Yoga 710-14IKB: dostupnější, ale stále prémiová (druhý pohled)

2. 1. 2017 | 0

Řada „700“ představuje dostupnější alternativu k prémiové Yoga „900“. Rád jsem proto 14″ model otestoval a můžu hned na úvod říct, že je to velmi dobrá volba!

Nedávno jsem po delší době dostal nabídku otestovat zase nějaké zařízení Lenovo. No a jelikož přišlo období vánoční dovolené a nabízený produkt byla Yoga 710 ve 14″ provedení s procesorem Intel Kaby Lake (ano, po krásném roce a čtvrt s Yogou 900 mám pro tuto řadu slabost), nemohl jsem nic namítat a na test jsem proto kývnul. Tomáš Valenta, náš striktní ThinkPad (retro) nadšenec, navíc napsal na stejnou Yogu 710 veskrze pozitivní recenzi, což mi dodalo ještě víc elánu, a tak jsem se nakonec na test dokonce regulérně těšil!

Hierarchie produktů Lenovo je nyní už celkem ustálená (a já doufám, že se s ní už hýbat nebude – ano, vyzývám tě, Lenovo – srovnej si to v hlavě!) a pro zákazníka i celkem solidně rozlišitelná. Každá řada má svou modelovou či třídovou hierarchii začínající na 100 a končící na 900. Yoga 710 tak představuje konvertibl hned jeden stupínek pod vrcholem, takže se sice nejedná o top prémiovou řadu, ale je i dostatečně vysoko nad střední třídou v podobě řady 500. A popravdě řečeno, Lenovo nastavilo laťku na rozumnou úroveň, a tak Yoga 710 je stále dost „prémiová“, ale zároveň se znatelně odlišuje od Yogy 910 (tedy nejenom cenou, ačkoliv i zde jsme o zhruba 10 000 Kč levnější u obdobných konfigurací – za běžně vybavenou 14″ Yogu 710 dáte cca 26 tisíc Kč, kdežto Yoga 910 vás přijde na cca 35-40 tisíc Kč).

Ale dost už dalekosáhlých úvodů, pusťme se konečně do testu! Jen bych rád upozornil, že svou recenzi (či druhý pohled, chcete-li) jsem pojal jinak – porovnávám v každé sekci s vyšší řadou, abyste měli představu, čeho se musíte u nižší třídy vzdát (malý spoiler hned na začátek: mnoho toho není!).

Vzhled a provedení

Lenovo letos vsází na trochu jiný design než loni (to platí i pro Yogu 910), který – pravda – není tak osobitý a „svůj“, působí „klasičtěji“, řekl bych, nicméně jasně cílí na eleganci a určitou profesionalitu, což je popravdě u konzumního zařízení řady Yoga docela milé překvapení.

Yoga 710 ve svém provedení kombinuje hodnotné materiály – má celé tělo z kovu, který je doplněný o sklo na displeji. Jenže všechny povrchy mají eloxovanou (či jinou) úpravu, která zapříčiňuje, že by jednak běžný uživatel nemusel poznat, že má před sebou poctivou kovovou „mašinu“, ale zařízení by také působilo příliš monotónně. A tak Lenovo přišlo s ostřejšími křivkami, které jsou zbroušené do leskle kovových křivek, díky čemuž na první pohled poznáte, s jakými že materiály máte tu čest. Třešničkou na dortu je broušené logo YOGA na vnější straně víka displeje. A musím uznat, že výsledek je vskutku moderní a efektní – dobrá práce!

Zpracování zařízení je příkladné, žádné vrzání nebo nepřesné plochy nenajdeme. Do toho ještě velmi pěkně působí (skoro až zbytečně) masivní kovová lůžka 360° pantů a jednolitý překryv displeje ze skla.

A teď k oné zásadní otázce: kde Yoga 710 oproti vyššímu sourozenci šetří v kategorii vzhledu a provedení? Inu, vzhled je subjektivní, ačkoliv Yoga 910 používá podobný elegantně-moderní „mustr“ jako Yoga 710, nicméně pouze nejvyšší královna třídy nabídne ony (dnes už) legendární panty v podobě kovového hodinkového řemínku s úžasně jemným chodem. No a v neposlední řadě Yoga 710 váží 1,55 kg s tloušťkou těla 17,3 mm, kdežto Yoga 910 je téměř o 200 gramů lehčí a o 3 mm tenčí. Ač by se to nemuselo zdát, obě zařízení díky tomu působí v ruce skutečně jinak.

Klávesnice a polohovadla

Klávesnice u Yoga 710 se oproti zažitému standardu zase trochu změnila. Velmi pozitivně vnímám její projev a stisk, který je jistý a – na poměry tenkých notebooků – hluboký. Mrzí mě sice, že se postupně vytratilo jakékoliv ergonomické klenutí kláves (právě kvůli té tenkosti), ale jinak se po mechanické stránce jedná o velice povedenou klávesnici, na které se mi velmi dobře psalo. Pozitivně musím hodnotit také dvoustupňové bílé podsvícení, které ale z úhlu prosvítá. Šestiřadé rozložení s upřednostněnými vedlejšími funkcemi v horní řadě (hlasitost, jas a podobně) je standardem (lze však snadno změnit v aplikaci Lenovo Settings nebo v BIOSu).

Zřejmě z důvodu snižování nákladů, protože je klávesnice vestavěná v základně, najdeme na dvou místech jakési „univerzální“ provedení, a tak je levý Shift dělený (levá polovina je na české klávesnici krátký Shift, pravou polovinu okupuje typická klávesa se zpětným lomítkem, kdežto na anglické klávesnici je jen velký Shift), podobně dopadla i oblast Enteru, kde pravou část „výřezu“ zabírá český dvouřadý Enter a levou část apostrof s přehláskou (angličtina zde nabízí jednořadý Enter a klávesu nad ním). Co se mi však moc nelíbí, jsou sice velké, ale utopené kurzorové šipky, na které se přes Fn přesunuly klávesy Home, End, PgUp a PgDn – jelikož tyto klávesy (i teď při psaní) často používám, jeví se mi to jako nešťastné řešení.

Touchpad (resp. clickpad) je královsky velký, sahá až téměř k hraně opěrky zápěstí a přesunul se (konečně!) ergonomicky pod mezerník. Jeho povrch je saténově matný a nadstandardně příjemný při polohování. Jelikož se jedná o touchpad Synaptics, není na místě stěžovat si na nízkou citlivost či nesprávné rozpoznávání gest. Trošku zamrzí hlučnější tlačítko pod dotykovou plochou, ale jeho projev není nepříjemný ani zvonivý.

Jak si Yoga 710 stojí v porovnání s vyšší řadou v této disciplíně? Ohledně klávesnice velmi podobně – Yoga 910 má dokonce i stejné rozložení. Touchpad u Yoga 710 bohužel nenabídne povrch z matného skla, a tak se s vyšší řadou nemůže přímo měřit (marná sláva, ač je touchpad u Yoga 710 velmi dobrý, skleněný povrch nabídne ještě o třídu přesnější polohování).

Obraz a zvuk

Právě disciplína obrazu nabídne hned vedle váhy a tloušťky asi ten nejviditelnější rozdíl oproti nejvyšší řadě. Začněme ale těmi pozitivními parametry – Yoga 710-14IKB nabídne v těle 13″ notebooku hned 14″ displej, takže najdeme ve víku skutečně velice tenký rámeček, který je širší pouze pod displejem. To se však hodí jednak pro držení v režimu tabletu, ale také pro o něco vyšší posez samotné obrazovky při práci. Displej je samozřejmě překrytý jednolitým sklem včetně kapacitní dotykové vrstvy s podporou až 10 prstů. Zajímavé je, že Lenovo už rezignovalo na tlačítko Windows pod displejem, ale popravdě řečeno to nevnímám jako problém (osobně jsem ho téměř nikdy nepoužíval). Jak jsem zmínil už výše, displej je se základnou spojený dvěma skoro až zbytečně masivními panty (ale vypadá to efektně!), které se otáčí o 360° pro klasické čtyři Yoga režimy: notebook, stojan, stan, tablet. Jejich chod je plynulý, jsou přiměřeně tuhé, jen je těžší displej otevřít z plně zavřené polohy, protože prolisy na hraně nejsou tak hluboké. Zařízení je navíc celkem lehké, magnety displej drží také dobře a k tomu mají panty v krajní poloze docela sílu.

Samotný panel je typu IPS, a nabídne tak pěkné barvy, široké pozorovací úhly, svítivost (dle parametrů) až 300 nit a kontrast 600:1 (což až takový zázrak není). Papírově se zdá naprosto v pořádku také rozlišení Full HD (1 920 x 1 080 bodů), které při 14″ úhlopříčce tvoří přes 150 bodů na palec. Úplně však nehraje se zobrazením Windows, které je na 150 % (alespoň pro mě) příliš velké a neostré, na 125 % se můžete potýkat s nekonzistentním zobrazením některých prvků či ikon, které takový poměr neočekávají, no a 100 % je už dost titěrné.

Nad displejem najdeme 720p HD webovou kameru, čidlo okolního osvětlení, kterým notebook reguluje jas, ale při povolení funkce „Paper Display“ také barvu obrazu, pod displejem zase dvojici mikrofonů, u kterých trochu zklamala kvalita záznamu v kombinaci s eliminací ruchů, což jsem však čekal, a to kvůli umístění příliš blízko výdechům chlazení. Pokud eliminaci ruchů vypnete, záznam během foukání větráčku připomíná videa z dovolené na lodi uprostřed větrného moře.

Reproduktory JBL (2x 1 W) umístěné na spodní straně svou práci odvádí skvěle, rozšíření Dolby jim v tom ještě mírně pomáhá. To však není překvapení, naopak očekávaný fakt.

Když postavíme vedle sebe Yogu 710 a její vyšší sestřičku, v oblasti displeje je to předem prohraný boj, protože na 4K 13,9″ displej Yogy 910 s více než 300 body na palec a úžasně jemným a ostrým zobrazením prostě nižší řada dosáhnout nemůže. Yoga 910 nabízí také výkonnější reproduktory.

Konektory a připojení

Upřímně řečeno, zrovna velké nadšení z konektorové výbavy Yoga 710 nevyvolává, nicméně když to vezmu z druhého konce – pořád ještě nabízí vše, co potřebuju, ačkoliv občas je třeba redukcí. Tak předně máme na těle hned dvojici plnohodnotných USB portů (oba v provedení 3.0, jeden stále napájený), Lenovo neodstranilo ani čtečku paměťových karet, což je další plus. Nechápu sice použití úplně jiného napájecího konektoru, něž je u Lenovo zařízení zvykem, ale co už. Na Micro-HDMI sice potřebujete redukci, ale pořád je to „jen“ standardní redukce. Velmi pozitivně hodnotím tlačítko napájení s jasným stiskem a diodovou indikaci jak stavu (zapnuto, spánek, vypnuto), tak alespoň obecně nabíjení (bílá/oranžová).

U bezdrátové konektivity je to bez stížností – dvoupásmová AC Wi-Fi Intel 8260 funguje bez problému, Bluetooth 4.1 je také dostupné.

V kategorii bezdrátové konektivity si může nižší i nejvyšší řada podat ruce, to však není nečekané (Wi-Fi a Bluetooth Intel jsou u podobných zařízení standardem). Ve fyzických konektorech ale Yoga 710 v mých očích vyhrává, ač ani tak dokonalá není – Yoga 910 nabídne jen jeden plnohodnotný USB konektor, o vše ostatní se stará dvojice USB-C (a to včetně napájení), čtečka paměťových karet zmizela úplně. Tuhle „budoucnost“ zatím přijímám jen těžko…

Výkon, chlazení, baterie

Testovaná Yoga 710-14IKB dorazila v docela solidní výbavě samozřejmě s Core i7-7500U (Kaby Lake), 8 GB DDR4 RAM (notebook podle všeho nabízí paměť v klasickém SO-DIMM provedení, takže by v případě potřeby měla jít zaměnit za 16 GB) a 256GB Liteon M.2 SSD disk. Výsledkem je výkon, na který si nemůžu stěžovat a je plně v intencích moderního všestranného zařízení, které nezdržuje. Dokonce jsem si „zavirtualizoval“, což po povolení virtualizačních rozšíření nebyl žádný problém.

Chlazení Yoga 710 mě tedy příliš nepotěšilo. Nechápejte mě zle – notebook se chladí bez problému, tady problém není. Ale zvukový projev ventilátoru není příliš příjemný (takové neustálé „svištění“ a „funění“) a spouští se celkem často.

Baterie se čtyřmi Li-Pol články (Simplo) nabídne 53 Wh, pohybujete se tak reálně mezi 3-9 hodinami dle využití. Jak jsem již zmínil, nabíjení zajišťuje celkem kompaktní 45W nabíječka (trafo vestavěné přímo v části s vidlicí), ovšem s – pro Lenovo – nestandardním kulatým konektorem.

A co klasický souboj Yoga 710 versus top řada? V oblasti výkonu jen mírně vyhrává Yoga 910, a to hlavně díky vyšší ceně, a tedy také možnosti více RAM nebo většího SSD úložiště. Chlazení je u vyššího modelu sice „svištivější“, ale zato tišší. No a ve výdrži na baterii vyšší řada přímo exceluje, protože nabídne 78Wh baterii.

Konečný výsledek

Yoga 710

Jak bych celkově zhodnotil souboj Yoga 710 s vyšší řadou? Myslím si, že i v tomto případě Lenovo navrhlo velmi dobrý produkt, zařízení, které šetří na těch správných místech – Yoga 710 je pořád dost „prémiová“ hlavně díky skutečně povedenému, elegantnímu designu s hodnotnými materiály, o příjemném polohovadle a klávesnici ani nemluvě. Hlavní ústupky jsou v kategorii váhy, tloušťky, displeje a menší baterie (která je však stále více než dost výkonná). To vše se dá jednoznačně pochopit a až na ne úplně šťastný poměr úhlopříčky a rozlišení displeje nedělá nižší řada výrazné chyby, v oblasti konektorů dokonce v mých očích vyšší řadu převyšuje.

Zda je Yoga 710 dobrá volba? Z mého úhlu pohledu jednoznačně ano!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky