17″ IdeaPad 700 – první pohled

17. 9. 2016 | 1

Všestranný velký multimediální notebook v podání Lenovo – to je 17″ IdeaPad 700. Elegantní design, JBL repro a Full HD IPS displej jsou jen některé z jeho předností.

Už hodně dlouho jsem v ruce neměl 17″ notebook, a tak jsem si jen těžko mohl nechat ujít příležitost takového jednoho „exota“ otestovat. K dispozici jsem dostal 17″ IdeaPad 700 s Intel Core i7 (standardní voltáž!) a mohl jsem se s ním začít seznamovat. Dnes v prvním pohledu sepíšu pár poznatků po několika dnech.

Design a provedení

Na pohled je IdeaPad 700 mírně inovovaným starým, dobrým „Zetkem“, pro která jsem měl mimochodem v řadě Idea vždy slabost. Nemá tedy smysl obšírně popisovat, že se jedná o tmavý, poměrně elegantní a díky 17″ displeji hodně velký kus stroje, který po otevření displeje ukáže své matně stříbrné plochy. K vzhledu mám pár poznatků, které mě zaujaly. Předně se změnilo uložení pantů displeje, kdy je displej – trochu po vzoru řady Y – uchopen nad základnou ze stran elegantními výstupky s kovovými mřížkami, za kterými se skrývají JBL reproduktory. Ty jsou tak vidět i v případě, že je víko displeje zavřené.

Velmi milým překvapením je, že i přes své výrazné rozměry je 17″ IdeaPad 700 stále velmi kompaktním a relativně lehkým strojem s plynule zkosenými tvary, díky nímž notebook zdatně maskuje svou velikost.

Obraz, zvuk

Ve víku se v testované konfiguraci objevil 17″ Full HD IPS displej, který ve všech ohledech odpovídá zaměření i cílové skupině – panel se standardním rozlišením, velmi solidními zobrazovacími schopnostmi (celkem pěkné barvy, černá je černá, pozorovací úhly jsou vážně široké…). Disponuje poměrně tenkým rámečkem.

Zvuk je velmi solidní, ale popravdě jsem od kombinace JBL reproduktorů a rozšíření Dolby čekal o něco víc. Zklamání to ale určitě není – zvuk je hlasitý a prokreslený. Oproti obyčejným notebookovým reproduktorům však na značkové JBL nemá pomocník Dolby až takový dramatický efekt.

Klávesnice, touchpad

Klávesnice v IdeaPadu 700 je stará, známá podsvícená IdeaPad klávesnice s hloubkou stisku v kategorii „tak akorát“, jasným chodem a tichým, hlubokým projevem. Samozřejmě není tak dobrá jako klávesnice ve ThinkPadech (na to by potřebovala výraznější klenutí a lepší mechaniku), ale o několik tříd lepší než tenké klávesnice v Ultraboocích. Docela bych uvítal, kdyby neměla klávesnice  v 17″ notebooku stejně stísněné rozložení jako v 15″ strojích, ale to je daň za unifikaci aneb „úsporám zdar“.

Velký touchpad dodal ALPS. Jak je již zvykem, není špatný, ale prostě Synaptics to není (občas není tak vyladěný a citlivý, zvlášť u gest). Nehledě na pouze „standardní“ plastový povrch – ano, jsem již zhýčkaný skleněnými touchpady, je mi líto…

Hardware, výkon a chlazení

17″ notebook má už dostatek prostoru pro chlazení, aby se nebál osazení procesoru se standardní voltáží, což je případ testované konfigurace. Intel Core i7 je doplněné o solidní dávku paměti a obecně použitelnou nVIDIA GeForce 940M, ale – ač to není herní stroj – snesl by i lepší čip. Výpočetní výkon je tedy více než solidní, grafické orgie ale nečekejme. Nakonec si ale řekněme upřímně: tohle není herní stroj, což Lenovo ani neslibuje.

No a jak že je to s chlazením? Inu, prostoru je v 17″ těle dost. Žebrové je v zadní části stroje (chválím!) a chlazení odvádí dobrou práci – je poměrně tiché a na přehřívání jsem nenarazil ani v horku, kdy bylo v místnosti 29°C. Uvidíme ale, až notebook protáhnu víc než jen starými hrami ze Steamu…

Abych nezapomněl – celkem to našemu obrovi jde i co se výdrže baterie týče: při běžné práci (surfování online, psaní článku) bez většího omezování (jas asi na 50 %) se podíváme i k 7 hodinám.

A to je pro dnešek vše. Více již brzy v recenzi! Kdyby vás napadlo, na co se v recenzi speciálně zaměřit, směle do mě v komentářích!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky