Lenovo Moto G4: lepší a výkonnější nástupce loňského modelu

19. 9. 2016 | 0

Není tomu tak dávno, co se u nás začal prodávat smartphone Lenovo Moto G třetí generace. Půl roku ani neuběhlo a máme zde nástupce. Tím je nový Lenovo Moto G4, který nepřináší jen nový design, ale také nové komponenty, nové a vylepšené funkce, lepší displej, lepší fotoaparát, a tak bychom mohli pokračovat dále. Nevýhodou snad může být pouze ztráta vodotěsnosti.

Hardware

  • Displej: 5,5″, IPS, FullHD (1920 × 1080 px) s jemností 401 pixelů na palec
  • Procesor: osmijádrový Qualcomm Snapdragon 617 s frekvencí 1,5GHz
  • GPU: Adreno 405
  • Paměť: 2 GB RAM, 16 GB vnitřní úložiště s možností rozšíření paměťovými kartami o až 32 GB
  • Fotoaparáty: 
    • Zadní: 13 Mpx s duálním LED bleskem a automatickým ostřením, světelností f/2.0
    • Přední: 5 Mpx
  • Baterie: 3 000 mAh, uživatelsky nevyměnitelná
  • Konektivita: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.1 LE, LTE, A-GPS, dual SIM
  • Operační systém: Android 6 (čistý)
  • Rozměry: 153 x 76,6 x 9,8 mm
  • Hmotnost: 155 g

Obsah balení

Od balení nic závratného nečekejte. Nachází se zde smartphone, několik informativních brožurek a nabíječka. Ta je, jak se dále dočtete, spíše danajský dar. Žádné další příslušenství, jako je fólie na displej nebo sluchátka, zde není.

Vzhled a zpracování

Oproti předchozí generaci zde lze vidět, že se výrobce poučil. To platí především o zadní části, která byla výrazně vroubkovaná, až mezi jednontlivými vroubky zůstávaly nečistoty, které se samozřejmě špatně čistily. Nyní jsou vroubky jen mírné, tak akorát, aby smartphone z ruky neklouzal. Na zadní části se nachází relativně velký kovový ostrůvek, v němž je umístěn fotoaparát s rozlišením 13Mpx, který doplňuje duální LED blesk. Pod fotoaparátem se rozléhá dolík s logem motoroly. Bohužel se jedná pouze o designový prvek, čtečka otisků prstů se zde nenachází. Nad fotoaparátem je jeden z dvojice mikrofonů. Pod krytem se pak nachází baterie s kapacitou 3000mAh, dvojice slotů pro SIM a jeden samostatný pro paměťovou kartu. Ačkoliv telefon není vodotěsný, jako minulá generace, kryt dokonale doléhá a nikde nevrže.

Boky jsou nejspíše z plastu, který však dokonale připomíná kov. Na vrchní části telefonu je 3,5mm jack, na opačné spodní straně pak pouze microUSB konektor.

Levá strana zeje prázdnotou, naproti tomu na té pravé se nachází tlačítko pro zapnutí a vypnutí displeje, pod ním pak jednolité tlačítko pro úpravu hlasitosti. Tlačítko pro zapnutí a vypnutí displeje je dle mého příliš tuhé tuhé, jednou mi dokonce při snaze o odemčení telefonu zařízení z ruky jednou vyklouzlo a udělalo ve vzduchu krásnou otočku.

Čelní strana nabídne jeden reproduktor, umístěný v horní části. Ten slouží jak pro hovory, tak i pro poslech hlasitých multimédií. Vedle něj se standardně nachází několik senzorů a také selfie fotoaparát o rozlišení 5Mpx. Tlačítka jsou softwarová, spodní strana je prázdná. Tedy až na malou dírku, ve které je schovaný mikrofón pro hovory.

Operační systém

Jak už tomu u zařízní Lenovo Moto bývá, operačním systémem je „nejnovější“ Android 6, bez jakékoliv grafické nástavby Lenova. A co víc, o Lenovu v telefonu není ani jedna zmínka. Za to je zde mnohokrát zmíněná Motorola, troufnu si tedy říct, že za telefonem stojí ještě „ta stará Motorola“. V telefonu je navíc pouze software pro gesta. Můžete si tedy zvyknout, že po dvojím zatřesení se zapne svítilna, jiným pohyby fotoaparát. Uchopením smartphonu se zapne obrazovka s nejdůležitějšími upozorněními. To vše již známe z předchozí generace. V Lenovo Moto G4 jsou však tato gesta dokonalá a konečně fungují, jak by měly. Již tedy není nutné s telefonem nekonečně třepat, svítilna se zapne ihned. Stejné fungují i ostatní gesta.

Systém je velmi plynulý a nikde se nic neseká. I díky čistému operačnímu systému Android si myslím, že lze očekávat v brzké době plánovaný Android 7.

Hardware a výkon

Srdcem tohoto smartphonu je loňský osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 617. Ten je tvořen dvěmi clustery po čtyřech jádrech, z čehož každý cluster je určen pro jiné operace a nabídne také jiný takt. Jeden cluster je taktován na 1,5GHz a slouží pro spouštění náročných aplikací, ten druhý je pak taktován na 1,2GHz a je určen pro větší úsporu energie. Všech osm jader pak může fungovat součastně, bohužel však většina dnešních aplikací zatím nedokáže efektivně všechna jádra využít. Součástí procesoru je také grafické jádro Adreno 405, taktované na 550MHz.

Kapacita paměti RAM se zastavila na standardu smartphonů dnešní střední třídy, tedy na 2GB. Interní paměť nabídne kapacitu 16GB, kterou však lze bezproblémů zvětšit paměťovou kartou do kapacity až 32GB. Pro paměťovou kartu je zde dostupný samostatný slot, můžete tak naplno využít dvou SIM karet a navíc i paměťové karty.

V reálu je vše stejné, jako na papíře, dostatek výkonu je zde opravdu znát. I při spuštění více náročnějších aplikací jsem nezaznamenal žádné větší potíže, sekání, nebo dokonce pády aplikací. V oblíbeném benchmarku AnTuTu (v6.2.1) posbíral telefon 45 079 bodů.

Baterie

Na první pohled baterie ničím neokouzlí, je nevyměnitelná a nabídne kapacitu 3000mAh. O to zajímavější je však výdrž. Neměl jsem problém se při běžném používání přehoupnout až na dva dny na jedno nabití. Běžným používáním myslím přibližně 2,5 hodiny navigace se zapnutou GPS na vysokou přesnost, internetem a nastaveným vysokým jasem. K tomu tři hodiny poslouchání hudby skrze sluchátka, čtení zpráv a emailů na WiFi, několik hovorů a půldenní připojení na WiFi k občasné komunikaci skrze Facebook Messenger.

Baterie smartphonu Lenovo Moto G4

Baterie smartphonu Lenovo Moto G4

Přes noc se baterie vybila o 2 procenta, což je opravdu zanedbatelné. Na plný výkon se zapnutou GPS, daty, maximálním jasem a spuštěnou oblíbenou hrou Pokemon Go vydržel telefon fungovat 3 hodiny a 15 minut, než se zcela vybil a vypnul.

Zklame ale přiložená nabíječka. Bezesporu ji ihned vyměníte za jinou. Její výstupní proud je jen 550mAh, což znamená, že z 0 na 100% se telefon nabije za dlouhých 5 hodin a 22 minut. Se standardní 2A nabíječkou jde všechno rychleji. Baterie podporuje rychlonabíjení, což znamená, že se dokáže za 15 minut nabít na 6 hodin provozu, tak proč k tomuto modelu Lenovo nepřikládá 2A nabíječku, je mi záhadou. Pokud někde bude k dostání, kupte si ji.

Displej

Chválu si určitě zaslouží i displej. Ten má úhlopříčku 5,5 palce a nabídne FullHD rozlišení. To vše dohromady dává výslednou jemnost přibližně 401 pixelů na palec. Barevné podání je na skvělé úrovni, barvy jsou věrné a syté. Pozorovací úhly jsou o něco slabší, čím více z boku se na displej díváte, tím jsou barvy zkreslenější. Na dobré úrovni je také jas. Na přímém slunci je telefon při nastaveném maximálním jasu dobře čitelný, přes noc na minimální jas je jas tak akorát. Automatická regulace jasu pak funguje také dobře.

Zvuk

Reproduktor je zcela netradičně umístěn v horní části nad displejem, ve výřezu, ve kterém se nachází také reproduktor pro hovory. Jeho kvalita při nižších hlasitostech je dostačující, nelze od něj očekávat zázraky. Na občasné poslouchání hudby reproduktor stačí. Problém nastává při vyšších hlasitostech, kdy se v něm místy dá zaslechnout škvrčení.Lenovo Moto G4

Fotoaparáty

Zadní

Zadní fotoaparát disponuje snímačem o rozlišení 13Mpx. Číslo to není bůh ví jak velké, ale na čísla se tady nehraje. Fotoaparát je doplněn dvoubarevným bleskem a je zasazen uprostřed vrchní části zad telefonu v kovovém ostrůvku.

Lenovo Moto G4

Rozhraní fotoaparátu je jednoduché. Zaujme možnost si přímo ve fotografii hrát s hladinou jasu, ale zdůraznil bych především přítomnost profesionálního režimu, ve kterém si můžete upravit ISO, vyvážení bílé, rychlost závěrky, korekci expozice a také manuálně ostřit. Rychlost závěrky je softwarově omezená, můžete zapomenout na expozice o dlouhých časech, nebo dokonce na režim „Bulb“.

Opět velmi dobře fotí telefon takzvané HDR snímky, kdy při focení udělá několik obrázků, které následně složí a výsledkem je fotografie s vyrovnanými hladinami jasů a stínů. HDR fotografie nejsou nijak přepálené, jejich výsledná barva odpovídá realitě.

Snímky jsou i s vypnutým režimem HDR velice povedené. Nabídnou skvělé barvy, odpovídající realitě. V tomto ohledu nemám fotoaparátu co vytknout. S ohledem na cenu je fotoaparát dokonalý. Telefon nemá problémy ani s ostřením na blízkou vzdálenost, což byl neduh, který jsem minulé generaci vytýkal.

Fotografie v galerii jsou komprimované. Nezmenšené originální fotografie naleznete zde.

Horší je pak focení v noci, kdy značně přibývá šum. Řešením je přepnutí do profesionálního režimu, umístění telefonu na stativ a focení s delšími časy a menším ISO, než které nastaví automatika v běžném režimu.

Video je natáčeno standardně v rozlišení FullHD při 30 snímcích za sekundu. Pokud si budete chtít hrát se zpomalenými záběry při 120 snímcích za sekundu, pak se nabízí rozlišení qHD (960 x 540px).

Přední

Přední snímač je širokoúhlý a nabídne přijatelné rozlišení 5Mpx. Fotografie z předního fotoaparátu nejsou špatné. Problémy má fotoaparát se stíny a protisvětlem a to i při zapnutém HDR (což je mimo jiné věc, která se u integrovaných aplikací pro fotoaparát jen tak nevidí). Barvy jsou opět v pořádku.

Konektivita

Smartphone podporuje WiFi o standardech 802.11 a/b/g/n, tedy jak na pásmu 2,4 GHz, tak i na 5 GHz. Příjem WiFi byl dobrý, signál nepadal a našel jsem jej i v místech, kde mají jiná má zařízení problémy.

LTE podporuje telefon  všechna u nás používaná pásma (ale také i některá zahraniční), konkrétně pak 2600 MHz, 2300MHz, 2100MHz, 1800 MHz, 900MHz, 850 MHz, 800MHz a 700MHz.

Samozřejmostí je pak i Bluetooth standardu 4.1 LE. I v tomto případě zde však chybí NFC. Na dnes stále více oblíbenější placení smartphony namísto bezkontaktními platebními kartami můžete rovnou zapomenout.

A-GPS čip v tomto modelu je přesný. S příjmem signálu u tohoto modelu nebyl po čas celého testování jediný problém. Fixace byla okamžitá, přesná a to i za horšího počasí.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky