Recenze: Moto Z – Rolls Royce mezi smartphony

14. 1. 2017 | 0

Na Moto Z jsem se těšil hned z několika důvodů. Prvním z nich byla zvědavost týkající se funkčnosti doplňků Moto. Dalším důvodem byl fakt, že jsem do této doby nevěděl, jaké jsou vlastně ty Moto by Lenovo. Telefonů přímo od Lenovo jsem měl v ruce opravdu hodně, od těch levných až po vlajkové lodě, ale Moto ani jedno. Byl jsem zvědav, jestli to bude to samé jen s jinou značku nebo Lenovo změní, podle mě ne zrovna ideální přístup, a bude to něco odlišného.

Parametry:

  • Displej: 5,5″, Amoled, QHD (2560 x 1440 px) s jemností 535 pixelů na palec
  • Procesor: čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 820 o taktu 1,8GHz
  • GPU: Adreno 530
  • Paměť: 4 GB RAM, 32 GB vnitřní úložiště s možností rozšíření paměťovými kartami až o 2 TB
  • Fotoaparát: Zadní 13MPx s duálním bleskem a světelností f/1,8, přední 5MPx s přísvětlovací diodou a světelností f/2.2
  • Baterie: 2 600 mAh, nevyměnitelná, s podporou rychlonabíjení
  • Konektivita: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.1 Low Energy, LTE, GPS, Dual SIM
  • Operační systém: čistý Android 7
  • Rozměry: 75,3 × 155,3 × 5,19 mm
  • Hmotnost: 136 g

Vzhled a zpracování

Už při prvním pohledu na Moto Z vám musí být jasné, že se nejedná o žádnou střední třídu, ale leží před vámi plnohodnotná vlajková loď nabitá nejnovějšími technologiemi. To je způsobeno tím, že Lenovo si se vzhledem tohoto telefonu vyhrálo a vypadá prostě skvěle! Zadní strana je převážně z kovu, který je na omak hladký, ale jsou na něm jemné proužky, díky kterým nejen vynikne logo Moto, ale také nepůsobí zadní strana nudně. V horní a dolní části zadní strany najdeme skleněné předěly, které umožňují hladký průchod signálu. Kromě toho jsou na zadní straně ještě piny na připojení modulů a také výrazně vystupující čočka fotoaparátu s dvojitou LED diodou. Na hliníkových bočních stranách toho moc nenajdeme – na pravé straně se nachází tlačítka hlasitosti a zapnutí a na dolní straně je napájecí konektor typu USB C. Ano, 3.5 mm jack byste tu hledali marně. Důvodem absence tohoto konektoru je nejspíše šířka, která je luxusních 5,2 mm. S výše zmíněnými tlačítky hlasitosti a zamykání jsem měl problém, protože všechny tři tlačítka jsou od sebe vzdáleny stejně daleko, tak i když tlačítko zamykání je vroubkované a tlačítka hlasitosti jsou hladká, často jsem měl problém je pohmatu rozeznat. Na přední straně stojí za zmínku ještě selfie kamera s přisvětlovací diodou a čtečka otisků prstů, která se ale nedá použít jako tlačítko, takže slouží jen k odemykání a zamykání telefonu, případně autorizaci u některých aplikací.

dav dav dav

Co se týče vzhledu, je třeba zmínit ještě jedna věc. K telefonu se pomocí magnetů a pinů dají přidělat nejen funkční moduly, ale také estetické zadní kryty. S telefonem dostanete také jeden černý, nylonový v balení. Musím říct, že ten vzhled telefonu spíše kazil, ale protože měl telefon tendenci klouzat z rukou, tak jsem ho používal jako ochranný prvek právě proti vyklouznutí.  V budoucnu by ale měly být k dostání mnohem hezčí, například dřevěné nebo kožené, které budou plnohodnotně plnit i estetickou funkci.

dav dav dav

Operační systém

Telefon jsem dostal s Androidem 6, nicméně po pár dnech přišla aktualizace na Android 7, který budu hodnotit v této recenzi. Jednou z předností značky Moto je právě čistý operační systém Android a ten najdeme i v „Zetku“. Našel jsem jen dvě odlišnosti oproti naprosto čistému Androidu. První z nich je aplikace Moto, která přidává telefonu několik chytrých gest jako rychlé zapnutí fotoaparátu, svítilny nebo třeba ztišení vyzvánění uchopením telefonu. Dalším rozdílem je záložka v nastavení sloužící k seznámení se a případnému nastavení Moto Mods. Operační systém běhal celou dobu velice svižně bez jediného záseku přesně tak, jak bych u takového telefonu očekával.

screenshot_20170108-014024 screenshot_20170108-013830 screenshot_20170108-013841

Hardware, výkon a baterie

O výkon se v Moto Z stará čtyřjádrový Qualcomm® Snapdragon™ 820 o frekvenci 1,8 GHz v symbióze s grafickým čipem Adreno 530. O tom, že má telefon výkonu na rozdávání svědčí například výsledek z Antutu benchmarku se skóre 128 660.

O možná až zbytečně silném hardwaru vypovídá také velikost RAM paměti, která se po vzoru nejnovějších vlajkových lodí vyšplhala až na 4 GB. Je pravda, že si nedokážu představit, jak se dá využít na telefonu 4 GB RAM, ale beru to jako příslib svižného systému do budoucna. Paměť ROM má velikost 32 GB, ale v případě potřeby se dá rozšířit až o 2 TB pomocí paměťové karty.

Telefon obsahuje baterii s kapacitou 2600 mAh, což je na poměry Lenovo podprůměr, ale to je daň za tenký telefon. Na druhou stranu i tak telefon vydrží být celý den připojený k internetu s občasným zapnutím nějaké té hry, takže při občasném brouzdání na internetu zvládne bez problému vydržet 2 dny. Navíc telefon disponuje i systémem rychlého nabíjení, takže baterii nabijete do půlky za 30 minut a za hodinku už máte baterii nabitou úplně.

Je také pravdou, že v případě vysoké zátěže telefonu nebo nabíjení se telefon poměrně dost zahřívá, nicméně to určitě není do takové míry, aby to bránilo v používání telefonu.

screenshot_20170106-093847 screenshot_20170108-015334 screenshot_20170108-171359

Displej a zvuk

Displej Zetka není žádný drobeček. Je to 5,5″ amoled displej s rozlišením 2k (2560 x 1440) a jemností zhruba 535 dpi, takže pixely tu opravdu nehledejte. Displej má krásně jasné barvy. Při maximálním jasu se dá s telefonem pracovat pod přímým sluncem, je jen škoda, že v případě nejnižšího jasu nedovolilo Lenovo jít ještě o trošku níž. Osobně bych to v noci ocenil. Barvy jsou pěkné a černá je (jak už typ displeje napovídá) naprosto černá.

K přehrávání hudby stejně jako k hovorům je určen reproduktor nad displejem, který dokáže být hodně hlasitý, nicméně jeho kvalita není nijak oslnivá a řadí se spíše k průměrným reproduktorům.

Fotoaparát

Zadní fotoaparát s rozlišením 13 MPx a duálním LED bleskem, který fotí moc pěkně, bych osobně zařadil ke špičce mezi smartphony. Fotky jsou opravdu ostré, čemuž napomáhá také laserové ostření. Problém nastává pouze ve chvíli, kdy nemá telefon dostatek světla, pak fotky mírně ztrácí na kvalitě a ostrosti. Co se videa týče, můžete natáčet v rozlišení 4K 30 fps, FHD 60fps a dokonce i HD 120 fps.

Přední fotoaparát bych stejně jako ten zadní ohodnotil kladně a s jistotou ho zařadil mezi špičku selfie kamer. Fotoaparát navíc disponuje přisvětlovací LED diodou, takže nedostatek světla není problém. Škoda jen, že přední diodu zatím neumí využít všechny aplikace.

screenshot_20170108-172012 screenshot_20170108-172001

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky