Hříšné Tango v podání Lenova: Recenze smartphonu Phab 2 Pro

9. 1. 2017 | 2

Zatímco v předchozích letech byl trend větších úhlopříček smartphonů na vzestupu, dnes se jejich velikosti ustálily na 5 až 5,5 palcích. Občas některý z výrobců představí větší telefon, takzvaný phablet, jehož úhlopříčka je mnohdy větší, než šest palců. Jedním takovým zařízením je Lenovo Phab 2 Pro, jenž byl představen před více než půl rokem na konferenci Lenovo Tech World a který se nyní začíná na našem trhu prodávat. Oproti jiným phabletům se jedná o vůbec první zařízení na světe s technologií Google Tango.

Hardware

  • Displej: 6,4″, IPS, QHD (2560 x 1440 px) s jemností 459 pixelů na palec
  • Procesor: osmijádrový 64bitový Qualcomm Snapdragon 652 o taktu 1,8GHz (4x ARM Cortex A72 a 4x ARM Cortex A53)
  • GPU: Adreno 510
  • Paměť: 4 GB RAM, 64 GB vnitřní úložiště s možností rozšíření paměťovými kartami až o 128 GB
  • Fotoaparát: Zadní 16 MPx s duálním bleskem, PDAF, senzory pro Tango, přední 8 MPx s pevným ohniskem a světelností F2.2
  • Baterie: 4 050 mAh, nevyměnitelná, s podporou rychlonabíjení
  • Konektivita: Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 4.1 Low Energy, LTE, GPS, Dual SIM
  • Operační systém: Čistý Android 6.0
  • Rozměry: 179,83 x 88.57 x 6,96 – 10.7 mm
  • Hmotnost: 259 g

Obsah balení

Krabice smartphonu je již na první pohled obrovská. Skrze průhledné okýnko je zde vidět čočka senzoru pro Tango. Uvnitř se nachází samotné zařízení a pouze základní příslušenství, jako je rychlonabíječka s odnímatelným USB kabelem, sluchátka s mikrofonem od JBL, informační brožury a “špendlík” na otevření slotu pro SIM karty.

Doplňkové příslušenství, jako je fólie či zadní kryt v balení nejsou. Dá se tedy očekávat, že se budou prodávat samostatně, momentálně je však žádný z obchodníků nenabízí.

Vzhled a zpracování

Už samotná konstrukce zařízení napovídá, že se jedná o něco výjimečného. Celé zařízení je z hliníkové slitiny, na které neulpívají otisky prstů a dle mých poznatků odolá i nějakému tomu poškrábání. Rozhodně také takováto konstrukce bude odolnější, než běžné plastové.

Na zádech jdou jasně vidět gumové pásky, pod kterými se nachází antény. To zaručuje lepší průchodnost signálu. Škoda, že tyto pásky nejsou o něco lépe zamaskované, odstínem své barvy příliš neladí se zbytkem konstrukce a to v případě obou barevných provedeních – tedy ve zlaté i šedé. Na zadní části je možno také spatřit čočku fotoaparátu s duálním bleskem, mikrofon a nejrůznější senzory pro technologii Tango, přičemž ten největší se nachází ihned nad čtečkou otisků prstů. Samotné umístění čtečky otisků prstů je tak trochu nešťastné, jelikož je moc nízko. Téměř vždy při snaze ovládat zařízení jednou rukou jsem svůj ukazováček místo na čtečku umisťoval na tento senzor. Po chvíli zvykání jsem si na nižší umístění čtečky otisků prstů zvykl.dsc_0277

Vrchní strana skrývá 3,5 mm jack konektor pro připojení sluchátek. Na spodní straně se pak nachází dvě děrované komoryukrývající dvojici reproduktorů. Reproduktor se zde ovšem nachází pouze jeden, ve druhé komoře je schovaný mikrofón. Nechybí ani microUSB konektor.

Levá strana je vybavena pouze hybridní šachtou pro SIM karty, přičemž v zařízení lze mít buď jednu SIM a paměťovou kartu, nebo dvě SIM karty. SIM karty je nutno mít ve formátu „Nano“.

Na pravé straně je standardně tlačítko pro zapnutí/vypnutí displeje, které je lehce vroubkované a pak také jednolité tlačítko pro úpravu hlasitosti.

Konstrukce zařízení se zdá být lehce prohnutá, lze si toho všimnout na krajích, které jsou tenčí, než střed. Zahnutí je také patrné na displeji, ten je totiž tvořen takzvaným 2.5D sklem tedy sklem, které je na krajích mírně zahnuté. I díky tomu se telefon přeci jen lépe drží v rukou.

Nepatrně viditelné zahnutí displeje

Nepatrně viditelné zahnutí displeje

Nad displejem se standardně nachází reproduktor pro volání, výrazný senzor přiblížení a selfie fotoaparát. Na spodní straně jsou pak klasická senzorová tlačítka.dsc_0285

Hardware a výkon

Srdcem tohoto přerostlého smartphonu je SoC Qualcomm Snapdragon 652, který můžeme spatřit i v některých konkurenčních highendových smartphonech. Nabídne osm jader, z toho čtyři jádra Cortex-A72 taktovaná na 1,8GHz pro maximální výkon a čtyři jádra Cortex-A53 o taktu 1,2GHz pro šetření baterie a nenáročné aplikace. Obě jádra jsou šedesátičtyřbitová a mohou běžet paralelně pro ještě větší výkon. Výkon procesoru je optimalizovaný pro technologii Tango, kterou je telefon vybaven. Součástí procesoru je i grafické jádro Adreno 510 a také celé 4 GB paměti RAM. V benchmarku AnTuTu získal telefon 74 506 bodů, což je celkem uspokojivá hodnota.

Není zde tedy důvod, obávat se nedostatku výkonu. Po dobu testování telefonu jsem se nesetkal s jedinou aplikací nebo hrou, která by měla problémy s plynulým během. Co se týče zahřívání, telefon zůstával i při plném zatížení dlouhou dobu relativně chladný. Zahřál se pouze mírně, po delším používání již vyšší teplota byla znatelná.

Kapacita interního úložiště je 64 GB s možností rozšíření o paměťové karty s maximální kapacitou 128 GB. Systém si po prvním spuštění z úložiště zabere jen 4,1 GB, pro uživatele zde tedy zůstává téměř celých 60 GB.

Baterie

Velikost baterie není zanedbatelná, ba právě naopak. Její kapacita je 4 050 mAh, takže telefon něco musí vydržet. To je i není pravda. Technologie Tango je velmi náročná a „žravá“. Při jejím spuštění baterie letí tryskem dolů, a tak se může stát, že z plně nabitého stavu během hodiny a půl budete na nule. Pokud však Tango používat nebudete, docílíte poměrně slušné výdrže. V případě běžného používání (hovory, smskování, používání sociálních sítí, komunikace přes messenger, občasné hraní her) při připojení k WiFi s jasem nastaveným na automatický režim, se výdrž může dostat až na dva dny. A to je velmi slušný výsledek.

Při spuštěném FullHD videu na YouTube, nastaveném polovičním jasu a zapnutou WiFi se telefon vybíjel rychlostí 15 % za hodinu. Opět velmi slušný výsledek, vezmeme-li v potaz velký QHD displej.

Zařízení je také vybaveno rychlonabíjením. Za necelou hodinu byl telefon nabit z nuly na 80%, za hodinu a dvacet minut pak hodnota baterie ukazovala 100%.

Operační systém

Jedním z hlavních plusů telefonu je operační systém Android , který se zde nachází ve verzi 6.0 a je čistý, tedy absolutně bez grafické nadstavby Lenovo (Vibe UI). Součástí je jen pár předinstalovaných aplikací, které lze odinstalovat. Jmenovitě jsou zde aplikace AccuWeather, Lenovo Phab 2 Pro (informační aplikace o telefonu), McAfee Security, Measure, Netflix, SHAREit, SYNCit, Dolby a Tango. Až na aplikace Measure, Dolby a Tango lze vše odinstalovat. Measure je aplikace projektu Tango, která dokáže například změřit délku mezi danými body.

Díky velkému výkonu telefonu, obří paměti RAM a právě čistému systému Android se telefon nesekal a vše bylo plynulé.

Co mi zde chybělo, byla funkce „Mikroobrazovka jednou rukou“, která byla v loňském Lenovo Phab Plus a díky které šla obrazovka jednoduše zmenšit nakreslením gesta. Telefon se pak lépe používal a je opravdu škoda, že tato funkce není i zde. Co zde však je, je možnost zmenšení klávesnice pro psaní jednou rukou.

Displej

Čelní strana se pyšní obřím IPS displejem o úhlopříčce 6,4 palce. Rozlišení této matice je QHD, v řeči čísel 2560 x 1440 pixelů. To na dané velikosti displeje dělá hustotu takřka 460 pixelů na palec, což znamená, že rastr ikon, nebo jednotlivé pixely běžným okem neuvidíte. Co však trochu zamrzí, je několika milimetrové ohraničení kolem displeje na všech jeho stranách. Ničemu to nevadí, jen je to zbytečné. Stejně tak někomu může vadit, že displej není tvořen ochranným sklem, jako je Gorilla Glass. Barevné podání displeje je věrné, dostatečná je hladina maximálního i minimálního jasu. V oblastech, kde je displej zakřivený mi přišlo, že je tmavší, než okolní plochy. Kromě okrajů jsou tedy i pozorovací úhly perfektní. Vůči používání na přímém slunečním světle (zařízení bylo testováno v zimě, kdy je světlo slabší) nemám taktéž žádné výtky.

Zvuk

Jak již bylo zmíněno na začátku recenze, reproduktor je pouze v jedné komoře. Model Phab 2 Pro je vybaven reproduktorem s technologií Dolby Atmos, kterou je možno spatřit v drtivé většině smartphonů Lenovo. Zvuk je velmi čistý a kvalitní, i s maximální hlasitostí reproduktoru jsem spokojen. Součástí telefonu je i aplikace Dolby s předinstalovanými několika zvukovými režimy, které reprodukovaný zvuk ještě vylepšují a mezi kterými je možné přepínat.

Telefonu nechybí ani trojice mikrofonů s aktivním potlačením hluku a technologií Dolby Audio Capture 5.1, která zajistí dokonalé nahrání zvuku. Rozdíl ve zvuku nahraným tímto telefonem je slyšitelný.dsc_0293

Fotoaparáty

Zadní

Podíváme-li se na zadní stranu telefonu, spatříme tři různé senzory vypadající jako fotoaparáty. Pro fotografování je zde ovšem pouze jeden snímač, je to ten úplně nahoře. Pod ním se nachází senzor hloubky (využívá laserové detekce, vyznačuje se blikáním červeného světla) a nad čtečkou otisků prstů se nachází senzor pohybu. Oba tyto senzory slouží pro Tango.dsc_0301

Rozlišení fotoaparátu je úctyhodných 16 Mpx, doplňuje jej podpora fázové detekce (PDAF) pro rychlé ostření a nechybí ani duální LED blesk. Je to však právě fotoaparát, který mě na celém zařízení nejvíce zklamal. Fotografie jsou pouze průměrné, postrádají živost barev a jsou šedivé. Věřím však v to, že se jedná jen o softwarový nedostatek aplikace fotoaparátu, který opraví některá z aktualizací. V režimu HDR jsou fotografie povedenější a jejich barevné podání více méně odpovídá realitě. Poměrně obstojně si fotoaparát stojí při focení ve tmě.

A dokonalá není ani kamera, která má problémy s ostřením. Ostření je pomalé a občas se z ničeho nic stane, že kamera začne ostřit a obraz rozmaže, byť předtím byl obraz perfektně zaostřený.

Tango

Projekt Tango je celý zaměřen na rozšířenou realitu. Smartphone, vybavený touto technologií, dokáže za pomocí senzorů, jako je akcelerometr, gyroskop, senzor hloubky, senzor pohybu a dalších, vnímat prostředí. Nerad bych se zde zabýval do hloubky, jak vše funguje, protože článek na toto téma napsal Matěj – „Projekt Tango a rozšířená realita“.

Přidám tedy některé své poznatky. Dá se zde poznat, že jde o technologii, která je teprve v plenkách. Snad nejvíce mě zaujala aplikace Measure, která dokázala měřit délku mezi zadanými body. Ty uměla aplikace přichytit k hranám, což bylo místy dost otravné, protože ne vždy se bod chytl místa, od kterého jsem chtěl vzdálenost měřit. Když už se vše povedlo, aplikace ukázala vzdálenost, která byla k mému překvapení relativně přesná, nikdy bych se však na tento údaj nespoléhal a bral bych tuto hodnotu spíše jako orientační. Při měření delšího objektu (obývací skříň) byla odchylka od reality příliš velká, a naměřená hodnota tak byla opravdu jen orientační.screenshot_20170103-133910

V obchodě Play se nachází již nyní mnoho her a aplikací, které s technologií Tango pracují. Můžete si na svém stole postavit autodráhu a jezdit s autíčky Hot Wheels, položit si na něj koťátko, dinosaura, nebo si zkusit do svého bytu vložit nový kus nábytku. Aplikací je tedy pro začátek spousta, některé jsou však omezeny na region (jako třeba poslední zmiňovaná pro hrátky s nábytkem). Ovšem vše jsou spíše hračičky pro děti. A také ne všechny aplikace jsou dokonalé – ne jednou se mi stalo, že mi kotě uteklo ze stolu a běželo vzduchem do dálky. Zajímavé by však bylo propojení s platformou Google DayDream.

Přednídsc_0300

Selfie fotoaparát má rozlišením 8 Mpx, pevné ohnisko a světelnost F2.2. Na běžné selfie fotografie stačí, stejně jako na videohovory. Díky relativně nízké hodnotě světelnosti jsou i selfie fotografie v tmavém prostředí dobré.img_20170103_124245

Konektivita

U kovového těla smartphonu obecně hrozí problémy s příjmem mobilního signálu. Tato problematika se však tomuto modelu vyhnula obloukem, žádné problémy s příjmem signálu jsem nepociťoval. Zařízení je schopno přijímat LTE na všech u nás používaných frekvencích a to i na „exotické“ 900MHz frekvenci Vodafonu.

15935438_1752840351703826_990885494_o

Není zlatá, jako zlatá. Na fotografii Lenovo Phab 2 Pro, Lenovo Yoga 3 Pro a Lenovo Miix 720

Bezchybný je také příjem WiFi signálu, nechybí ani podpora 5GHz pásma. Telefon pracuje s WiFi standardů 802.11 a/b/g/n/ac. Problémy mu nedělá ani Bluetooth vere 4.1 Low Energy. Stejně tak je na tom i kvalita GPS signálu. Telefon se chytl i v hustě zastavěné oblasti, při zhoršeném počasí a vždy ukazoval přesnou polohu. Fixace byla vždy rychlá a velmi přesná.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky