NAS Lenovo: představení 6diskové firemní PX6-300D

10. 12. 2014 | 0

Po krátké pauze pokračujeme v našem seriálu o síťových úložištích NAS Lenovo, dnes si představíme kousek, který cílí už do poměrně seriózního firemního použití, ačkoliv o rackovou NAS se ještě nejedná – představíme si 6diskovou stolní NAS PX6-300D.

Jak jsme si uvedli už dříve, Lenovo po spojení s Iomegou (EMC) nabízí vlastní síťová úložiště ve dvou jasně oddělených rodinách – řada EZ a IX pro domácnosti (kdy vyšší modely, jako je IX4, již lze použít v menší firmě), naproti nimž stojí řada PX se stolními i rackovými modely určená do firemního prostředí. Model PX6-300D s šesti disky, který si představíme dnes, patří právě do té druhé, firemní řady PX a nabízí už poměrně solidní základ pro menší nebo středně velké firmy, které vyloženě nepotřebují rackové řešení, nebo rackový model chtějí doplnit o lokální úložiště v některých kancelářích či vzdálených pracovištích.

Technické informace

Stolní (nebo „věžové“ či samostatně stojící, chcete-li) NAS Lenovo řady PX mají společný hardwarový základ již od PX2-300D, který se napříč modely liší jen minimálně. Na rozdíl od domácích modelů používají stolní NAS řady PX dvoujádrové x86 procesory Intel Atom, což s sebou nese také výhodu instalace a spouštění širšího spektra aplikací, ale o tom až dále. PX6-300D rovněž nabízí standardní 2 GB operační paměti (to je ostatně násobně více než nabídnou modely domácí).

PX6-300D

  • Rozměry: 257 x 176 x 270 mm
  • Váha: 4,89 kg bez disků
  • Hardware: Dvoujádrový procesor Intel Atom 1,8 GHz, 2 GB RAM (sdružená paměť pro zařízení i RAID pole)
  • Počet uživatelů: až 75 uživatelů
  • Funkce: sdílení souborů, media server, torrent, sociální sítě, cloud, Active Directory (+ ADHA), iSCSI, virtualizace, kamerové systémy, UPS
  • Šachty: 6x 3,5″ SATA2 (RAID 0, 1, 5, 6, 10, JBOD), vyměnitelné za provozu, podpora 2,5″ HDD a SSD
  • Konektory: 2x RJ-45 GbE, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0
  • Chlazení: aktivní, 2x ventilátor
  • Spotřeba (typická): min. 35 W, max. 75 W

Vzhled a provedení

PX6-300D má totožný design jako ostatní modely řady PX (tedy až na PX4-400D, která je celočerná) – jedná se o samostatně stojící, bytelnou a těžkou kovovou krabičku v tomto případě již o velikosti menšího stolního počítače v šedé barvě s černými, lesklými detaily. Čelní strana je plastová, kompletně perforovaná ve tvaru včelích pláství s výklopnými dvířky, ta drží magneticky a v tomto případě nemají zámek. Dvířka obsáhly celou čelní stranu, průhlednou částí překrývají i informační, modře svítící displej a jeho dvě tlačítka.

Kromě plastové čelní strany je celé provedení PX6 kovové a skutečně masivní. Váha samotné NAS bez disků je skoro 5 kg, s 6 disky je zařízení samozřejmě výrazně těžší. Překvapivě však není ani přes dva ventilátory a šestici disků nijak výrazně hlučné. Doprostřed obýváku to určitě není, nicméně v kumbálku nebo skříňce o něm vědět nebudete.

Konektory, rozšíření a jiné

Na rozdíl od PX4 nebo PX2 nenabízí PX6 až tolik konektorů, nicméně bohatě pokrývá všechny potřeby. Pro možnost připojení externího disku a provedení rychlého zkopírování obsahu do určené složky na NAS (QuickTransfer), což provedete díky displeji a tlačítkům i bez otevření správcovského rozhraní, slouží na čelní straně jeden modrý USB 3.0 konektor. Tím výčet konektorů na čelní straně končí. Zbytek najdeme na zadní straně, konkrétně se jedná o dva USB 2.0 konektory (ať už pro sdílení USB tiskáren po síti, připojení pomalejších disků a periferií nebo jen propojení s UPS), dva gigabitové ethernety (možnost připojení do dvou sítí najednou, ale také pro balancování výkonu či zastoupení pro nefunkčnosti jednoho z nich – failover), napájení pomocí dodaného adaptéru, nechybí resetovací zdířka.

px6-300d-open-460x534 0011627_lenovo-emc-px6-300d-18tb-70b99006la

Vrátíme se na čelní stranu, po jejímž odklopení na nás vykouknou snadno přístupné 3,5″ šachty v celkovém počtu šesti. Ty jsou v každém případě osazeny minimálně šuplíky pro vložení disků, samozřejmě lze koupit i modely disky již osazené. Oproti novějším modelům je zde znát, že design PX6 byl ještě pod taktovkou Iomegy, šuplíky mají trochu jiný design (a upřímně ty od Lenova jsou o něco pohodlnější). Pozitivní je, že do šuplíků dáte jak 3,5″, tak 2,5″ disky (např. SSD pro cache, nebo kompletní SSD osazení). Šachty samozřejmě podporují rychlou výměnu za provozu.

Nad šachtami najdeme informační displej s modrým podsvícením a dvě kontrolky. Kontrolky označují stav zařízení a případné chyby (napájení, diskové pole), podrobnější informace (ať už chybové hlášení, stav či diskovou kapacitu, proces rekonstrukce RAID pole nebo IP adresy) je možné dočíst se na displeji a do jisté míry se pomocí displeje a dvou vyhrazených tlačítek dá PX6 ovládat – např. pomocí nich spustíte rychlý přenos dat QuickTransfer z externích zařízení. V administraci NAS lze nastavit intenzitu podsvícení, aby displej případně zbytečně neoslňoval. Napravo od displeje se ještě nachází bíle prosvícené vypínací tlačítko.

Správa

lifeline

Jako u všech ostatních NAS Lenovo je správa PX6-300D prováděná skrze jednotné webové rozhraní LifeLine shodné pro všechna ostatní síťová úložiště Lenovo. To se mimochodem nedávno dočkalo velké aktualizace, která na první pohled přinesla modernizaci vzhledu grafického rozhraní, ale mnohem více změn se událo na pozadí. Více o aktualizaci 4.1 se dočtete zde.

lifeline-4.1.102-ui

Pro vyhledání NAS na síti, přehled a základní nastavení můžete rovněž použít software LenooEMC Storage Manager.

V-2525C3-2525BDstYi-25257Eek_thumb-25255B9-25255D

Funkce a možnosti

Protože PX6-300D samozřejmě míří především do firem (ale líbit se samozřejmě bude i velmi náročným domácnostem, které mají dostatek finančních prostředků, ale hlavně by kapacitu šesti disků a pokročilé funkce využily), musí být vybavena adekvátními firemními funkcemi. Jaké PX6 standardně nabízí?

Zálohování dat Acronis

Stejně jako ostatní NAS řady PX může i PX6 sloužit spolu se software od známého Acronis jako cíl pro zálohování všech zařízení na sítí, a to jak koncových zařízení v podobě notebooků a stolních počítačů, tak serverů nebo jiných NAS. Modely PX6 se softwarovým balíčkem Acronis ihned po vybalení nabídnou možnost zálohovat tři koncová zařízení, jeden server a jednu NAS, další licence je nutné (za zvýhodněnou cenu) dokoupit.

acronis

Antivir McAfee

Řada NAS PX nabídne rovněž antivirovou kontrolu všech uložených dat v podobě firemní enterprise edice McAfee antiviru s podporou na tři roky zcela zdarma.

mcafee

Kamerové systémy

NAS řady PX dokáží samostatně zajistit provoz kamerového systému, PX6 samozřejmě není výjimkou. K dispozici je buď software Milestone Arcus s uživatelsky jednodušším rozhraním, který je určený pro menší firmy, nebo Mindtree Securemind pro větší společnosti a náročnější uživatele. Připojit však NAS Lenovo lze také k externím, samostatně pracujícím kamerovým systémům, kdy jsou záznamy na NAS pouze ukládány.

milestone

Virtualizace

Síťová úložiště Lenovo řady PX je možné použít jako zdrojová zařízení pro virtualizaci, a to díky podpoře iSCSI a certifikaci pro VMWare vSphere, Citrix XenServer a Windows Server 2008 i 2012.

vm

SSD disky a cache

Jak jsem uvedl výše, 3,5″ šuplíky pro pevné disky jsou univerzální, a tak do nich lze vložit i 2,5″ pevné disky, případně rychlá SSD. Ty dokáže NAS dokonce využít – podobně jako v noteboocích – jako rychlou cache tím, že se SSD disk (a daná část jeho kapacity) přiřadí diskovému poolu.

Jaké použít disky do NAS?

Na závěr se ještě podíváme na odpověď na poměrně jednoduchou otázku: jaké disky instalovat do NAS serverů? Na první pohled by se mohlo zdát, že do NAS serveru můžeme namontovat (vsunout) jakýkoliv 3,5″ disk (tedy disk pro stolní počítače), který najdeme. Vždyť NAS má v sobě klasické sloty pro takové disky, běžný SATA konektor… Tak jednoduché to však není, protože je třeba myslet minimálně na dvě vlastnosti, které vychází z podstaty NAS serveru a kterými se NAS liší od jiných zařízení používajících pevné disky:

  1. Kompatibilita. Ačkoliv je obvykle do NAS možné nainstalovat jakýkoliv pevný disk odpovídající parametrům, neznamená to, že je takový disk kompatibilní, a už vůbec to neznamená, že je schválený výrobcem NAS (Lenovo). Nekompatibilní disk nejenom nemusí pracovat správně, spolehlivě a bez problémů, použití neschváleného disku však může mít také dopad na zařízení (NAS) a jeho záruku.
  2. Provoz 24×7. Další zásadní vlastností NAS serveru je jeho nepřetržitý (tedy 24×7, nonstop) provoz. Žádný běžný počítač neběží 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. V takovém režimu běží obvykle jen servery a to je ostatně důvod, proč i do nich je nutné instalovat speciální disky, které jsou na takovou zátěž stavěné. S NAS je to úplně stejné.

Pevné disky, které jsou speciálně navržené pro úložiště NAS, jsou stavěné pro nonstop provoz, nabízí rozšířenou záruku, jsou kompatibilní s NAS servery Lenovo a jsou pro ně rovněž oficiálně schválené a testované. Takovými pevnými disky jsou např. WD Red.

wdred_004-25255B5-25255D_thumb

Pevné disky do úložišť NAS WD Red:

  • WD RedWD Red™
  • První pevný disk, speciálně navržený pro úložiště NAS
  • Kapacita až 4 TB
  • Připraven na zátěž 24×7
  • Technologie NASWare™ 2.0 pro zajištění kompatibility a snadné integrace
  • Nízká spotřeba energie a nižší provozní teplota
  • Technologie 3D Active balance Plus pro zlepšení výkonu a spolehlivosti disku
  • Nepřetržitá linka podpory a tříletá omezená záruka
  • Ideální pro domácnosti nebo malé kanceláře (pro NAS s 1-5  pozicemi)

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky