Lenovo Yoga 720 15“ – štíhlý elegán s dedikovanou grafikou

24. 4. 2017 | 2

Štíhlé kovové tělo, kvalitní zpracování, velká obrazovka a výkonná grafická karta. Nová Yoga je tady!

Testovaná konfigurace: Lenovo Yoga 720-15

  • Procesor: Intel Core i5-7300HQ Kaby Lake
  • RAM: 16 GB DDR4
  • Úložiště: 512 GB SSD
  • Displej: 15,6“ full HD IPS vícedotykový
  • Grafická karta: Intel HD Graphics 630, Nvidia GeForce 1050 GTX
  • Operační systém: Windows 10 Home
  • Rozměry: 364 x 242 x 19,9 mm
  • Hmotnost: 2 kg

Design, konstrukce, zpracování

Notebook dokáže už od prvního pohledu zaujmout velmi pěkným designem. Má velmi lehké linie, vzhled není narušován žádnými rušivými prvky. V jednoduchosti je síla, a tou Yoga 720 15“ bezesporu vyniká. Testovaný kousek měl šedou barvu, při určitém nasvětlení se zbarvoval až do šedohněda. Je to velmi pěkný odstín balancující na pomezí notebooku do kanceláře a zároveň určité snahy o neokoukaný odstín. V prodeji bude také konzervativnější stříbrná varianta. Osobně bych ale volil šedou už z čistě praktických důvodů, protože se tolik nebude špinit.

Svrchní část víka je tvořena jedním kusem kovu s polomatnou povrchovou úpravou. Povrch je dokonale hladký a velmi příjemný na dotek. Víko je po celém obvodu okolo displeje opatřeno gumovým proužkem, takže je zaklapnutí notebooku velmi tiché. Rámečky okolo displeje jsou zhruba centimetr široké, vyjma širokého pásu pod displejem, kde se nachází zejména antény Wi-Fi. Pod ním, v místě prostoru mezi víkem a základnou se nachází tenká plastová lišta ukrývající dvojici mikrofonů.

Šasi základny notebooku je sestaveno ze dvou kusů kovu. Nikde se nic neprohýbá, nevrže. Lícování dílů je na dobré úrovni, i když u testovaného kusu bych si dovedl představit některé detaily ještě sladěnější. Touchpad a čtečka otisku prstu jsou asi 1,5 mm zapuštěné, takže se nestane, že byste si o ně nevědomky při psaní otřeli dlaň. Jediný drobný nedostatek se objevil tehdy, pokud jste displej vychýlili až příliš dozadu (zhruba v úhlu 170°). Poté došlo k mírnému přizvednutí pravé přední části základny, a s každým opřením dlaně notebook lehce klepl o stůl.

Na spodní části přístroje najdeme pouze gumové nožičky, otvor pro reproduktory a průduchy ventilace.

Panty jsou samozřejmě také kovové, jejich chod je perfektně plynulý. Jak je u zařízení Yoga zvykem, umožňují otevřít displej až o 360°. Displej je tak možné překlopit až na spodní část notebooku, díky čemuž je možné se zařízením pracovat jako s velkým tabletem. Tento režim má však i daleko prozaičtější využití. Většina notebooků má poměrně malý rozsah úhlu otevření displeje, pakliže tedy sedíte nad notebookem docela vysoko, nelze ho dostatečně vyklonit. U Yogy 720 tohle díky překlopné konstrukci neplatí. Panty jsou dostatečně pevné, aby displej udržely i v jiné poloze, z čehož Lenovo již několik let odvozuje čtveřici pracovních režimů (notebook, stojánek, tablet, stan). To si vynutilo použití pevnějších pantů, a notebook tak nejde otevřít jednou rukou.

Práce v režimu tabletu s displejem překlopeným na zadní stranu asi není to, co bude pro Yogu denní chléb. 15,6palcový tablet je už docela neohrabaná věc. S hmotností 2 kg trochu postrádá lehkost. U testovaného kusu navíc v režimu letadlo docházelo ke klapání v levé horní části displeje (víko úplně nepřiléhalo na základnu, a vždy si lehce „ťuklo“). Pravděpodobně šlo ale pouze o nedostatek první série.

Na notebooku jsem postrádal diodu indikace činnosti pevného disku. Notebook je vybaven velmi výkonným hardwarem, indikátor bych ale uvítal, už čistě z principu (spousta z nás zná ty momenty, kdy nevíme, „jestli to něco dělá“). Lenovo se nás sice snaží přesvědčit, že v dnešní době indikátory nepotřebujeme. Pravda je, že Windows 10 je na tom se spolehlivostí (a koneckonců i rychlostí) jinde než např. Windows XP, není ale bezchybný a jedna malá ledka by byla dobrou rezervou, když operační systém neodpovídá, či si uživatel není jistý.

Klávesnice, trackpad

Yoga 720 15“ je vybavena standardní šestiřadou klávesnicí v ostrůvkovém provedení (chiclet). Klávesy jsou velké a na povrchu ploché. Mají velmi nízký chod, stisk je ale jistý a kladou příjemný odpor. Klávesnici bych doporučil spíše pro ty, kteří do klávesnice subjektivně tolik „nemlátí“, klávesy mají totiž poměrně tvrdý doraz. Hlučností bych je zařadil mezi tišší průměr, a pokud nebudete volit sílu stisku s citem, rozhodně nebudete v tiché místnosti zdrojem velkého hluku.

Horní řada kláves má továrně přidělené ovládací funkce. V biosu lze ale nastavení přehodit a preferovat tak klávesy F1 atd. Klávesy pro pohyb v dokumentech jsou přístupné přes kurzorové klávesy v kombinaci s tlačítkem Fn. Rozložení kláves odpovídá dnešnímu standardu. Kdo nepracuje s klávesami jako home, end, page up atd., ten bude spokojený a nic mu pravděpodobně chybět nebude. Osobně jsem velmi postrádal klávesu kontextové nabídky.

Klávesnice je vybavená diodovým podsvícením. Na výběr jsou dva stupně intenzity. Má rovnoměrné světlo, podsvícené znaky na klávesách mají příjemně matnou barvu. Bílé světlo prosvítá zpod kláves tak, jak je u těchto klávesnic zvykem. Pokud tedy máte notebook blíže k úrovni očí, je okolo kláves patrné jasné bílé světlo.

Testovaný přístroj má klávesnici s americkým rozložením, tedy malou klávesu Ester, širokým levým Shiftem a bez vyznačené diakritiky Přístroje prodávané u nás by měly mít rozložení pro český trh.

Touchpad se od minula příliš nezměnil. Je královsky veliký, s úhlopříčkou 12 cm musí dostačovat i lidem s největšími prsty. Má dokonale hladký povrch, vroubkové touchpady a podobné experimenty jsou už naštěstí ty tam. Jak jsem již zmínil výše, je zhruba o milimetr zapuštěný pod povrch krytu počítače, díky čemuž o něj nebudete zavazovat dlaní, výborně! Dotyková plocha má provedení „trackpad“, čili lze stisknout po celé své ploše. Stisk je ale dost hlučný, výrobce mohl rozhodně použít tišší mechanismus. Ve spodní části je touchpad rozdělený na typické levé a pravé tlačítko, což může někomu usnadnit práci. V praxi se mi stávalo, že notebook nerozeznal stisk „pravého tlačítka“. To bude pravděpodobně opraveno v některé aktualizaci ovladačů. Skutečně náročné uživatele můžu potěšit, že touchpad není při normální práci žádným zdrojem tepla, není pod ním umístěna žádná „hřející“ komponenta.

Displej

Notebook je osazen 15,6″ obrazovkou. Ta má Full HD rozlišení (1920×1080 pixelů), díky čemuž dosahuje jemnosti 141 PPI. Windows má softwarově přednastavené zvětšení obrazu na 125 % původní velikosti, aby některé položky nebyly nečitelně malé. S danou velikostí obrazovky je možné pracovat i bez zvětšení obrazu. Komu by bylo dané rozlišení málo, lze objednat i konfiguraci s QHD displejem.

Panel je vybaven technologií IPS, díky čemuž vyniká dobrou kvalitu obrazu. Na úplný vrchol nedosahuje, ale je s přehledem dostatečně kvalitní na jakoukoliv práci i zábavu. Technologie IPS těží zejména z věrných barev a dobrých pozorovacích úhlů, takže při pohledu ze stran dochází pouze k minimálním změnám barev. U testovaného předprodukčního kousku jsem se bohužel setkal s prosvítáním podsvícení při krajích obrazovky (tzv. LCD bleeding).

Displej je dotykový a poradí si s dotykem až deseti prstů najednou. S odezvou jsem neměl nejmenší problém. Dotyková technologie s sebou ale nese ruku v ruce lesklou povrchovou úpravu. Počítač tak za slunného dne a malého jasu obrazovky připomíná spíš velké zrcadlo. Co se jasu týče, maximální jas by mohl být trochu větší, na práci venku zkrátka úplně nestačí.

Během používání mě docela otravovala funkce automatického uzpůsobení jasu obrazovky. Tato funkce byla u testovaného kusu zapnutá výrobcem, neděste se tedy žádných důvodů k reklamaci. Lze ji vypnout v menu „možnosti napájení“.

Výkon, komponenty, benchmarky

Nová Yoga se nesnaží zaujmout pouze elegantním designem, stranou nezůstala ani hardwarová výbava. Testovanou konfiguraci řadí použitý hardware do vyšší třídy. Procesor Intel i5-7300HQ z rodiny Kaby Lake zaujme přítomností čtyř fyzických jader, díky čemuž má výkonu na rozdávání. Lenovo jej přesto drobně „zkrotilo“, pravděpodobně kvůli tenkému tělu notebooku a s tím spojenými vyššími nároky na chlazení. Z Intelem udávaných 3,5 GHz je tak dostupných pouze 2,5 GHz. Notebook je osazen 12 GB RAM (DDR4, 2133 MHz), moduly jsou pevnou a nevyměnitelnou součástí základní desky. Pokud by vám 12 GB nestačilo, v prodeji budou také konfigurace s 16 GB RAM.

Samozřejmostí je rychlé SSD (Samsung MZVLW512), které s přehledem dostačuje i na náročnější práci. Díky 512 GB kapacitě je na multimédia připraveno dost prostoru.

Notebook je osazen dvěma grafickými kartami. Ta základní, integrovaná v procesoru, Intel HD Graphics 630, postačí na veškeré běžné činnosti. Utáhne v plném rozlišení i starší hry, je ale třeba se smířit s určitými ústupky v nastavení. Integrovaná grafika vyniká zejména nízkou spotřebou a minimální produkcí tepla.

Na náročnější práci (lepší hry či práce s grafikou a videem) je tu připravená dedikovaná grafika Nvidia GeForce GTX 1050 s 2 GB vlastní paměti. Pracuje na frekvenci 1493 MHz a poradí si i s novými hrami. Vzhledem k tenkému tělu notebooku a tedy omezeným možnostem chlazení z ní ale nedostanete tolik, co papírově nabízí. Přesto dodává štíhlému notebooku slušnou porci výkonu. Dodávaný software GeForce Experience si sám určí, kdy zapnout dedikovanou grafiku, a kdy postačí integrovaná od Intelu, samozřejmě lze ale grafiku předvolit manuálně. Grafickou kartu Nvidia lze eventuálně také úplně zakázat v biosu.

Reproduktory, mikrofon, webkamera

Reproduktory jsou umístěné poblíž předních rohů základny, a jejich výstup je orientovaný směrem dolů. Lenovo se i u této generace Yoga drželo osvědčeného řešení, reproduktory jsou dodané společností JBL, zvukové ovladače jsou vyvíjeny ve spolupráci s Dolby (pouze pro Windows). Výsledné řešení má souhrnný název Dolby Atmos. Reproduktory zvládnou hrát hodně nahlas. U běžného hudebního alba není nutné jít s hlasitostí nad 50 %. Laicky řečeno: basy jsou znatelné, zvuk není plochý, má určitou barvitost a snaží se být hodně prostorový. Nad zhruba 70% hlasitost už hraje notebook opravdu nahlas, zároveň tím ale začíná trpět kvalita a jednotlivé složky zvuku se už zvolna ztrácejí v prostorovém efektu.

Dvojice mikrofonů je umístěna pod displejem těsně nad základnou. Jejich kvalita je pro běžné potřeby naprosto dostačující. Zvuk je kvalitní a čistý. Již poněkolikáté se ale objevuje konstrukční nepříjemnost, kdy jsou mikrofony umístěny přímo nad výdechem ventilátoru. Při běžné nenáročné práci, kdy větráček neběží vůbec, či jen na nejnižší otáčky, to ničemu nevadí. Pokud ale budete během skypování provádět nějaké náročné činnosti a větráček se roztočí na nejvyšší otáčky, druhá strana uslyší v záznamu podivné hučení.

Webkamera nabízí standardní rozlišení 1280×720 pixelů, umožňuje nahrávat video až s 30 snímky za sekundu. Pořizovaný obraz je dostačující, ale za špatného osvětlení ale kvalita rychle klesá. Spuštění webkamery je signalizováno rozsvícením bílé diody nad displejem.

Konektivita

  • Levá strana: nabíjecí konektor, USB 3.0, sdružený 3,5 mm jack, tlačítko „Novo“
  • Pravá strana: USB 3.0, USB type-C (kompatibilní s USB 3.1), zapínací tlačítko
  • Bezdrátové sítě: Intel Wireless Dualband AC-8265, Bluetooth 4.1

Po prvním vybalení z krabice mě nepříjemně překvapila nabídka portů. Pouze dvojice plnohodnotných USB mi na 15,6“ notebook přijde poměrně málo. Situaci částečně zlepšuje přítomnost třetího malého USB Type-C. V blízké budoucnosti jím budou vybaveny všechny nové smartphony, takže po připojení telefonu stále dvě USB zbudou, což už je přijatelnější úvaha. Obrazový výstup či ethernet pro připojení internetového kabelu chybí úplně, to je však daň za tenké provedení těla notebooku. Osobně bych nicméně uvítal alespoň konektor mini display port. Možná bych uvítal i technologii NFC pro snadné spárování s mobilním telefonem.

Zmínil bych ještě tzv. tlačítko „Novo“, které se nachází na levé straně přístroje. Slouží k přístupu do biosu a bootovacího menu (pomocí kláves F1 či Esc se do biosu nedostanete). Kámen úrazu je ale v provedení klávesy jako takové. Ta je zapuštěná v otvoru notebooku, a pro její stisknutí potřebujete např. špendlík. To je velmi nepraktické a svým způsobem i otravné. Ne, že by většina uživatelů chodila do biosu každý den, pakliže tam ale potřebujete a nemáte u sebe zrovna špendlík nebo kancelářskou sponku, máte smůlu.

Během testu jsem se potýkal s velkými problémy s připojením k Wi-Fi. Síla signálu nebyla stabilní a mnohdy připojení spadlo úplně. Na řešení jsem nepřišel, nepomohlo ani mé (jinak ověřené) řešení. Pravděpodobně se jednalo o chybu softwarové povahy.

Čtečka otisku prstu

Notebook je vybaven i biometrickým snímačem, konkrétně čtečkou otisku prstu. Jedná se o novější standard, který je známý z mobilních telefonů. Čtení otisku se provádí pouhým přiložením na snímač. Práce se čtečkou je tak mnohem jednodušší než u starších notebooků, kde bylo nutno prstem přejet (a to několikrát, v závislosti na mnoha okolnostech, od čistoty vašeho prstu až po kvalitu čtečky jako takové). Čtečka fungovala spolehlivě i s umazanými a zpocenými prsty a snímání otisku bylo vždy okamžité. Čtečka není vybavena žádnou informační diodou.

Chlazení, provozní hlučnost

Chlazení notebooku částečně odpovídá tomu, co lze očekávat od notebooku s tenkým tělem a výkonnými komponenty. Pokud pracujete na baterii v prohlížeči s několika panely, přepínáte do Wordu a na pozadí vám hraje hudba, bude větráček úplně vypnutý, případně poběží na nejnižší otáčky. Jakmile ale připojíte notebook k síťovému adaptéru a začnete spouštět více aplikací, větráček o sobě umí dát znát. Jeho zvukový projev je naštěstí kultivovaný – nepíská, nevrčí. Pakliže zařízení vytížíte po delší dobu (nejlépe v kombinaci s dedikovanou grafickou kartou), v nejvyšších otáčkách už větráček ruší hodně. Také se začne silně zahřívat spodní část u výdechu chlazení. Během chladných jarních dnů není problém notebook vytížit na delší dobu. Ve vedrech a při náročnější činnosti o sobě dá větráček vědět dříve.

Při soustavném vytížení benchmarkem Unigine Heaven 4.0 se notebook držel na hranici 80 °C.

Baterie a výdrž

Yoga 720-15 je vybavena šestičlánkovou baterií s kapacitou slušných 72 Wh. Notebook díky tomu dosahuje velmi dobré výdrže. Výrobcem udávaná výdrž až 9 hodin podle mě není nijak přestřelená. 7 hodin by neměl být při rozumném využití vážnější problém (Firefox, Word, nenáročná multimédia, střední jas). Během testování jsem ani jednou nepocítil potřebu urgentně nabíjet. Vždy jsem vydržel bez problémů do večera domů.

Rychlost nabíjení je závislá na vytížení přístroje. Z 20 % se na plnou kapacitu notebook dobije asi za hodinu a půl.

Dodávaná nabíječka má výkon celých 135 Wh. Jedná se o masivní adaptér, který rozhodně nebudete chtít nosit s sebou. Jeho rozměry jsou ale podmíněné použitým hardwarem zejména „žravou“ dedikovanou grafickou kartou Nvidia. Méně výkonná nabíječka by neumožnila notebook nabíjet, zatímco by pracoval na plný výkon.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky