ThinkPad L460: dostupná business class

18. 7. 2016 | 5

ThinkPad L460 patří mezi nejlevnější klasické ThinkPady, přitom nabídne 14″ IPS displej, dedikovanou grafiku (nebo dock), kompaktní, přesto praktické provedení a dlouhou výdrž na baterii. Kde je háček?

Řada L si už mezi klasickými ThinkPady vybudovala své jasné místo a po několika generacích dnes již bez jakékoliv pochybnosti můžeme říct, že se „stabilizovala“ a kráčí jasným směrem vstříc každému, kdo hledá klasický ThinkPad se všemi základními vlastnostmi a možnostmi, které k této rodině patří, přitom za znatelně menší obnos peněz (i s mírně nadstandardní výbavou nemusíte zaplatit víc než 25 000 Kč, kdežto za výše postavenou řadu T dáte o 10-20 000 Kč více). Není proto divu, že je řada oblíbená nejen mezi běžnými spotřebiteli, ale ve velkém ji dnes nakupují i firmy.

My jsme získali na test jednu z nejvyšších konfigurací 14″ modelu L460, která v sobě sice ukrývá některé méně příjemné prvky (o tom ale až dále v recenzi), nicméně dává nám krásně nakouknout pod pokličku toho, jak se Lenovo snaží řadu L vyvážit a složit tak, aby byla atraktivní pro cílového zákazníka a dokázala ho přiměřeně uspokojit, abychom ale přesto měli stále dostatek důvodů se poohlédnout po vyšší řadě T. A to – popravdě – není lehké, ale Lenovu se to poslední dva roky celkem daří (viz loňská recenze L450).

Provedení, vzhled

Inu, nepřekvapí, že L460 je oproti vyšším modelům plastový notebook, což na první pohled není znát a poznají to jen odborníci při prozkoumání víka displeje, které je na poměry 14″ ThinkPadů celkem tlusté a hlavně s hrubým, plastovým povrchem (být to dražší materiál, má na sobě tradičně „pogumovaný“ soft-touch povrch a bude tenčí). Tělo notebooku tento materiál a povrch samozřejmě zachovává také, takže před sebou máme klasickou černou (resp. v tomto případě stále ještě „grafitovou“) hranatou krabičku, která je však příjemně tenká a netrénované oko si ji jednoznačně splete s T460. Vážně, L460 je jako levnější verze T460, které tu a tam něco chybí, někde se šetřilo, ale ve finále je to ten samý, pracovní stroj. (Hodně mi mimochodem nová L460 připomíná starou dobrou řadu R, kde to bylo hodně podobné).

L460 si nehraje na ten nejkompaktnější stroj, ačkoliv nebýt tlustšího víka, asi byste trvali na tom, že se jedná o vyšší pracovní Ultrabook z nabídky ThinkPad. Ostatně proto i v tomto ohledu značně připomíná vyšší T460, takže – na rozdíl od prémiových modelů v podobě T460s či X1 Carbon – se nesnaží za každou cenu uspořit každý milimetr. Znát je to hlavně na prostoru kolem klávesnice, kde je volných ploch prostě o několik centimetrů čtverečních více, podobně je to s rámečkem kolem displeje, který ale opticky rozbíjí gumové dorazy, takže to tolik nevadí.

Zmínil jsem, že je notebook plastový (panty samozřejmě stále kovové), tělo tenké a víko poměrně tlusté, přesto – resp. právě proto – je konstrukce notebooku dostatečně tuhá a ohybům odolává víc než dobře (a to uvažme, že má testovaná konfigurace větší a těžší „batůžek“ s 6článkovou baterií), subjektivně bych řekl, že téměř stejně dobře jako vyšší modely, nicméně to je jen můj dojem a ruku do ohně za to nedám. Tak či onak je však jasné, že v tomto ohledu na problém nenarazíte.

V oblasti provedení a vzhledu se tedy šetřilo správně: notebook má pár milimetrů navíc, používá „obyčejné“ plasty, ale vypadáa působí jako klasický ThinkPad a konstrukce je dostatečně pevná.

Klávesnice a polohovadla

Klávesnici i polohovadla zdědil L460 z minulých generací ThinkPadů, takže ani zde na žádné experimenty nenarazíme, naopak se sází na osvědčené prvky. Začnu u polohovadel, protože zde není co kritizovat či vyzdvihovat – pod mezerníkem najdeme kombinaci velké dotykové plošky clickpad v plastovém (mylarovém) provedení (tvrzené sklo jste snad v řadě L nečekali!), nad níž se nachází trojice tlačítek TrackPointu. Samotný červený polohovací prvek sedí na svém oblíbeném místě mezi klávesami G, H a B. Dodavatelem celého řešení UltraNav je samozřejmě Synaptics a ani na jeden z jeho prvků si nelze stěžovat – clickpad má příjemný povrch, polohování je citlivé a pohotové a klikání je jasné a tiše dunivé, jak to má být. TrackPoint netrpí žádnými znatelnými neduhy a jeho tlačítka mají jemný a tichý chod. Čili vše v pořádku.

U klávesnice však na šetření už jasně narazíme a je to jedna z těch oblastí, že prostě Lenovo řadu L vyhraňuje oproti ostatním – šestiřadou ostrůvkovou klávesnici, kterou známe z předchozích dvou (resp. tří) generací, netřeba podrobně představovat – klávesy mají ergonomický tvar, jasný chod a skvěle se na ni píše. V řadě L však nenabídne (a to ani volitelně) podsvícení, což její kvality samozřejmě nijak nesráží, nicméně notebook tak získává vroubek při práci ve tmě. Dodám pouze, že klávesnici nechybí odtokové kanálky pro odvod neúmyslně vylité tekutiny.

Na polohovadlech se tedy „šetřilo“ zcela logicky a opravdu jen mírně. Zato nedostupnost (ani volitelně) podsvícené klávesnice trochu zamrzí.

Obraz a zvuk

Co je na ThinkPadu L460 velice atraktivní a co jej pro spoustu potenciálních kupců tlačí rozhodovacím stromem až do finále, je obraz. L460 totiž, přestože se jedná o nejnižší a nejlevnější klasický ThinkPad, nabídne displej s Full HD rozlišením a (hlavně) technologií zobrazení IPS (panel LG LP140WF6-SPB2 s udávaným jasem 250 nit a kontrastem 600, nebo 700:1), což – minimálně u Lenova – stále ještě není samozřejmý parametr ani v prémiovějších řadách. Co to znamená? V poměrně dostupném 14″ notebooku si můžete užít ostrý displej se solidním podáním barev, kontrastem a širokými pozorovacími úhly, za který se v žádném případě nemusíte stydět.

Nad displejem se v plastovém rámečku schovává čočka 720p HD webové kamery a dvojice ruch eliminujících mikrofonů. Jak je u ThinkPadů standardem, za kvalitu snímání kamery (která má velmi dobrou světelnou citlivost) ani mikrofonů se notebook vůbec nemusí stydět (ač záznam zvuku je v důsledku vylepšování trochu plechový) a v případě nouze velmi dobře poslouží pro audio či video konference. Vestavěné reproduktory na rubu základny patří k standardu celé rodiny ThinkPad a jejich zvukový projev je – hlavně díky obohacení rozšířením Dolby – nadstandardně prokreslený a hlasitý.

V oblasti zvuku tedy příjemný ThinkPad standard, obraz (resp. IPS displej) je u L460 velké lákadlo, kde tento model dohání výrazně dražší řady.

Konektory a připojení

Že je L460 v podstatě levnější T460, dokazuje i konektorová výbava a rozmístění portů, kde se oba modely liší jen minimálně. Každopádně výsledkem je – pro pracovní notebook – standardní konektorová výbava, ve které by nikomu neměl žádný konektor vyloženě chybět, ale ani přebývat (a dokonce žádný konektor Lenovo ani uměle neubralo). Vlevo najdeme kromě plochého napájecího konektoru taky stále napájené USB 3.0, sdružený 3,5mm audio jack a volitelně také čtečku čipových karet SmartCard. Na pravé straně je to zdířka zámku Kensington, VGA i s aretací (zde je vidět, že u řady L ještě Lenovo nemodernizovalo desky, kdy u vyšších modelů je místo VGA již HDMI), plnohodnotný RJ-45 (gigabitová LAN Intel bez podpory vPro) port, miniDP, dvě USB 3.0 a šuplík na kartu SIM kvůli LTE mobilnímu připojení. Čtečka paměťových karet se nám přestěhovala na přední hranu přístroje, což je milé a hlavně mi to vždy přišlo mnohem přirozenější – je to však proto, že L460 nemá druhou vestavěnou baterii v opěrkách zápěstí. Na rubu přístroje najdeme standardní dokovací konektor, ovšem pouze za předpokladu, že není vybaven dedikovanou grafikou AMD (náš kousek byl), kdy právě tento čip jeho místo zabírá. Máme zde tak zcela stejnou situaci jako před lety u „slim“ ThinkPadů T, kdy si musíme vybrat: dedikovanou grafiku, nebo dokování? (Já osobně bych vybral dokování, zvlášť u 14″ stroje, ale to je každého věc.)

Bezdrátovou konektivitu jsem již trochu nakousl, ale pěkně popořadě – standardní dvojice Bluetooth 4.1 a 802.11 a/b/g/n/ac Wi-Fi od Intelu (dvoupásmová AC 8260) nechybí, na kvalitu bezdrátového spojení tak není možné si stěžovat. Jako doplněk tu však máme také LTE/3G mobilní modem Sierra EM7455 (s podporou LTE pásem B1-B5, B7, B8, B12, B13, B20, B25, B26, B29, B30, B41 a 3G technologie, 2G – GPRS, EDGE – tedy podporováno není, podporuje také navigaci GNSS).

Disciplína konektorů a připojení je v podstatě bez ztráty kytičky (až na nutnost volby mezi dockem a dedikovanou grafikou), oproti vyšším modelům tu najdeme jen omezenou podporu technologie zabezpečení Intel vPro, která se omezuje jen na drátovou síť (což je však obvykle plně dostačující).

Výkon a zahřívání

Jak jsem již zmínil, testovaný kousek L460 přišel v jedné z nejvyšších dostupných konfigurací, a tak se mohl pochlubit dvoujádrovým úsporným procesorem Intel Core i7 šesté generace (Skylake), 8 GB operační paměti, dvojicí grafických čipů (Intel HD 520 a AMD Radeon R5 M330), mezi kterými notebook díky technologii AMD Switchable Graphics automaticky přepíná v závislosti na zdroji napájení a spuštěné aplikaci, ale našli jsme „pod kapotou“ taky (k mému překvapení) 240GB SSD Intel. Více podrobností viz níže.

Testovaná konfigurace:

  • Procesor: Intel Core i7-6500U (Skylake) 2 jádra / 4 vlákna, 2,5-3,1 GHz, 4 MB cache
  • RAM: 8 GB DDR3L 1 600 MHz (2 sloty, 1 volný, maximum 32 GB)
  • Grafická karta: Intel HD Graphics 520 (integrovaná) + AMD Exo Pro Radeon R5 M330 2 GB (dedikovaná, přepínatelná)
  • Úložiště: 240GB Intel SSD Pro 1500

Ve výsledku jsem tak mohl pracovat s notebookem, který mi poskytl – kromě slušného obrazu díky IPS displeji – víc než dostatek výkonu pro plynulý chod jakékoliv činnosti, kterou jsem na notebooku chtěl provádět: SSD disk v kombinaci s dostatkem paměti a výkonným procesorem zajistil, že jsem nemusel čekat na spouštění aplikací (a obecně jakékoliv jiné diskové operace), přepínatelná grafika zase pomohla se staršími hrami ze Steamu, ačkoliv zázraky samozřejmě nečekejte – oproti integrované grafice Intel nepřináší čip od AMD nijak drastické zvýšení výkonu, ale především zajistí výrazně lepší podporu (nejen) herních efektů a celkově vyšší kvalitu obrazu.

Syntetické testy

Výsledky standardní palety syntetických testů níže s grafikou AMD. Dodám jen, že kvůli opakované chybě nebylo možné provést test PCMark 8 Creative (test tvůrčích činností na počítači).

Chlazení a zahřívání

O chlazení komponent se uvnitř šasi stará ventilátor vydechující tradičně na levé straně, podpořený velkorysým počtem průduchů v levé a střední části rubu základny. Při běžné práci ve Windows (kancelář, web apod., kdy se nezapojuje dedikovaná grafika nebo moc nezatěžujete procesor) je notebook v podstatě bezhlučný, při práci s externím napájením si maximálně čas od času nárazově krátce odfoukne (pozor jen tradičně na předinstalovaný antivir McAfee, který zajistí, že notebook bude foukat mnohem častěji a déle). Zvuk, který při tom ventilátor vydává, je pouze silnější šumění – tak si představuju správný zvuk větráčku! A teploty? Subjektivně zcela v pořádku, nikde nevnímám žádný problém.

Při maximálním zatížení se samozřejmě ventilátor rozfouká stabilně, spektrum zvukového projevu je zcela stejné, takže uslyšíte jen silnější šumění bez jakýchkoliv nepříjemných pazvuků či svištění. Přitom i teploty se drží na zcela standardní úrovni, a to jak uvnitř (procesor cca 80°C, grafika cca 70°C, nominální takty), tak vně (maximum na rubu u chlazení cca 50°C), přitom lícní strana základny v prostoru uživatelových rukou jen výjimečně přesáhne 40°C. Pravda, napomáhá tomu jistě i nadzvednutí základny v důsledku vystupující baterie.

Celkově v oblasti výkonu a chlazení žádné přešlapy neshledávám, takže zde je v podstatě jediným „kompromisem“ oproti vyšším řadám pouze přítomnost dedikované grafiky AMD, kdy u dražších řad obvykle Lenovo sáhne po (dražších) dedikovaných čipech nVIDIA. Jelikož ale už i AMD zvládá přepínání a tedy úsporu energie víc než slušně, žádný problém v tom vlastně nevidím.

Napájení a výdrž na baterii

O napájení notebooku se stará 6článkova, 76Wh baterie s články Sanyo (nejsilnější, která se k notebooku dá pořídit, kompatibilní i s ostatními modely a řadami). Řada L, na rozdíl od X nebo T, nenabízí druhou baterii vestavěnou v opěrkách zápěstí, takže vše musí „utáhnout“ jediná baterie hlavní a vyměnit ji lze jen po vypnutí zařízení – prostě jako postaru. Kvůli své kapacitě baterie přesahuje směrem dolů pod notebook, což však ústí v jednu výhodu – základnu tím zvedá, ulehčuje chlazení a mírně zlepšuje sklon klávesnice pro psaní. Nabíjení baterie má na starosti přiložený kompaktní 65W adaptér s plochou koncovkou.

Jaká je výdrž na baterii? Inu, díky své nadstandardní kapacitě a inteligentním komponentám (i přes dedikovanou grafiku a IPS panel) se takřka vždy můžete spolehnout alespoň na 8hodinovou výdrž. Budete-li pouze „normálně“ pracovat na Wi-Fi a s mírně sníženým jasem, notebook se nebude stydět podívat se i na dvouciferné hodnoty, 10 hodin tak není vůbec nereálných.

Oproti vyšším řadám ThinkPad šetří L460 v oblasti napájení v podstatě pouze v jediném bodě – nenabídne druhou vestavěnou baterii v opěrkách, přijdete tak jednak o výhodu možnosti měnit baterii za chodu (otázka je, jak vysoko je tento benefit na vašem žebříčku), ale hlavně musíte počítat s tím, že baterie v zadní části notebooku je vše, co máte, takže v podstatě vždy budete muset volit 6článkovou variantu, jelikož se skladným a lehkým 3článkem, který nevyčnívá, byste vydrželi sotva 3 hodiny.

Zabezpečení a software

Ať má cenovku jakoukoliv, L460 je ThinkPad, takže zákonitě musí nabídnout také slušné zabezpečení. Nepřekvapí, že se řada L kloní (pouze) ke standardu rodiny, takže nabídne hesla po spuštění, pevného disku (které zároveň slouží u podporovaných disků pro jejich šifrování) a samozřejmě správcovské heslo (vše již na úrovni BIOSu), na základní desce nechybí ani bezpečnostní TPM čip. S vhodným procesorem se nabízí také podpora zabezpečení a centrální správy vPro, no a napravo od klávesnice najdeme klasickou čtečku otisků prstů od Synaptics (jedná se ještě o senzor, přes který se prstem přejíždí, ne pouze přikládá, diodová indikace chybí, takže okamžitě nevíte, zda se již ovladač načetl a čtečka je připravená, obvykle to na zamykací obrazovce pár vteřin trvá).

Notebook sice disponuje licencí na Windows 10 Pro, standardně se ale dodává v rámci práva na downgrade s předinstalovanými Windows 7 Professional (včetně kompletní sady ThinkVantage Tools), disky pro instalaci Windows 10 v balení nenajdete, není však problém stáhnout z webu Microsoftu pomocí pro to určeného nástroje ISO a systém nainstalovat z USB klíče.

Takže jak si vede L460 oproti vyšším řadám v této kategorii? O software netřeba se bavit, zde je vše shodné. Zabezpečovací prvky má ale řada L logicky na nižší úrovni, nebo spíš méně pohodlné, tím ale byly nižší řady omezené vždy – zářným příkladem je čtečka otisků prstů, kterou nepoužijete mimo Windows (na otisk místo hesla BIOSu zapomeňte) a chybí jí diody, které oznamují, zda je připravena.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky