ThinkCentre X1: první pohled na stylový pracovní AIO

30. 5. 2016 | 2

Na začátku roku na CESu 2016 přetavilo Lenovo model X1 do celé rodiny luxusních, stylových zařízení pro práci. Dnes se v krátkosti poprvé podíváme na stolní All-in-One počítač ThinkCentre X1, jehož recenzi vám přineseme v následujících týdnech…

Lenovo nás celkem mile překvapilo s nabídkou otestovat luxusní stylový All-in-One z pracovní řady ThinkCentre X1, který byl v lednu představený na CESu 2016 v Las Vegas. Z oficiálních fotografií a renderů na nás stroj působil skutečně vytříbeným dojmem, který až překvapivě účelně (což se však řadě X1 dařilo, řekl bych, vždy) spojuje určitou dávku exkluzivity, stylu a luxusu s usedlým (možná až trochu sterilním) vzezřením.

Na první pohled…

Poté, co vybalíte počítač z celkem velkého, ale docela lehkého balení (ano, dá se s ním chodit i po městě), v každém případě vás překvapí jeho tenké a kompaktní provedení. Ačkoliv tomu všechny indicie, parametry i obrázky napovídaly, překvapení se dostaví i přesto. Tenký kovový monolit s grafitovým povrchem, chromovanou tenoučkou nohou a jednolitou, matně skleněnou čelní stranou zapůsobí na každého. Pěkným detailem je i jemné žebrování na zádech nebo broušené logo ThinkCentre s typickou svítící červenou tečkou nebo zeleně prosvětlená indikace provozu a pevného disku integrovaná v rámečku displeje.

V balení najdete kromě samotného počítače i vše potřebné – napájení (tvořené standardní notebookovou Lenovo nabíječkou) a set bezdrátové klávesnice a myši Ultraslim Plus, tentokrát v nové podobě s aktualizovaným logem Lenovo a grafitovým povrchem. Vždycky jsem měl tento set rád (zvlášť myš je velmi povedená, proto ji asi Lenovo začalo prodávat i samostatně) a změna barvy a loga mu určitě neublížila.

Po zapnutí počítače jsem byl nadšený i trochu zklamaný zároveň. Velmi dobře funguje i elegantně vypadá matná povrchová úprava jednolitého překrytí displeje sklem, odlesky byly ty tam, neměl jsem žádné problémy se zobrazením a dokonce se povrch i celkem dobře čistí. Zklamaný jsem však byl z použitého displeje – jako vhodné bych viděl použití vyššího rozlišení (alespoň 1440p, ale klidně i víc), bohužel ThinkCentre X1 je dodávaný jen s 23,8″ displejem s Full HD (1 920 x 1 080 bodů) rozlišením, jehož rastr je tak celkem hrubý, což je na Windows 10 vidět ještě víc než na starších systémech, ale obrazovka nepřesvědčila ani podáním barev, které je na poměry IPS panelů průměrné. Žádný problém, ale dojem z luxusního All-in-One to dost zásadně oslabuje.

První „vjemy“…

Pohled již proběhl, ale co další vjemy, další smysly? Inu, na dotyk je ThinkCentre X1 stejně příjemný jako na pohled – působí pevně, odolně, přesto lehce a kompaktně. Velmi mě těší jemné a plynulé nastavování sklonu obrazovky, které se k AIO tohoto formátu prostě hodí. Těší i logické uspořádání konektorů a portů (většina je vzadu, často používané spolu s tlačítky po bocích), kterých je dokonce dostatek a nechybí ani DisplayPort vstup nebo LAN.

Kde ThinkCentre X1 ovšem zklame – ač ne tak docela svou vinou – je polohovatelnost. ThinkCentre X1 prostě podvědomě působí jako velmi tenký a stylový monitor (čemuž ostatně nahrává i obrazový vstup) a člověk má tendenci se k němu tak chovat. No a pak najednou nastává ten mozkový blok, kdy chcete displej různě polohovat – nejen sklon, ale i výšku, otočení… jenže to nejde, podobně jako ostatní All-in-One počítače, i ThinkCentre X1 vám povolí „jen“ úpravu sklonu.

Zvukové vjemy jsou opět pozitivní – reproduktory hrají na tenké All-in-One víc než obstojně (i když rozšíření Dolby vážně pomáhá), mám celkem důvěru i v slušné výkony při konferencích (certifikace Skype for Business) a všechny asi potěší tichý chod chlazení. Líbí se mi, že dnes Lenovo do kde čeho dává fyzickou krytku webové kamery, i zde je přítomna, jen – možná než se mechanizmus ochodí – je s ní malinko boj.

Recenze již brzy

To je pro dnešek vše. Mé první dojmy jsem vyčerpal a nyní už bude následovat jen plná recenze, která přijde během pár týdnů. Pokud byste rádi, abych se zaměřil na něco konkrétně, napište do komentářů a uvidíme, co se bude dát dělat.

Omluvte zhoršenou kvalitu fotografií.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky