MWC 2017: Lenovo představilo Moto G5 a G5 Plus [aktualizováno]

26. 2. 2017 | 2

Kovová záda, výkonný hardware, kvalitní foťák, dlouhá výdrž, rychlé nabíjení a chytré vychytávky, přitom s přiměřenou cenovkou… Nové přírůstky Moto G5 a Moto G5 Plus je těžké nemít rád!

Na nedělní Moto akci v předvečer zahájení MWC 2017 v Barceloně představilo Lenovo novou generaci smartphonů Moto G a my si dnes novinky shrneme…

Moto G – dostupná kvalita

Řada G v rodině Moto zastřešuje – pro mě – velmi sympatické smartphony, které nabízí „hodně muziky za málo peněz“, dalo by se říct. Ale takhle bych je odbýt nechtěl, protože telefonů (a vůbec elektroniky), které toho za malý peníz nabídnou hodně, je spousta. V případě Moto G je to ale jinak. Co tím myslím…

Standardní postup je takový, že výrobce vydá dostupný telefon a jde tou nejjednodušší cestou – nějaký parametr či konkrétní parametry „ošidí“. To pak máme „nabušené“ telefony s osmi jádry a gigabajty RAM, které jsou v ošklivém, nekvalitním těle. Nebo telefony s hrubými, vybledlými a na sluníčku neviditelnými displeji. Případně s naprosto tristním stavem softwaru.

A to je přesně ten bod, kde se Moto G liší – jedná se totiž o kvalitní telefony, které vypadají velmi dobře a hodnotně. Nemusíte mít tedy strach se s nimi kdekoliv ukázat. S kvalitním zpracováním a vyváženou výbavou, která vždy nutně nemusí být špička doby (procesory střední třídy, rozumná kapacita úložiště), ale soustředí se přesně na ty vlastnosti a funkce, které uživatelé vyhledávají, s několika vychytávkami navíc, no a samozřejmě pro Moto typicky odladěným software. Jistě, cena je o nějakou tisícovku vyšší, v součtu však stále velmi rozumná.

Krátké videopředstavení

Lenovo Moto G5 a G5 Plus na MWC 2017

Krátké živé představení telefonů Lenovo Moto G5 a G5 Plus, které Lenovo představilo 26. 2. 2017 na MWC 2017 v Barceloně. Hudba: Air Hockey Saloon, autor Chris Zabriskie (http://chriszabriskie.com)

Moto G5

  • Displej: 5″ Full HD IPS
  • Rozměry a váha: 144,3 x 73 x 9,5 mm, 145,5 g
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 430, 8 jader, 1,4 GHz
  • Grafický čip: Adreno 505
  • RAM: 2 / 3 GB
  • Úložiště: 16 GB vestavěná paměť + až 128GB MicroSD
  • Fotoaparát: zadní 13MPx PDAF f/2.0, přední 5MPx
  • Baterie: 2 800 mAh
  • Operační systém: Android 7.0 Nougat
  • Konektory: 3,5mm jack, microUSB
  • Připojení: LTE, Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 4.2

Nová generace Moto G5 s sebou přináší poměrně dlouhý seznam novinek a vylepšení:

Co se designu a provedení týče, Lenovo tentokrát – poprvé v řadě G – vsadilo na kov. Výlisky z vysoce kvalitního hliníku jsou přesně opracovány diamantem a pískováním pro dosažení přesných tvarů. Lenovo z toho dělá velkou věc, ale v realitě je kovový jen plíšek na zádech připevněný k plastovému rámu, musím ale říct, že díky broušení kovu zvláště kolem fotoaparátu působí telefon hodnotně a svůj poměrně skromný původ maskuje bravurně – zde se práce designerů vyplatila. Navíc se díky – pro Moto typicky – zaoblenému a prohnutému tvaru v kombinaci s ideální velikostí se telefon skvěle drží v ruce. Na druhou stranu kvůli kovovému designu o sobě více dávají znát plastové plochy. Je třeba ještě zmínit, že Moto G5 má snímatelná záda, takže se snadno dostanete k baterii nebo slotu na SIM kartu(y), na druhou stranu pak zařízení působí o trošku méně kompaktně. K dispozici bude jak tradiční šedé, tak zlaté provedení.

Moto G5 Plus a Moto G5 živě v našich rukou! #LenovoMWC #LenovoIN #takenonmymoto

6 Likes, 2 Comments – Lenovo Blog CZ (@lenovoblogcz) on Instagram: „Moto G5 Plus a Moto G5 živě v našich rukou! #LenovoMWC #LenovoIN #takenonmymoto“

Telefon nabízí nadstandardní 2 800mAh baterii a 10W nabíječku s funkcí rychlého nabíjení. Lenovo tak garantuje celodenní výdrž na baterii a slibuje, že nabíjení v řádech minut dodá telefonu „šťávu“ na hodiny používání.

Moto G5 také nabízí (papírově) až překvapivě kvalitní 13MPx fotoaparát s rychlým ostřením PDAF (podobný jsme si vyzkoušeli na Lenovo P2) a pokročilou fotoaplikací s několika režimy, které uspokojí jak někoho, jako jsem já, který chce prostě jen rychle fotit a o nic se nestarat, tak pokročilejší uživatele díky režimu „profi“, ve kterém si tradičně nastavíte veškeré parametry od ISO až po rychlost závěrky. Ostření telefonu jde vážně celkem rychle i v nehostinných podmínkách výstaviště s umělým osvětlením a kvalita fotek je velmi slušná. Na přední straně je ještě širokoúhlá 5MPx čočka pro selfie včetně adekvátního režimu „zkrášlování“.

Další funkcí, která i mě velmi těší, je přítomnost vestavěné čtečky otisků prstů – jistě ji nemusím příliš popisovat, ale pro formu: díky čtečce snadno a rychle odemykáte a zamykáte telefon pouhým přiložením prstu. Ten můžete navíc použít i při nákupech na Google Play nebo v jiných kompatibilních aplikacích pro ověření vaší identity namísto otravných hesel (např. bankovní aplikace, mailoví klienti apod.). Těší mě taky fakt, že ji – na rozdíl od dnes se rozmáhajícího trendu na zadní straně telefonu – Lenovo umístilo pod displej a jasně ji zvýraznilo znatelným prolisem, takže ji najdete i poslepu. Čtečka reaguje, jak je dnes zvykem, opravdu hbitě. V nastavení Moto ji můžeme rovněž použít namísto softwarových tlačítek na spodní straně displeje a ušetřit tím místo na obrazovce – stisknutí pak funguje jako tlačítko domů a táhnutí do strany jako zpět a správce spuštěných aplikací.

Pro „novináře“, kteří tvrdí, že čtečku otisků na Moto G5 nelze použít jako tlačítko domů. #LenovoMWC

6 Likes, 2 Comments – Lenovo Blog CZ (@lenovoblogcz) on Instagram: „Pro „novináře“, kteří tvrdí, že čtečku otisků na Moto G5 nelze použít jako tlačítko domů. #LenovoMWC“

V oblasti hardwarových parametrů nabízí Moto G5 slušnou nadílku výkonu díky osmijádrovému procesoru Qualcomm Snapdragon 430 o frekvenci 1,4 GHz s grafickým čipem Adreno 505, 2, nebo 3 GB RAM (avšak všechny telefony na MWC byly 3GB) a 16 GB vnitřního úložiště, které rozšíříte až 128GB MicroSD kartou. Výsledkem je plynulý chod systému, bezproblémový multitasking a nějaká ta extra kapka výkonu i pro multimédia a hry.

Displej má 5″ úhlopříčku a Full HD rozlišení, tedy 441 bodů na palec, což je výborná jemnost. Pěkné zobrazení displeji dodává IPS technologie.

Podobně jako Tab3 10 Business (recenze již velmi brzy) vybavilo Lenovo i Moto G5 nanopovrchem P2i, který odpuzuje vodu. Výrobce tak garantuje odolnost vůči neúmyslnému polití, dešti nebo stříkající vodě. Každopádně, jen pro pořádek, Moto G5 není vodotěsný ani plně voděodolný!

Podpora LTE je samozřejmostí. Na vybraných trzích se dokonce počítá i s dual SIM provedením (předpokládám, že díky popularitě této funkce mezi nimi bude i Česko), což je velmi dobrá zpráva. Navíc se zdá, že i zde Moto přináší tu a tam drobná vylepšení, a tak díky funkci „Smart Call“ („chytré volání“) telefon dokáže sám vybrat, ze které SIM volat na základě operátora protistrany a vaší historie. Uvidíme, jak a zda toto bude plně fungovat i v ČR, ale vzhledem k rozšířenosti služeb, jako je Truecaller, v tom nevidím problém.

Moto G5 Plus a chytrá gesta: baterka, fotoaparát. #LenovoMWC #LenovoIN #takenonmymoto

7 Likes, 1 Comments – Lenovo Blog CZ (@lenovoblogcz) on Instagram: „Moto G5 Plus a chytrá gesta: baterka, fotoaparát. #LenovoMWC #LenovoIN #takenonmymoto“

Poslední – celkem velkou – zajímavostí (známou z jiných modelů Moto) jsou takzvané „Moto Experiences“, což je sada chytrých softwarových funkcí, které v součinnosti se senzory a určitým vlastním učením usnadňuje uživateli používání telefonu – ovládání gesty nebo nabízení důležitých oznámení:

Moto Display: Šťouchněte do telefonu a na spořiči obrazovky se zobrazí jen pár důležitých upozornění, abyste nemuseli procházet skrze všechny na zamčené obrazovce nebo v centru upozornění (jistě jich máte dost…), získáte tak v okamžiku přehled o tom, co se děje, a telefon můžete zase vrátit do kapsy.

Moto Actions: Pomocí fyzických pohybů či gest snadno ovládáte funkce či spouštíte aplikace. Např. otočte zápěstím pro spuštění fotoaparátu, zatřeste telefonem a zapne se baterka, položte telefon displejem dolů a zapne se režim „nerušit“, případně zvedněte telefon do ruky během zvonění a přepne se na vibrace.

Moto G5 Plus

  • Displej: 5,2″ Full HD IPS
  • Rozměry a váha: 150,2 x 74 x 9,7 mm, 155 g
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 625, 8 jader, 2,0 GHz
  • Grafický čip: Adreno 605
  • RAM: 3 GB
  • Úložiště: 32GB vestavěná paměť + až 128GB MicroSD
  • Fotoaparát: zadní 12MPx DAP f/1.7, přední 5MPx
  • Baterie: 3 000 mAh, TurboPower
  • Operační systém: Android 7.0 Nougat
  • Konektory: 3,5mm jack, microUSB
  • Připojení: LTE, dvoupásmová Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 4.2  , NFC

Druhým představeným telefonem je Moto G5 Plus, větší a o něco vybavenější bráška „gé pětky“, principiálně se ale od klasické G5 neliší. Z toho důvodu si jej projdeme jen v rychlosti…

Hlavními rozdíly oproti G5 jsou velikost a hardware. Funkčně jsou telefony shodné, takže výše uvedené platí i pro G5 Plus. Lehce, ale opravdu jen lehce se G5 Plus liší také ve vzhledu, kdy více připomíná vyšší modely vypouklým kruhem kolem kamery, jinak je i v tomto ohledu shodný. V ruce však přeci jenom působí „plusko“ ještě o kousek luxusněji, protože – na rozdíl od klasické G5 – nemá snímací záda, a tak je na dotyk i tužší.

Oproti G5 nabízí G5 Plus 12MPx hlavní fotoaparát s ještě lepší technologií ostření (tzv. DAP – Dual Autofocus Pixel), která slibuje 10x více bodů a o 60  % přesnější ostření a také až o 25 % lepší světelnost než předchozí generace díky cloně f/1.7 a většímu senzoru, kterému navíc za špatného osvětlení pomáhá duální LED blesk (ale víme, jak je to s focením s bleskem…).

Větší telefon potřebuje větší baterii, a tak je akumulátor v G5 Plus hned 3 000mAh. Opět zde najdeme podporu pro rychlé nabíjení (Moto mu říká TurboPower), které za 15 minut nabije baterii až na 6 hodin provozu.

Teď se dostáváme k oněm změnám v hardware – předně Moto G5 Plus Lenovo vybavilo 8jádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon 625 taktovaným na 2 GHz a grafickým čipem Adreno 605. Také displej povyrostl na 5,2″, přičemž Full HD rozlišení při stále jemných 424 bodech na palec zachovává, stejně tak i technologii zobrazení IPS. Zdá se mi však, že se jedná o kapku kvalitnější displej než v menší G5. RAM je 3GB a vnitřní úložiště se zdvojnásobilo na 32 GB se zachovanou podporou MicroSD karet.

Dodám ještě, že Lenovo slibuje čistý systém Android 7.0 Nougat bez úprav nebo specifických nástaveb, což je další z dobrých tradic značky Moto a doufám, že u ní Lenovo zůstane i v dalších letech. Něco mi však říká, že ano, protože i ryze Lenovo telefony používají stále čistější systém.

Závěrečný komentář

Uvidíme, jak budou telefony fungovat v reálném životě, až dorazí na náš trh, nicméně zdá se mi, že tým Moto stále dobře ví, co dělá – asi to není univerzální, ale cílí přesně na ty parametry, funkce a vlastnosti, které jsou pro mě osobně u telefonu důležité, a navíc přihazuje k dobru několik důmyslných řešení. Víte o mně, že nejsem příznivec Androidu, ale pokud bych si jej pořizoval, bez váhání bych volil Moto! Nenechte se však zmýlit, Moto G5 a G5 Plus jsou stále poměrně dostupné telefony, u kterých očekávám cenovku v řádu 7-8 tisíc u většího modelu a o cca 1-2 tisíce méně u klasického G5 při uvedení. Funkčně a vzhledem silně šlapou na paty prémiovým řadám, ale už jen v oblasti materiálů a provedení jim nestačí. Pravdou však je, že příliš daleko nezaostávají a běžný i náročnější uživatel už v podstatě nemá důvod připlácet. Moto G5 Plus uspokojí bez problému i náročnějšího uživatele, který nechce příliš velký telefon, chce dostatek výdrže na baterii a dostatek výkonu na plynulý chod systému i aplikací.

A co vy říkáte na nové Moto přírůstky? Splnily očekávání? Podělte se s námi v komentářích!
Informace: Napsáno na Lenovo Yoga Book s Windows.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky