ThinkPad X1 Carbon 4. generace: první pohled

4. 8. 2016 | 12

Lenovo na trh uvedlo v pořadí již čtvrtou generaci svého vrcholného cestovního notebooku Lenovo ThinkPad X1 Carbon, který je speciálně určený pro firemní sféru. Co vše nabízí? Podaří se mu uspokojit požadavky i těch nejnáročnějších uživatelů? To napoví dnešní první pohled, plnohodnotnou recenzi vám pak přineseme v následujících dnech.

Lehký, tenký a přesto pevný

Současná generace notebooku Lenovo ThinkPad X1 Carbon se, stejně jako jeho předchůdci, může pochlubit velmi tenkou a lehkou konstrukcí. V řeči čísel to jsou rozměry 331 x 229 x 14 – 16 mm a hmotnost 1,17 Kg. To jsou na poměry 14″ notebooku více než sympatické hodnoty. Pokud se však bojíte o pevnost šasi, jsou vaše obavy zcela zbytečné. Konstrukce z uhlíkových vláken je totiž nejen velmi lehká, ale především pevná. Již na první uchopení lze poznat, že máte co do činění s opravdu kvalitně zpracovaným a odolným strojem. Nikde se nic neprohýbá, jednotlivé díly lícují na jedničku a k tomu, aby byli na displeji vidět „duchové“ je potřeba na víko pořádně zatlačit.

lenovo-thinkpad-x1-carbon-4-20fc0038mc-image1-big_ies1293616

Pohodlná klávesnice a špičková polohovadla

Dávno pryč jsou časy sedmiřadých klávesnic v noteboocích ThinkPad, s tím se prostě musíme smířit, je to však opravdu takový důvod ke smutku? Jak pro koho, za sebe však mohu prohlásit, že jsem s klávesnicí téměř spokojen. Mechanika je zde tradičně vynikající a psaní je pohodlné také díky použití chiclet kláves. Chybět pochopitelně nesmí ani podsvícení, které zde nabízí dva stupně svítivosti. Největší výtka směrem k rozložení kláves se pak týká umístění tlačítka PrintScreen a absence klávesy pro kontextovou nabídku.

lenovo-thinkpad-x1-carbon-4-20fc0038mc-image1-big_ies1293620

Clickpad od Synaptics má na dotek velmi příjemný hladký povrch, po kterém prst krásně klouže. Mechanika tlačítka clickpadu pak má trochu tužší a hlučnější chod. Samozřejmostí je podpora nejrůznějších dotekových gest, která fungují na jedničku. Skvělý je rovněž TrackPoint s oddělenými tlačítky, někdo si jen možná bude muset chvilku zvykat na jeho větší zapuštění mezi klávesy.

Krásný displej a průměrný zvuk

Lenovo ThinkPad X1 Carbon se prodává ve verzi s FullHD nebo QHD displejem, v obou případech se však jedná o IPS panely. Pro test byla k dispozici vrcholná varianta s QHD displejem. Proti použitému displeji nemám jediné křivé slovo. Rozhodně se jedná o jeden z těch lepších panelů, které v současnosti můžeme v noteboocích nalézt. Barvy, kontrast i pozorovací úhly jsou na velmi dobré úrovni. Největší výhrada pak směřuje k maximálnímu jasu, který sice není vyloženě nízký, u stroje v této cenové kategorii bych však očekával ještě o něco lepší výkon.

lenovo-thinkpad-carbon-x1-hero

Reproduktory se nalézají v rozích naspodu základny. Maximální hlasitost je zde nadprůměrná a dostatečná pro většinu možných scénářů použití. Kvalitou reprodukce však spadá ThinkPad X1 Carbon mezi šedý průměr srovnatelný s multimediálními notebooky s cenou do 20 tisíc. To však vzhledem k zaměření počítače není úplně špatný výsledek. Nechybí softwarové vylepšení Dolby.

Výkonnostní špička mezi ultrabooky

Od 14 mm tenkého a něco málo přes kilo vážícího notebooku nelze očekávat výkon srovnatelný s herními stroji či workstationy. I tak se ale ThinkPad X1 Carbon nemusí po stránce výkonu za nic stydět. V testované vrcholné konfiguraci ukrylo Lenovo do útrob poměrně zajímavý hardware.

  • Intel Core i7-6600U (až 3,2 GHz)
  • Intel HD Graphics 520
  • 16 GB RAM
  • 512 GB SSD
  • 4cell baterie s výdrží až 11 hodin

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky