Lenovo Smartbeep Diagnostics – rozpoznejte beepcode pomocí smartphonu!

17. 7. 2017 | 0

Při závažné chybě se stane, že notebook nejde zapnout a vždy jen zapípá. Co s tím? Lenovo přichází s řešením, které usnadní hledání problému!

Pokud jste někdy na svém ThinkPadu měli problém s klíčovým hardwarem (základní deskou, operační pamětí atd.), jistě to znáte: počítač nejde zapnout a pouze hlasitě „pípá“. Laik si to většinou vyloží jako známku toho, že je počítač vyřízený. To ale zdaleka nemusí být pravda. Počítač nám takovou sekvencí pípání říká, kde přesně nastal problém. Manuály k jednotlivým ThinkPadům pak přesně vysvětlují, co jednotlivá pípání znamenají. To ale zdaleka není pohodlné. Manuály je nutné najít na webu výrobce, stáhnout, najít v nich tu správnou část… Nepříliš zkušeným uživatelům takový proces může klidně zabrat i přes čtvrt hodiny. V ten moment přichází na scénu Lenovo Smartbeep Diagnostics.

Lenovo Smartbeep Diagnostics je nové řešení, které přichází s letošními modely notebooků ThinkPad (T470, X270 atd.). Novinky jsou následující:

  • pípání lze zopakovat stisknutím klávesy Fn, aniž by bylo třeba počítač znovu zapínat
  • počítač umí „zapípat“ své sériové číslo (dvousekundovým držením klávesy Fn)
  • aplikace Lenovo PC Diagnostics umí pípání dekódovat a „přeložit“, takže není třeba kód vyhledávat v servisní příručce (dostupná pro smartphony s operačním systémem Android 4.0.3 a vyšším)

Dejme tomu, že z ThinkPadu T470 vyndáme operační paměť, takže notebook při zapnutí jenom zapípá. Pak stačí zapnout aplikaci Lenovo PC Diagnostics (zkontrolujte, že má aplikace udělená práva k přístupu k mikrofonu!) a jednoduše nechat telefon poslouchat. Aplikace v telefonu dovede společně s pípáním rozpoznat i model přístroje. A pokud byste i přesto potřebovali referenci k manuálu notebooku, aplikace vždy zobrazí i přesný kód chyby. Tu pak v manuálu snadno najdete.

Pokud tedy máte telefon s Androidem, zdroj problému nyní objevíte za několik chvil. Zdaleka se nejedná o funkci, kterou (většina z nás) využije každý den, rozhodně jde ale o vylepšení, které usnadní život.

Není nám známa žádná informace, že by byla technologie Smartbeep implementována i do starších modelů (např. formou aktualizace biosu). Seznam současně podporovaných modelů naleznete zde. Samotná aplikace Lenovo PC Diagnostics je ke stažení zde.

Co si o nové funkci myslíte? Máte s beepcody nějaké zkušenosti? Přivítali byste tuto funkci i u staršího ThinkPadu? Těšíme se na vaše názory!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky