Vstupte do skutečné “komnaty hrůzy” ve světě notebooků

11. 12. 2016 | 2

Kevin Beck je na centrále Lenovo už prakticky legendou. Jeho znalost všech zařízení ThinkPad je dobře známá kolegům od Raleigh až po Peking. Když souhlasil, že se mnou udělá rozhovor o testech odolnosti, které provádíme na našich ikonických firemních noteboocích, věděl jsem, že se dozvím pár skvělých příběhů. Také jsem věděl, že mě zahrne velkým množstvím technických výrazů, kterým nerozumím (např. co je elektromagnetický šum?), takže jsem začal s otázkou o zombie jen proto, abych ho trochu vykolejil.

Ahoj Keve, vím, že se chystáš být poetický a chceš mi říct všechno o některých komplikovaných armádních testech notebooků, ale dovol mi přejít rovnou k věci a položit ti jedinou otázku, která naše čtenáře zajímá: když přijde zombie apokalypsa, vydrží to ThinkPady?

Úplně v pohodě! Testování ThinkPadů je výsledkem 24 let zkušeností, a i když naše testování úplně nezahrnuje incidenty související se zombie apokalypsou, je opravdu, ale opravdu rozsáhlé.

OK, dobré vědět. Mám pro tebe další tři scénáře: Jak by ThinkPad obstál proti žraločímu tornádu (Sharknado), jak by přežil víkend u Burning Mana a – velmi náročný test – vydržel by den ve třídě na střední škole?

Ha! Z těchto tří možností by zřejmě nejtěžší zkouškou byl den na střední škole. Jak jsem řekl, všechny notebooky ThinkPad prošly obrovským množstvím laboratorních testů, včetně 12 testů dle Mil-Spec. Máme také modely ThinkPad specializované pro studium, které prochází ještě více testy. Žraločí tornádo a Burning Man jsou úplnou maličkostí ve srovnání s tím, co s notebookem může udělat 10letý žák střední školy.

Bezpochyby. Když tohle odložíme stranou, pojďme se bavit trochu vážně. Slyšel jsem tě prohlásit, že výroba Thinkpadů je určitou „filozofií“. Co je tou filosofií a jaký je přínos v tom, že máte za sebou dlouhou historií různých testů?

acoustic_noise_test

Aniž bych chtěl být příliš „marketingový“, myslím, že velkou část z pokračujícího úspěchu ThinkPadů tvoří jeho základní filozofie. Jednoduše řečeno, výroba ThinkPadů, testování a chytré řešení kompromisů představují skvělý nástroj pro zvýšení produktivity našich uživatelů. Spolehlivost, trvanlivost, funkce, sestavení atd. jsou částmi této filosofie. ThinkPad je v konečném důsledku nástrojem pro někoho, kdo ho používá k dokončení práce, která musí být dokončena. Naši technici jsou školeni, aby přemýšleli nejen o tom, jakou práci budou uživatelé na ThinkPadu dělat, ale i o tom, co budou provádět se samotným notebookem.

 

To chápu – trápení notebooků je skutečné. Já se vždy snažím prokouknout marketingovou nadsázku a pochopit, co nás odlišuje nebo v čem jsme lepší. Nemáme rádi, když se kategoricky říká, že notebooky ThinkPad jsou odolnější než notebooky A nebo B od konkurentů. Tak proč by si někdo měl vybrat nás a ne ostatní?

Notebooky ThinkPad jsou opravdu odolné v porovnání s těmi, které se na trhu běžně prodávají jako “ odolné a výkonné firemní notebooky“, ale jak říkáte, to není jediný důvod, proč si myslíme, že by si uživatelé měli vybrat právě ThinkPad. Pro nás je to všechno o dokonalé kombinaci všech proměnných zapojených do designu notebooku. ThinkPady přicházejí s vlastnostmi, které skutečně odpovídají potřebám různorodých skupin uživatelů s minimálními kompromisy. Někteří lidé potřebují masivní 17″ mobilní pracovní stanice, někteří potřebují / chtějí ultralehké notebooky s uhlíkovými vlákny. Když jde o ThinkPad, neděláme vůbec žádné kompromisy při sestavování nebo testování na jakémkoli systému. Jedná se o různé konstrukce, ale všechny jsou navrženy a testovány podle společného standardu. Právě tahle filozofie nám umožňuje vyrábět ThinkPady a dělat to správně.

To dává smysl. Vím, že jste žil v Japonsku a mnohokrát jste navštívil Lenovo Yamato Lab (nyní vlastně v Jokohamě). Dokonce jste se na to odkazoval jako na „Ráj pro geeky“. Zkuste vlastními slovy popsat, co se děje uvnitř těchto zdí, aby i ti, kdo tam nikdy nebyli, pochopili, proč je to podle vás ráj.

Je to nebe, alespoň pro chlapa jako jsem já. Představte si laboratoře a učebny plné notebooků na různé úrovni rozvoje a demontáže, celé místnosti plné esoterických a složitých inženýrských nástrojů a testovacích zařízení. Hromady různých PC součástek, základních desek, ventilátorů, kabelů, procesorů. Víte, jak to myslím, prostě hračky! A to místo je řízeno nejoddanějšími a nejnadšenějšími inženýry, s kterými jsem setkal za posledních 20 let v oboru.

 

To zní úžasné. Pořád se snažím přesvědčit šéfa, aby mě tam poslal. Dobře, pojďme mluvit o jednotlivých testech – strašných, brutálních testech – které provádíme na našich firemních noteboocích ThinkPad (Jinými slovy, ThinkPad T, X, L a řada P). Jestli jsem to pochopil správně: existuje 20 testovacích postupů ve 12 kategoriích Mil-Spec. Zkus to pro všechny trochu upřesnit a řekni mi, jaké to jsou testy…

Lidé, kteří navštívili laboratoř, ji popsali jako „komnata hrůzy“ pro notebooky. Existují testy dle Mil-Spec, které zkouší samozřejmě: teplo, chlad, vlhkost, vibrace, plísně, pád, atd. Ale i standardní testy, kterými projde každý ThinkPad, jsou ještě děsivější. Obrazovky jsou ohýbány, na notebooky jsou upuštěny ocelové koule, notebooky jsou upouštěny na hrany, třesou s nimi robotická ramena na vysokých a nízkých kmitočtech.

screen-hinge_test_2

Dobrý bože, to je nejhorší noční můra levných notebooků! Řekněte nám něco o obrazovce a testu odolnosti kloubu.

OK, takže všechny notebooky ThinkPad jsou testovány na 30.000 otevíracích a zavíracích cyklů obrazovky/kloubu. Jsou připevněny do přesného zařízení, které nejenže notebook opakovaně otevírá a zavírá, ale také testuje sílu kloubu na začátku, na konci a v určitých bodech v průběhu. Notebooky jsou také uchopeny robotickým ramenem a testovány třesením, aby se tak napodobila situace, kdy někdo uchopí notebook za obrazovku a přenáší ho. To je něco, co jsme přidali pár let zpátky, když jsme zjistili, že, ehm, ne každý zachází s ThinkPadem doporučeným způsobem.

keyboard_test

Jemně řečeno. Jednou jsi mi řekl, že test klávesnice byl „působivý a nudný.“ Jak to?

Působivý fascinujícím způsobem. Je zde přesně řízené testovací rameno, které sestupuje na každé jednotlivé klávese na klávesnici. Měří sílu potřebnou pro stisknutí každé klávesy a sílu, kterou je potřeba na opětovné zvednutí klávesy do původní pozice. To trvá něco kolem 2 minut. NA JEDNU KLÁVESU. Je nuda se na to dívat, ale poskytuje nám to přesný graf klávesnice ThinkPad pro každou klávesu. A to je pro nás a naše uživatele velmi důležité.

environmental_test wireless_test

 

Jaké jsou ty další testy?

  • Test hluku – testování Thinkpadů na vydávání hluku
  • Test pádu – opakované upouštění notebooku a testování jeho výdrže
  • Test prašnosti – testování odolnosti v prašném a písečném prostředí
  • Test akustického šumu – testování vydávání elektromagnetického šumu
  • Test teplotních vlivů – testování vystavení teplu a chladu
  • Zátěžový test obrazovky – testování odolnosti horní části obrazovky
  • Test vibrací – testování různých typů vibrace
  • Test bezdrátového připojení – testování různých typů bezdrátového výkonu

 

vibration_test dust_test

Zní to tak, že „komnata hrůzy“ má spoustu komor. Řekl jsi, že testy jsou založené na tom, co se s notebooky stalo v minulosti, ale i na tom, co by se s nimi mohlo stát v budoucnosti. Co to znamená?

To je to, co jsem měl na mysli především u školení našich techniků – aby přemýšleli o tom, co lidé dělají na ThinkPadu i o tom, co dělají s ním. 24 let terénních zkušeností nás naučilo, že lidé stále přicházejí s originálními způsoby, jak ThinkPad poškodit a součástí práce našich testovacích inženýrů je analýza těchto způsobů a neustálé zlepšování testů, aby odpovídaly skutečnému používání notebooků.

Poslední otázka: Jak lidé jako my zacházejí s firemními notebooky – koupenými a, však víš, zaplacenými naším zaměstnavatelem, a s notebooky, které jsme koupili za naše vlastní těžce vydělané peníze?

Myslím, že bys mohl argumentovat, že jsme méně opatrní, pokud jde o práci na firemním notebooku. Nevěřil bys, co všechno jsme viděli! Lidé upustili notebook ze schodů, nechali ho na páse v továrně, na střeše automobilu, skryli ho ve své troubě, když byli na dovolené, a po návratu na něj zapomněli a zapnuli troubu.

Jednoho dne můžeme napsat knihu o všech katastrofách a odolnosti notebooků ThinkPad, nebo ne? Díky za tvůj čas.

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky