CES 2016: ThinkCentre X1 a ThinkVision X1

5. 1. 2016 | 0

Lenovo na veletrhu CES 2016 v Las Vegas představilo také tenoučký pracovní All-in-One ThinkCentre X1 a luxusní bezrámečkový monitor ThinkVision X1.

Včera jsme si řekli o luxusní řadě business produktů ThinkPad X1 (Carbon, Yoga a Tablet), dnes se podíváme na další dva přírůstky v rodině X1, mezi které patří stylový a luxusně provedený All-in-One ThinkCentre X1 a neméně luxusní, bezrámečkový pracovní monitor ThinkVision X1.

ThinkCentre X1: luxusní business AIO

Lenovo už v minulosti ukázalo, že umí vyrobit stylový pracovní desktop v All-in-One provedení, tedy praktický „počítač v monitoru“, který spoří místo, elektřinu i množství kabelů na stole a pod ním. Ale nyní si povídáme o rodině X1, takže pouhý dobře vypadající pracovní All-in-One už prostě nestačí, tady musí přijít na řadu mnohem vytříbenější a luxusnější podoba. A uvidíte sami, že ThinkCentre X1 v tomto ohledu rozhodně nezklame…

Pokud jste si předchozí All-in-One počítače kvůli tloušťce zad nebo rámečku displeje s monitorem splést nemohli, ThinkCentre X1 je – tak říkajíc – jiná káva. Tradičně černé hliníkové tělo má tloušťku 11 milimetrů (ehm, marketéři Lenova samozřejmě zapomněli zmínit, že je to pravda pouze z cca 2/3, protože část s elektronikou, konektory a upevněním stojanu je samozřejmě tlustší; přesto se však jedná o úžasně tenký a díky kovovému tělu luxusně působící stroj) a je spojené se stolem rovněž tenkým kovovým stojánkem stříbrně kovové barvy. Stojánek v sobě integruje po (vzoru monitorů ThinkVision) úchyt pro kabeláž a umožňuje také změnu sklonu obrazovky v rozmezí -5 až 45°. Nehledě na to, že je odjímatelný a pomocí VESA úchytům je All-in-One možné přichytit na rameno či zeď.

Uvnitř tenkého hliníkového těla najdeme procesory Intel Core 6. generace (Skylake) včetně korporátní technologie Intel vPro a DDR4 paměť. O kvalitní zobrazení se stará Full HD (1 920 x 1 080 bodů) IPS panel o úhlopříčce 23,8″ (čili typická „čtyřiadvacítka“), který je překrytý jednolitou matnou vrstvou eliminující odlesky, Lenovo však tvrdí, že je dostatečně jemná, aby nesnižovala kvalitu obrazu. Počítač samozřejmě běží na Windows 10 Pro.

ThinkCentre X1 je testovaný, aby vydržel 10 let práce v prašném prostředí díky testům v komoře s 2 kilogramy prachu. Díky novému tvaru lopatek ventilátoru je navíc ještě tišší než jiné All-in-One počítače Lenovo, což by skutečně znamenalo v podstatě neslyšný chod, jelikož i běžné ThinkCentery v AIO provedení se těší skutečně tichému chodu.

Potěší kvalitní Full HD webová kamera, mikrofony s eliminací ruchu a reproduktory s vylepšením Dolby, vše s certifikací pro Lync resp. Skype for Business (ačkoliv je používání vestavěných konferenčních zařízení z podstaty věci vždy spíše za trest, je dobré vědět, že pokud k takové situaci dojde, dá se na tento AIO spolehnout). Také konektorová výbava velmi mile překvapí, zvláště uvážíme-li kompaktnost zařízení – nechybí pětice USB, LAN, DisplayPort, čtečka paměťových karet nebo 3,5mm audio jack.

ThinkVision X1: bezrámečkový stylový pracovní USB monitor

Lenovo-ThinkVision-X1

Jako velmi zajímavé (a opět luxusní) pracovní příslušenství představilo na CES 2016 Lenovo také profesionální monitor ThinkVision X1. Co je na něm zajímavého? Inu, kromě toho, že je extrémně tenký (7,5 mm po obvodu), téměř úplně eliminuje rámeček, takže obraz je (skoro) od kraje ke kraji, nabídne vestavěné 3W reproduktory a Full HD webovou kameru s mikrofonem, kterou lze natáčet, naklápět i měnit její výšku. IPS obrazovka má celých 27″, nabídne jemné rozlišení 4K (3 840 x 2 160 bodů), široké pozorovací úhly a svítivost 300 nit.

Stále vám to nestačí? Pak tu máme HDMI a DisplayPort vstupy pro připojení klasických notebooků či počítačů, ale také jednu novinku – USB-C 3.0 vstup. Co to znamená? Nový konektor USB-C 3.0 (použitý např. u Yogy 900, ThinkPad X1 Tabletu či u některých nových telefonů) má schopnost nést nejenom data a elektrický proud, ale také nativně přenášet digitálně obraz i se zvukem. Díky tomu můžete k monitoru ThinkVision X1 připojit např. tablet nebo mobilní telefon, prostřednictvím tohoto jediného konektoru se bude zařízení i nabíjet a připojí i reproduktory a kameru s mikrofonem. V době zařízení, jako je ThinkPad X1 Tablet, či technologie Windows Continuum může takový monitor přijít víc než vhod.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky