Phab 2 Pro: Průkopník ve světě rozšířené reality

3. 4. 2017 | 0

Na náš trh se dostává úplně zcela nové zařízení, které má rozhodně co nabídnout a spousta zvědavců již ví, že se nejedná pouze o vzhledný phablet s kvalitním hliníkovým tělem a velice slušnou hardwarovou výbavou. Hlavní zajímavostí je, že se jedná o první přístroj na trhu s technologií rozšířené reality od společnosti Google pod názvem Tango. Otázkou však je, jak si Lenovo s tímto nelehkým úkolem poradilo a zda dokáže obstát. Pojďme se tedy na to společně podívat.

Lenovo má ve své široké nabídce samostatnou rodinu Phab, což jsou zařízení cílená pro uživatele, kteří chtějí svůj telefon využívat naplno a 5,5″ displej již nestačí. Jedná se o spojení telefonu a tabletu, takže je zde možnost si naplno užívat sledování filmů, hraní her, čtení e-knih a zkrátka všeho, co je na tabletu možné, ale bez potřeby dalšího telefonního zařízení. Velikost těchto zařízení není vždy úplně praktická a samotná ovladatelnost například jednou rukou jako u běžných mobilních telefonů je zcela nemyslitelná, ale i přesto si phablety najdou své zájemce. Na samý vrchol těchto obrů se řadí již zmíněný Phab 2 Pro, který již na první pohled vypadá velice kvalitně a na úrovni. Tento pocit neztratíte ani po uchopení a zapnutí, ačkoliv je to nezvyk. Pro již zkušené uživatele větších zařízení je Phab 2 Pro rozhodně lákavá nabídka a myslím si, že i pro uživatele běžných 5″ telefonů, neboť i já se do skupiny těchto uživatelů řadím a vůbec mi nedělalo problém si na větší velikost zvyknout.

Obsah balení

Samotná krabička již na první pohled zaujme nevšedním výřezem, přes který lze vidět čočky a senzory samotné technologie Tango, což je tím hlavním, čím se snaží zařízení zaujmout. Po otevření nalezneme dále kromě samotného Phabu rychlonabíječku, návod a velice pěkně zpracovaná sluchátka od JBL s obstojným zvukem, ačkoliv na první pohled vypadají velmi pohodlně, tak zdání klame. V uších sice drží, po chvíli však pro mě byla velice nepohodlná. Na druhou stranu se jistě nemohou řadit mezi základní sluchátka, která naleznete běžně v balení.

Zpracování a vzhled

Pokud patříte mezi nadšence a nebo jen zvědavce Tanga, zajisté víte, že ještě před rokem, kdy bylo Tango takřka v plenkách, bylo představováno a ukazováno na 8″ tabletu, který byl mnohonásobně větší a tlustější. Phab 2 Pro je ukázkou toho neuvěřitelného pokroku, který nastal, protože bylo možné vtěsnat ho do zařízení této velikosti. Tím samozřejmě nechci tvrdit, že se jedná o nějakého Drobečka, avšak je to velice zajímavé.

Z předu na nás čeká 6,4“ QHD display s rozlišením 2560 x 1440 px , který může na první pohled klamat, ale při používání opravdu dostojí slovu a rozlišení a sytost barev je zde opravdu pozoruhodná a velice mile potěší. Není potřeba ani nějak přidávat jas, neboť i tak si bohatě vystačíte s automatickou regulací jasu, tím pádem vám ještě zůstávají rezervy.  Dále viditelnost na slunci zvládá na výbornou a nechybí zde ani automatická deaktivace obrazovky nebo světelný senzor. V pravém horním rohu si dále můžeme povšimnout 8Mpx selfie fotoaparátu, u kterého se nachází oznamovací dioda. Ve spodní části se pak nachází již jen běžná tlačítka, která se nemění od ostatních zařízení.

V horní části se nachází jen 3,5 mm jack konektor pro sluchátka.

Ve spodní části jsou umístěné dva velice kvalitně a pěkně hrající reproduktory s podporou funkce Dolby, která ve finále po spojení s kvalitním obrazem je ideální na přehrávání videí, filmů a hlavně především plnohodnotnému využívání virtuální reality. Mezi reproduktory se pak jen dále nachází klasický, micro USB konektor.

Na pravé straně se nachází spouštěcí tlačítko a tlačítka pro regulaci hlasitosti. I přes velikost zařízení jsou tlačítka velice dobře hmatatelná a samotné spouštěcí tlačítko je rozděleno vroubkovým povrchem, což je velice praktické. Dále si již zde můžeme všimnout ve spodní a horní části phabletu dvou předělů pro antény.

Na levé straně se nachází jen slot na SD karty a SIM kartu. Který lze využít bud na dvě SIM karty, nebo na kombinaci SIM karty s SD kartou.

Na samotné zadní straně se pak nachází čočka 16Mpx fotoaparátu s automatickým ostřením, LED diodou a podporou natáčení 4K videí, čočky a snímače pro Tango, jehož logo je samozřejmě přítomno hned nad logem Lenovo. Dále se na zadní straně nachází čtečka otisku prstů, ke které nemám co vytknout a po celou dobu testování jsem s ní byl nadmíru spokojený. Phab 2 Pro se tedy může pyšnit celokovovým tělem s velmi kvalitním a vzhledným zpracováním. Na trh se dostane v již viděné zlaté a ještě usedlejší stříbrné barvě.

Telefonování a konektivita

Co se týče samotného telefonování, tuto možnost jsem využíval jek krátce, neboť mít takového velikána u ucha na veřejnosti a na místech plných lidí stále poutá spoustu pozornosti. Přece jen telefonovat z phabletu není běžné. Avšak z pohledu samotného hovoru jsem neměl co vytknout, jediný problém je občasné potíže se zprávami, ale to je již věc druhá. Měl jsem možnost však vyzkoušet pouze jednu SIM, neboť nepatřím mezi uživatele využívající funkci Dual SIM. Ale i tak mohu říct, že jsem nezaznamenal žádné potíže. Dále je zde také možnost využít podporu SD karet, a zvětšit si tak paměť až o dalších 64 GB. Tak jako všude v dnešních zařízeních tak i zde nalezneme podporu LTE, se kterou jsem zde také neměl žádné potíže a připojení fungovalo jako hodinky. Další možnosti připojení je zde WI-Fi  802.11a/b/g/n/ac a podpora bluetooth 4.0, které jsem měl možnost vyzkoušet při používaní bezdrátových sluchátek. A opět vše v pořádku. Dále zde nebylo zapomenuto ani na A-GPS. Jediné, co zde schází, je NFC, které však na celkové úrovni phabletu můžeme opomenout.

Operační systém a software

V phabletu se nachází verze Android 6.0 Marshmallow, která má svoji všední a známou nadstavbu od Lenova, takže nic poněkud neobvyklého. Co se týče základních aplikací je, že jsou pořád stejné jako u ostatních zařízení se stejným Androidem až na aplikaci Tango. Samozřejmě se zde nachází nějaké předinstalované aplikace, které nevyužívám, ale u těch rozhodně není problém s jejich vymazáním. Mezi známými aplikacemi rozhodně nechybí aplikace SHAREit a SYNCit , které nalezneme dnes takřka v každém zařízení Lenovo. Každopádně je velice důležité, že systém je velice dobře vyladěný a po celou dobu testování jsem se nesetkal s žádným problémem ba naopak. Aplikace fungovali velice svižně a rychle jediné, co jsem zaznamenal, bylo, zvětšené přehřívání při využívání Tanga, což se dá při náročnosti programu odpustit.

Výkon a výdrž

Phablet 2 Pro má ze strany hardwaru jistě co nabídnout, neboť uvnitř hrdě tepe 8 jádrový procesor Qualcomm Snapdragon 652 MSM8976 taktovaný na  4×1,8 GHz + 4×1,4 GHz. Dále se zde nachází 4 GB RAM a vnitřní paměť činní 64 GB, kterou lze, jak jsem již zmiňoval, rozšířit ještě o paměťovou kartu, takže paměti je zde opravdu dostatek. Tedy v případě pokud nepatříte k uživatelům, kteří chtějí hojně využívat natáčení ve 4K rozlišení. Celková hardwarová výbava je tedy velice slušná, což se také odráží ve finále v samotném výkonu. Velikost baterie je zde 4050 mAh ,což se na první pohled může zdát velice slušné, neboť to je i u běžných telefonních zařízení od Lenovo pravdou, avšak zde musíme počítat s fakty, že se jedná o zařízení s obrovským QHD displejem a největším žroutem je samotná aplikace Tango. Při běžném využívání a omezení mobilních dat je možné se dostat na dvoudenní výdrž baterie, avšak při hraní si s rozšířenou realitou je možné veškerou šťávu ztratit za pouhou jednu hodinu. Jinak při běžném využívání, jako je občasné hraní her, telefonování a psaní zpráv plus další běžné činnosti je možné se lehko dostat na denní výdrž baterie. Velice mile však potěší rychlo nabíjení, díky kterému je phablet nabyt na 10 procent za necelou hodinku, což je u takhle velké baterie vcelku příjemné. Jediné, co mě vcelku zklamalo, je přehřívání phabletu, které by bylo pochopitelné při využívání Tanga, ale zařízení se vcelku přehřívá i při běžném hraní nenáročných her a běžných aplikací.

Specifikace

  • Qualcomm Snapdragon 652 MSM8976
  • CPU: 4×1,8 GHz + 4×1,4 GHz
  • GPU: Adreno 510
  • Paměť RAM: 4 GB
  • vnitřní paměť: 64 GB + microSD
  • Datové funkce HSPA
  • Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/
  • Bluetooth: 4.0,
  • Android: 6.0
  • Akumulátor:  4 050 mAh

Fotoaparát a Tango

Phablet disponuje dvěma fotoaparáty. Přední má papírově 8 Mpx ,které jsou i v reálu dostačující a dá se s jejich využitím, trochou umu a trpělivostí pořídit pěkná selfie. Nechybí zde ani funkce rozpoznávání obyčeje, která zde také není od věci. Co se týče zadní kamery, jako vždy bývá o něco lepší a i zde je 16 Mpx fotoaparát velice obstojný, takže dokáže pořídit velmi kvalitní fotografie nebo natáčet videa až ve 4K rozlišení. Nechybí zde ani automatické ostření, které se nenechá zahanbit ani při horším osvětlení.  Samozřejmě zde nechybí ani možnost úprav a přizpůsobení fotoaparátu prostředí. Největší zajímavostí je však čočka a senzory, které se nacházejí pod fotoaparátem.

Tango

Jedná se o program vyvinutý společností Google, která se tímto programem zabývá již přes dva roky. Ale až právě teď přichází s možností  využití pro běžné uživatele a právě Phab 2 Pro je první zařízení na světě pro běžné uživatele podporující tuto funkci. Dochází zde ke propojení s realitou. Na první pohled se zdá, že je to velice podobné 3D nebo virtuální realitě, ale možnosti a funkce tohoto programu sahají mnohem dál. Kamera si bez použití GPS nebo jakékoliv jiné běžné, lokalizační funkce sejme a oskenuje okolí, ve kterém se právě chystáte nějakou z aplikací podporující tango využít a je schopná dle možností určité aplikace do ní zasadit nebo oskenovat jednotlivé věci, předměty anebo celé části vašeho okolí.

I přes to, že je spousta těchto aplikací ještě v plenách a jejich funkčnost není stoprocentní jedná se o něco úplně nového, co může mít jistě v budoucnosti uplatnění. Aplikace je schopná vkládat virtuální předměty na určitá místa a pomocí phabletu s nimi počítat jako s reálnými věcmi. Zároveň je schopná rozpoznat místa, na nichž se již nějaký předmět nachází, a tak vše působí velice reálně a věrohodně. Dále jsou aplikace, které za pomoci tanga naskenují celou místnost nebo vaše okolí a přenesou jej do zařízení ve 3D. Osobně si myslím, že tyto věci mohou mít velké uplatnění třeba v návrhářství a designu.

Samozřejmě, že i u běžných her má tato funkce uplatnění a přináší tak nový pohled. Proč při hraní her nevyužít i svého okolí. Avšak jak tomu bude do budoucna těžko říct, neboť je vše v samých začátcích a rozhodně pořád je v čem se zlepšovat.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky