Průvodce Moto Actions – ovládání telefonu pohybem zápěstí

20. 4. 2017 | 0

Položit hovor? Otevřít foťák? Spustit svítilnu? Stačí pohyb ruky, s Lenovo Moto to zvládnete hravě!

Většina spotřební elektroniky je vybavena množstvím fíglů, které dokážou usnadnit život. Problém je v tom, že velká část těchto vychytávek se ke konečnému zákazníkovi vůbec nedostane. Mnoho méně zkušených uživatelů většinu pomocných hlášek odklikává. Buď z nezájmu, v nevhodnost okamžiku, nebo se prostě trochu bojí, aby si nezapnuli něco, čemu nerozumí. V dnešním článku si představíme a popíšeme vychytávky, které smartphony Moto nabízí: ovládání gesty, tzv. Moto Actions. Byla by škoda je přehlédnout!

Ke správě gest Moto Actions slouží aplikace s nenápadnou ikonkou „Moto“ či „Moto Actions“ (sám jsem si ji prvně v seznamu aplikací nevšiml). Pokud ji nemáte nainstalovanou, můžete si ji stáhnout skrze tento odkaz v Obchodě Play.

Pokud se v mobilních telefonech příliš neorientujete a nevěříte si, u této aplikace se rozhodně nemáte čeho bát. Je zpracovaná opravdu velice přehledně a intuitivně. Jednotlivá gesta popisuje jednoduše a všechny doplňuje nejen názornou animací, ale nabídne vám, abyste si každý pohyb vyzkoušeli sami. A pokud se vám pohyb napoprvé nepovede, poradí vám, co máte zkusit jinak. Chtěl bych tímto ocenit snahu vývojářů, protože podobně názorně zpracovaných aplikací bohužel až tolik není.

Povely

Uchopením spustit displej

Displej se sám spustí v momentu, kdy zvednete telefon ze stolu. Tato funkce ale jde použít i tehdy, kdy chcete pouze rozsvítit displej i bez sahání na něj. Není nutné mačkat zamykací tlačítko, stačí nad telefonem pouze mávnout rukou. To je užitečné zejména ve chvílích, kdy nemáte k tlačítkům dobrý přístup, např. v držáku v autě.

Chytrá obrazovka

Tato funkce nechává displej zapnutý, když se na něj díváte. Jakmile jej odložíte, zamkne se za běžnou dobu nečinnosti (obvykle 30 vteřin). Má to samozřejmě své limity: pokud budete držet tak, že bude váš obličej proti silnému zdroji světa (slunce, žárovka), kamerka obličej v protisvětlu nemusí rozpoznat.

Zapnutí svítilny dvojitým zatřesením telefonu

Lenovo integrovalo do přístrojů Moto i zkratku pro rychlé spuštění přisvětlovací diody. Pakliže telefonem dvakrát „švihnete“ (směrem do boku), dojde k rozsvícení svítilny. Stejným pohybem znovu svítilnu vypnete.

U Moto Z jsem měl s tímto gestem docela problémy, smartphone pohyb často nerozeznal. Nejvíce se mi osvědčilo s telefonem „švihat“ co nejvíc vertikálně, tzn. při pohybu dolů neotáčet dlaň. Doufejme, že tento problém opraví některá z aktualizací.

Otočením zapnout režim nerušit

Nechcete být ničím rušeni? Prostě otočte telefon displejem dolů a máte klid.

Zvednutím ztišit vyzvánění

Pokud potřebujete ztišit vyzvánění při příchozím hovoru, stačí telefon pouze zvednout ze stolu. Osobně jsem zvyklý na klasické zmáčknutí jednoho z tlačítek na ovládání hlasitosti (jedno stisknutí ztiší vyzvánění, dvojité stisknutí hovor odmítne), pokud ale máte telefon v pouzdře, usnadní to život.

Gestem zmenšit obrazovku

Potřebujete pracovat s telefonem, ale máte volnou pouze jednu ruku? Pohybem od navigační lišty vzhůru dojde ke zmenšení obrazu, takže lze mobil ovládat pohodlněji.

Otočením spustit fotoaparát

Tohle je jedna z nejužitečnějších zkratek. Pokud chcete rychle spustit fotoaparát, stačí vzít telefon, a dvakrát přetočit zápěstím zleva doprava. Telefon zavibruje a fotoaparát se spustí. Pokud stejný pohyb uděláte ještě jednou, telefon přepne snímání ze zadní na přední kameru.

Hlas

Aplikace Moto Actions přidává podporu základního hlasového asistenta. Ten pracuje pouze se základními povely (hledání na internetu, volání kontaktu apod.). Telefon vás vyzve k nahrání krátké fráze (např. „Poslouchej, Moto!“), kterou vyslovíte pokaždé, když chcete dát telefonu nějaký příkaz.

Displej

Aplikace umožňuje také nastavení notifikací, když je telefon zamknutý. Můžete si vybrat aplikace, které vás neupozorní, dokud telefon neodemknete atd.

Pokud by vám některé ze zmíněných funkcí vadily, je možné je v aplikaci Moto Actions také vypnout. Osobně jsem k některým z nich našel docela cestu. Detaily umožňují odlišovat značku a možnost ovládat telefon pohybem do těchto věcí rozhodně patří.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky