IFA 2015: Nové herní počítače a notebooky

10. 9. 2015 | 1

V Berlíně začalo Lenovo svou prezentaci nezvykle – ne však překvapivě – zcela novými herními stolními počítači, notebooky a příslušenstvím s jednotným označením „Y“. Dnes se na představené stroje (IdeaPad Y700 a IdeaCentre Y700 a Y900) podíváme.

Už týdny před samotným startem veletrhu IFA v Berlíně záměrně Lenovo trousilo střípky informací, kterými se nás snažilo natěšit na novou rodinu zařízení s agresivním, červeným logem v podobě písmene Y. Pokud si člověk spojil jedna a jedna, muselo mu být jasné, že o pracovní zařízení nebo novou Yogu se pravděpodobně jednat nebude, agresivně zářící Y jasně navozovalo dojem výkonných a zřejmě herních zařízení. To se ostatně potvrdilo a hned na úvod své prezentace (či konference, chcete-li) se Lenovo blýsklo zcela novou generací a ucelenou sérií herních zařízení (stolních počítačů a notebooků spolu s příslušenstvím), vstoupilo tak do poměrně neprobádaných vod.

Tip: Naše 20minutové shrnutí novinek a dojmů z IFA 2015 najdete zde.

Proč neprobádaných vod? Řekněme si to upřímně – v segmentu herních zařízení se Lenovo prostě uchytit nedokázalo (ač úspěšné modely, které by se sem daly zařadit, mělo), pravděpodobnou příčinou bylo nejasné cílení a nejasná strategie. Několik let totiž Lenovo experimentuje s řadou IdeaPad Y, která se postupem času hledala (z průměrně výkonného, ale multimediálně vynikajícího stroje se vykrystalizoval tenčí, lehčí, agresivní, přesto usedlý – ano, paradox – notebook s dostupnou cenovkou a zajímavou výbavou), ale vyloženě do herního segmentu nikdy nemířila. Tam byli a jsou jiní, ostřílení hráči, kteří své stroje navíc doplňují o patřičně přizpůsobené příslušenství.

To je přesně něco, co se Lenovo rozhodlo změnit – cílem je být vidět a jasně řadu Y vyprofilovat jako herní se vším, co k tomu patří. Lenovo proto spojilo síly s dvěma špičkovými profesionálními hráči (Henrik „Froggen“ Hansen a Marcel „Dexter“ Feldkamp), kteří nastínili své požadavky na herní stroj, kterým se designeři v Lenovu snažili vyjít v rámci možností sériově vyráběných strojů vstříc. Musím uznat, že se jim to – z mého úhlu pohledu – podařilo více než obstojně. Nehledě na to, že Lenovo podpořil také Microsoft, jehož zástupce zdůraznil připravenost Windows 10 pro hry, a Intel, který zmínil přítomnost nových procesorů Core šesté generace ve strojích Lenovo a jejich plné přizpůsobení pro Windows 10.

Stolní počítače IdeaCentre Y700 a Y900

Základem herních orgií jsou samozřejmě stolní počítače. Zde Lenovo vyrukovalo s IdeaCentre řady Y, konkrétně s modely Y700 a Y900. Jedná se o klasické towerové desktopy, jejichž kvalitní, kovová skříň je designově ozvláštněna povrchem s imitací karbonových vláken a několika červeně osvětlenými prvky (především klíčový znak „Y“ v „masce“ stroje a některé ventilátory). Skříň obou modelů je téměř shodná a je navržena s významným ohledem na snadnou upravitelnost a rozšíření sestavy. Kromě toho, že se jedná o klasickou ATX skříň se standardním rozmístěním i konektory, je šasi včetně většiny hardware zcela beznástrojové – disky, grafické karty či mechaniky jste schopni vyměnit bez nutnosti vytáhnout šroubovák.

Také během rozhovoru s produktovým manažerem těchto strojů jsme zabrousili i na témata rozšiřitelnosti či záměny komponent. Skříň je připravena pro většinu běžných (i méně běžných) eventualit, jako je osazení dodatečných ventilátorů (120 či 140mm, včetně prachového filtru) nebo vodní chlazení. Celkově skříň nabízí 4 pozice pro pevný disk (2 beznástrojové), na základní desce je k dispozici místo pro M.2 kartu jakékoliv velikosti a skříň standardně nabízí čtečku paměťových karet a USB hub včetně stálého napájení. Chlazení se z krátkého setkání zdálo být na dobré úrovni – myšleno účinné a tiché.

Y700 může být osazen až 65W procesory Intel Core i7 šesté generace (Skylake), grafickou kartou nVIDIA GeForce GTX 970, 32 GB DDR4 RAM a 450W zdrojem. Y900 je trošku silnější bestie s až 95W odemčeným procesorem Intel Core i7 K, dvěma grafikami nVIDIA GeForce GTX 980, až 64 GB DDR4 RAM a 625W zdrojem.

Notebook IdeaPad Y700

Představen byl také herní notebook IdeaPad Y700 v 15″ variantě (k dispozici bude také 17″ a nedotyková verze). Jedná se o přímého nástupce modelu Y50, na jehož designovém základů staví a příliš z něj nevybočuje. Jedná se tedy o poměrně tenký a skladný, matně černý (případně povrch černého kartáčovaného kovu) notebook s několika červenými prvky v čele s kvalitními reproduktory JBL se subwooferem a červeným podsvícením klávesnice. Na klávesnici je vyznačen blok kláves WASD, což dává jemně, ale jasně tušit herní určení. Celkově musím vzhled – stejně jako dříve – jen a jen pochválit, protože nepůsobí přehnaně barevně nebo svítivě, jak bývá u herních notebooků zvykem, naopak je dostatečně agresivní, ale zároveň nepříliš vyzývavý, že by se za něj na veřejnosti musel člověk stydět. Chlazení je, jako dříve, podpořeno dvěma ventilátory pro maximální účinnost.

IdeaPad Y700 může být vybaven až čtyčjádrovým procesorem Intel Core i7 Skylake (avšak Lenovo v tiskové zprávě tvrdí, že budou k dispozici i modely založené na AMD), grafickou kartou nVIDIA GeForce GTX 960 s 4GB GDDR5 pamětí, až 16 GB DDR4 RAM a 1,5TB hybridním úložištěm (1TB HDD a 512GB SSD). 4článková baterie s kapacitou 60 Wh by měla notebook díky úsporným procesorům udržet při životě rozumnou dobu (přesné číslo zatím nebylo udáno, nicméně s ohledem na minulé generace se dá čekat hodnota kolem 5 hodin), ve víku displeje může být vestavěna Intel RealSense kamera s 3D detekcí hloubky scény. Nechybí dále gigabitový ethernet, Wi-Fi AC, Bluetooth 4.0 a škála fyzických konektorů – 2x USB 3.0, 1x USB 2.0 (stále napájený), audio jack, HDMI nebo 4v1 čtečka paměťových karet.

Příslušenství

Spolu s počítači samotnými představilo Lenovo také zajímavou sadu příslušenství, které se díky sladění do stylu červeného herního Y hodí jak k notebooku, tak k desktopům.

Herní prostorová sluchátka

První na řadě jsou sluchátka s virtuálním prostorovým zvukem 7.1 a odhlučněním, regulací hlasitosti včetně úplného ztlumení a odnímatelným mikrofonem s eliminací okolního hluku. Sluchátka je možné skládat pro snadné přenášení a uzpůsobit hlavě.

Herní mechanická klávesnice

13-lenovo-y-series-ifa-2015

Zajímavým doplňkem především stolních počítačů je herní klávesnice s plně mechanickými klávesami a podsvícením. Klávesnice dále nabízí šest kláves, na které si může uživatel namapovat libovolné funkce či makra, disponuje také ovládáním podsvícení v pěti krocích, vyhrazenými klávesami pro ovládání prostorových sluchátek Lenovo (viz výše) a odnímatelnou opěrku zápěstí.

Přizpůsobitelná herní myš a podložka

15-lenovo-y-series-ifa-2015

Samozřejmostí v nabídce příslušenství Lenovo je také herní myš s nastavením úrovně citlivosti ve čtyřech krocích, nastavením rychlosti, osmi programovatelnými tlačítky a dokonce úpravou hmotnosti myši pomocí čtyř závaží tak, aby sedla přesně do ruky. Senzor myši má rozlišení 8 400 DPI a pracuje rychlostí 1 000 Hz. K myši je k dispozici také vodě odolná podložka s povrchem pro zvýšenou přesnost.

Batoh pro až 17″ notebook

s-l1000

Posledním příslušenstvím, tentokrát především pro notebooky, je batoh pro zařízení s až 17,3″ úhlopříčkou, vystlanými kapsami, tvrdými zády a hrudním popruhem.

Zdroj některých fotografií: cnet.com

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky