ThinkCentre X1: All-in-One pro pana generálního (recenze)

13. 6. 2016 | 3

Test luxusního a stylového All-in-One do kanceláří, ThinkCentre X1, je u konce a my si můžeme konečně říct, v čem exceluje a kde tato pracovní stylovka naopak nepřesvědčila.

S patřičnou hrdostí představilo Lenovo novou „vizi“ pro pracovní zařízení Think s označením X1. Co před lety začalo jako určitý druh experimentu, neřízené střely či snad ukázky technologií, které Lenovo umí vměstnat do opravdového zařízení (od tvrzeného skla přes podsvícenou ostrůvkovou klávesnici až po nové povrchy, materiály a na nich postavené konstrukce) v podobě prvního ThinkPadu X1, se nyní rozrůstá do celé řady prémiových (dá se říct luxusních) pracovních zařízení Think X1, mezi nimiž najdeme jak notebook ThinkPad X1 Carbon, konvertibl ThinkPad X1 Yoga, revoluční pracovní tablet ThinkPad X1 Tablet, netradiční monitor ThinkVision X1, tak stolní pracovní All-in-One ve stylovém provedení, ThinkCentre X1. A o něm právě bude dnes řeč v recenzi.

Řada X1 má působit (a vlastně vždy měla) v rámci Think rodiny Lenovo jako něco výjimečného. Trošku matoucí však je, že každé ze zařízení řady X1 působí výjimečně jinak – třeba ThinkPad X1 Carbon spolu s kolegou X1 Yoga jsou luxusní notebooky (Ultrabooky či konvertibily), které kladou největší důraz na exkluzivitu v podobě nízké tloušťky, váhy, ale také výborné obrazovky. Monitor ThinkVision X1 zaujme nejen designem, ale také univerzálností a svým celkovým smyslem. ThinkPad X1 Tablet je na druhou stranu výjimečný svou revolučností modulárního provedení a nejde mu v podstatě vůbec o pozlátka. ThinkCentre X1 zase ale spíš k pozlátku míří, protože co se hardwarové výbavy týče nenabízí nic zajímavého, nicméně je tenoučký, ale hlavně skvěle vypadá, přitom nedělá velké kompromisy.

Co se tu neumě snažím říct, je, že zařízení řady X1 skutečně výjimečná jsou, ale nejedná se o univerzální škatulku, která říká „jsem stylový“ nebo „jsem revoluční“. Nálepka X1 říká pouze „jsem výjimečný“, ale jak výjimečný a pro koho jsem, už musí každý zjistit a ověřit sám. Není to snadná a úplně přímá komunikace a dokážu si představit, že firemním zákazníkům (kde se jasné škatulkování vždy hodí) to trochu zamotá hlavu, ale smysl má.

Upozornění: Testovaný vzorek nepocházel z českého trhu, proto je možné, že shodnou konfiguraci zde nenajdete. Zároveň nebyla logicky k dispozici česká klávesnice.

Vzhled a provedení

ThinkCentre X1 je – a teď budu možná znít, jako bych to odbýval, ale pokud se oprostíme od všeho ostatního, je tomu tak – běžný pracovní All-in-One počítač, jehož výjimečnost a zajímavost tkví v tomto případě jen a pouze v provedení, vzhledu a designu. Ale ten je vážně skvostný! Nad černým kovovým piedestalem se tyčí tenký, pochromovaný stojan nazývaný „Orchid Stand“ (s červeným organizátorem kabeláže) vedoucí k masivnímu, rovněž kovovému a rovněž pochromovanému kloubu, který je spojený s tenoučkým (v nejužším místě jen 11 mm tenkým), kovovým tělem tohoto All-in-One počítače s grafitovým povrchem. Zároveň je v horní části této plochy vystouplé, broušené logo ThinkCentre, v jehož písmenku „i“ se skrývá červená indikační dioda signalizující, že je zařízení v napájení (což mi ovšem – upřímně – nedává smysl, očekával bych, že bude svítit jen v případě, že je počítač zapnutý, nikoliv vždy, když je v napájení).

Nižší a širší část zad, ve které je uložena samotná sestava včetně veškeré výbavy, je již – v porovnání s tenoučkým vrchem – výrazně širší, ozvláštněná jemným žebrováním, které tak nejen působí elegantně, ale také umně zakrývá ventilační průduchy na vrchní hraně vpravo. Tato odnímatelná část je však již plastová a slouží pro snadný přístup ke komponentám.

Celou čelní stranu zařízení tvoří jednolitý povrch tvrzeného skla s matnou povrchovou úpravou proti odleskům. V této ploše je tak integrovaný samozřejmě nejenom samotný displej, ale také kamera, trojice indikátorů nebo tradiční leské logo ThinkCentre. Jednolitá matná plocha působí poměrně efektně na pohled, nicméně podobné tvrzení je možné použít pro celý ThinkCentre X1, který se díky tenkému, kovovému podstavci a elegantnímu, profesionálně působícímu tělu vyjímá snad kdekoliv, kam jej položíte, nicméně jsem si jistý, že vyloženě jako doma se bude cítit v moderní kanceláři, ale sedět mu bude i masivní mahagonový stůl.

V oblasti designu opravdu počítači není co vytknout – působí neskutečně kompaktně a vzdušně, ač zároveň profesionálně a elegantně. Je až tak kompaktní, že na člověka podvědomě působí jako elegantní, moderní monitor. A to je bohužel problém, protože člověk od monitoru, zvláště pracovního, očekává určitou úroveň polohovatelnosti, která se jednoduše s dodávaným stojánkem, jež umožňuje pouze základní nastavení sklonu (-5 až +45°), nedostavuje. Jistě, ve světě All-in-One počítačů to není výjimka (vlastně spíš naopak), a tak to ThinkCenteru X1 nelze objektivně vyčítat, jenže u tak pohledného kusu techniky je člověk tak snadno zhýčkaný… V každém případě je možným řešením pořízení polohovacího ramene díky VESA úchytům.

Obraz a zvuk

Řekněme si to upřímně, All-in-One, zvláště pak stylový, luxusní All-in-One, nemá mnoho disciplín, ve kterých může zazářit – kvůli extrémnímu výkonu, rozšiřitelnosti nebo široké konektorové výbavě by si jej koupil jen blázen. No a tak vedle designu a provedení, kde, jak jsme si řekli, ThinkCentre X1 nabízí, co slibuje, je určitým momentem pravdy obrazovka. A tady náš pečlivě vybroušený pracant rozhodně nenadchne. Nevím, zda má Lenovo v plánu nějaký refresh (každopádně nejsme tu od toho, abychom hodnotili, co bude nebo co může být), ale v tuto chvíli nabízí pro ThinkCentre X1 pouze jeden jediný displej – 23,8″ Full HD (1 920 x 1 080 bodů) IPS panel (LG LM238WF1-SLH1). Abych nezapomněl, displej nenabízí dotykové ovládání (což kvituji s povděkem).

To samo o sobě nezní špatně, zní to průměrně, což je možná pro počítač tohoto formátu ještě horší. Displej nabízí široké pozorovací úhly, docela slušné barvy (udávaná svítivost 250 nit) a díky IPS technologii i rozumný kontrast (udáváno 1000:1), tady bych ještě nějaké zásadní problémy neviděl. Trochu zamrzí viditelné a celkem rozsáhlé prosvítání podsvícení v obou spodních rozích, ale ani tady nemám problémy (netřeba neustále opakovat, že na displeje velký pedant nejsem). Ani nevadí, že podsvícení displeje není řízené světelným senzorem (beztak to většina lidí používá jen na mobilech a já osobně to na monitorech nemám moc rád). Zamrzí však rozlišení, které je na tak velký panel prostě hrubé až běda. A i kdybyste si nakrásně namlouvali, že je to v pořádku (na drubou stranu matný povrch krycího skla díky nízkému rozlišení ani trochu nenarušuje obraz), Windows 10 vás svou interpretací tohoto hrubého rozlišení vyvedou z omylu.

Nechápejte mě zle, nejedná se ani zdaleka o špatný displej a pokud bych si kupoval monitor na stůl v nižší či střední cenové relaci (tedy do 5 000 Kč), byl bych spokojený. Ale pro prémiový, stylový All-in-One s čtyřicetitisícovou cenovkou, který se chce vidět v kanceláři generálního ředitele, a svým designem má ambice se tam dostat, je to málo. Po zapnutí z vás bohužel spousta toho prémiového pocitu, který gradoval, jak jste se ukazováčkem přibližovali vypínači, vyprchá a rozsvítí se na vás průměrný monitor. Přitom by stačilo jen vyšší rozlišení (alespoň 1440p, ale nějaký 4K panel by odvedl práci dokonalou)…

Zvuk a webová kamera

ThinkCentre X1 nabízí dva 5W reproduktory umístěné celkem tradičně na spodní hraně těla. Díky (pro All-in-One) mírně nadstandardní „wattáži“ a rozšíření Dolby hrají víc než solidně a rozhodně lépe, než by pro kancelářský stroj bylo nutné. Video i hudbu si na nich člověk bez problému a bez újmy pustí, a to i docela nahlas.

Jak jsem zmínil, nad displejem se za skleněným celokrytem skrývá čočka 2MPx webové kamery s pevným ohniskem, která zároveň nabízí – jak je u Lenova již delší dobu zvykem – fyzickou krytku a disponuje víc než slušnou kvalitou obrazu. Hned vedle ní najdeme dvojici mikrofonů, které rovněž zaznamenávají víc než obstojně. To ale u zařízení rodiny Think dlouhodobě není výjimkou a odpovídá tomu i certifikace pro Skype for Business (dříve Lync).

Konektivita a periferie

Co nám ThinkCentre X1 nabízí v oblasti konektivity? Inu, fyzických konektorů překvapivě není úplně málo:

  • Levý bok: sdružený 3,5mm audio jack, 2x USB 3.0 (jedno stále napájené), čtečka paměťových karet 9v1
  • Pravý bok: tlačítka – vypínač, přepínač obrazového vstupu, ztlumení mikrofonu
  • Zadní strana: zdířka pro zámek Kensington, napájení (plochý konektor), kombinovaný DisplayPort vstup/výstup, LAN, 3x USB 3.0

Celkem se na nás tedy usměje hned pět USB 3.0 portů, plnohodnotný gigabitový ethernet s podporou vPro (Intel I219-LM), ale hlavně digitální DisplayPort, který vede obraz ve vysokém rozlišení i vícekanálový zvuk, je skrze nativní redukce kompatibilní se všemi běžně používanými grafickými výstupy (VGA, DVI, HDMI) a navíc je v tomto případě kombinovaný, takže se dá použít jednak jako výstup, chceme-li k ThinkCenteru X1 připojit druhou (třeba lepší…) obrazovku, ale také jako vstup, takže náš elegantní All-in-One může fungovat jako běžný monitor třeba pro notebook.

Dodám, že ThinkCentre X1 nenabízí optickou mechaniku, nicméně stále zastávám názor, že už v dnešní době vážně není potřeba. A kdyby přeci jen ano, externí USB DVD mechanika za pár stovek to (zaprášená v šuplíku) jednou za rok jistí.

Z bezdrátových připojení se bavíme o klasické kombinaci Bluetooth ve verzi 4.1 a dvoupásmové Wi-Fi s podporou standardů 802.11 a/b/g/n/ac a také podporou vPro (Intel AC 8260).

V balení spolu s počítačem jsme našli také známý to set bezdrátové klávesnice a myši Lenovo Ultraslim Plus, pouze s tím rozdílem, že je v provedení s novým logem Lenovo a grafitovou povrchovou úpravou. Tenhle set jsem měl vždycky rád a zatím se to nezměnilo – myš má standardní velikost, velmi příjemně se s ní pracuje a nabízí i kolečko s naklápěním do stran. Ostrůvková klávesnice má výrazně lepší chod a přesnost než její drátová verze (ač byste to na pohled neřekli) a předinstalovaný software pro správu těchto periferií také pomáhá (minimálně obsahuje kompletní Lenovo Mouse Suite pro nastavení všech tlačítek myši a dokáže přepínat režimy horní řady klávesnice, která standardně nabízí vedlejší funkce místo F1-F12).

Konfigurace a výkon

Testovaná konfigurace:

  • CPU: Intel Core i7-6600U, 2 jádra / 4 vlákna, 2,6-3,4 GHz
  • RAM: 8 GB DDR4 (2 133 MHz), SO-DIMM, 1 slot
  • GPU: Intel HD Graphics 520
  • HDD: 256GB SSD Liteon ZETA (2,5″)

Asi příliš nepřekvapí, že ThinkCentre X1 je – podobně jako spousta jiných All-in-One počítačů – v podstatě založený na notebookové, úsporné a rozměrově kompaktní SoC architektuře. Testovaná konfigurace byla vybavena tím nejvyšším, co může model nabídnout, a tak se na nás usmál dvoujádrový procesor Intel Core i7-6600U Skylake s podporou Intel vPro, integrovaným grafickým čipem Intel HD 520, doplněný o základních 8 GB DDR4 RAM, které je možné rozšířit až na 16 GB (počítač nabízí pouze jeden SO-DIMM slot). Největší radost však dělal 256GB SSD disk, který počítači propůjčil tradičně bleskové reakce a tedy příjemně plynulý pocit z práce – nejedná se o žádného rekordmana v podobě PCIe karet, ale standardní SSD disk (v tomto případě z dílny Liteonu), i ten však pro nerušenou práci bez zdržování stačí víc než bohatě a všechny výhody tohoto typu úložišť s sebou samozřejmě přináší.

Jak jsem zmínil výše, celá spodní část zad je překrytá velkým plastovým krytem, který je možné snadno a bez použití nástrojů sundat a okamžitě se tak dostat k operační paměti (pod ještě jednou kovovou krytkou). Pokud bychom se chtěli podívat na ostatní komponenty, budeme už muset šroubovat plastové kryty a rámečky a počítač více odstrojit. Pravdou však je, že k tomu dost pravděpodobně u většiny uživatelů nikdy nedojde. Jedině snad, že byste zakoupili nižší konfiguraci s plotnovým diskem a SSD dodatečně doplňovali později, i tak se bude jednat o jediný výlet za životnost stroje.

Chlazení a napájení

Komponenty – resp. „System on Chip“ – ThinkCenteru X1 chladí jediný, menší ventilátor velikosti ventilátorů ve výkonnějších noteboocích, jehož výdech najdeme napravo v horní části širší strany zad, je tak šikovně schovaný ve stylovém žebrování a, jako u jiných Lenovo All-in-One, vydechuje směrem nahoru. Chlazení je jednou z oblastí, kde testovaný ThinkCentre X1 exceloval. Nemám teď na mysli teploty, které mne upřímně u All-in-One na kancelářskou práci příliš nezajímají (nicméně při maximální zátěži syntetickým testem se procesor držel kolem 84°C), ale hlučnost – ThinkCentre X1 je totiž až na výjimečně vysoké zatížení zcela bezhlučný. Mnohokrát jsem kontroloval, zda ventilátor vůbec běží. Dle mírného vánku vycházejícího z průduchu zřejmě ano, ale uchem jsem jej neslyšel. To až když jsem pustil syntetický test, abych vyzkoušel, zda se vůbec spouští nebo zda nemá vadnou regulaci, se pozvolna otáčky zvyšovaly, až po několika minutách vystoupal k 2 000 otáčkám za minutu a konečně byl trošku slyšet. Žádné pískání či svištění však nečekejte, jednalo se o nerušivé, jednolité, hlubší šumění. Tady dávám plný počet bodů!

O napájení tenkého All-in-One se stará standardní (notebookový) napájecí adaptér s dnes již klasickou plochou koncovkou o výkonu 90 W. Jedná se o naprosto stejný napaječ, jaký najdeme přibalený u většiny notebooků Lenovo.

Zabezpečení a jiné

ThinkCentre X1 potěší bezpečnostní hardwarovou výbavou, která se k počítači jeho formátu prostě hodí. V první řadě je třeba zmínit, že je k dispozici bezpečnostní TPM 1.2 čip. Testovaná konfigurace byla navíc vybavena kompletní sadou podnikové centrální správy a zabezpečení Intel vPro (procesor a čipová sada, LAN i Wi-Fi) a chybět nemohl ani pro Think zařízení typický zástup hesel (po spuštění, správcovské, uživatelské apod.) a bezpečnostních nastavení v BIOSu v čele se selektivním zakazováním USB portů nebo filtrování USB zařízení (lze nastavit, že počítač akceptuje pouze myš a klávesnici).

Ačkoliv ThinkCentre X1 bohužel v balení nenabízí žádný druh biometrického zabezpečení (typicky např. čtečku otisků prstů v klávesnici), velmi mě zaujala aplikace Bluetooth Lock, která na základě vzdálenosti určeného spárovaného Bluetooth zařízení (typicky telefon či chytré hodinky) od počítače automaticky zamyká a odemyká systém, přičemž je možné nastavit i vzdálenosti, od kterých se počítač zamkne či odemkne – je to velmi šikovné a (z krátkého testování) i překvapivě funkční.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky