ThinkPad P70: opravdu výkonná pracovní pomůcka

15. 2. 2016 | 0


Můj každodenní pracovní společník je už nějakou dobu ThinkPad W520. Je to už starší model, takže se přirozeně zajímám o to, který notebook by ho v budoucnu mohl nahradit, což znamená, že když jsem byl dotázán, zdali bych si nechtěl půjčit na test ThinkPad P70, tak jsem musel a vlastně chtěl souhlasit…


Jak šel čas

Portfolio značky Lenovo a řady ThinkPad většinu času obsahovalo nějaké ty opravdu výkonné a technicky výjimečné notebooky. Kdysi dávno (zas tak dávno zase ne…) to byly zejména modely s přídomkem „p“ – ThinkPad T42p, T60p, T61p atd… Nejspíš jako profi? Pak se notebooky, které z mého pohledu, spadaly do podobné třídy, začaly označovat zvlášť – písmenem W. Snad jako Workstation. Jako první byl W500 a dnes máme W550s. Bohužel tak trochu díky Intelu a jeho nízkonapěťovým procesorům dnes řada W nemusí nutně znamenat opravdu vysoký výkon za každou cenu. Důkazem je právě zmiňovaná W550s, a právě možná proto Lenovo přišlo s možná tak trochu retrospektivně pojmenovanou řadou ThinkPad P. Zatím máme dva modely – P50 a P70. Oba jsou shodou okolností právě v redakci. Jedná se tedy o opravdu výkonné a technicky poměrně výjimečné notebooky pro opravdové profesionály, kteří potřebují výkon v mobilním balení.

Co je na té krabici výjimečné, kromě toho, že je tlustá a těžká?

Uživatelé notebooků ThinkPad to znají – „Co je to za krabici?“. Mnohokrát jsem nějaký notebook bránil, že se to komentujícímu pouze zdá, ale tentokráte je toto nařčení pravdě mnohem blíže. Tvůrci P70 (a předpokládám, že P50 na tom nebude jinak) se nejspíš nijak nesnažili zamaskovat „prostorovou výraznost“ notebooku. Proč také? Vždyť je to notebook pro velmi úzkou cílovou skupinu, které beztak nezbývá mnoho jiného, než udělat nějaký ten ústupek váze a rozměrům, aby si mohli dopřát primární vlastnost pracovních stanic – výkon. Ano, P50 i P70 jsou výjimečné především svým výkonem, který je opravdu drtivý (rozvedu v samostatné kapitole). Výsledkem tedy je, že počítač může mít (v rámci kategorie notebooků) extrémně výkonné čtyřjádrové procesory Intel i7 a dokonce i Intel Xeon. Workstation notebooky jsou také velmi často využívány k práci v různých specializovaných programech, které dokáží specificky využívat grafických karet, takže v notebooku si můžeme zvolit ze tří modelů karet Nvidia Quadro od relativně obyčejné Quadro 600M, až po opravdové „dělo“ s 8GB operační paměti – Quadro M5000M.
Co se týká pevného disku, neboli v tomto případě spíš úložiště, tak P70 určitě také není nezajímavá. Nabízí dva M.2 sloty pro SSD a jeden klasický 2,5“ slot na 7mm disk (trochu škoda, když je notebook tak „štíhlý“). V praxi to tedy znamená, že můžete mít dva 512GB SSD disky, které můžete mít v RAID poli (měl by být dostupný RAID 0, nebo RAID 1) a k tomu ještě jeden samotný disk v klasické šachtě. Rozhodně není běžné, aby mohl mít notebook tolik disků a ještě na nich vytvářet RAID pole.

DSC02837

Zleva: dva sloty pro M.2 SSD, 2x SODIMM DDR4, HDD 7mm a zmenšený slot pro 3G a Wi-Fi

Notebook dále disponuje čtyřmi sloty pro operační paměť. Maximum je tedy 64GB, což už je velmi slušná hodnota například pro virtualizaci. Posledním zajímavým prvkem je displej, který může mít 4K rozlišení. Není to v dnešní době už nic speciálního, protože takové rozlišení už má kdejaký notebook a televize, takže tento parametr vnímám spíš jako povinnou položku. Displej u P70 může mít také Full HD rozlišení a dotykovou verzi (jen Full HD).

Parametry

  • CPU čtyřjádrové Intel i7, nebo Intel Xeon
  • RAM až 64GB DDR4 ve čtyřech slotech
  • 2x M.2 sloty + jeden 7mm 2,5“ slot, celkem tedy tři pevné disky
  • GPU Nvidia Quadro M600M, M3000M, M4000M nebo M5000M
  • Displej Full HD 300 nits, dotykový Full HD 270 nits, 4K UHD 300 nits
  • X-Rite® Pantone® kalibrace barev displeje (volitelně)
  • Klávesnice ThinkPad® Precision Keyboard s numerickým blokem a volitelným podsvícením
  • Rozměry (mm): 416 x 275.5 x 29.9 – 31.5
  • Hmotnost 3,43 kg

Testovaná konfigurace

  • Intel i7-6820HQ
  • 8GB RAM
  • Nvidia Quadro M600M
  • Full HD IPS 270 nits, 10 bodový dotyk
  • 320GB HDD (nepatří do konfigurace)

Vzhled a zpracování

ThinkPad P70 je co do vzhledu poměrně klasický ThinkPad. Jak by někdo řekl, zkrátka černá krabice. Celý notebook je zhotoven v černé barvě. Horní polovina, tedy víko displeje, rámeček displeje a palmrest + okolí klávesnice jsou z matného, místy až hrubého černého plastu. Základna notebooku je hořčíková – možná kvůli tomu, aby se notebook pod svou vlastní vahou nekroutil. Každopádně notebook působí velmi bytelně a celkově se mi zdá hodně poctivě udělaný. Ono tomu prakticky nemůže být jinak při této tloušťce.

IMG_20160210_124346

IMG_20160210_124403

DSC02837

DSC02824
Porty jsou koncipovány primárně na zadní stranu notebooku – najdete tam Ethernet, napájení, 2x Thunderbolt, HDMI . Levý bok obsahuje jedno USB, čtečku čipových karet a mechaniku pro optické disky. Pravá strana je o trochu bohatší – 3,5mm jack, 3x USB, ExpressCard 34, čtečku paměťových karet a mini DisplayPort. Navíc se v této části nachází také čtečka otisku prstů.
Všechny USB porty jsou již samozřejmě typu 3.0. Snad jediný port, který mi ve výbavě P70 chybí, tak je VGA. Je to smutné, VGA je tu s námi už tak dlouho a je tak zastaralý, ale stále je potřeba.

Nechybí samozřejmě ani současný typ dokovacího konektoru.

DSC02839
Na bocích a zadní straně se nacházejí výstupy chlazení. Ty jsou tu celkem čtyři – dva na bocích a dva vzadu. Výdechy jsou umístěny v rozích a řekl bych, že jeden je určen pro chlazení procesoru a druhý, nejspíš druhý okruh, je určený k chlazení grafické karty.

IMG_20160210_123833

IMG_20160210_123530
Přístup k pevnému disku, pamětem a M.2 slotům je ze spodní strany notebooku. Je zde klasický kryt/dvířka, která stačí odšroubovat, takže přístup pro výměnu je relativně dobrý.
Jeden „mechanický“ detail mě příjemně překvapil. Starší ThinkPady měly víko displeje na horní hraně zahnuté. Byl to protikus skloněného palmrestu, který sloužil k tomu, aby mohl mít uživatel na notebooku pohodlně položené ruce. Tato „funkce“ spolu se ztenčujícími se notebooky téměř vymizela, ale vzhledem k tomu, jak je P70 „tlustý“ se vývojáři rozhodli tuto vlastnost obnovit.

Klávesnice a polohovadla

Klávesnice, kterou disponuje ThinkPad P70, byla už popsána mnohokrát, takže bych se nerad opakoval v delších textech a odkážu třeba na článek o W550s. Rozdíl jsou tu jen dva. Přijde mi, že klávesnice, kterou mám já k dispozici v P70, tak je spíše z nějakého nižšího modelu, jako je třeba řada E, nebo L – E450, L450 atd. je totiž z hrubého plastu a mechanicky je horší, než mají obvykle řady X a T. Může to být ale tím, že mám k dispozici předprodukční kus, tedy „demo unit“, který může být pro potřeby testování slepencem snad téměř čehokoli, takže bych můj kus nebral jako zásadně směrodatný a nerozváděl konkrétní vlastnosti nijak podrobně. Notebook disponuje numerickým blokem, což je už standardem u 15“ notebooků ThinkPad a tedy i u 17“ P70.

DSC02829

DSC02824

DSC02840
O něco málo zajímavější je touchpad. Touchpad je opravdu touchpad (nikoliv clickpad). Celkově se mi používá poměrně dobře až na okraje, které jsou v jedné rovině s palmrestem – prst pak z touchpadu velmi snadno sjede na palmrest. Povrch touchpadu je podle mě téměř ideální. Je matný, velmi lehce zhrublý, což má za následek to, že se prst při používání „nezadrhává“ a zároveň se touchpad nešpiní. Překvapením jsou také tři tlačítka u touchpadu – střední má stejnou funkci jako stisknuté kolečko myši. Teda určitý režim skrolování. Subjektivně mi tento prvek přijde spíše matoucí. Často se mi stávalo, že jsem tlačítko použil omylem, když jsem chtěl použít to pravé.

DSC02825

Napájení a výdrž baterie

Jediná možná varianta baterie je 8 článková s kapacitou 94Wh. Nepřestává mě fascinovat, jak rychle se vylepšuje efektivita spotřeby energie současných procesorů. Výdrž notebooku je reálně pět až osm hodin, což mi u čtyřjádrového notebooku se 17“ displejem přijde přímo fantastické. Samozřejmě jsou tu velké rozdíly mezi režimy v jakých P70 provozujete a jak efektivně jste schopni přizpůsobit si napájecí profily. Hodnota, o které se tu bavíme, odpovídá mírné zátěži – hlavně prohlížení webu a kancelářská práce.

IMG_20160210_170338

DSC02835
Adaptér, který se k P70 dodává, má maximální výkon 170W. Pokud jej srovnán s obdobou, která se dodávala k W520 (se slabší grafikou Quadro 1000M), tak je očividné, že adaptér je o něco málo kompaktnější a řekl bych, že i lehčí, což je jedině dobře. Notebook je schopen dobít za dvě až tři hodiny. K výkonnějším konfiguracím se dodává 230W adaptér.

Zleva: 65W pro T420, 135W pro W510, 170W pro P70, 170W pro W520 (se silnější GPU)

IMG_20160210_123424

IMG_20160210_123345

Výkon a chlazení

Notebook obsahuje opravdu výkonné čtyřjádrové procesory a grafické karty, které opravdu umí „zatopit“. Naštěstí má chlazení opravdu vynikající a zároveň tiché. Primární zásluhu na tom přikládám „tloušťce“ notebooku a dvěma ventilátorům. Právě ona tloušťka notebooku, která bude většině uživatelů velmi nepříjemná, podle mě dovolila návrhářům osadit do notebooku opravdu účinné, ale cenově přiměřené chlazení, které jednak účinně chladí a druhak není nepříjemně hlučné. Vzhledem k tomu, že jsem měl v konfiguraci nejslabší možnou grafickou kartu, tak nedokáži říci, jestli takto nehlučný a chladný bude i ThinkPad P70 s grafickou kartou Nvidia Quadro M5000M, který bude tepla vydávat mnohem víc. Věřím ale, že by to neměl být problém, protože ventilátory jsou i při nejvyšších otáčkách velmi tiché – pouze vzdáleně šumí.

HWID monitor

Cinebench

Passmark

Displej a zvuk

ThinkPad P70 se nabízí s třemi možnými displeji. Vybrat si můžeme mezi Full HD IPS v dotykové i nedotykové verzi a mezi 4K IPS displejem. Já jsem měl k dispozici dotykovou verzi Full HD. Když odhlédnu od možného odlišení displejů na základě kvality (barev, pozorovacích úhlů, rovnoměrnosti podsvícené), kterou nemám jak porovnat, tak bych doporučil zvolit spíše Full HD rozlišení. Podle mě zatím není doba, no a hlavně Windows na vyšší rozlišení připravena. Displej má nádherné barvy a velmi široké rozpětí podsvícení. Pozorovací úhly jsou velmi slušné a celkově se mi na tento displej dívalo velmi příjemně. To je ostatně poměrně smysl dávající parametr u kategorie mobilních pracovních stanic. Displej má gumový rámeček, který slouží k dosedání při zavírání notebooku. Rámeček se táhne prakticky po celém obvodu displeje a zachovává si tak, řekněme, designovou čistotu.
Po zvukové stránce mě nové ThinkPady nepřestávají fascinovat. Dokáží vydávat neskutečně hlasitý zvuk – pro běžné zhlédnutí videa stačí pouhých 10% hlasitosti. Zvuk je zároveň velmi čistý a srozumitelný. Reproduktory jsou samozřejmě stereofonní a jejich kvality částečně přisuzuji aplikaci Dolby® Home Theater®.

Drobnosti

ThinkPad P70 disponuje nový typem čtečky otisku prstů. Nejzásadnější rozdíl vnímám v tom, že není nutné po tomto typu čtečky „přetahovat“ prst, protože má poměrně velkou plochu, která pojme najednou celý prst. Bohužel jsem neměl možnost ji vyzkoušet, protože její software je, alespoň oficiálně, podporovaný jen ve Windows 7. Já jsem používal Windows 10 s tím, že na novém notebooku by měly mít výbornou podporu.

Vzhledem k tomu, že pracovní stanice často slouží pro účely tvorby grafiky, je žádoucí, aby měly co nejvěrnější barevné podání. První předpoklad pro splnění tohoto náročného požadavku je mít kvalitní displej s dobrými barvami, což P70 určitě plní. Druhý předpoklad je počáteční a průběžná kalibrace, k čemuž slouží kalibrační sonda X-Rite® Pantone®. Kalibrace displeje je velmi jednoduchá. Stačí si zvolit velmi jednoduché hodnoty nastavení, které uživateli vyhovují, a pak už zavřete víko notebook a necháte si sondou displej zkalibrovat.

DSC02826

Pantone

Závěr

Lenovo ThinkPad P70 mě velmi zaujal. Jedná se po dlouhé době o zástupce zcela jiného segmentu. Segmentu ve kterém se nemusí šetřit a priority jsou hlavně o výkonu a použitelnosti. Úžasné možnosti nabízí výkon dostupných procesorů, ale překvapením pro mě byla spíše výdrž na baterii při nenáročném použití. Možnosti konfigurace, a teď myslím hlavně operační paměť a dvě velká SSD, jsou také velmi nevšední. Na druhou stranu mi notebook připomněl, jaké to bylo, když jsme na zádech nosili 3,5kg stroje naprosto běžně. Rozměry a váha jsou již spíše z kategorie DTR a to je pro mé použití nepříjemné a ve výsledku omezující. Pravdou ovšem je, že ThinkPad P70 je určený pro specifickou skupinu uživatelů, která s těmito vlastnostmi počítá. Zkrátka ví, že to jinak nejde, pokud chtějí takto výkonný notebook. Velmi rád jsem si P70 vyzkoušel, ale zase jej rád odevzdám zpět a budu opět používat, v porovnání s P70, kompaktní a lehkou W520. Pravdou ovšem je, že bych si možná dokázal představit, že W520 jednou bude nahrazena menším bráškou P70 – ThinkPad P50.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky