Nová generace software LifeLine 4.1.102 pro NAS Lenovo

12. 9. 2014 | 0

O prázdninách Lenovo dokončilo a vypustilo do světa novou generaci základního software LifeLine, verzi 4.1.102, pro své NAS. Ten je nyní přehlednější, modernější, ale také rychlejší a snadno se s ním pracuje. Co vše je nové?

Jak jste si mohli přečíst v sérii našich předchozích článků o síťových úložištích NAS Lenovo, všechna používají jednotný základní (ovládací) software, dalo by se říci „operační systém“, se stejným rozhraním na všech typech a modelech, ať už se jedná o domácí EZ a IX, nebo firemní PX. Lenovo jej nazývá LifeLine a je dokonce v rámci něj možné spouštět kompatibilní aplikace (LifeLine Apps), jako je např. kamerový systém, ochrana dat antivirem či zálohování a obnova, ať už koncových zařízení nebo jiných úložišť a serverů. Výhody jednotného rozhraní jsou jasné – kromě plošné kompatibility přináší výhodu i pro správu, kdy vždy snadno najdete všechny funkce a možnosti bez ohledu na to, který typ NAS používáte.

Novou verzi LifeLine 4.1.102 nelze aktualizovat automatickou metodou, je třeba využít ruční aktualizace. Postup najdete na konci článku.

Právě na tomto základním software, „operačním systému“, chcete-li, Lenovo během jara a léta letošního roku pilně pracovalo, díky čemuž v srpnu uvedlo zcela novou verzi LifeLine 4.1.102, která přináší největší změny od doby, kdy NAS servery Iomega a EMC přešly pod jeho křídla. Dnes se na novinky, které aktuální verze přináší, zevrubně podíváme, zapomenout ale nesmíme ani na nějaké zkušenosti s používáním (které za více než měsíc, co je software dostupný, samozřejmě máme).

Co je nového v LifeLine 4.1.102?

Vylepšený průvodce úvodním nastavením

guided-tour

Díky novému průvodci úvodním nastavením nastavíte NAS Lenovo po vybalení z krabice snadno a rychle, krok za krokem, a to včetně prohlídky a vysvětlení jednotlivých funkcí. Průvodce dá hned na úvod na výběr režim použití – domácí, nebo firemní, podle toho pak uzpůsobí celý proces a nabídne (nebo skryje) patřičné funkce. Zároveň nový průvodce zvyšuje plošně zabezpečení tím, že vynucuje nastavení správcovského hesla, což dříve nebylo vyžadováno.

  • Uživatelé během úvodního nastavení zvolí svůj režim použití
  • Průvodce se přizpůsobí dle volby domácího, nebo pracovního použití
  • Přibyla prohlídka funkcí pro nové uživatele
  • Správce musí nastavit heslo
  • Odkazy pro stažení LESC a LSM jsou součástí úvodní prohlídky
  • Mobilní aplikaci lze stáhnout oskenováním QR kódu v průvodci

Moderní uživatelské rozhraní

lifeline-4.1.102-ui lifeline4

Zásadní změny doznalo uživatelské rozhraní, které je nejenom příjemnější na pohled (světlá barva namísto původní černé, čisté tvary a linky), ale také rychlejší a přehlednější. Rozložení a nabídku funkcí přizpůsobuje režimu použití (domácnost, firma), nabídne ale i rychlý přehled stavu systému v levém sloupci včetně možnosti vypnutí, restartu a probliknutí (aneb nemusíte jako u starší verze krkolomně hledat v menu, jak že vlastně zařízení restartujete). Často používané funkce je možné přesouvat do záložky oblíbených, a tak budou hned po přihlášení na očích.

  • Rozdělení domácích a pracovních uživatelů skrze skrytí a zvýraznění relevantních funkcí
  • Rychlý přehled o stavu systému a tlačítka pro restart, vypnutí a probliknutí jsou nyní stále dostupná vlevo (sláva!)
  • Rozhraní rozdělené na záložky oblíbených a všech funkcí
  • Často používané aplikace lze snadno chytit a přesunout („drag & drop“) do záložky oblíbených

McAfee ePO SDK aplikace (pouze řada px)

mcafee-epo

Nový software LifeLine pro úložiště LenovoEMC řady px (tedy pouze pro business modely) integruje software pro centralizovanou správu zabezpečení dat McAfee ePolicy Orchestrator. Díky němu lze skrze funkce nativního klienta řešit bezpečnost na firemní síti.

  • Plná integrace McAfee ePolicy Orchestrator
  • Software pro centralizovanou správu zabezpečení dat
  • Síťové úložiště spolupracuje s McAfee ePO jako nativní klient
  • Proaktivně řeší bezpečnostní problémy – jak vnitřní, tak vnější

Další změny a novinky

Kromě novinek a přidaných funkcí ale nový software přináší také ukončení podpory pro cloudové služby Mozy Backup a Atmos, do budoucna již nebudou podporované a nenajdete pro ně v nové verzi software ani patřičné aplikace. Zároveň není nový software LifeLine 4.1.102 kompatibilní s Internet Explorerem 8 (nicméně my pevně věříme, že na takto archaickém prohlížeči nefungujete).

Protokol Samba (typicky využívaný pro sdílení souborů na sítích Windows) byl aktualizován na verzi 4.0, vylepšena byla aplikace Transmission Torrent především s ohledem na podporu BitTorrent. Naopak odebrán byl výchozí systém pro kamerový dohled, nově je tak nutné využít aplikace třetích stran (jako je Milestone Arcus nebo Mindtree). Vylepšena byla rovněž správa disků a obnova RAID pole.

Moje zkušenosti s novým software

Nový základní software LifeLine 4.1.102 mě upřímně mile překvapil. Přestože jsem o něm dopředu věděl a věděl, jaké má přinést změny, myslel jsem si, že to celé bude jen o změně vzhledu. Už ta by sama o sobě měla význam, protože původní (černý) LifeLine působil v některých ohledech trochu archaicky, některé často používané funkce měl „chytře“ schované tak, aby je člověk nejlépe nikdy nenašel (viz restart), ale hlavně nepatřil k nesvižnějším. Chápal jsem to ještě na základních modelech, jako je EZ nebo IX2, ale mírné prodlevy jsem zaznamenal i na vyšší PX2, až PX12 byla svižná tak, jak bych si představoval. S novým LifeLine 4.1.102 je nejenom celé prostředí svou přehledností na míle vzdálené původní verzi, je ale také znatelně odlehčené, takže svižnější (a to i na nižších modelech). Všiml jsem si také, že aktualizované aplikace (např. kamerový systém Milestone Arcus) jsou stabilnější.

LifeLine 4.1.102 však také přináší spoustu změn „pod kapotou“, kterých si sice nevšimnete tak snadno jako změny barvy z černé na bílou, nicméně jsou minimálně stejně důležité. Aktualizovány byly prakticky všechny protokoly, které NAS ovládají, tedy od FTP, přes Sambu, až po (pro domácnosti) velmi důležité DLNA. Nově můžete přes DLNA protokol přehrávat také videa ve formátu MKV (čili chytré televize a herní konzole – nově i Xbox One – jsou rozhodně vítány!) a podporovány jsou dokonce i externí titulky (ač u některých AVI formátů se jim nechce). Jen vsuvka ohledně DLNA: z mé zkušenosti dokonce vyplývá, že i na 100Mb síti lze bez větších problémů přehrávat i velmi kvalitní HD videa (typu Full HD, 16 GB), jen příliš nepřetáčejte…

Stále však marně čekáme na český překlad uživatelského rozhraní, který nepřišel ani s touto velkou novou verzí, minimálně při úvodní konfiguraci běžným uživatelům znatelně chybí.

Rád bych jen podotknul, že mé zkušenosti vyplývají z používání a správy firemní PX12-400R, několika firemních PX2-300D a doma nasazené PX2-300D.

Jak aktualizovat

Už v úvodu jsem zmínil, že upgrade na LifeLine 4.1.102 nelze provést plně automatickou cestou (tedy „jedním kliknutím“), zřejmě právě proto, že se jedná o významný update. Postup je však přesto poměrně jednoduchý:

  1. Na webu podpory pro NAS Lenovo stáhnete aktualizační balíček pro vaše konkrétní zařízení.
  2. Po stažení jej nainstalujete v administračním rozhraní vaší NAS skrze funkci Software Updates – Add Software.
    software-updaters add-software add-software2
  3. Po instalaci zkontrolujte na stejné stránce, zda nejsou k dispozici aktualizace pro další aplikace LifeLine.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky