ThinkPad X250 – TrackPoint vstal z popela

6. 4. 2015 | 5

Řada maličkých „cestovatelských“ ThinkPadů obdržela nový přírůstek. Jaký je ThinkPad X250? Pojďme se na něj blíže podívat!

Testovaná konfigurace

Lenovo ThinkPad X250 – type 20CM-001RMC

  • CPU: Intel Core i7-5600U Processor (2.60GHz)
  • RAM: 8.0GB RAM
  • HDD: 1x512GB SSD SATA III
  • Displej: 12.5″, 1920×1080, IPS, nedotykový
  • GPU: Intel HD Graphics 5500
  • Čtečka otisku prstu, wifi, WiDi, Bluetooth, 4G/LTE, PowerBridge

Zpracování, konstrukce

Na první pohled ThinkPad X250 nijak nevybočuje z řady. Světle černá, oficiálně grafitová barva neevokuje příliš mnoho emocí – tak je to u ThinkPadu správně. Svrchní strana víka je pogumovaná, ale na dotek působí jemněji než staré modely.

DSC_0878 DSC_0856

Notebook lze otevřít jednou rukou, panty jsou ideálně tuhé. Jejich konstrukce samozřejmě umožňuje otevřít víko až do vodorovné polohy (180°).

DSC_0873 DSC_0875

Povrch plastu kolem displeje je hladký, palmrest a plast okolí klávesnice trochu hrubší. Ačkoliv na notebooku nezbylo z původního ThinkPad stylu téměř nic, určitě má nový design něco do sebe a nezapře svůj „funkcionalistický“ nádech, akorát k němu zkrátka přistupuje jinak. Slícování plastu okolo klávesnice se zbytkem základny není úplně přesné, na některých místech jsou při přejetí prstem cítit drobné výstupky. Na testovaném kusu byly nejvíce znatelné na úrovni touchpadu a pravého spodního rohu notebooku.

DSC_0844 (2) DSC_0844

Spodní „vana“ je vyrobena z plastu tvrzeného skelnými vlákny (GFRP), díky čemuž se podařilo snížit hmotnost celého zařízení. Dno notebooku je tvořeno jedním dílem, což trochu komplikuje výměnu vnitřních komponent (dřívější modely měly např. snadno přístupné paměti RAM a HDD). Málokdo ale mění součásti notebooku každý den, takže jako daň za tenké provedení je ztížený servis odpustitelný.

DSC_0863 DSC_0864

Rozměry zařízení jsou 305 mm šířka, 208 mm délka x 20 mm výška, hmotnost se zastavila na 1430 g. V ruce působí ThinkPad X250 dojmem velice tenkého a kompaktního zařízení, také díky tomu obdržel specifikaci „Ultrabook“. Při každodenním přenášení oceníte zejména nízkou hmotnost.

DSC_0848 DSC_0849

Ze zpracování jsem trochu rozpačitý. Ačkoliv nikde nic nevrže a celé zařízení působí solidním dojmem, lze jej poměrně drobně „promáčknout“ v místě kolem tlačítek trackpointu. Notebook tak působí trochu „nafoukle“. Při psaní to ale není vůbec znatelné, notebook se nijak neprohybá ani v místech, kde si uživatel pokládá dlaně. Drobně překvapený jsem byl rovněž z absence jakékoliv gumy po obvodu víka, která by tlumila dovírání notebooku. Pokud vás zarazila absence indikačních diod, nejste sami. Bohužel, Lenovo od indikátorů činnosti pevného disku, wifi, Bluetooh či nabíjení upustilo. Snad se jejich návratu dočkáme v příští generaci.

DSC_0881 DSC_0845 (2)

Klávesnice, TrackPoint, trackpad

V ThinkPadu X250 najdeme stejnou klávesnici, jako v loňském modelu X240. Vyznačuje se precizní mechanikou, tichostí a díky svému členění na „ostrůvky“ se na ní dá psát snadno a bez překlepů. Klávesnice ThinkPadu X250 samozřejmě nabízí podsvícení. To lze přepínat ve dvou stupních intenzity. Světlo je rovnoměrné a k prosvítání diod zpod kláves dochází až pod velkým úhlem, takže při běžné činnosti nijak neoslňuje.

DSC_0845 DSC_0851 (2)

Laptop v základním režimu na horní řadě kláves upřednostňuje multimediální příkazy. Klávesy F1-F12 jsou dostupné buď s držením klávesy Fn, nebo zapnutím režimu FnLock, kdy počítač upřednostňuje funkční klávesy. To sebou ale nese nevýhodu v podobně sdružených kláves End/Insert, protože v režimu FnLock je klávesa End jako „sekundární funkce“ dostupná právě v kombinaci s tlačítkem Fn. Rozložení celkově pro mě bylo po celou dobu práce s notebookem velkým oříškem. Uživatel si tak musí položit otázku, zdali mu chybějící klávesy (Scroll lock či kontextová nabídka) budou chybět. Osobně jsem přepínací End nevydržel a v programu KeyTweak přenastavil natvrdo klávesu Insert právě na End (Insert nepoužívám). Podobně jsem pravé Ctrl přemapoval na klávesu kontextové nabídky. Za mě osobně je tedy nedokonalé rozložení asi největší mínus jinak naprosto vynikající klávesnice.

DSC_0859 DSC_0846

TrackPoint funguje stále stejně dobře. Samotná gumová čepička je navíc vystouplejší než u minulé generace (popř. 30. řady), což usnadňuje jeho používání. Velkou „novinkou“ je návrat tlačítek TrackPointu. Oproti 30. řadě se mírně změnila jejich mechanika. Tlačítka jsou menší (zejména na výšku) a nově se mačkají „na horní straně“. V praxi to znamená, že jejich stisk není až tak ergonomický, jako tomu bylo dříve. Jejich návrat je ale jasným důkazem že k ThinkPadu patří a jejich odstranění v minulé řadě nedávalo žádný smysl.

DSC_0847 DSC_0872

Trackpad má příjemný povrch, práce s ním je pohodlná a funkční. Lenovo ustoupilo od řešení z minulé generace a vsadilo na běžné řešení, kdy se celá plocha nechová jako jedno velké tlačítko. Současný trackpad lze stále stisknout po celé ploše, v horní části to ale vyžaduje více síly. Jeho stisk je dost hlučný, což kazí celkový dojem.

Displej

Testovaná konfigurace ThinkPadu X250 je vybavena IPS panelem s rozlišením full HD (1920×1080 pixelů). Dodavatelem panelu je již tradičně firma LG. Nabízí vynikající pozorovací úhly, velmi příjemné barvy a díky použitému rozlišení i velmi ostrý obraz. V běžném provozu navíc oceníte možnost pracovat s více okny najednou, popř. mít otevřené dvě stránky Wordu vedle sebe.

DSC_0841 small

Vysoké rozlišení ale sebou ale přináší i nevýhodu v podobě škálování obrazu. Lenovo továrně zvětšuje měřítko obrazu na 125 %, což představuje dobrý kompromis (v základním režimu 100 % je drobný text prakticky nečitelný, zatímco při 150 % je zase příliš velký). Problémem je pak ale práce s externím monitorem, protože se obraz zvětší i tam. Na českém trhu se prodávají také konfigurace s TN panelem a nižším rozlišením HD Ready (1366×768). V takovém případě je třeba počítat především s výrazně horšími pozorovacími úhly a slabším kontrastem. Některé konfigurace se prodávají také s dotykovou obrazovkou.

Zvuk, webkamera a mikrofon

V laptopu má dvojici reproduktorů, jeden umístěný v levém spodním rohu a druhý zhruba pod levým shiftem. Oba reproduktory bohužel směřují dolů pod notebook, takže při práci s notebookem na klíně si je budete stínit. Reproduktory hrají velmi hlasitě a i na vysokou hlasitost jsou znatelná všechna tři hlavní pásma (basy, středy a výšky). V operačním systému Windows jsou obsluhované softwarem Dolby Advanced Audio 2. Předpřipravené zvukové profily mi ale nesedly (z poslechu mě bolela hlava), takže jsem byl nucen vytvořit profil dle vlastního citu.

dolby settings

Reproduktory na každý pád výrazně převyšují to, co je v segmentu ultrapřenosných notebooků standard. Webkamera má rozlišení HD (1280×720 pixelů) a nabízí velmi kvalitní a plynulý obraz. Mikrofon má notebook standardně dva, umístěné jsou vedle webkamery ve víku nad displejem. Jejich kvalita je dostatečná a nahrávaný zvuk je slyšet i z větší vzdálenosti od počítače.

Připojitelnost, konektivita

  • levá strana: napájecí konektor, VGA, USB 3.0, mini DisplayPort, čtečka karet SmartCard
  • pravá strana: sdružený 3,5 mm jack, USB 3.0 (trvale napájené), slot na SIM kartu, čtečka SD karet, Ethernet a zdířka pro zámek Kensignton
  • spodní strana: dokovací konektor
  • dále: WiFi (Intel Dual Band Wireless-AC 7265), Bluetooth 4.0, WiDi, 3G/4G modem (Sierra Wireless EM7345)

Během testování jsem několikrát narazil na omezení v podobě pouze dvou konektorů USB. Kvůli změně konstrukce (zadní strana je zakrytá displejem) se na třetí USB nejspíše zkrátka nenašlo místo. Tuto nevýhodu lze (byť jen doma či v kanceláři) vyřešit přikoupením dokovací stanice. Z důvodu úspory (či nedostatku) má notebook pouze zmenšenou verzi DisplayPortu. Pro majitele předchozích modelů (X220, X230) to znamená nutnost dokoupit redukci. Konektor je navíc umístěný na levé spodní straně, takže kabel od něj bude zbytečně zabírat místo na stole.

DSC_0854 DSC_0852

Zabezpečení

Laptop je vybaven čtečkou otisku prstu, která usnadňuje zadávání dlouhých hesel. V konfiguracích s klasickým plotnovým diskem oceníte utilitu Active Protection. Ta pomocí akcelerometru na základní desce zaparkuje čtecí hlavy ve chvíli, kdy se s počítačem hýbe a tím snižuje riziko poškození úložiště. Přítomný je také TPM čip. Přítomna je i technologie vPro, jejíž podporu přináší použitý procesor. Data lze tedy chránit také pomocí nástrojů od Intelu jako Intel Anti-theft či Intel Identity Protection. Většina zabezpečovacích prvků sady vPro se ale týká především podnikové sféry, takže běžný uživatel zůstává odkázán zejména na kvalitní antivir a vlastní obezřetnost.

DSC_0885

Výkon, komponenty

Testovaná konfigurace je ta nejvyšší na českém trhu. Nabízí dostatek výkonu na všechny myslitelné úkony a díky použitým komponentům si udrží výkonnostní rezervu ještě několik let. Srdcem laptopu je ULV procesor Intel Core i7 páté generace (architektura Broadwell), konkrétně model i7-5600U. Výkonem odpovídá zhruba několik let starým procesorům i7 (Sandy Bridge), ale oproti nim má nižší spotřebu. Notebook disponuje jedním slotem operační paměti RAM (DDR3/LV), testovaná konfigurace je osazena pamětí 8 GB, maximální kapacita je 16 GB.

cpu1 cpu2 3dmark

disk1 disk2 cinebench unigine

pcmark1 pcmark2 pcmark3

Jako nejdražší verze ThinkPadu X250 na českém trhu je laptop samozřejmě vybaven rychlým SSD namísto obyčejného plotnového disku. Výrobcem je společnost Samsung a SSD nabízí v tomto segmentu nadprůměrnou kapacitu 512 GB. Pakliže si zvolíte nižší konfiguraci bez SSD, lze si dokoupit malý SSD disk do mSATA slotu. Integrovaná grafická karta Intel HD 5500 sice není etalonem třídy, na jakoukoliv myslitelnou běžnou práci však s přehledem stačí. Ve volném čase utáhne plynule (25 FPS) i starší hry, byť za cenu nižšího rozlišení. Poradí si i s 4k videem. Její hlavní výhoda je ve velmi nízké spotřebě a snížení produkovaného tepla notebooku.

Chlazení

Výdech ventilátoru se nachází na levé straně. Při běžných činnostech jako práci s dokumenty či prohlížení webu běží na nejnižší otáčky a je v kombinaci s tichým SSD diskem je laptop absolutně nehlučný. Teplota procesoru se v takových situacích drží mezi 40 až 55 °C. S přibývající zátěží se pak větráček roztáčí do vyšších otáček, většinou ale pouze na okamžik. Při maximální zátěži má typicky syčivý zvuk, vyloženě rušivý ale není. Majitelé předchozích modelů (X220, X230) zvuk spíše ocení, protože větráček ThinkPadu X250 nevydává při maximálním zatížení ten svištivý pískavý zvuk. Teplota procesoru nepřekračuje v plné zátěži 91 °C. V hodinovém zátěžovém testu (OCCT 4.4.1) se ukázalo, že laptop zhruba každých 12 minut na několik desítek sekund snižuje frekvenci kvůli „dochlazení“, na celkový výkon to má ale pouze malý vliv. Je možné, že v letních vedrech bude tento jev o něco častější.

2015-04-05-23h06-CpuUsage-CPU Usage 2015-04-05-23h06-Frequency-CPU #0 2015-04-05-23h06-Temperature-Core #1 2015-04-05-23h06-Voltage-VID

Horší situace nastala v případě benchmarku Cinebench. Laptop udržel maximální provozní frekvenci 3,2 GHz pouze minutu a půl, poté se podtaktoval na ±2,8 GHz. Chlazení tedy hodnotím jako dostatečné, rezerva na zlepšení by ale ještě byla. Notebook byl testován s biosem verze 1.05.

Baterie, výdrž

ThinkPad X250 je díky technologii PowerBridge vybaven hned dvěma bateriemi (vestavěnou a standardní výměnnou). Výhoda řešení spočívá v tom, že pokud má uživatel dvě přídavné baterie, lze je přehazovat za chodu a není kvůli tomu třeba vždy vypínat / hibernovat celý systém.

DSC_0865 DSC_0867

Testovaná konfigurace byla osazena dvěma tříčlánkovými akumulátory se shodnou kapacitou 23 Wh, dohromady tedy celkem 46 Wh. Výměnná tříčlánková baterie (ThinkPad Battery 68) je velmi tenká, takže z notebooku nevyčuhuje. Lze dokoupit i větší šestičlánkový 72 Wh akumulátor (ThinkPad battery 68+), který notebook přesahuje směrem dolů.

bat1 bat2

Při nenáročném provozu s připojeným napájecím adaptérem se spotřeba běžně pohybuje přibližně mezi 9-15 W. Na baterii v režimu snížené spotřeby spotřeba ale spotřeba klesá až k 4 W (vypnutá wifi, nízký jas atd.). Zde se naplno projevuje energetická úspornost architektury Broadwell. Při velmi nenáročné práci (typicky práce ve Wordu na njnižší jas) se lze dostat i přes sedm hodin výdrže, reálně se ale výdrž pohybuje okolo pěti a půl hodin (rozumně nastavený jas, obyčejná práce s dokumenty a prohlížení webu).

Cena, záruka, obsah balení

Testovaná konfigurace se na našem trhu prodává za cenu kolem 57 000 Kč s DPH. V balení se kromě nachází laptopu a baterie nachází standardní napájecí adaptér a sada informačních brožurek. K některým konfiguracím je přidávána také brožurka s návodem ke stažení originálního systému Windows 8.1 Pro (ostatní mají tento systém již předinstalovaný). Lenovo k notebooku poskytuje klasickou tříletou záruku On-site (oprava na místě u zákazníka). Záruku je možné za příplatek rozšířit a před jejím vypršením dále prodloužit.

DSC_0887 DSC_0848 (2)

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky