení nebo zahrkání telefonem pro zapnutí fotoaparátu nebo svítilny) jsem moc nepoužíval, ale tady jsou všechny čtyři super a fungují opravdu perfektně. Zbytek operačního systému je zachován tak, jak ho Google stvořil, a funguje bez jediného zaškobrtnutí.

   

Hardware, výkon a baterie

Telefon je poháněn čtyřjádrovým procesorem MediaTek MT6737 s frekvencí 1,3 GHz a 3 GB RAM, což stačí nejen na bezproblémový chod systému, ale také na většinu her z Google Play. Systém si z paměti vezme na svůj provoz necelou polovinu. Výhodou po výkonnostní stránce je také menší rozlišení displeje, které je u tohoto modelu pouze HD.

O napájení se stará baterie s kapacitou 5000 mAh, která dokáže telefon pohánět 3-4 dny, když nehrajete hry, ale jste často na internetu, posloucháte hudbu a sem tam si s někým zavoláte. Telefon ale nepodporuje rychlonabíjení, a tak baterii z 0 % na 100 % nabijete za dlouhých 6 hodin. Baterie není vyjímatelná.

Data můžete ukládat na 16GB úložiště, ze kterého si systém ukousne něco přes 5 GB. Můžete ho případně rozšířit díky paměťové kartě až o 128 GB.

 

Displej a zvuk

Předpokládám, že pro spoustu zákazníků nemusí být HD displej dostatečný tím spíš, pokud je v displeji s 5,5″ úhlopříčkou. Sám vlastním telefon s Full HD rozlišením a trochu jsem se toho taky bál. Ve skutečnosti to není tak špatné. Pokud nemáte přímé srovnání s jemnějším displejem, tak displej vypadá dobře. Ani přes velkou snahu, se mi nepodařilo rozpoznat jednotlivé pixely a vlastně jsem si vůbec neuvědomoval, že nedržím v rukou Full HD.

Zvuk je na poměry Lenova, u kterého jsme zvyklí na stereo reproduktory, špatný. Nic jiného se nedá očekávat, když je tu pouze mono reproduktor, který nezachrání ani Dolby Atmos.

Konektivita

Kromě klasického Bluetooth, WiFi, GPS a NFC tu nenajdeme nic navíc jako například Glonass nebo Galileo, ale stejně tu je jedna věc, kterou musím pochválit. Pravděpodobně po vzoru G5 je i v tomto modelu nehybridní slot, takže bez problému připojíte dvě nano SIM karty a microSD paměťovou kartu.

Fotoaparát

Fotoaparát je pravděpodobně jednou z největších slabin telefonu. Při focení ve formátu 16:9 využijete pouze necelých 10 pixelů. Jak jsem již psal v jiných článcích, na fotoaparát nejsem moc náročný, ale i tady vidím, že to není ono. Na první pohled to není špatné, ale poté si všimnete, že tomu chybí detaily. Na druhou stranu, na nižší střední třídu je to slušný průměr.

Výše popsané problémy se mírně ztrácí při horších světelných podmínkách, ve kterých podává fotoaparát slušný výkon.

Natáčení videí je také značně omezené. Natáčet můžete pouze v 720p nebo 480p a to jen ve 30 snímcích za vteřinu.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky