Recenze: Lenovo K6 Power – Kovový vytrvalec

6. 2. 2017 | 2

Abych byl upřímný, od smartphonu K6 Power jsem toho moc neočekával, ale během dvou týdnů používání mě příjemně překvapil. Lenovo láká zákazníky na velkou výdrž, dobrý zvuk a celokovové tělo. Tohle vše K6 Power opravdu splňuje, ale nabídne i něco navíc?

Parametry:

  • Displej: 5″ Full HD IPS s jemností 441 pixelů na palec
  • Procesor: osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 430 s frekvencí 1,4 GHz
  • GPU: Adreno 505
  • Paměť: 2 GB RAM, 16 GB vnitřní úložiště s možností rozšíření paměťovými kartami až o 256 GB (zabírá slot na SIM)
  • Fotoaparát: Zadní 13MPx s bleskem, přední 8MPx
  • Baterie: 4 000 mAh, nevyměnitelná
  • Konektivita: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.1, LTE, GPS, Dual SIM
  • Operační systém: Android 6
  • Rozměry: 141,9 × 70,3 × 9,3 mm
  • Hmotnost: 145 g
  • Obsah balení: USB kabel, redukce do zásuvky, pecková sluchátka, folie na displej

 

Vzhled a zpracování

Při prvním pohledu na „ká šestku“ jsem si nebyl jistý, jestli nekoukám na model z rodiny K5. Rozdíly tam jsou, ale opravdu nejsou na první pohled patrné. Největším rozdílem je materiál těla. Zatímco K5 si na kov pouze hrála a tělo bylo plastové, K6 má krásné celokovové tělo.  Také tvar a barva jsou odlišné. K6 má tělo mnohem více zaoblené, takže se lépe drží a v přímém barevném srovnání je její zlatá mnohem výraznější než u jejího staršího bráchy.

 

Tvar telefonu se opravdu povedl. Nejenže se příjemně drží, ale i ovládací prvky jsou dobře dostupné, ať už se bavíme o ovládání hlasitosti a zámku telefonu na levé straně nebo o čtečce otisků prstů na zadní straně. Na horní straně telefonu najdeme napájecí mikro USB a 3,5 mm jack. Čtečka otisků prstů funguje spolehlivě a rychle.

Osobně mám ale ze vzhledu telefonu trochu rozporuplné pocity. Určitě se nejedná o škaredý telefon, jen se mi zdá, že tento styl se na telefonech používal cca 2 roky zpátky a navíc je opravdu těžké od sebe rozpoznat telefony z rodiny K5 a K6 (kterých je dohromady 6!).

Operační systém

Stejně tak rozporuplně na mě telefon působí i po softwarové stránce. Na jednu stranu si Lenovo zaslouží kritiku za předinstalované aplikace typu Evernote, UC Browser apod. Satisfakcí za tyto aplikace je alespoň možnost je odinstalovat. Kromě těchto otravných najdeme v telefonu také aplikace přímo od Lenova (ShareIt, SyncIt) a aplikaci Dolby.

Na druhou stranu mě příjemně překvapilo prostředí telefonu, které mi přišlo víceméně čisté a fungovalo opravdu svižně. Dokonce jsem tam objevil jednu velice zajímavou funkci. Při podržení tlačítka zamykání se vám samozřejmě objeví možnost vypnutí a restartu zařízení. V K6 se vám ale také objeví možnost zapnout VR režim. Pokud tuhle možnost zvolíte, obraz se vám zmenší a zdvojí (viz screenshoty níže), takže máte pro každé oko jednu obrazovku s polovičním rozlišením. Bohužel doma nemám brýle pro VR, ale nejsem si jistý, jak to přesně funguje, protože v klasickém VR má každé oko mírně odlišný obraz, což v tomhle režimu není.

 Hardware, výkon a baterie

Celá rodina K6 patří do střední třídy, takže se zde nedá očekávat žádný závratný výkon. Na druhou stranu jsem neměl problém s žádnou hrou nebo aplikací a vše běželo plynule, přesně tak jak má. O jeho postavení také svědčí hardwarové parametry telefonu –  Qualcomm Snapdragon 430, Adreno 505 a 2 GB RAM rozhodně nejsou parametry vyšší třídy, ale běžného uživatele určitě neurazí a svou funkci zastávají bezchybně.

Lenovo se rádo pasuje do role výrobce telefonů s velkou kapacitou, to ale vždy nemusí znamenat dlouhou výdrž. Což naštěstí v tomto případě neplatí, takže při aktivním používání telefonu a hraní her jsem se jednoduše dostanete přes dva dny na jedno nabití. Za tohle si Lenovo zaslouží velkou pochvalu.

Displej a zvuk

Displej má typické parametry dnešních 5″ telefonů s rozlišením Full HD. K jeho vlastnostem nemám žádné výraznější poznámky ani připomínky. Za plného jasu je krásně čitelný, jen v noci bych ocenil ještě o trošku nižší jas, než jaký je ten nejnižší. Barvy jsou přirozené. Pokud bych chtěl být vyloženě puntičkář, mohl bych říct, že černá by mohla být černější, ale to už je vlastnost IPS panelu.

Více poznámek mám ke zvuku, který je jedním slovem skvělý. O jeho podání se starají stereo reproduktory na zadní straně. Působí prostorově a je radost poslouchat na něm hudbu. Zkoušel jsem, jestli budou slyšitelné rozdíly mezi MP3  a FLAC, ale nebyly. I tak ale patří k tomu nejlepšímu, co je k dostání.

Vlastnosti zvuku se dají mírně upravovat v aplikaci Dolby, kde si můžete vybrat jeden z přednastavených zvukových profilů a upravit ho, nebo si rovnou vytvořit vlastní.

Fotoaparát

Zadní 13MPx fotí na svou cenovou třídu velice dobře, dokonce bych se nebál srovnání s nedávno testovaným Moto Z. Ten je sice ještě o kus dál, ale ten rozdíl není tak markantní, když vemu v potaz cenu obou zařízení. Největším rozdílem jsou ale možnosti nastavení. Zatímco u Moto Z jste si mohli vlastnosti fotoaparátu upravit svým představám, zde jsou úpravy jen velmi omezené. Stejně tak je omezené také rozlišení, ve kterém lze fotit a natáčet video. Oboje zvládá K6 jen v rozlišení Full HD. Video může být v tomto rozlišení natočeno v 60 nebo 30 snímcích za vteřinu.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky