Lenovo slibuje čistší a bezpečnější počítače

1. 3. 2015 | 2

Kauza Superfish pro Lenovo nebyla nic příjemného (pokud použiju hodně eufemizmu), nyní vydalo Lenovo vyjádření, ve kterém dokazuje, že se poučilo a situaci bere velmi vážně…

Jistě jste slyšeli o kauze Lenovo a Superfish. Pokud ne, zde najdete detaily. V kostce šlo ale o to, že v období září 2014 až únor 2015 předinstalovávalo Lenovo do svých zařízení pro domácnosti (typicky zařízení řady Idea) software Superfish, který byl nejenom adware (zobrazoval reklamu), ale především bezpečnostní hrozbou. Lenovo za to bylo v minulém týdnu veřejně pranýřováno a prošlo si náročným očistcem, jehož výsledek je následující prohlášení:

Před více než týdnem vyvolal software Superfish Visual Discovery, předinstalovaný na konzumních noteboocích Lenovo od září 2014, mezi našimi zákazníky a komunitami zabývajícími se zabezpečením a ochranou soukromí obavy a zklamání. Spolu s našimi partnery jsme pracovali na nástrojích a aktualizacích antivirových software, které by Superfish odstranily. Vydali jsme také automatický nástroj na odstranění Superfish na Lenovo.com. Problém se netýká žádných ThinkPadů, stolních počítačů, tabletů, smartphonů ani podnikových serverů či úložišť.

Uživatelům počítačů Lenovo, kteří byli tímto problémem dotčeni, navíc nabídneme 6měsíční předplatné služby McAfee LiveSafe (nebo 6měsíční prodloužení pro stávající předplatitele). Více informací bude dostupných na webu Lenovo.com během týdne.

Události minulého týdne posílily zásadu, že uživatelský zážitek, bezpečnost a ochrana soukromí musí být naší nejvyšší prioritou. Za základě toho výrazně omezíme množství předinstalovaných aplikací. Náš cíl je jasný: stát se lídrem v čistších a bezpečnějších počítačích.

Začneme s tím okamžitě a do doby, kdy představíme první zařízení s Windows 10, docílíme toho, že v našich počítačích bude předinstalovaný pouze operační systém a související software, software nutný k tomu, aby fungoval hardware (například software pro specifický hardware, jako je 3D kamera), bezpečnostní software a aplikace Lenovo. Tímto bychom měli eliminovat tzv. „adware“ a „bloatware“. V některých zemích však budou též předinstalovány tradičně očekávané aplikace.

Lenovo bude také uvádět informace o VEŠKERÉM software, který předinstalovává do svých počítačů, které jasně vysvětlí, co která aplikace dělá. A budeme nadále sbírat zpětnou vazbu od uživatelské komunity a expertů v odvětví, abychom nabízeli pouze správné aplikace pro maximální užitek zákazníka.

Výše uvedená opatření vnímáme jako začátek. Věříme, že tyto kroky budou znamenat lepší a bezpečnější technologie.

Zdroj: Tiskové prohlášení

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky