Y900: Herní notebook – oxymóron?

15. 11. 2016 | 4

Na několika internetových fórech se můžete dočíst, že herní notebook je oxymóron, tedy něco co si vlastně odporuje, vlastně jen marketingový pojem. Jenže co když už to v dnešní době pravda není? Kdepak máme hranici mezi notebookem, multimediální notebookem a tím herním? Dnes se to pokusím objasnit. Podíváme se na notebook jako takový a v dalším článku se pustíme vyloženě do herních testů.

Vzhled a provedení

Hned na první pohled vám je jasné, že nemáte před sebou obyčejný notebook. Vzhled je lehce agresivní. Mně osobně se v posledních několika posledních generací notebooky řady Y vždy líbily. Oproti slabšímu bráškovi v podobě Y700 je tento více herní už minimálně dle vzhledu. Ona i velikost 17″ ( 425,4 x 315,2 x 35,90mm ) a hmotnost lehce přes 4,5 kg značí, že tohle není jen tak nějaký stroj. Na obchodní schůzku jej nosit asi nebudete, ale na LAN párty budete jistě středem pozornosti.

Při pohledu na zavřený notebook vás jistě hned upoutá logo ve tvaru Y. Kryt monitoru je vyhotoven z broušeného hliníku, na kterém bohužel občas zůstane nějaký ten otisk, ale nic co by nešlo tahem hadru odstranit.

Y900

V okamžiku, kdy notebook otevřete, tak vám musí být jasné, že se jedná o herní stroj. První, co upoutá pozornost, je zřejmě klávesnice, kterou doplňují „Y“ klávesy a přepínač „turbo“. Hned poté palmrest opěrka rukou. Ta je mírně zvýšena a vyrobena z měkčeného plastu, který je na dotyk velmi příjemný. Všechno je vyvedeno v ostrých tvarech.

Displej je k tělu připevněn jedním kloubem uprostřed, jenž bohužel neumožňuje otevření displeje do 180°.  Pod displejem najdeme reproduktory stejně jako u Y700. Také zde najdete designovou linku, která je podsvícená stejně jako klávesnice (o té si řekneme později) a také touchpad, který je ohraničen podsvícením.

 

Displej a zvuk

U takto velkého stroje se moc nepočítá s tím, že se k němu bude připojovat monitor. Což je dobře, protože Lenovo se rozhodlo použít slušný LCD panel P173WF4-SPF1, který disponuje skvělými parametry jako je FHD rozlišení, podsvícení 330nits a kontratní poměr 1000:1. Jedná se o panel typu IPS, a nese s sebou tak veškeré výhody, jako je rychlá odezva u tohoto konkrétního kusu i vyšší obnovovací frekvence 75 Hz (u většiny LCD je to 60Hz), široké pozorovací úhly a věrné barvy. Bohužel i nevýhody jako IPS Backlight bleeding, hezky česky prosvítání podsvícení. Někdo si může říct, proč notebook s takovou cenou a nemá 4K rozlišení… Dle mého názoru se jedná o naprosto logický krok. Jedná se o herní notebook, takže hlavní náplní by měly být hry. Na hry ve 4K je dnes potřeba minimálně 2 desktopové grafiky. Takže než řešit problémy s přepínáním 4K na FHD u her (a že jsem si s nimi užil své, Y700-15ISk s 4K displejem a Battlefield 1. Prokleté EA … ), změny DPI a komplikace při připojení dalšího monitoru, je FHD jasnou volbou.

Nad displejem je umístěna HD kamera, která podává dobré výsledky i při slabším osvětlení, a dvojice mikrofonů.

Klávesnice

Klávesnice

Zvuk je u her důležitý, že ano? Proto ani zde nenechalo Lenovo nic náhodě. Reproduktory a subwoofer jsou od známé firmy JBL. Dva reproduktory se nacházejí na horní straně nad klávesnici a subwoofer vespod. Kvalitou reprodukce se nevyrovná lepším sluchátkům, ale na druhou stranu strčí do kapsy kde jaký „herní headset“. Při hraní radši používám sluchátka, při sledování filmu zase HiFi věž, ale jednoznačně jsou nadprůměrné a věřím, že po pořádném „zahoření“ by se zvuk ještě trošku víc prokreslil a zjemnil…

Klávesnice a TouchPad

Řekl bych, že klávesnice je jedním z hlavních lákadel tohoto stroje. Jedná se o mechanickou klávesnici, teda klávesnici pro opravdové fajnšmekry. Jistota stisku a odezva je úplně někde jinde než u klasických notebookových klávesnic. Kdo nevyzkoušel, bohužel nepochopí. Zkušenost je nepřenositelná. Dalším bonusem je podsvícení regulovatelné v několika krocích. Další výhoda, především pro mladší generaci, je možnost změny jak barvy podsvícení, tak typ toho, jak bude svítit nebo blikat – tep, dech, atd… také možnost vybrat si, která část klávesnice bude svítit. Jeden obrázek řekne víc než tisíc slov, proto se podívejte do galerie.

Další kapitolou je rozložení kláves, kde se počítá s tím, že se bude používat pouze pro hry a ne moc pro práci. Například nemožnost použít FN klávesy, když je zapnutý num lock, nemožnost psát písmena pouze přes stisk FN.

img_4062

V balení ještě najdete výměnné klávesy „WASD“ a „pinzetu“ na jejich demontáž. Mají červenou barvu a já nějak neměl potřebu je testovat. Dobře, přiznám se, našel jsem je až v okamžiku, kdy jsem notebook balil zpět do krabice :(

Než se dostaneme k touchpadu, musím ještě zmínit, že v balení dostanete herní myš s proměnnou citlivostí DPI, možností vložit závaží a designem podobným notebooku. Dále je tu podložka pod myš. Osobně mi myš velmi seděla, víc jak Razer DeathAdder nebo GB M6800, které jsem doposud používal. Jenže myš se podle mého názoru takhle obecně hodnotit nedá. Faktem je, že každý požaduje jinou velikost, snímač a hlavně má jiný způsob držení.

Touchpad je rychlý, přesný a podporuje gesta až 4 prstů. V případě, kdy nemáte připojenou myš, není problém touchpad používat. Nejedná se o tak špatný touchpad jako u Y700.

U testovaného notebooku se stávalo, že na několik vteřin přestal touchpad reagovat. Na Lenovo fóru jsem žádné stížnosti nenašel, takže předpokládám, že se jedná jen o vadu kusu.

Připojení a konektivita

Jedná se o 17″ notebook, takže místa na konektory je docela dost. Na pravé straně je tlačítko Novo Recovery, čtečka SD karet, 3.5 mm mikrofon, 3.5 mm jack, 2x USB 2.0, Kensington Lock. Na levé straně máme napájecí konektor, DisplayPort, HDMI 2.0, Gigabit LAN, USB Type-C s podporou Thunderbolt 3 a 2x USB 3.0. Takže dle mého názoru velké množství konektorů a určitě potěší, že HDMI je v plné velikosti. Dnes se HDMI stává novým digitálním standardem. Také je tu USB-C, které přináší obrovský datový tok, a dalo by se při použití vhodného rozbočovače využít jako dock.

HW a výkon

Testovaný model je v nejvýkonnější sestavě, která je u nás dostupná.

  • Procesor: Intel® Core™ i7-6820HK (8M Cache, až 3.60 GHz), 4jádrový, 45W
  • 32GB (2x 16GB) DDR4 2133, až 64GB, 2x volný slot
  • Harddisk: 2x 128GB PCIe SSD + 1TB SATA 5400ot, 7mm
  • bez optické mechaniky
  • nVidia GeForce® GTX-980M, 8GB GDDR5
  • 17,3″ FHD Displej s podporou G-Sync a 75Hz
  • Killer Giga LAN, Killer Dual Band Wireless (2×2) AC WiFi s podporou WiDi
  • Baterie 6článková
  • 230W adaptér

Nyní se podíváme na výkonové testy, které jsou prozatím jen syntetické.

Herní testy, popis SW vychytávek a podrobný popis chování při hraní her a možnosti jejich nastavení. Na to se podíváme v dalším článku. Zároveň se vám tam pokusím popsat svůj názor na to, zda-li se jedná či nejedná o herní notebook :)

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky