Lenovo Vibe X3: S puncem nejlepšího

12. 4. 2016 | 0

Společnost Lenovo byla známá svou nabídkou telefonů za příznivé ceny a spíše vždy cílila na střední až vyšší střední třídu. Pár vlajkových lodí jsme tu již měli, ale jakoby něco chybělo, jakoby pořád Lenovo tápalo, jak udělat přístroj, který má být na špičce, aby opravdu takhle působil. Nyní přichází model Vibe X3, pod kterým je podepsána spolupráce s odkoupenou Motorolou a slibuje nám, že na tenhle kus se opravdu vyplatilo počkat.

Obsah balení

Vlajková loď, nejlepší model, by měl působit tímto dojmem už od počátku, když vezmete poprvé balení do rukou. Vkusně vyvedená krabička tohle splňuje, je poté opravdu radostí vytáhnout z „lůžka“ elegantní přístroj, potěší, že Lenovo opět nezapomnělo na ochranný kryt pro záda telefonu (byť je to jen obyčejný plast, nicméně účel splní), nabízí nám také ochranné fólie na displej a samozřejmě klasickou sestavu v podobě USB kabelu, dvou-ampérové nabíječky a sluchátek, vše vyvedeno v bílé barvě ladící k přístroji.

Vzhled a zpracování těla

Na první pohled vás rozhodně osloví nové designové linie, kterými přístroj vyniká, už žádné nudné hranaté placky, tenhle telefon působí velmi reprezentativním dojmem. V neposlední řadě si všimnete velkých stereo reproduktorů, o kterých si dále ještě povíme. Přední straně vévodí 5,5 palcový displej a níže pod ním jsou umístěna senzorová tlačítka pro ovládání, avšak jsou nepodsvícená, což je menší výtka, nicméně žádný extrémní nedostatek. Dioda pro upozornění na zmeškané události nechybí. Tělo obepíná kovový rám, který poskytuje solidní tuhost a bytelnost, na zadní straně nalezneme pouze plast, chválím jeho matnou povrchovou úpravu. Nechybí čtečka otisků prstů, čočka fotoaparátu je mírně zapuštěná, nehrozí tak její poškrábání. Na bočních stranách nalezneme jako obvykle tlačítko pro zapínání a kolébkový volič hlasitosti, dále také šuplíčky pro SIM kartu (formát nanoSIM) a paměťovou kartu microSD. Horní strana nabídne 3,5 mm jack pro připojení sluchátek, překvapí infraport, na dolní hraně už zbylo místo jen pro microUSB , Lenovo zatím nenasadilo nový typ USB-C.

Hardwarové parametry

  • Displej: 5,5 palce, panel IPS, rozlišení FullHD 1080×1920 pixelů, hustota bodů 401 PPI
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 808, šesti-jaderný ( 4x 1,2 GHz a 2x 1,8 GHz), 64-bitová architektura
  • GPU: Adreno 418
  • RAM: 3 GB
  • Interní paměť: 32 GB (+ paměťová karta microSD)
  • Hlavní fotoaparát: 21 MPx, automatické ostření, duální přisvětlovací dioda
  • Sekundární fotoaparát: 8 Mpx
  • Natáčení videa: 4K 2160p, 30 FPS
  • Baterie: 3500 mAh
  • Konektivita: WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, A-GPS, GLONASS
  • Operační systém: Android 5.1 Lollipop s nadstavbou Vibe UI
  • Rozměry: 154 x 76,5 x 9,3 mm
  • Hmotnost: 175 gramů

Displej a multimédia

Zobrazovací jednotka s rozlišením FullHD vynikne podáním barev a kontrastem, chválím že Lenovo se neveze na vlně QuadHD 2K panelů, které sice mohou přinést lepší zážitky ve virtuální realitě, nicméně, drtivé většině uživatelů postačí rozlišení o něco menší, nehledě na lepší výdrž baterie a také nižší ceně. Určitě jste si všimli, že na zadním krytu bílého krasavce je vyvedeno honosné logo Dolby Atmos. Možná se ptáte, Dolby Atmos, telefon s prostorovým zvukem? Ano, skutečně tomu tak je, pojďme si o tom něco povědět. Velké a výrazné mřížky reproduktorů na přední straně tu opravdu nejsou pro parádu, zvuk, který dokáží vykouzlit, vás jednoduše ohromí. Uznávám, spíše než hardwarovými parametry (protože pořádný zesilovač do takového těla vážně nedostanete :) ) je také s pomocí softwarových úprav dosaženo skutečného dojmu vnímání zvuku v prostoru, společnost Dolby si připravila i krátké demo, kde si to můžete vyzkoušet. Hlasitost je špičková, nicméně v nejvyšším nastavení již reproduktory trochu „chrastí“, ovšem na mobilní přístroj přednes jednoznačně vynikne. Nabízí se nám bohatá nastavení ekvalizéru, sluchátkovému výstupu nemám co vytknout, bez obav bych přístroj doporučil náruživým posluchačům hudby, kteří jistě vlastní i adekvátní sluchátka.

Čtečka otisků prstů

Ideálně umístěná čtečka padnoucí přesně na váš ukazovák občas pozlobí, čas od času otisk nerozpozná, někdy trvá odemčení déle. Je neustále aktivní, takže stačí přiložit prst a telefon hned naběhne na pohotovostní obrazovku. Příště zlepšit citlivost a nebude problém.

Výkon

Přístroj nabídne šesti-jádrový procesor Snapdragon 808, což by mělo zaručovat plynulý chod a pořádnou porci výkonu, kterému sekunduje 3 GB RAM a grafický čip Adreno 418. Vnitřní úložiště potěší kapacitou 32 GB, dále je zde rozšiřitelnost v podobě paměťové karty microSD až o dalších 128 GB. V době testování jsem se nesetkal s žádným zpomalením v prostředí ani restarty, nadstavba běhá velmi svižně, jak se na vlajkovou loď sluší a patří. Multimediální vyžití v podobě přehrávání FullHD videí a hraní 3D her je samozřejmostí, skóre v benchmarcích vykazují nadprůměrné výsledky.

Připojení

Krom klasického datového připojení EDGE a GPRS nabídne telefon i podporu LTE a HSPA+, dále WiFi se standarty a/b/g/n a také Bluetooth ve verzi 4.1. LTE přitom podporuje všechna tuzemská pásma. Nechybí ani NFC a příjemným bonusem je infračervený port. GPS pro navigaci i s podporou GLONASS netřeba zmiňovat.

Baterie

Kapacita článku o hodnotě 3500 mAh nám může zaručit nejméně dvoudenní výdrž při běžném používání, opět je na místě pochvala, že Lenovo nešlo cestou tenkého těla a osadilo řádnou porci energie. Při hraní 3D her a přehrávání videí poletí výdrž rapidně dolů, i tak se ale dostáváme na hodnotu kolem devíti hodin, což je velice slušný výsledek. Dnes již tradiční úsporný režim pro řízení spotřeby také nechybí.

Prostředí

Nad operačním systémem Android ve verzi 5.1 Lollipop je naroubována sestava prostředí Vibe UI, která však již daleko méně zasahuje do vzhledu čistého Androidu, nemáme tu již společné plochy pro widgety a zástupce aplikací, nyní je vše odděleno a do hlavního menu se dostaneme klasicky přes obligátní tlačítko s „tečkami“. Pomocí témat lze měnit prostředí přístroje ke svému obrazu, i pokud jste zvyklí na klasické sloučené obrazovky, lze toto navolit. Rychlá gesta typu dvojité poklepání na displej k probuzení, či dvojité zmáčknutí tlačítka hlasitosti pro rychlé spuštění fotoaparátu nechybí.

Fotoaparát

V nejvyšším modelu pořádný foťák, tak to obvykle bývá a ani čínská společnost nezahálela, osadila senzor od Sony s rozlišením 21 Mpx a světelností f/2, bohužel, nenalezneme zde optickou stabilizaci, máme však aspoň dvojitou přisvětlovací diodu pro focení za horšího světla. Prostředí fotoaparátu je rozděleno na klasický automatický režim kdy postačí známé – namiř a zmáčkni, pro uživatele, kteří mají raději, když mohou expoziční parametry ovlivňovat, je připraven režim profesionální. Fotoaparát podává velmi dobré výsledky, barvy mají kontrast a příjemnou teplotu, občas se mi stalo, že jen špatně zaostřil, bylo to ale spíše výjimečně. S ubývajícím světlem přichází i větší šum, s tím ale musíme u miniaturního čipu v mobilním přístroji počítat. Kamera na přední straně nabídne rozlišení 8 Mpx, což určitě postačí pro milovníky autoportrétů. Video přístroj natáčí až v rozlišení 4K (3840 × 2160 pixelů) při 30 FPS, nechybí také slow-motion režim ve snímkovací frekvenci 120 FPS, avšak pouze v 720p HD rozlišení.

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky