Technologie Connected Standby

26. 1. 2015 | 0

Connected Standby je relativně novou technologií, o které se ale málo mluví a je to škoda… Je to totiž technologie s velkým potenciálem, a proto nám přišlo důležité vás o všech podrobnostech informovat.

Na co Connected Standby cílí

1

Connected Standby bylo poprvé představeno v roce 2011 na konferenci Build, pořádané samotným Microsoftem. Tato „nová“ technologie se tedy začlenila přímo do nově představeného Windows 8. Název Connected Standby je pojmenováním nového „schématu napájení“.

Myšlenka za celým tímto projektem je velice jednoduchá: jakmile má váš laptop či tablet zavřené víko displeje, či jen vypnutý displej, aplikace se přesto budou moci nadále na pozadí samy aktualizovat (mail, počasí, Skype, notifikace apod.). Kdykoli si vlastně nainstalujete nějakou Modern App z Windows Store, zeptá se vás aplikace, zda-li může běžet na pozadí, a to je to, co aplikace chce… Chce vám dodávat aktualizace a notifikace i přesto, kdy se zařízením nekomunikujete.

2

Jak jistě vyčtete z přiloženého grafu, technologie Connected Standby je na tom, co do efektivnosti šetření energie, mnohem lépe, jak v případě Windows 7. Toto zaručí, že zařízení vydrží podstatně déle na jedno nabití a přitom vám poskytne tu samou službu, jako dříve. Jaký to ale bude mít užitek pro koncového uživatele? Například takový, že nebudete muset zařízení neustále vypínat, ale bude jej stačit uspat, jako tablet. Jakmile zařízení znovu zapnete, všechny vaše aplikace budou aktualizované a vy vesele můžete pokračovat v rozběhnuté práci. Je zde také možnost slyšet například zvukovou notifikaci na mail, i když bude zařízení „vypnuto“.

Jedinou vadou na kráse je to, že takhle aktualizovatelné budou vlastně jen aplikace ze Store, nikoli klasické desktop aplikace. Microsoft si tento krok odůvodňuje tím, že chce udržet spotřebu baterie v tomto stavu mezi 1-4% za hodinu, což by se při aktualizování i desktop aplikací nemohlo nikdy povést.

Pokud bychom si tuto technologii chtěli názorně předvést na nějaké ukázce, tak se můžeme podívat např. na Microsoft Surface Pro 3, který tuto technologii využívá defaultně. Představte si, že chcete poslouchat hudbu, tak si tedy zapnete nějakou hudební aplikaci (Spotify,…), začnete poslouchat, ale potřebujete si rychle odskočit a mezitím vypnete displej. Co se stane? Hudba bude pokračovat dál a poslouchání nebude tedy ničím rušeno ani přerušeno.

3

Další malou zvláštností u této technologie je to, že ikona baterie na oznamovacím panelu ukáže pouze zbývající čas v procentuálním vyjádření, nikoli čas samotný.

Kompatibilita?

Bohužel, ne všechny Windows 8 zařízení podporují technologii Connected Standby. Důvodem jsou použité chipsety, kde né všechny mohou tuto technologii využít. Jedním z požadavků na úspěšné provozování této technologie je Trusted Platform Module (TPM) 2.0, kde původní verze 1.2 na tuto technologii nedostačuje.

Zařízení, která mají podporovat Connected Standby, také musí obsahovat nízkonapěťové DRAM paměti, speciální sběrnice a (kdo by to čekal) technologii Wi-Fi pro internetové připojení.

Jedná se o budoucnost?

Bezpochyby, ať už se nová technologie bude jmenovat tak, či jinak, tento druh aktualizací na pozadí bude čím dál častěji hledaným etalonem opravdového mobilního zařízení. Navíc, dnes, v roce 2015, jsou pořád rozdíly mezi tablety, hybridy a notebooky čím dál menší.

Můžeme jen doufat, že zařízení, obsahující stejnou nebo podobnou technologii, budou jen přibývat. Smartphony podobné technologie zvládají již několik let, musíme se tedy posunout dále a nabídnout to samé i ostatním našim zařízením.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky