Recenze: ThinkPad 13 – pátek třináctého nebo šťastné číslo?

2. 12. 2016 | 4

V minulém článku jsem vám přinesl první pohled na notebook ThinkPad 13 a dnes přichází jeho podrobnější recenze, na jejímž konci najdete verdikt. Ještě jednou si vyjmenujeme některé přednosti, kterými by měl tento notebook zaujmout – malé rozměry, kvalitní 13,3″ IPS displej, dlouhá výdrž a samozřejmě kvalitní konstrukce, která je pro značku ThinkPad typická.
Předtím, než jsem dostal tento notebook do ruky jsem o koupi podobného mobilního pracovního notebooku uvažoval, a tak jsem tuto možnost pojal také jako test, jestli se na tak malém zařízení dá plnohodnotně pracovat. Myslím, že nikoho nepřekvapí, že se to dá. Je to pohodlné? To se dozvíte v následující recenzi.

Ještě ale, než začnu s recenzí, je třeba uvědomit si, kdo je cílovou skupinou, resp. pro jaké zákazníky byl notebook navrhován. Rozhodně to nejsou hráči – notebook obsahuje pouze grafiku od Intelu. Stejně tak to určitě nejsou běžní uživatelé, kteří se chtějí podívat na Novinky a Seznam, protože ty si na to nekoupí notebook za 30 tisíc. Jako cílovou kategorii zákazníka si představuji někoho, kdo je hodně na cestách, potřebuje stroj s dobrým procesorem, ale také s velkou výdrží baterie a kvalitní konstrukcí. A teď už se můžeme vrhnout na recenzi.

Vzhled a konstrukce

Notebook má typický ThinkPadovský vzhled se vším, co k tomu patří. Co to znamená? Víko je celé černé. Jediné, co vystupuje, je „vytlačené“ logo Lenova a stříbrný nápis ThinkPad se stavovou diodou. Obdobně to vypadá i vevnitř notebooku. Opět zde dominu je černá a opět zde najdeme logo ThinkPad se stavovou diodou, ale tentokrát tu „svítí“ stříbrné kovové panty. Zřejmě na ně se snaží Lenovo upozornit. Proč taky ne, je to známka kvalitní konstrukce. Víko díky tomu drží opravdu pevně. Když zatlačím prstem nad displej nebo s notebookem trochu zahrkám, víko se ani nehne. Také je třeba zmínit, že displej se dá vyklopit až do 180°, což je velice pohodlné.

Kromě pantů a loga ThinkPad tu opravdu moc dalších věcí není, nepočítám-li klávesnici a touchpad, tak už snad jenom nenápadné tlačítko na zapínání notebooku a čtečka otisků prstů. Kde jsou reproduktory? Na spodní straně notebooku a hrají nečekaně dobře, ale o tom až později.

Teď už jenom rozměry notebooku, které jsou 32 x 22,2 x 1,8 cm. Hmotnost notebooku je 1,4 kg, což se nemusí zdát moc, ale u takto malého notebooku jsem očekával méně. Pravdou ale je, že je to daň za kvalitní zpracování. Nikde nic nevrže, nic se neviklá ani neprohýbá.

 

Obraz a zvuk

Jak jsem již psal v prvním pohledu, displeji není moc co vytknout. Matný Full HD IPS displej vám umožní pracovat jak pod umělým, tak pod slunečním světlem. Velmi dobrá je také škálovatelnost jasu, kdy na nejnižší stupeň můžete velice pohodlně pracovat v noci a na nejvyšší naopak pod přímým světlem. Pozorovací úhly jsou, jak už to u IPS bývá, vysoké, nebál bych se říct, že u tohohle displeje je to 180° vertikálně i horizontálně. Jediné, co mě trochu mrzí, je rozlišení, které by v této cenové relaci mohlo být vyšší.

Nad displejem se ukrývá poměrně nenápadná webkamera, která nahrává v rozlišení 720p, ale její kvalita není tak vysoká, jak jsem si představoval. Pokud máte kolem sebe dostatek světla, tak je obraz pěkný, ale jakmile nejste na přímém světle, tak je obraz velice kontrastní. Pravdou je, že obraz web kamery asi není účel tohoto notebooku. Co se mi naopak velice líbilo je dioda indikující provoz kamery. Vedle kamery se nachází také mikrofon, jehož kvalita je také průměrná.

Co se zvuku týče, je to velice milé překvapení. Je pravda, že zatímco od displeje jsem čekal hodně, od zvuku jsem moc neočekával, možná proto jsem byl velice příjemně překvapen, když jsem si pustil první písničku. Zvuk je nejen velice kvalitní, ale také na nejvyšší stupeň hodně hlasitý. Reproduktory jsou ukryty zespoda.

 

Klávesnice a touchpad

Klávesnice má klasické prvky řady notebooků ThinkPad – horní řada funkčních kláves zkombinovaných s „eFkovými“ klávesami, Trackpoint (červená „tečka“ uprostřed klávesnice sloužící k ovládání myši), tlačítko Fn v dolním levém rohu. Musím říct, že právě poslední zmíněná věc mi dělala velké vrásky na čele. Notebook jsem testoval zhruba tři týdny a za tu dobu jsem si nedokázal zvyknout na to, že vždy místo Ctrl zmáčknu právě Fn. Je pravda, že pro někoho, kdo je zvyklý na ThinkPad, to problém nebude, pro ostatní ale ano.

Jinak se na klávesnici píše velice pohodlně. Klávesnice má moderní nízký zdvih. Samozřejmostí u 13″ je absence numerického bloku. Klávesnice je velice tichá, což ocení zejména lidé pracující v noci. Pravdou je, že mi tu chybí podsvícení klávesnice, což alespoň z části vynahrazují led diody na některých důležitých klávesách jako je CapsLock, tlačítko pro ztlumení mikrofonu, ztlumení reproduktorů nebo přepínání multimediálních a „eFkových“ kláves.

Touchpad je také ThinkPad, což znamená, že má nahoře tři tlačítka – dvě slouží jako klasická tlačítka na myši a třetí nahrazuje kolečko. Působil na mě velice dobře, jen bych ocenil tlačítka spíše dole než nahoře a občas jsem měl problémy s klouzáním prstů po touchpadu, ale jinak mu není co vytknout. Na gesta i všechny ostatní pohyby reagoval pohotově a bez chyb.

To se ale nedá říct o čtečce otisků prstů. Naposledy jsem se s čtečkou setkal před několika lety a očekával jsem, že v roce 2016 mi umožní velice rychlé a pohodlné přihlášení do systému. To se ale nestalo. Většinou jsem se do systému musel dostat přes heslo, protože čtečka nespolupracovala. Nejprve chtěla abych prstem přejel rychleji, pak pomaleji, pak zase trochu vlevo… Nejsem si stoprocentně jistý, jestli to bylo čtečkou nebo operačním systémem Windows, ale byl jsem zklamaný. Tohle se nepovedlo.

Konektivita

Konektorová výbava je po vzoru ostatních ThinkPadů bohatá. Na levém boku najdeme kromě konektoru napájení také jedno USB 3.0 a konektor OneLink+, na druhé straně najdeme další 2 USB stejného typu, a navíc také USB C, plnohodnotné HDMI, čtečku paměťových karet a jeden 3,5 mm jack. Je škoda, že Lenovo nenahradilo svůj napájecí konektor právě dalším USB typu C. Kromě zmíněných konektorů má také Wifi typu AC a Bluetooth 4.1. Vedle napájecího konektoru se nachází poměrně nepraktický indikátor napájení. Nechápu proč místo toho nevyužili diodu u loga ThinkPad vevnitř notebooku, kterou má uživatel neustále na očích.

20160814_192636 20160814_192613

Konfigurace a výkon

ThinkPad 13 se prodává ve třech konfigurací, přičemž na recenzi jsem měl k dispozici tu nejvýkonnější, ale samozřejmě také tu nejdražší, jejíž cena se pohybovala těsně za hranicí 30 tisíc. Největší rozdíly byly v procesoru a v množství paměti RAM. Zatímco testovaná verze měla i7 šesté generace a 8 GB DDR4, nižší konfigurace, jejíž cena se pohybovala kolem 25 tisíc měla i5 a nejnižší konfigurace měla dokonce jen i3 a pouze 4 GB DDR4. To ale nebyly jediné kompromisy. Nejnižší konfigurace měla pouze 128GB SSD disk, zatím ostatní konfigurace dvojnásobek a TN displej s rozlišení 1366 x 768, takže s testovanou konfigurací vlastně neměla mnoho společného.

Musím říct, že během mého testování jsem, co se výkonu týče, nenašel žádný problém. Pravdou je, že notebook používám převážně na programování a kódování, pak také samozřejmě brouzdání po internetu a sleduji filmy. Jenom zřídka kdy jsem zaslechl ventilátor, který se po chvilce stejně deaktivoval. Výdrž baterie se pohybovala v případě brouzdání po internetu s maximálním jasem na 8-9 hodinách, což je velice slušné.

 

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky