NAS Lenovo: představení 4diskových PX4 do racku

26. 12. 2014 | 1

V našem seriálu jsme prošli již všechny samostatně stojící NAS servery Lenovo, dnes se proto podíváme na ryze firemní záležitost – rackové (1U) 4diskové NAS PX4-300R a PX4-400R.

Kromě samostatně stojících síťových úložišť nabízí Lenovo samozřejmě také již ryze firemní rackové varianty, tedy síťová úložiště, která se namontují spolu se servery, switchi, případně routery, patch panely a dalšími prvky síťové infrastruktury (nezapomeňme na zdroje UPS) do skříně (racku). Rackové modely poznáme podle písmene „R“ na konci modelového označení (např. PX4-400R) a v současné době nabízí Lenovo čtyři modely ve dvou variantách – 4diskové (velikosti 1U) a 12diskové (2U). Všechny modely samozřejmě patří do profesionální řady PX. Dnes si představíme čtyřdiskové varianty PX4-300R a PX4-400R.

lenovoemc-nas-px4-300r-open lenovoemc_px4_400r_hero

Technické informace

Oba modely PX4, které Lenovo nabízí, tedy 300R a 400R, disponují čtyřmi šachtami pro pevné disky, které jsou – jako u ostatních NAS Lenovo, fyzicky 3,5″ velikosti, ale pojmou jak 3,5″ pevné disky, tak 2,5″ verze (čili rychlé 2,5″ HDD nebo případně SSD je možné pohodlně použít a do 3,5″ rámečku je osadit). Obě NAS mají klasickou velikost do 20″ racku a nízkou výšku 1U. PX4-300R je o něco starším modelem, nicméně pokud nemá uživatel vyloženě specifické nároky, které dokáže splnit až novější 400R, nabídne starší model v podstatě stejné možnosti. Základem PX4-300R je 2jádrový procesor Intel Celeron, tedy s x86 architekturou (jak je u profi NAS Lenovo PX zvykem) a 2 GB RAM. Díky tomuto výpočetnímu výkonu dokáže NAS pohodlně obhospodařovat až 75 uživatelů, hodí se proto do malých, ale i středních firem.

Novější model PX4-400R má obdobnou specifikaci, ovšem disponuje novějšími komponentami. Celeron nahradil novější Atom, paměti jsou sice stále 2 GB, ale již na frekvenci 1 600 MHz. Vyšší výkon vyústil v kapacitu obsloužit až 150 uživatelů, novější diskový řadič zase přinesl podporu SATA3, s tím tedy i rychlejších SSD disků. Za zmínku rovněž stojí, že nová architektura je i úspornější, protože 400R srazila spotřebu téměř na polovinu.

PX4-300R

  • Rozměry: výška 1U, 20″ rack (50,8 x 43 x 4,4 cm)
  • Váha: 7,8 kg bez disků
  • Hardware: Dvoujádrový procesor Intel Celeron E1500 2,2 GHz, 2 GB RAM (sdružená paměť pro zařízení i RAID pole)
  • Počet uživatelů: až 75 uživatelů
  • Funkce: sdílení souborů, media server, torrent, sociální sítě, cloud, Active Directory (+ ADHA), iSCSI, virtualizace, kamerové systémy, UPS
  • Šachty: 4x 3,5″ SATA2 (RAID 0, 1, 5, 6, 10, JBOD), vyměnitelné za provozu, podpora 2,5″ HDD a SSD
  • Konektory: 2x RJ-45 GbE, 3x USB 2.0
  • Chlazení: aktivní (ventilátory uvnitř + zdroje)
  • Spotřeba (typická): min. 55 W, max. 150 W

PX4-400R

  • Rozměry: výška 1U, 20″ rack (52,1 x 43,5 x 4,4 cm)
  • Váha: 7,2 kg bez disků
  • Hardware: Dvoujádrový procesor Intel Atom D2701 2,13 GHz, 2 GB RAM (sdružená paměť pro zařízení i RAID pole)
  • Počet uživatelů: až 150 uživatelů
  • Funkce: sdílení souborů, media server, torrent, sociální sítě, cloud, Active Directory (+ ADHA), iSCSI, virtualizace, kamerové systémy, UPS
  • Šachty: 4x 3,5″ SATA3 (RAID 0, 1, 5, 6, 10, JBOD), vyměnitelné za provozu, podpora 2,5″ HDD a SSD
  • Konektory: 2x RJ-45 GbE, 1x USB 3.0, 4x USB 2.0, 2x eSATA, 1x HDMI
  • Chlazení: aktivní (ventilátory uvnitř + zdroj)
  • Spotřeba (typická): min. 30 W, max. 75 W

Vzhled a provedení

px4-300r

PX4-300R

PX4-400R

PX4-400R

Popisovat a komentovat vzhled rackových NAS serverů je asi tak zajímavé jako ve verších opisovat pravidelný tetraedr. 1U NAS server je ve své podstatě těžká, kovová (tenká a dlouhá) skříň, na které je z estetického hlediska zajímavá pouze a jenom její čelní strana.

PX4-300R a její černé čelo je laděné ještě spíše do designu Iomegy, a to včetně diskových šuplíků (již s modrými pojiskami), nad nimiž najdeme už jen tenký proužek s perforací a částí lesklého plastu, stavovými diodami (dvěma systémovými i čtyřmi diskovými), jednořádkovým informačním displejem (u rackových NAS celkem rarita) a vypínačem.

Mladší kolega PX4-400R na tom není o mnoho jinak, ale už zde vidíme mírnou designovou změnu Lenova. Jednak má PX4 novější diskové šuplíky po vzoru PX2-300D nebo PX12 (vyhovují mi více – subjektivně mi přijde, že se s nimi lépe pracuje). Nové šuplíky v sobě mají už indikaci činnosti a stavu disků, čili tyto diody z proužku zmizely, mírně se posunul displej a vypínač je nově kulatý (namísto hranatého).

Konektory, rozšíření a jiné

PX4-300R

PX4-300R

PX4-400R

PX4-400R

Pokud jsme nepozorovali zásadní změny mezi 300R a 400R v oblasti parametrů a vzhledu, konektorová výbava a rozšíření už změny ukáže. A nebude asi překvapením, že novější model PX4-400R je v mnoha ohledech vylepšený.

PX4-300R nabídne kromě čtyřech 3,5″ šachet pro pevné disky, které jsou samozřejmě „hot-swap“, tedy vyměnitelné za chodu, také trojici USB 2.0 (jeden vepředu pro snadné připojení zařízení a dva vzadu např. pro spojení s UPS či – ač mi to u rackové NAS nepřijde moc pravděpodobné – připojení tiskárny a její následné sdílení na síti), dva gigabitové ethernet porty (ať už pro připojení ke dvěma sítím, agregaci či „failoveru“ v případě selhání jednoho z nich) a uvnitř NAS najdeme ještě PCI-E 4x slot pro rozšiřující karty. Zajímavé je, že – ač je PX4-300R malá NAS – nabídne možnost osadit hned dva zdroje (především kvůli ochraně před selháním), standardně se dodává s jedním.

5bcec02e055b3a0710ab00b5cc56b0f8 42c7bce3491efa77f1abd9df7e1f9c2f

PX4-400R samozřejmě disponuje taktéž čtyřmi diskovými šachtami, jak jsem zmínil již ve 3. generaci, tedy SATA3, taktéž v hot-swap provedení. Nabídka USB portů se nám však modernizovala a rozšířila – na čelní straně najdeme rychlé USB 3.0 pro rychlý přenos dat (QuickTransfer), vzadu další čtyři USB 2.0 (tiskárny, UPS, myš, klávesnice aj.), dále je to vzadu jedno eSATA (zní mi dnes trochu exoticky, ale setkávám se s tím, že jej zákazníci vyžadují) a také HDMI port pro připojení obrazovky např. pro správu na místě či kamerový dohled. PX4-400R již nabízí jen jeden napájecí zdroj, který není vyměnitelný.

Správa

lifeline

Jako u všech ostatních NAS Lenovo je správa prováděná skrze jednotné webové rozhraní LifeLine shodné pro všechna ostatní síťová úložiště Lenovo. To se mimochodem nedávno dočkalo velké aktualizace, která na první pohled přinesla modernizaci vzhledu grafického rozhraní, ale mnohem více změn se událo na pozadí. Více o aktualizaci 4.1 se dočtete zde.

lifeline-4.1.102-ui

Pro vyhledání NAS na síti, přehled a základní nastavení můžete rovněž použít software LenooEMC Storage Manager.

V-2525C3-2525BDstYi-25257Eek_thumb-25255B9-25255D

Funkce a možnosti

Protože rackové PX4 samozřejmě míří do firem (nepředpokládám, že by běžně lidé doma měly rack se serverem), musí být vybaveny adekvátními firemními funkcemi. Jaké standardně nabízí?

Zálohování dat Acronis

Stejně jako ostatní NAS řady PX mohou i rackové PX4 sloužit spolu se software od známého Acronis jako cíl pro zálohování všech zařízení na sítí, a to jak koncových zařízení v podobě notebooků a stolních počítačů, tak serverů nebo jiných NAS. Modely PX4 se softwarovým balíčkem Acronis ihned po vybalení nabídnou možnost zálohovat tři koncová zařízení, jeden server a jednu NAS, další licence je nutné (za zvýhodněnou cenu) dokoupit.

acronis

Antivir McAfee

Řada NAS PX nabídne rovněž antivirovou kontrolu všech uložených dat v podobě firemní enterprise edice McAfee antiviru s podporou na tři roky zcela zdarma.

mcafee

Kamerové systémy

NAS řady PX dokáží samostatně zajistit provoz kamerového systému, rackové PX4 samozřejmě nejsou výjimkou. K dispozici je buď software Milestone Arcus s uživatelsky jednodušším rozhraním, který je určený pro menší firmy, nebo Mindtree Securemind pro větší společnosti a náročnější uživatele. Připojit však NAS Lenovo lze také k externím, samostatně pracujícím kamerovým systémům, kdy jsou záznamy na NAS pouze ukládány.

milestone

Virtualizace

Síťová úložiště Lenovo řady PX je možné použít jako zdrojová zařízení pro virtualizaci, a to díky podpoře iSCSI a certifikaci pro VMWare vSphere, Citrix XenServer a Windows Server 2008 i 2012.

vm

SSD disky a cache

Jak jsem uvedl výše, 3,5″ šuplíky pro pevné disky jsou univerzální, a tak do nich lze vložit i 2,5″ pevné disky, případně rychlá SSD. Ta dokáže NAS dokonce využít – podobně jako v noteboocích – jako rychlou cache tím, že se SSD disk (a daná část jeho kapacity) přiřadí diskovému poolu.

Jaké použít disky do NAS?

Na závěr se ještě podíváme na odpověď na poměrně jednoduchou otázku: jaké disky instalovat do NAS serverů? Na první pohled by se mohlo zdát, že do NAS serveru můžeme namontovat (vsunout) jakýkoliv 3,5″ disk (tedy disk pro stolní počítače), který najdeme. Vždyť NAS má v sobě klasické sloty pro takové disky, běžný SATA konektor… Tak jednoduché to však není, protože je třeba myslet minimálně na dvě vlastnosti, které vychází z podstaty NAS serveru a kterými se NAS liší od jiných zařízení používajících pevné disky:

  1. Kompatibilita. Ačkoliv je obvykle do NAS možné nainstalovat jakýkoliv pevný disk odpovídající parametrům, neznamená to, že je takový disk kompatibilní, a už vůbec to neznamená, že je schválený výrobcem NAS (Lenovo). Nekompatibilní disk nejenom nemusí pracovat správně, spolehlivě a bez problémů, použití neschváleného disku však může mít také dopad na zařízení (NAS) a jeho záruku.
  2. Provoz 24×7. Další zásadní vlastností NAS serveru je jeho nepřetržitý (tedy 24×7, nonstop) provoz. Žádný běžný počítač neběží 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. V takovém režimu běží obvykle jen servery a to je ostatně důvod, proč i do nich je nutné instalovat speciální disky, které jsou na takovou zátěž stavěné. S NAS je to úplně stejné.

Pevné disky, které jsou speciálně navržené pro úložiště NAS, jsou stavěné pro nonstop provoz, nabízí rozšířenou záruku, jsou kompatibilní s NAS servery Lenovo a jsou pro ně rovněž oficiálně schválené a testované. Takovými pevnými disky jsou např. WD Red.

wdred_004-25255B5-25255D_thumb

Pevné disky do úložišť NAS WD Red:

  • WD RedWD Red™
  • První pevný disk, speciálně navržený pro úložiště NAS
  • Kapacita až 4 TB
  • Připraven na zátěž 24×7
  • Technologie NASWare™ 2.0 pro zajištění kompatibility a snadné integrace
  • Nízká spotřeba energie a nižší provozní teplota
  • Technologie 3D Active balance Plus pro zlepšení výkonu a spolehlivosti disku
  • Nepřetržitá linka podpory a tříletá omezená záruka
  • Ideální pro domácnosti nebo malé kanceláře (pro NAS s 1-5  pozicemi)

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky