Lenovo Yoga 710 – 14″ konvertibilní notebook s Kaby Lake

29. 11. 2016 | 0

Konstrukce s překlopným displejem, elegantní design, tenké tělo, výkonné komponenty a dlouhá výdrž na jedno nabití. Recenze Lenovo YOGA 710 je tady!

Testovaná konfigurace: Lenovo YOGA 710-14IKB black

  • Procesor: Intel Core i7-7500U (2,7 GHz, 4 MB Cache)
  • Operační paměť: 8 GB DDR4 (1 slot)
  • Úložiště: Liteon CV3-8D256
  • Grafická karta: Intel HD Graphics 620
  • Displej: 1920×1080 pixelů, IPS, lesklý, dotykový
  • Konektivita: Wifi, Bluetooth 4.1
  • Operační systém: Windows 10 Pro
  • Rozměry: 322 × 223 × 17,3 mm
  • Hmotnost: 1,525 kg

Vzhled, konstrukce, zpracování

Notebook na první pohled nepoutá moc pozornosti, líbí se mi decentní pojetí. Vnější část víka je hliníková. Z lakovaného krytu vystupuje pouze stříbrný nápis YOGA.

Notebook po otevření na první pohled černým tělem s lesklými nenalakovanými hranami po hranách základny a okolo trackpadu. Základna působí ještě tenčím dojmem, než ve skutečnosti je díky zkosení spodních hran základny. Displej má po stranách tenké rámečky, větší plocha se nachází pod ním. Displej a jeho okolí je překrytý jedním kusem skla. To je bohužel magnet na otisky prstů. Při zatlačení na vnější stranu víka dochází jen k drobnému vlnění obrazu na displeji. Samotná pevnost víka je dobrá. Na hraně okolo krycího skla obrazovky se nachází gumový proužek, díky čemuž nehrozí odření krycího skla o plast kolem klávesnice.

Tělo má velmi slušnou pevnost a prakticky nedochází ke kroucení základny. To ale neznamená, že by bylo bezpečné notebook nosit za roh – to důrazně nedoporučuji u žádného notebooku. Kryt okolo klávesnice a trackpadu je plastový, spodní vana je pak kovová. Díly k sobě perfektně lícují. Kdo mě zná, ví, že jsem na kvalitu provedení poměrně pedant. Zde nemám počítači co vytknout.

Otevření notebooku není úplně snadné, protože na hraně notebooku chybí drážky, o které by se mohl palec pevně zapřít. Panty přístroje dovolují (jako u všech notebooků YOGA) překlopení displeje o 360° až na zadní stranu přístroje. Jsou poměrně tuhé, takže lze notebook otevřít v jakémkoliv úhlu a displej bude držet na svém místě. Vzhledem k pevnosti pantů displej nejde otevřít jednou rukou. V těle přístroje bych ocenil také nějaký prolis či úchyt, aby bylo otevírání displeje snazší.

Indikačních diod na těle přístroje mnoho nenajdeme. Na levé straně se nachází indikátor připojeného síťového adaptéru a na pravé straně indikátor zapnutí. Bílou diodu má také Caps lock a poslední dioda slouží jako indikace zapnutí webkamery. Indikátor aktivity pevného disku chybí, podobně jako u většiny laptopů s SSD.

YOGA 710 je k dispozici ve dvou barevných variantách. Kromě testované černé se vyrábí ještě ve stříbrné. Osobně mi přijde barva testovaného přístroje zajímavější.

Hmotnost přístroje 1,5 kg je na denní cestování ideální. Osobně jsem ale udávané hmotnosti nevěřil a musel jsem si notebook převážit, subjektivně bych mu přidal tak 750 g.

Klávesnice, trackpad

Klávesnice je typicky šestiřadá, ostrůvková, s velmi nízkým zdvihem, výrobce ji nazývá Accutype. Klávesy jsou příjemně velké a jsou odděleny mezerami, díky čemuž prakticky nedochází k překlepům. Zmíněný nízký zdvih je pak velmi příjemný pro rychlé psaní. Doraz kláves je tuhý tak akorát, takže vás po delším psaní nebudou bolet ruce. Mechanice nelze nic vytknout a přál bych si, aby výrobce neopakoval některé předchozí chyby a klávesnici po technické stránce příliš neměnil.

Lenovo tentokrát výrazně zasáhlo do rozložení kláves. Nejpatrnější změna nastává u pravé klávesy Shift, která se smrskla na polovinu běžné šířky a ustoupila kurzorové klávese nahoru. Tato změna je velmi nepříjemná a bude vyžadovat trochu cviku. Trvalo mi několik dní, než jsem přestal místo Shiftu mačkat právě šipku nahoru. Hlavní problém je ale s přechody mezi více klávesnicemi (typicky doma a v práci), kdy budete na zmenšený Shift pravděpodobně zapomínat. Místo se bohužel nenašlo pro klávesy Home, End, Page up a Page down, které jsem postrádal zejména při práci ve Wordu, stejně jako klávesu kontextové nabídky.

Horní řada kláves je továrně přednastavená pro sekundární funkce (ovládání hlasitosti, režim letadlo, nastavení jasu atd.), v biosu lze ale změnit nastavení na klávesy F1-F12.

Klávesnice je podsvícená, sílu světla lze regulovat ve dvou stupních. Podsvícení se zapíná typicky klávesovou zkratkou Fn+Mezerník. Podsvícení je dobře vyřešené. K prosvítání dochází pouze pod velkým úhlem a pouze u horní řady kláves.

Pod touchpadem se nachází velký trackpad. Má hladký povrch a při práci s ním si neodřete bříška prstů. To je velmi důležité zejména pro provádění gest. Jsem rád, že je pryč doba vroubkovaných touchpadů a jiných experimentů.

Trackpad má integrované tlačítko, které lze snadno zmáčknout po celé ploše, vyjma plochy asi 1 cm od jeho horního okraje. Stisknutí je doprovázené hlasitým kliknutím, v přednáškové místnosti bych doporučil jen poklepávat. Na spodní straně trackpadu je sice vyznačena dvojice tlačítek, ta jsou ale pouze softwarová.

Během testování jsem se potýkal s problémem, kdy počítač po pohybu kurzorem nerozpoznal stisknutí tlačítka trackpadu. Věřím, že jde jen o softwarový problém, který se vyřeší opravnou aktualizací.yoga-710-trackpad

Displej

Počítač je vybavený 14″ displejem o rozlišení 1920×1080 pixelů (hustota zobrazení je 157 PPI). Rozlišení je na danou úhlopříčku docela vysoké. Lenovo proto továrně zvětšuje obraz na 150 % původní velikosti. Displej má díky IPS technologii velmi dobré pozorovací úhly a podání barev. To sice neuspokojí profesionální grafiky, ale na jakoukoliv práci či multimédia představuje dostatečný standard. Lepšího neseženete.hh

Displej samozřejmě využívá dotykové kapacitní technologie, je tedy vhodný pro ovládání rukou. Ovládání je přesné a spolehlivé, reaguje velmi dobře i po stranách a v rozích obrazovky. Displej zvládne rozeznat až 10 bodů dotyku najednou. Dotyková technologie si ovšem vyžádala svou daň v podobě lesklé povrchové úpravy. Díky ní má displej živější a prokreslenější barvy, ale za slunného dne se obrazovka stane zrcadlem.

Síla podsvícení je regulovatelná v 11 stupních. Nejnižší jas je vhodný i pro práci v úplně tmě, už jsme ale viděli i tmavší obrazovky. Dle výrobce dosahuje maximální jas hodnoty 300 nitů, ale za slunného dne na lesklém displeji moc neuvidíte.

Konektory připojitelnost

  • Levá strana: nabíjecí konektor, čtečka SD karet, 3,5 mm jack (sluchátka+mikrofon)
  • Pravá strana: zapínací tlačítko, micro HDMI, 2x USB 3.0 (pravé trvale napájené)
  • Další: wifi (Intel Dual Band Wireless AC 8260, a/b/g/n/ac), bluetooth 4.1

Zajímavostí je umístnění antén pro příjem wifi. Lenovo je umístilo do pantů přístroje. Díky tomu má notebook přijímat kvalitní a nerušený signál v každém ze čtyř režimů otevření. Během testování jsem chvílemi srovnával s mým ThinkPadem X220 a YOGA 710 měla skutečně o něco lepší sílu signálu.

Lenovo bohužel notebook YOGA 710 nevybavilo LTE modemem. Na cestách tedy budete potřebovat wifi síť, případně si udělat hotspot z vašeho smartphonu.

Zvuk, mikrofon, webkamera

Stereo reproduktory se nachází u spodních rohů základny. Hrají velice hlasitě a i při nejvyšší hlasitosti docela kvalitně. Hardware dodává firma JBL, ale svůj podíl má i softwarové rozšíření Dolby Audio. Zvuk je plný a prostorový, patrné jsou i basy. V programu Dolby Audio je na výběr z několika připravených profilů. Každý se liší především mírou prostorovosti. K dispozici je i profil nastavitelný dle požadavků uživatele.yoga-710-speaker

Dvojice mikrofonů nahrává zvuk velmi kvalitně. Přes správce Realtek HD Audio je navíc možné nastavit množství rozšíření (potlačení zvuku stisknutých kláves, potlačení prostorového efektu atd.). To vše má ale jeden veliký háček. Mikrofony se totiž nachází přímo nad výdechem chlazení. V praxi to znamená, že pokud běží větráčky, slyší druhá strana především zvuk „startujícího letadla“ a váš hlas až někde v pozadí. Umístění mikrofonu považuji za zásadní designový nedostatek.

Webkamera má standardní rozlišení 1280×720 pixelů. Nahrávaný obraz je ostrý a kvalitní i při slabém osvětlení. Druhá strana při hovoru ocenila především věrnost barev. Webkamera je rozhodně nadprůměrná.

Výkon, testy

Srdcem celého počítače je procesor Intel Core i7 sedmé generace, tedy řady Kaby Lake (2,7 GHz/2,9 GHz Turboboost, 25 W, 4 MB Smartcache). Je doplněný o 8 GB RAM DDR4 (1 slot), což je zároveň maximální kapacita. Vzhledem k tomu, že notebook nemíří do profesionální sféry (photoshop, náročné výpočty), není podpora 16 GB paměti velká nevýhoda.

Samozřejmostí je SSD. Přítomný disk LITEON CV3-8D256 se vyznačuje zejména kapacitou 256 GB, která je dnes stále nadstandard, zároveň už ale poskytuje dostatek prostoru na uživatelská data (reálná kapacita je 238,5 GB). V benchmarku podal velmi dobré výsledky, nejde tedy o zástupce těch „pomalejších“ SSD.

Notebook je velmi rychlý a během testování jsem se nesetkal s tím, že by se zadýchával. Díky velmi výkonnému procesoru a SSD nabízí dostatek sil pro všechny běžné úkony a ještě si ponechává rezervu na několik let dopředu. Navíc se není třeba bát tenkého těla přístroje, jelikož procesor ani po delší době konstantní zátěže nemusel „throttlovat“ a stále držel maximální frekvenci 2,9 GHz.

Notebook bych však rozhodně nedoporučil pro hraní náročnějších her. Integrovaná grafika HD Graphics 620 sice nabízí přehršel výkonu na jakákoliv multimédia, ale nové a náročné 3D tituly po ní ve vyšším než nižším nastavení chtít nemůžete. Pokud hrajete převážně starší tituly a vypořádáte se s případnou nekompatibilitou u Windows 10, nebude mít YOGA 710 pravděpodobně větší problémy.

Výsledky benchmarků se nachází v galerii níže.

Chlazení, provozní teploty

Výdech ventilátoru se nachází v horní hraně základny. Při nenáročné práci (surfování s několika panely, práce s dokumenty, film) je větráček úplně vypnutý a zařízení se chladí pasivně. S náročnějšími úkony se ale větráček zapíná a jeho vrčivý zvuk o sobě dává docela vědět, především v tiché místnosti. Pracuje s několika úrovněmi otáček. Na té nejnižší je pouze vrčivý, ve vyšších otáčkách je už ale poměrně svištivý. Většinou se zapíná jen krátkodobě a pokud nepracujete delší dobu s náročným programem, přejde notebook brzy zpět k pasivnímu chlazení.

Při základní nenáročné práci se teploty komponent pohybují okolo 30°C, při vysokém vytížení (OCCT) se teploty procesoru držely na hranici 80°C. Při práci na klíně notebook nepálil do nohou, do postele bych ho ale nebral bez podložky. Zařízení totiž nasává vzduch otvory ve spodní straně, které nerovný podklad ucpe. To rozhodně dlouhodobě dobře nedělá.

Některé notebooky mají problém s „hřejícím“ touchpadem, ale u YOGA 710 jsem se s tímto nepříjemným jevem nesetkal.

Baterie, výdrž

Integrovaná baterie má kapacitu 58 Wh a je umístěná pod spodním krytem přístroje. Není tedy uživatelsky výměnná.

Při běžné práci (textový editor, webový prohlížeč) s polovičním jasem a zapnutým režimem úspory energie se bude výdrž pohybovat mezi 8-9 hodinami. Tuto hodnotu ale ovlivňuje mnoho faktorů jako antivirus, „čistota“ systému, množství na pozadí spuštěných programů atd. Při práci s textovým editorem a sníženým jasem je reálné dostat se k 9 hodinám. O něco kratšího času počítač dosáhne při přehrávání videa (offline soubor v přehrávači).

Dodávaný napájecí adaptér má výstupní výkon 45 W, vypnutý počítač tedy plně nabije zhruba za hodinu a půl, v zapnutém stavu o něco později. Je lehký a skladný, což je pro cestování klíčové. Na cestu do batohu je svými rozměry a hmotností ideální. Adaptér má ale krátký kabel (necelé 2 m), takže nemusí dosáhnout k nejbližší zásuvce.

Ceny, záruka

Testovaný přístroj se v dané konfiguraci prodává za cenu 27999 Kč s DPH (Lenovoonline.cz). Na notebook se vztahuje standardní 2letá záruka.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky