Lenovo je pro nás spolehlivá a ověřená značka

3. 12. 2016 | 1

Tomáš Novák je technickým ředitelem společnosti Cloud4com a je pro něj zásadní, aby vedle kvalitního týmu lidí spolehlivě pracovaly i technologie, které v Cloud4com používají. O Lenovu mluví jako o spolehlivé a prověřené platformě, se kterou má dlouhodobě pozitivní zkušenost. 

Tomáš Novák Cloud4comMůžete nám představit vaši společnost? Čím vším se v oblasti cloudu zabýváte?

Primárně se zaměřujeme na poskytování infrastruktury formou služby (IaaS) pro firemní zákazníky. Hlavním produktem jsou virtuální privátní datová centra (vPDC), tj. zabezpečené prostředí, ve kterém zákazníci provozují své firemní aplikace a systémy. Důležitou součástí této služby jsou pak garantovaná SLA, která zahrnují nejen dostupnost (uptime), ale především výkonové a kvalitativní parametry služeb, které našim zákazníkům garantujeme a které nás odlišují od ostatních poskytovatelů podobných služeb.

Co máte v Cloud4com na starosti vy, za co všechno zodpovídáte jako technický ředitel?

Na starosti mám technologickou a produktovou strategii a rozvoj Cloud4com. Úkolem našeho týmu je na jedné straně zajistit bezproblémový a spolehlivý chod poskytovaných služeb, na druhé straně přinášet neustále inovace a nové produkty, abychom zůstali lídrem v oblasti enterprise cloud služeb. Klíčem je úzká spolupráce všech částí našeho týmu, tj. zákaznické podpory, provozu, architektů a programátorů.

Cloud, ať už si pod tím představíme virtualizaci, zálohování, DR, SAP HANA, zažívá obrovský rozmach po celém světe, jak jsme na tom u nás? O jaké cloudové služby je mezi firmami v České republice největší zájem?

Za poslední tři roky se významně pozitivním směrem posunulo vnímání cloudu mezi českými IT manažery. Místo otázky, zda cloud, už spíše začínají řešit, jak a kdy do cloudu přejít, jaká je ta správná strategie pro jejich firmu. O jaké služby je největší zájem? Na tuto otázku neexistuje jednoduchá odpověď, protože velmi záleží na velikosti firmy a stavu její vlastní infrastruktury. U menších firem je běžnější, že celou svou infrastrukturu již přesouvají do cloudu, protože si uvědomují, že tak ve výsledku získají kvalitnější a spolehlivější službu, než jsou schopni si zajistit vlastními silami. U větších firem pak často řešíme přesun části jejich infrastruktury do cloudu – a to buď z důvodu řešení zálohování či DR, implementace nových řešení a systémů, jako je například SAP HANA, nebo realizace zákaznických B2B a B2C řešení.

Když je řeč o cloudu, často dojde i na otázku bezpečnosti, je pravda, že stále hodně zákazníků váhá s využíváním cloudu především kvůli obavám o bezpečnost?

Spíše bych řekl, že zákazníci chtějí míst jistotu ohledně umístění svých dat, jejich zabezpečení a přístupu k nim – což je naprosto v pořádku a je úkolem nás poskytovatelů nabídnout zákazníkům taková řešení a garance, která je přesvědčí, že přesunem jejich dat do cloudu nedochází k zvýšení bezpečnostních rizik. A v mnoha případech se naopak ukazuje, že zákazník dosáhne lepší úrovně zabezpečení, než když systémy provozoval ve své serverovně. I proto nabízíme řešení, jako je šifrování virtuálních serverů s možností umístění systémů pro správu šifrovacích klíčů vzdáleně v lokalitě zákazníka, a tedy plně pod jeho kontrolou. Dalším řešením je pak například integrace technologií Intel TXT, které zákazníkům garantují provoz jejich aplikací na důvěryhodné a zabezpečené cloud platformě.

Jaké technologie používáte, tedy co všechno máte od Lenova?

V tuto chvíli využíváme hlavně pracovní stanice od firmy Lenovo, většina našich zaměstnanců pracuje na počítačích řady Lenovo ThinkPad, se kterými máme dlouhodobé pozitivní zkušenosti.

Používáte servery Lenovo, můžete prozradit, které a jak vám vyhovují?

V některých případech poskytujeme našim zákazníkům také dedikované systémy pro provoz jejich aplikací – jde především o různé legacy systémy nebo situace, kdy je přesun aplikace na cloudovou platformu omezen licenčními podmínkami dodavatele aplikace. Pro tato řešení využíváme i servery Lenovo, především jde o servery řady x3500.

Z pohledu odborníka a specialisty, čím vyniká Lenovo? Proč jste si vybrali právě Lenovo?

Z našeho pohledu jde o spolehlivou a prověřenou platformu, se kterou mají naši technici dlouhodobou zkušenost již od dob IBM. Navíc nám vyhovuje i flexibilita spolupráce s partnerem M Computers, který nám tyto systémy dodává.

Máte významné klienty, jaké standardy a normy musí hardware, který používáte, splňovat? Je v tomto ohledu Lenovo něčím výjimečné?

Z důvodu garancí SLA parametrů, které našim zákazníkům poskytujeme, volíme pro budování naší infrastruktury pouze prověřené enterprise-grade technologie. Pro všechny oblasti infrastruktury máme přesně vydefinováné technologické požadavky, navíc každá nová technologie prochází fází intenzivního testování před tím, než ji vybereme a zařadíme do produkce.

Používáte také softwarové nástroje Lenovo? Pokud ano, které a proč?

Pro správu Lenovo serverů využíváme ToolsCenter nástroje, které nám poskytují zjednodušenou správu této serverové platformy.

Máte zkušenost s rozšířenými službami, které Lenovo nabízí?

Servisní služby na produkty Lenovo pro nás zajišťuje společnost M Computers – ale až na drobné opravy dané běžným používáním notebooků jsme naštěstí zatím žádné problémy řešit nemuseli.

Využili už jste někdy například servis Lenovo k řešení nějaké závady?

Jak už jsem zmínil v předchozím bodě, takových závad bylo naprosté minimum, šlo o běžné provozní závady, které byly bez potíží vyřešeny.

www.cloud4com.cz

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky