Tlačítka TrackPointu na loňském ThinkPadu?

6. 7. 2015 | 10

Vlastníte loňský ThinkPad a chybí vám vyhrazená tlačítka TrackPointu? V dnešním článku se blíže podíváme na to, jak tento problém poměrně snadno napravit a do staršího ThinkPadu tlačítka vrátit.

Loňská generace ThinkPadů (řada ’40) s sebou kromě zcela nového designu přinesla také některé změny – za dlouhou dobu asi nejzásadnější, jaké značku potkaly – které byly s trochou eufemizmu poměrně kontroverzní. Když ponecháme stranou diskutabilní záležitosti, velká vlna kritiky se přelila (a silou tsunami stále přelívá) přes fakt, že byla odstraněna mechanická vyhrazená tlačítka TrackPointu. Ačkoliv si stále stojím za tím, že loňský TrackPad byl zajímavý a veskrze dobrý nápad, kterému však chybělo ještě dopilovat a dotáhnout software (a cítím lítost nad tím, že jej lenovo zavrhlo kompletně), k dokonalosti měl daleko a spousta tradičních uživatelů ThinkPadu jej razantně odsoudila, byť jej spousta z nich zkusila používat.

WP_20150609_14_26_30_Pro

První velmi hlučné verze popularitě této plošky nepřidaly a, ačkoliv se toto s nadcházejícími revizemi výrazně zlepšilo, Lenovo nebylo schopno udržet vysokou kvalitu (na můj vkus bylo až příliš mnoho nepovedených kousků) a nedokázalo dotáhnout ovladače tak, aby byla naplněna plná funkčnost této novinky (ano, narážím hlavně na nepřesnou reakci stisku prostředního, ale hlavně pravého virtuálního tlačítka).

V letošní generaci Lenovo chybu uznalo a vyšlo uživatelům vstříc – namísto TrackPadu přišlo s 3+2 clickpadem, který kromě dotykové plošky obsahuje také trojici vyhrazených tlačítek TrackPointu (ačkoliv s mírně jinou mechanikou), vlně nevole tak bylo zažehnáno. Lenovo problém navíc vyřešilo šalamounsky, protože nový díl má naprosto shodné rozměry, uchycení i připojení jako původní TrackPad. Díky tomu nebylo nutné měnit konstrukci notebooků, stačil nový ovladač. A je tu hned druhá výhoda, která vyplývá z tohoto řešení – nový 3+2 clickpad lze bez problému namontovat do (vetšiny) loňských ThinkPadů!

Pozn.: Úplně stejným mustrem se Lenovo řídilo i při vracení změn ThinkPadu X1 Carbon. Zkuste si někdy, pokud budete mít možnost, vedle sebe položit palmrest loňského a letošního modelu. Zjistíte, že horní řada klávesnice pouze přesně nahrazuje původní dotykový proužek, uchycení i provedení je naprosto totožné. Z rubu je na první pohled patrné, že cílem bylo zachovat maximum původního dílu, což se do puntíku povedlo. Jen se muselo posunout vypínací tlačítko.

Jde to vyměnit?

Upozornění: Pokud se rozhodnete pro výměnu touchpadu, výrazně doporučujeme přenechat tuto práci odborníkům, nejedná se o jednoduchou záležitost! Dále si uvědomte, že touchpad nepatří mezi CRU (uživatelsky vyměnitelné díly), jeho uživatelská výměna proto má vliv na záruku zařízení!

Stručně řečeno: ano, jde. Nicméně tak jednoduché to samozřejmě není, proto se musíme podívat blíže především na jednotlivé modely a řady. V poslední době mi kvůli „investigaci“ prošly rukama palmresty mnoha různých notebooků ThinkPad, na kterých jsem zkoumal uchycení a rozměry dotykových plošek. Pozitivní zjištění je, že existují de facto pouze tři typy touchpadů, z nichž jediný je používaný zdaleka nejvíce. Odlišnosti najdeme jen u 12″ modelů (X240, ThinkPad Yoga) a 14″ ThinkPadu E (např. E440).

Různé typy a rozměry

Ten nejčastěji používaný je touchpad v 15″ a 14″ modelech (např. T440, T440s, T440p, T540p, W540, S440, S540, X1 Carbon, L440, L540, E540, E531 apod.), rozměry pasuje do zdaleka nejširší množiny notebooků ThinkPad, uchycený je čtyřmi (výjimečně pěti) šroubky v palmrestu. Upozorním jen, že existují minimálně dva výrobci těchto touchpadů – Synaptics (montovaný do většiny notebooků) a levnější ALPS (nejčastěji v ThinkPadech E a L), a to jak v případě loňských TrackPadů, tak letošních 3+2 clickpadů.

Pozn.: Pokud kupujete nový touchpad např. z aukčních portálů (eBay apod.), obvykle prodejce neuvádí, zda se jedná o ALPS, nebo Synaptics. Ve své podstatě je to ale celkem jedno, rozdíl při používání s největší pravděpodobností nemáte šanci poznat.

Pak tu máme zmíněné 12″ modely (X240, X250, ThinkPad Yoga S1 a ThinkPad Yoga 12), které používají shodný a vzájemně zaměnitelný touchpad, nicméně odlišných rozměrů i uchycení než 14″ a 15″ modely. Namísto 4-5 šroubků zde drží jen na dvou, druhá strana je pouze nasazená na úchytech v palmrestu.

3+2 clickpad pro 14"/15" notebooky (vlevo) a 12" (vpravo)

3+2 clickpad pro 14″/15″ notebooky (vlevo) a 12″ (vpravo)

Jako poslední přichází na řadu 14″ model řady E. Zde musím návštěvníky a zručné kutily zklamat – v tomto případě touchpad vyměnit nelze, protože neexistuje ekvivalent s tlačítky, model E450 již také přešel na první typ touchpadu. E440 používá jako jediný zcela odlišný rozměr dotykové plochy, a tak se do prostoru žádný z výše uvedených dílů nevejde.

Do 14" ThinkPadu E (E431, E440) nový 3+2 clickpad nelze namontovat

Do 14″ ThinkPadu E (E431, E440) nový 3+2 clickpad nelze namontovat

Montáž, výměna, úskalí

Ještě jednou upozorním, že výměna touchpadu není oficiálním řešením, nejedná se o schválený náhradní díl, navíc samotná výměna rozhodně není ve většině případů elementární činností. Pokud se do ní už budete pouštět, výrazně doporučuji obrátit se na odborníky!

Ve většině případů je totiž kvůli výměně touchpadu z důvodu nové konstrukce notebooků ThinkPad nutné zařízení do velké míry rozebrat. Např. u T440 a T440s je třeba téměř zcela „oholit“ palmrest, čili demontovat klávesnici, baterii, reproduktory, pevný disk, základní desku (vč. síťových antén, napájení, obrazového kabelu). Lze to provést i částečným uvolněním desky a odklopením, ale je třeba být velmi opatrný. U 15″ modelů je třeba operovat s plastovou částí palmrestu (samozřejmě včetně klávesnice a spodních krytů). Naopak velmi snadné je to u ThinkPadu Yoga či X1 Carbon, kde je třeba jen odmontovat spodní kryt a baterii.

Touchpad obvykle drží na 4 šroubcích v rozích (výjimečně 5 – X1 Carbon), 12″ modely mají pouze dva šroubky – jedna strana touchpadu drží na šroubcích, druhá se nasune na připravené úchyty na palmrestu. Bohužel se mi nepodařilo zjistit, jak odmontovat touchpad u X240, kde jsou jeho úchyty překryty kovovou výztuží palmrestu, je tedy nejspíš třeba tyto dvě vrstvy (plast a kov) od sebe oddělit. To však může být problém – nemá některý čtenář zkušenosti?

Konektor na základní desce i touchpadu je totožný u starého i nového touchpadu, to je ostatně vedle rozměrů druhý podstatný bod, že výměnu lze provést. Nicméně je zde rozdíl v délce plochého kabelu, který touchpad spojuje se základní deskou. Minulá generace s TrackPadem používala kvůli pohybu plošky a mírně odlišnému umístění konektoru kabel o trochu delší, současná generace s 3+2 clickpadem má kabel kratší. Výsledkem je, že musíte buď sehnat kabel nový, kratší (je dost možné, že je to investice vyšší než do samotného touchpadu, protože kabel není součástí), nebo ten původní rozumně uložit tak, aby se nepoškodil. Já osobně u T440s volil druhou variantu.

Zábava s ovladači

Pak ale nastane další fáze – zábava s ovladači. I když se jedná o rozměrově a připojením totožné zařízení, nový touchpad je prostě jiný – má jiná tlačítka, jiné funkce, jiné rozměry dotykové plochy a podobně. Je tak tedy třeba odlišný ovladač od toho pro původní TrackPad. Do toho nám však ještě vstupuje fakt, že existují Synaptics a ALPS 3+2 clickpady a také že existují dva rozměry. Synaptics se hlásí jako jiné zařízení než ALPS 3+2 clickpad, stejně tak ve 12″ noteboocích najdeme zařízení s jiným HW ID.

Co s tím? Jsou samozřejmě potřeba různé ovladače. Tady však neumím být úplně konkrétní, protože spousta uživatelů má rozdílné zkušenosti. Jsou tací, kteří nemuseli ovladač měnit – zapojili nový 3+2 clickpad a fungoval jim okamžitě po zapnutí notebooku bez nutnosti instalace jiného ovladače. Pak jsou uživatelé, kteří laborují s různými ovladači s větším či menším úspěchem. Většině uživatelů funguje pouze jeden jediný ovladač (najdete ho na internetu pod označením „n10gx25w“), to je ostatně i můj případ; žádná jiná verze mi nefunguje. Pokud máte ALPS 3+2 touchpad, je třeba instalovat ALPS (nikoliv Synaptics) ovladač např. z řady L či E.

Chcete si nechat TrackPad vyměnit?

Pokud nechcete riskovat ztrátu záruky při výměně TrackPadu za 3+2 clickpad, netroufnete si výměnu provést sami, nebo jen chcete mít jistotu, že bude výměna provedena profesionálně, můžete využít placených služeb autorizovaného servisního centra OCC Lenovo Services, kteří výměnu pro vás zajistí.

Zdroje: Thomas Claudius Huber, AliExpress, Lenovo Forums

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky