MWC 2017: Platforma Moto Mods a její budoucnost

1. 3. 2017 | 0

Unikátní Moto Mods nejsou pouze kolekcí několika doplňků pro pár telefonů Moto, jsou otevřenou platformou, kterou Lenovo hodlá podporovat minimálně několik let. Jak vypadá její budoucnost?

Moto Mods jsou skutečně unikátním a úžasně jednoduchým konceptem, který je postavený na myšlence, že funkce a možnosti telefonu (smartphonu) nejsou omezené tím, co zařízení nabízí právě teď, když si jej koupíte – naopak nikdy nevíte, co dalšího budete s telefonem moci a chtít dělat za rok či dva.

Moto Z s doplňky Moto Mods

Přichází zařízení, které je ve své kategorii naprostou špičkou. Nový smartphone Lenovo Moto Z je rozšiřitelné o doplňky Moto Mods, díky kterým můžete z Moto Z udělat profesionální fotoaparát, reproduktor, velkokapacitní powerbanku nebo projektor. Více informací na http://lnv.gy/2ldfNNY

Vím, že jsme Moto Mods na blogu už několikrát probírali, ale přesto jen krátce – fyzicky jsou Moto Mods doplňky, které se magneticky připnou na záda (momentálně) řady Moto Z. Mají unifikované rozměry i konektor, takže dokonale sednou, ale hlavně díky magnetickému uchycení je jejich připojení doslova otázkou mrknutí oka – doplněk se díky magnetům na telefon rychle přicvakne. Stejně snadné je potom i jeho sundání.

Jistě, na jednu stranu je to marketingová či PR póza a snaha odlišit se od konkurence, čili prodávat víc, ale přesto vnímám Moto Mods velmi pozitivně, ne jako pouhé plácnutí do vody, které zase za chvilku přejde, protože Lenovo se snaží zpopularizovat koncept modulárního telefonu, ale hlavně jde proti zaběhnutému proudu „chceš nové funkce, kup si (každý rok) nový telefon“, což je docela odvážné a pro mě ohromně sympatické.

#MotoMods #LenovoMWC #LenovoIN díky @techslack

7 Likes, 1 Comments – Lenovo Blog CZ (@lenovoblogcz) on Instagram: „#MotoMods #LenovoMWC #LenovoIN díky @techslack“

Nebudeme si mazat med kolem pusy, Moto Mods nejsou bez chyb a tou zásadní je momentálně cena – jednotlivé mody se pohybují někde mezi 2-9 tisíci korun podle typu, což je za doplněk pro desetitisícový Moto Z Play dost peněz (jistě, u plnohodnotného Moto Z to až tolik nebolí). Ale… To „ale“ spočívá v tom, že momentálně je na trhu jen pár modů a většinu vyrábí externí značky, jako je JBL, Hasselblad nebo Incipio, které si riziko a své logo na produktu nechají logicky zaplatit (proto obyčejná přídavná baterie přijde na více než 2 000 Kč). Budoucnost Moto Mods však vypadá trochu jinak a je hlavně mnohem otevřenější

Moto Mods jako otevřená platforma

V první řadě je třeba říct, že Moto Mods je otevřená platforma, která se v současné době za silné podpory Lenova začíná probouzet k životu a jsem si jistý, že bude vzkvétat. Do vývoje Moto Modů se totiž může pustit doslova každý s relativně nízkým rozpočtem – stačí vlastnit některý z podporovaných telefonů (Moto Z), zakoupit přes internet vývojářský Moto Mod (Moto Mods Development Kit – MDK) za cca 115€ a jste připraveni. Lenovo zároveň slíbilo, že Moto Mods bude podporovat minimálně 5 let.

Dev Kit vypadá jako normální Moto Mod – přesně kopíruje tvar telefonu a obrys fotoaparátu, magneticky se připne a dotykem připojí přes 16pinový zlacený konektor. Na boku však má konektory pro komunikaci s počítačem během vývoje, dále je jeho kryt sundávací a poloprůhledný, pod ním se skrývá pár dalších portů, ale hlavně prostor na tištěný spoj. Jeden čistý, perforovaný je součástí vývojářského balíčku, takže s pájkou, cínem a nějakými součástkami můžete začít tvorbu. Ale Lenovo nabízí také referenční, již osazené tištěné spoje pro testování (např. pro Raspberry Pi, měření teploty, stavěný displej a podobně).

1) Vývojářský MotoMod a 2) cesta od prototypu. #LenovoMWC #LenovoIN #takenonmymoto

6 Likes, 1 Comments – Lenovo Blog CZ (@lenovoblogcz) on Instagram: „1) Vývojářský MotoMod a 2) cesta od prototypu. #LenovoMWC #LenovoIN #takenonmymoto“

Hardware však není vše, to asi netřeba dodávat. Vývojářský software (SDK pro Android) vám Lenovo samozřejmě poskytne také, fantazii se meze nekladou – jednak Moto Mod může díky 16pinovému konektoru využívat funkce telefonu skoro bez omezení (DisplayPort, USB 3.1, USB 2.0, kamera, senzory, zvuk, obraz baterie a nabíjení atd.) mocí API již obsaženého v Androidu, můžete však tvořit vlastní aplikace, které budou přímo skrze Moto Mod s telefonem komunikovat a hlavně se automaticky stáhnou z Google Play po připojení vašeho modu. Stejným způsobem, ale i separátně, z jiných zdrojů či skrze vaši aplikaci, je možné aktualizovat i firmware modu, je-li to třeba.

A co když máte problém, nebo si nevíte rady? Lenovo má tým podpory, který můžete kontaktovat a poradí vám.

Když jste hotovi, máte svůj mod vyladěný, případně i dokončenou aplikaci, je třeba udělat ten poslední krok, a sice spojit se s Lenovem, podepsat smlouvu a navrhnout a vyrobit finální podobu Moto Modu, tentokrát už bez Dev Kitu. Jak můžete vidět v druhé části Instagram videa výše, Moto Mod s přídavnou baterií začal také jako nevzhledný Dev Kit se spoustou pájení a drátků vedoucích od prázdného tištěného spoje k obyčejné baterii z mobilu, výsledný produkt však vypadá úplně jinak, ač funguje stejně.

Jaké nové Mody nás čekají?

Díky tomuto kroku, že Lenovo otevřelo Moto Mods jako platformu, na které může stavět každý, jsou už nyní v přípravě a vývoji desítky modů, ani nemluvě o nápadech, které se jen testují a asi nikdy nerealizují. Jen v letošním roce Lenovo očekává minimálně 12 nových modů, velmi brzy se dočkáme třeba bezdrátového nabíjení, nabíječky Moto Modů (abyste battery packy mohli nabíjet i samostatně, mimo telefon) nebo modu s gamepadem, který promění váš Moto Z v přenosnou herní konzoli.

Ale tím to teprve začíná. Samotní inženýři Lenova experimentují s platformou a zkouší věci, jako je Moto Mod, který promění váš telefon v robota, kterého lze ovládat; nebo mod, který z Moto Z udělá Yoga tablet, ale k vidění byly i koncepty jakýchsi dokovacích stanic, ve kterých byste mohli nabíjet telefon i několik modů najednou. Jak jsem psal, fantazii se meze nekladou!

A co dál?

Jak jsem zmínil, koncept Moto Mods a vše, co se Lenovu kolem něj doposud podařilo a co slibuje, je rozhodně zajímavý a do značné míry revoluční. Myšlenka, že si koupím telefon, který následně můžu další roky rozšiřovat o přídavné baterie, projektory, fotoaparáty, ale v budoucnu třeba i přídavné displeje nebo senzory, je úžasná a může spoustu lidí, kteří se brání investici do drahého telefonu, a nebo prostě jen nechtějí každý rok měnit telefon jen proto, že zrovna potřebují jiné funkce, přesvědčit ke koupi právě Moto telefonu. Nehledě na to, že používání Moto Modů je neskutečně snadné, rychlé a přirozené.

Lenovo se ale samozřejmě potýká s problémem, jak koncept Moto Modů vysvětlit lidem, protože – ač se zdá být velmi jednoduchý – nekomunikuje se tak snadno, jak se na první pohled jeví. A do toho tu máme aktuální problém s cenou modů, která je poměrně vysoká. K tomu se sluší dodat dvě poznámky – jednak je téměř jisté, že ceny klesnou, jakmile bude nabídka modů širší a více společností a vývojářů se pustí do jejich návrhu. No a také je nutné si uvědomit, že situace ohledně ceny není černobílá – Moto Z je jedna z nejlevnějších vlajkových lodí a i s Moto Modem stojí méně než iPhone, ačkoliv možnostmi a výbavou jej výrazně překonává.

Já osobně bych Lenovu s Moto Mody přál úspěch, protože je to po dlouhé době velký krok vpřed na dlouhodobě stále méně zajímavém mobilním trhu, kde se poslední roky cílí jen na více pixelů, více jader, více gigabajtů, ale telefony vypadají a dělají to samé, jen to dělají trochu lépe nebo rychleji.

Informace: Napsáno na Lenovo Yoga Book s Windows.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky