Lenovo IdeaCentre 200 – „stolní pidižvík“

31. 10. 2016 | 3

Stolní počítač nemusí nutně být obří krabice, která zabere celý stůl. Miniaturní Lenovo IdeaCentre 200 je toho důkazem. Obstará běžnou práci a není drahý.

Testovaná konfigurace: Lenovo IdeaCentre 200-01IBW

  • Procesor: Intel Core i3-5005U (3M Cache, 2x 2.00 GHz)
  • RAM: 4 GB
  • Úložiště: HDD 500 GB, SATA2, 5400 RPM (WDC500LPVX-08V0TT6)
  • Grafika: Intel HD Graphics 5500
  • Operační systém: Windows 10 Home 64bit
  • Rozměry: 182,9 x 179 x 34,5 mm
  • Hmotnost: 1,1 kg

Vzhled, design, zpracování

IdeaCentre 200 bychom mohli charakterizovat jako maličké, až nesmírně nenápadné zařízení. Ve srovnání s běžnými desktopy je rozdíl ještě markantnější.

Přední strana s mřížkou pro chlazení je plastová s matnou povrchovou úpravou (žádné otisky prstů!), zbytek přístroje je typicky kovový. Na boku přístroje ještě nalezneme prolis s logem výrobce. Elegantní bílá krabička vyniká jednoduchostí a střídmým designem bez zbytečností. Celé zařízení jako takové se mi velice líbí.

Po zapnutí přístroje se rozsvítí dvojice kontrolek: jedna indikuje zapnutý přístroj, druhá informuje o činnosti pevného disku. Obě kontrolky svítí zelenou barvou o přiměřené intenzitě a ani v noci nejsou nijak rušivé. Problém nastane, když přepnete zařízení v noci do režimu spánku a sami si půjdete ve stejné místnosti zdřímnout. V tom momentě je blikání opravdu nepříjemné a je nutné přístroj něčím zakrýt.

Vzhledem k mé roztržitosti během focení tato fotografie pochází ze serveru http://4pda.ru/. Diody na testovaném kouseku byly mnohem jasnější.

Vzhledem k mé roztržitosti během focení tato fotografie pochází ze serveru http://4pda.ru/. Diody na testovaném kousku byly mnohem jasnější.

Pokud se rozhodnete položit přístroj typicky naležato, bude stát na čtyřech gumových nožičkách. V balení s přístrojem se nachází i plastový stojánek světle šedivé barvy, takže lze zařízení postavit na výšku. Osobně se mi zamlouvá právě druhá varianta, protože víc vyniknou malé rozměry přístroje a indikační kontrolky jsou ve správné orientaci vzhledem k desce stolu. Někomu může přijít vhod možnost uchycení zařízení na zeď. Za tímto účelem je v balení přítomný také držák standardu VESA včetně potřebných šroubků.

Ačkoliv se zpracováním u stolních počítačů obvykle nezabýváme, zde jej zmíním. Zařízení je totiž natolik kompaktní, abychom u něj mohli hovořit i o určité „přenositelnosti“. Přední kryt je z pevného plastu a ani při silném zatlačení nedocházelo k pružení. Zbytek šasi je kovový a s pevností nemá žádný problém.

Konektory, připojitelnost

  • Přední strana: 2x USB 3.0, 3,5mm jack (kombinovaný)
  • Zadní strana: 2x USB 3.0, HDMI, DisplayPort, LAN, napájecí konektor, anténa wifi (odnímatelná)
  • Další: Wifi (a-c), Bluetooth 4.0

Během testování jsem měl neustále pocit, jakoby zařízení chytalo slabší signál wifi. V porovnání s ThinkPad X220 či smartphonem byla odezva znatelně nižší. Pravděpodobně půjde o softwarový problém. Pokud vás na fotografii zarazil zaslepený otvor tvarem nápadně připomínající klasický VGA konektor, přidejte si bod. Důvodem jeho absence je snaha o přechod na novější digitální standardy HDMI a DisplayPort. Integrovaná grafika navíc analogové video už vůbec nepodporuje (viz whitelist na stránkách Intelu).

Výkon

IdeaCentre 200 není žádný trhač asfaltu, jeho filosofie je úplně jiná. Tomu odpovídá i výkon, který dostačuje na běžnou práci (internet, dokumenty, prohlížení multimédií). Nízkonapěťový procesor společně se základní grafickou kartou odvedou svou práci také u starších her, ale je třeba přistupovat k počítači skutečně shovívavě, protože náročné úkony rozhodně nejsou jeho doménou.

Jak už to u zařízení nižších cenových tříd bývá, i IdeaCentre 200 trpí zejména použitím klasického disku. Ten sice sráží cenu zařízení a výrazně navyšuje úložný prostor, ale s SSD by počítač běžel úplně jinak. Vždyť i3-5005U není výkonem až tak daleko od starší i5-3317U, se kterým mohu porovnávat. Budoucím uživatelům bych tedy doporučil vyměnit originální HDD za nějaké SSD.

Zařízení obsahuje 2 sloty RAM, přičemž továrně je osazený pouze jeden. To je velmi pozitivní zpráva, protože výchozí 4 GB lze navýšit až na 16 GB. Společně s druhým modulem RAM dojde zároveň mírnému zvýšení výkonu grafické karty.

Bohužel jsem neměl k dispozici více monitorů, abych mohl vyzkoušet zapojení HDMI a DisplayPort najednou. Nikde na internetu jsem však nenašel nic, co by použití dvou monitorů naráz vylučovalo.

Svrchní kryt je ke zbytku zařízení přichycen pomocí jednoho šroubku na zadní straně. Po demontáži krytu je umožněn snadný přístup do vnitřního prostoru počítače. Navýšení operační paměti či nahrazení klasického disku za mnohem rychlejší SSD je tedy velmi snadné. IdeaCentre 200 není z těch zařízení, kde je vše implementováno na základní desku, jak by člověk vzhledem k miniaturní velikosti mohl očekávat (vynechávám úvahu o případném dopadu na cenu zařízení).

Provozní teploty a hluk

Díky nízkonapěťovému procesoru (15 W) se indikovaná teplota během běžné práce (internet, dokumenty) pohybuje kolem 42°C. Ani po delším benchmarku se teplota nedostala přes 80°C.

Jelikož nejde o zařízení, kde by šlo o úsporu energie kvůli baterii, doporučuji v nastavení napájení přepnout režim spotřeby do módu „vysoký výkon“.

Zařízení jsem testoval položené vedle monitoru. Nikdy nepůsobilo extra hlučně a rušivě. Jen větráček slabě vrčí, nicméně většinu času jsem jeho zvuk nijak nevnímal. Víc než to jsem si všímal chroupání pevného disku. Důležité je zmínit, že větráček běží neustále, zařízení se nikdy nechladí pouze pasivně.

Klávesnice a myš, obsah balení

Přibalená klávesnice je stará známá z rodiny Idea. Má jednoduchý design, je ale nutné ji čas od času otřít, protože na bílém povrchu viditelně ulpívá prach. Má trochu tvrdší mechaniku a klávesy mají poměrně tvrdý doraz. Pokud jste zvyklí do klávesnice „mlátit“, budou vás ze psaní dříve bolet prsty. Střední výška zdvihu i ostrůvkový tvar kláves jsou ale perfektní a na klávesnici se mi psalo velmi dobře. Oceňuji rozložení kláves. Někomu však může chybět klávesa insert. Klávesnice má po vzoru ThinkPadů prohozené klávesy Fn a Ctrl. Kdo nikdy nepřišel s tímto řešení do zvyku, bude si muset chvilku zvykat. Překvapila mě přítomnost odtokových kanálků pro vodu, což značí určitou míru odolnosti proti polití tekutinou.

Myš padne dobře do ruky a nebolí z ní ruka. Tvarem je vhodná jak pro praváky, tak pro leváky. Stisk tlačítek je však velmi hlučný, což je rušivé a v tichém pokoji nepříjemné. Kolečko myši umožňuje pouze vertikální pohyb a s tichostí na tom není o moc lépe. Na podložkách s obrázkem navíc přeskakoval laser, takže je nutné ji používat na jednobarevném matném povrchu.

ideacentre-200-8

Přístroj je dále standardně dodáván s 65W napájecím adaptérem. Zmíněné držáky (stojánek pro postavení přístroje „na výšku“ a držák standardu VESA) se mohou lišit v závislosti na konfiguraci a je dobré se informovat u prodejce. Výrobce ještě přidává dva páry gumových nástavců na špuntová sluchátka.

Software

Počítač je dodáván s operačním systémem Windows 10 Home. V případě potřeby je samozřejmě možnost počítač uvést do továrního nastavení, k čemuž slouží jeden oddíl pevného disku. Instalační médium s operačním systémem ale v balení není.

Součástí předinstalovaného operačního systému je samozřejmě několik programů od Lenovo. Aplikace ShareIt pomůže při sdílení souborů či textů mezi počítačem a smartphonem. Přítomný je také klasický Lenovo System, pomocí kterého lze provádět diagnostické kontroly hardwaru či vyhledat informace o záruce. Utilita Applications and drivers je klasickou utilitou pro aktualizaci ovladačů a předehraných programů, podobně jako System Update pro ThinkPad. Předinstalovaná je také 30denní trial verze antivirového programu McAfee LifeSafe a 30denní zkušební licence kancelářského balíku Office 365.

Ceny, záruka

Testovaná konfigurace je tou nejvýkonnější na českém trhu. E-shop www.lenovoonline.cz ji nabízí za cenu 5999 Kč s DPH. K dispozici jsou ale i jiné konfigurace lišící se zejména použitým procesorem. Na zařízení se vztahuje standardní dvouletá záruka. Zařízení je možné po demontáži horního krytu upgradovat (RAM a pevný disk), aniž by došlo k porušení záruky.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky