YogaBook – náznak budoucnosti?

10. 10. 2016 | 4

Na několik málo dní se mi dostalo do rukou zcela nové zařízení těsně před uvedením na český trh – Lenovo YogaBook. Jedná se o zařízení z prémiového segmentu, které je kombinací tabletu a notebooku s plnohodnotným operačním systémem. Bude YogaBook definicí nové třídy zařízení? Uvidíme…

První dojem

Už v okamžiku, kdy jsem poprvé uviděl krabičku, ve které se YogaBook prodává, bylo zřejmé, že toto zařízení míří na luxusnější segment trhu, který požaduje kvalitní materiály, dobré zpracování a „něco navíc“ – zde ve formě stále ještě exoticky vyhlížejícího pantu a „dotykové“ klávesnice. Celé balení působí stejně jako samotné zařízení. Robustní, kvalitní a někdo si s jeho návrhem opravdu dal práci.

První myšlenka, která mě napadla po vytažení zařízení z krabičky byly ve smyslu: „Ha, tablet. Ale ne, počkat, to je notebook, jak to udělali, že je tak tenký?“ To snad není možné. Jak daleko toto ještě zajde… Zkrátka, uvědomíte-li si, že YogaBook je opravdu plnohodnotný mini notebook, lze jen žasnout, jakým nádherně tenkým a lehkým zařízení je.

Konstrukce

YogaBook lze rozdělit na dvě části – displej a klávesnici. Displej působí spíše jako tablet. Má lesklý povrch a poměrně široké rámečky kolem obrazovky. To celé je překryté pravděpodobně odolným sklem. Displej je samozřejmě dotykový, což dobrý dojem z tabletu jen utvrzuje. Zadní část displeje je matná. Spodní část notebooku tvoří základna/klávesnice. Klávesnice je „dotyková“ a jednotlivé klávesy jsou vybaveny podsvícením, které se aktivuje jen, když klávesnici používáte. Podsvícení je několikastupňové a primárně si jej řídí sám operační systém. Součástí podsvícené klávesnice je i touchpad s tlačítky. Displej a základnu spojuje zajímavý kloub tvořený kovovými válečky a ozubenými kolečky. Nevím, jak to bude s životností tohoto typu pantu, ale působí na mě poměrně solidním dojmem. Celé zařízení je vzhledem ke svému zaměření do luxusnějšího segmentu trhu vyrobeno kvalitně a z dobrých materiálů, což budí velmi dobrý dojem.

Na levé straně zařízení nalezneme napájecí micro USB konektor, mini HDMI a levý reproduktor. Pravá strana pojala kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti, vypínací tlačítko a pravý reproduktor.

Hardware a výkon

  • CPU Intel® Atom™ x5-Z8550 Processor(2M Cache, Quad-Core, Up to 2.4 GHz)
  • RAM 4GB LPDDR
  • HDD 64GB eMMC
  • Baterie 8500mAh, výdrž až 13h
  • Váha 690g
  • Senzory vibrací, pohybu,osvětlení, Hallův senzor a GPS

Vzhledem k osazenému HW nemá YogaBook výkonu na rozdávání, na druhou stranu bych řekl, že stačí. Procesor je sice skoro pořád hodně vytížený, ale s tím se u zařízení tohoto typu počítá. Osobně si myslím, že by zařízení slušelo celkových 8GB RAM, ale celkově se mi hardware zdá vyvážený.

Klávesnice, touchpad a pero

Jak již bylo zmíněno, klávesnice je dotyková, tedy vnitřní stranu základny tvoří jednotlivé podsvícené dotykové plošky s popisky. Není zde žádný mechanicky prvek. Klávesy mají odezvu v podobě vibračního motorku – stejné řešení známe z telefonu. Vibrační motorek je ale podle mě příliš silný a má spíše rušivý charakter. Na klávesnici lze po chvíli učení a zvykání začít psát relativně rychle, nicméně prakticky nulová mechanická odezva znamená buď vyšší míru překlepů, nebo nižší rychlost psaní. Prostým odhadem bych řekl, že se lze dostat na 2/3 rychlosti psaní na klasické mechanické klávesnici.

img_20161008_005210

img_20161008_005200

Touchpad také představuje dotyková vrstva základny včetně obou tlačítek. Tato dotyková vrstva má však poměrně hrubou strukturu, řekl bych hodně „matnou“, po které prsty nekloužou tak, jak by se mi líbilo. Resp. tato vlastnost je naprosto v pořádku pokud píšete na klávesnici, ovšem používání touchpadu bylo spíše nepříjemné. V balení nalezneme ještě pero. YogaBook resp. jeho základna umožňuje změnu režimu z klávesnice na digitizér. Funguje to opravdu velmi dobře. Zkoušel jsem si jen nějaké poznámky ve OneNote a malovat v malování, ale chování celého zařízení s perem působilo dost vyspěle.

Baterie, napájení

YogaBook je vybaven baterií s kapacitou 8500mAh. Napájení je realizováno micro USB konektorem a 2A adaptérem. Výdrž je kolem 8-10 hodin kancelářské práce.

Závěr

Osobně si myslím, že YogaBook ukazuje, jak budou mini notebooky v nepříliš vzdálené budoucnosti vypadat – tedy absence mechanické klávesnice, velmi tenké a lehké, přitom stále s klasickým operačním systémem. YogaBook z mého pohledu není primární pracovní zařízení, ale spíše kompaktní doplněk. Dotyková klávesnice se s tou klasickou nemůže přímo porovnávat, ale určitě ji může doplnit. Osobně se mi YogaBook líbí jako zpestření nabídky dnešních IT. Myslím, že by se mohl líbit zejména velmi příležitostným IT uživatelům, kteří nepotřebují mnoho psát, ale bazírují na vzhledu a proporcích. Celkově hodnotím YogaBook jako velmi zajímavé zařízení pro úzkou skupinu zájemců.

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky