Novinky v SAN úložištích – Lenovo S2200 a S3200

2. 7. 2016 | 0

Většina firem často pořizuje výpočetní infrastruktury na několik let dopředu, málokdy však dokážou odhadnout, jak se jejich potřeby v následujících letech promění. Jak sestavit vhodné řešení, které poroste společně s firmou? Odpovědí je Lenovo!

Malé podniky často svou serverovou výbavu přizpůsobují finančním možnostem – pořídí základní model serveru (často na jeho místo nasadí i desktop) s mírným výkonnostním přesahem a pro dojem zařízení vyšší třídy nasadí disky s vysokou kapacitou. A takové řešení obvykle pohodlně dostačuje pro nutný základ: doménu, e-maily, účetnictví a sdílení dat.

Ale co když se požadavky firem rapidně zvýší? Změní se povaha činnosti, firma začne růst, přibydou další zaměstnanci a s tím se navýší objem zpracovávaných dat. Základní vybavení se v tu chvíli ukáže jako nedostačující a není výjimkou, že dojde k nutné a náročné migraci dat. Existuje způsob, jak se takové situaci vyhnout?

Firmy požadují dostupná a flexibilní řešení, mnoho z nich se také přiklání k virtualizaci, ovšem virtualizované prostředí musí stát na solidní hardwarové základně, čili škálovatelný server a spolehlivá redundantní infrastruktura je v každém případě nezbytná. Dostupnost dat a serveru, obsluhujícího klíčové firemní procesy a kritické aplikace, musí být 24 hodin denně, sedm dní v týdnu po celý rok. A nastane-li problém, musí být bezodkladně vyřešen. Jak na to?

Odpovědí je SAN

Řešením požadavků škálovatelnosti, dostupnosti a flexibility může pro firmy představovat kombinace síťového úložiště (diskového pole) SAN a klasického serveru. Při první zmínce takového řešení často vyvstane otázka, proč vůbec oddělovat úložiště od serveru. Nespornou výhodou je, že tím odpadá omezení diskovou kapacitou samotného serveru, která není neomezená. Samotný server lze také bez dopadu na data pohodlně vyměnit a také lze k SAN připojovat servery další – díky tomu je možné výpočetní výkon navyšovat a reakce na jakékoliv potřeby společnosti jsou urychleny, a to bez nutnosti odstávek nebo migrace dat.

Diskové pole složené z mnoha jednotlivých disků je výkonnější a výrazně odolnější vůči selhání. Díky oddělení dat od serveru nehrozí v důsledku výpadku serveru jejich ztráta – stačí namísto původního serveru připojit server nový (záložní) či mít zapojené high availability řešení v podobě dvou serverů. V neposlední řadě SAN úložiště nabízejí centrální správu dat – správa na jednom místě je snadná a přehledná, problémy lze rychle odhalit.

Nová úložiště Lenovo S2200 a S3200

Pro malé a střední podniky přineslo Lenovo SAN úložiště S2200 a S3200. Se SAN úložišti se většina firem setkala, mnohdy však jejich pořízení komplikovali počáteční investice, načež se disková pole SAN stala pro malé firmy nedostupnými. Lenovo se v tomto směru vydalo jinou cestou a přineslo modely SAN úložišť S2200 a S3200, která jsou přímo určená pro malé a střední podniky. Úložiště SAN Lenovo S2200 a 3200 jdou skvěle dohromady například se servery střední třídy Lenovo System x3550 M5 a x3650 M5 páté generace.

Lenovo S2200 je základním modelem, které se hodí pro firmy, které tento druh úložiště pořizují třeba poprvé a chtějí cenově dostupné řešení. To, že je S2200 cenově příznivý model však neznamená, že by rezignoval na funkcionalitu: jde o plnohodnotnou SANku, která nabízí 24 pozic pro pevné disky (s možností rozšíření až pro 96 diskových šachet, kombinovat lze LFF i SFF disky), jako nadstandardní se jeví v této cenové relaci funkce SSD cachování nebo rychlá konektivitu pomocí Fibre Channelu. Pokud časem přestane S2200 stačit, lze jej osadit řadičem z modelu S3200 a zařízení bude bez problému fungovat dál, a to i s veškerým nastavením a disky, tím pádem i se všemi daty.

Model S3200 je SAN střední třídy, který má totožné funkce jako S2200, ale ještě navíc disponuje kombinovanou konektivitou 16 Gbit/s Fibre Channel a/nebo 10 Gbit/s iSCSI nebo 12 Gbit/s SAS, přičemž možnost současně využívat kombinaci Fibre Channel a iSCSI je unikátní. Díky sedmi možným expanzím může na S3200 běžet až 192 disků. SAN S3200 je vybaven duálním řadičem a také redundantními zdroji napájení a hot-swap disky i ventilátory, díky tomu se také pyšní vysokou dostupností (99,999 %) a navrch nechybí ani podpora multi-pathingu pro vyšší výkon nebo ochranu spojení.

Tiering již v základu

Automatický přesun často používaných dat z pomalejších disků na rychlejší, tzv. tiering, je již v základu obou konfigurací. Tato funkcionalita, která zásadně zrychluje odezvu pole pro náročné aplikace není u konkurence v této cenové kategorii vůbec samozřejmostí. Přidáním SSD a dokoupením příslušné licence lze výkon posunout

Více o SAN úložištích Lenovo S2200, S3200 a Performace Tieringu v datasheetech níže.
Lenovo-SAN-Tiering-and-Read Cache-Guide
Lenovo_storage_s3200
Lenovo_storage_s2200

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky