Lenovo ThinkPad 13 (první pohled)

19. 11. 2016 | 2

Pracovní notebook na cesty – tak by se dal charakterizovat nový ThinkPad 13. V prvním pohledu se podíváme na další zařízení z řady ThinkPad, které se chlubí výkonným procesorem, velkou výdrží a 13,3″ úhlopříčkou krásného IPS displeje.

Jsem zvyklý na práci s notebooky s klasickou úhlopříčkou 15,6″, a tak jsem byl zvědavý, jak na mě bude takový drobek působit. Na první pohled moc nezaujme, klasický vzhled ThinkPad, který není pro lidi vybírající notebook podle designu. Černé víko s nápisem ThinkPad. Ve stejném duchu se nese vzhled celého notebooku, na designové parádičky tu nebylo místo. Jediné, co zaujme v záplavě černé, jsou stříbrné kovové panty.

Obraz, zvuk

Jak jsem již psal výše, jednou z dominant notebooku je 13,3″ matný IPS displej s Full HD rozlišením. Zobrazovací schopnosti displeje jsou více než dobré. Barvy odpovídají, pozorovací úhly jsou široké a regulace jasu má spoustu stupňů jak pro práci v naprosté tmě, tak i pod přímým sluncem. Mírným zklamáním pro mě bylo rozlišení. V dnešní době bych v pracovním notebooku za cenu atakující 30 tisíc korun čekal vyšší rozlišení.

Co mě naopak příjemně překvapilo, byl zvuk. Opravdu jsem od takového drobečka neočekával tak kvalitní zvuk, který předčil všechny další notebooky, co jsem doma měl, a ačkoliv to není původní myšlenka notebooku, tak spolu s dlouhou výdrží a kvalitním displejem se na něm velice dobře kouká na filmy.

20161113_213410

Klávesnice, touchpad

Klávesnice kvůli malé úhlopříčce musela podstoupit řadou kompromisů.  Samozřejmostí je absence numerického bloku, ale to nemůžete notebooku těchto rozměrů zazlívat. Na klávesnici jako takové se píše dobře. Hloubka stisku je nízká tak, jak to v moderních noteboocích bývá. Velice příjemná a praktická je také multimediální řada kláves spojená s klávesami F1 – F12, jak už to na ThinkPadech bývá zvykem. Stejně tak tu nechybí možnost FnLK umožňující uživateli nastavit si, jestli chce primárně používat multimediální nebo „eFkové“ klávesy. Samozřejmostí je i typický TrackPoint. Ale je tu jedna věc, která mě hodně rozčilovala, a to umístění Fn tlačítka. Uživatelé, kteří nejsou zvyklí na ThinkPad si budou dlouhou dobu zvykat, že tlačítko Fn a Ctrl jsou netradičně prohozeny, a tak na místo Ctrl V budete mačkat Fn V a budete se divit, proč se nic neděje. Také mi chybělo podsvícení klávesnice, myslím, že notebook s touto cenovkou by si ho zasloužil.

Touchpad je také typicky ThinkPadovský – se třemi tlačítky nahoře. Reaguje dobře na gesta a pracuje se s ním pěkně, ale občas jsem měl problém, že mi po něm prsty nechtěly plynule klouzat.

Hardware, výkon a chlazení

Na recenzi jsem dostal tu nejvýkonnější verzi s procesorem i7 6. generace a 8 GB RAM. O grafiku se stará Intel HD Graphics 520 a vše se ukládá na rychlé, 256GB SSD.

Na notebooku jsem programoval a kódoval. To vše zvládal samozřejmě bez problémů jen s občasným zapnutím ventilátoru. Stejně tak, když jsem dlouho pracoval na internetu nebo sledoval film.

Výdrž notebooku je další z předností tohoto stroje. V parametrech jsem se dočetl, že výdrž by měla být přes 11 hodin. Moje zkušenost byla spíše kolem 8-9 hodin při práci na internetu, zapnuté WiFi a displeji na plný jas.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky