Lenovu unikly nové ThinkPady Yoga 12, 14 a 15

23. 9. 2014 | 0

Vypadá to, že Lenovo – ne snad překvapivě – pilně pracuje na nové generaci pracovního konvertibilního Ultrabooku ThinkPad Yoga. Nebude však jeden, ale hned několik – už nyní víme nejen o 12″, ale také o 14″ a něco málo o 15″ variantě díky popisům aktualizací na webu podpory Lenovo!

ThinkPad Yoga je de facto nástupcem tabletových 12″ ThinkPadů X (poslední z této řady je X230 Tablet, viz naše recenze) – toto zajímavé pracovní konvertibilní zařízení bylo představeno loni jako logický nástupce ohebné řady Yoga s unikátními panty otočnými o 360°,  která byla původně určena pro domácnosti v řadě IdeaPad a díky své popularitě se stala inspirací pro zařízení jiných výrobců, ale proniká i do dalších rodin a řad v rámci společnosti Lenovo.

ThinkPad Yoga, pracovní inkarnace těchto ohebných zařízení, na sebe sice nechala více než rok počkat, ale stálo to za to – konvertibilní pracovní Ultrabook s 12″ úhlopříčkou, IPS panelem, digitizérem s perem, kovovou konstrukcí, mnoha inteligentními vylepšeními, dokováním OneLink a skvělým nápadem v podobě Lift’n’Lock klávesnice, která se v režimu tabletu sama fyzicky zablokuje, se nám i v testu skutečně líbil. Nyní, po roce, přišel čas na aktualizaci s novými procesory, který se začíná rýsovat…

TPYoga14

lenovo_thinkpad_yoga_12_14_15_leak

Na webu podpory Lenovo se objevily nové aktualizace ovladačů a software pro notebooky ThinkPad, které přidávají podporu pro ThinkPady Yoga 12, 14 a 15 (velmi rychle samozřejmě z popisků zmizely), čili očividně novou generaci ThinkPadu Yoga nejen ve 12″, ale také 14″ a 15″ provedení. 14″ verze má dokonce na webu podpory už i svou vlastní kartu, ze které známe vzhled i některé parametry zařízení. O 15″ ani 12″ variantě toho zatím mnoho nevíme, snad kromě toho, že existují (budou existovat), ale dá se předpokládat, že minimálně 15″ varianta bude té 14″ velmi podobná.

yoga14front yoga14bottom

yoga14rightyoga14left

Z obrázků 14″ verze, které máme k dispozici, se dá odvodit hned několik pozitivních, neutrálních, ale bohužel i negativních změn (z pohledu původního ThinkPadu Yoga). V oblasti designu bude zařízení více podobné ThinkPadům S, z nich ostatně vycházel i původní ThinkPad Yoga, takže se v tomto ohledu jedná spíše o malý, kosmetický pokrok. Pod displejem nově již nebude fyzické tlačítko Windows, nahradí jej dotykové jako u Yogy 2 Pro. Na tuto změnu mám spíše pozitivní než negativní názor – displej bude celistvější, v jedné ploše, bez zbytečných předělů. Co však ohledně displeje překvapí, je absence ovládání perem – Lenovo se zmiňuje pouze o „multitouch“, tedy prstech, tomu by nasvědčoval i fakt, že v těle zařízení se nenachází prostor pro uložení pera. Osobně mi nepřijde pravděpodobné, že by tuto možnost Lenovo zcela odebralo, očekával bych příchod digitizérem vybaveného modelu nebo varianty – nabízí se 12″ verze.

tp_yoga_14

Lenovo se nezmiňuje ani o Lift’n’Lock klávesnici, tedy klávesnici, která se automaticky fyzicky zablokuje při přetočení zařízení do režimu tablet, čili neumím potvrdit, zda touto funkcí bude nová Yoga disponovat. Co naopak mnohé z vás potěší, je klávesnice s rozložením z 14″ ThinkPadů, tedy bez redukované horní řady – End i Insert jsou tedy samostatné. Notebook nabídne trojici USB konektorů (2x USB 3.0, 1x stále napájené USB 2.0), plnohodnotné HDMI (ovšem DisplayPort chybí; navíc se HDMI na notebooku deaktivuje, pokud připojíte displej do OneLink Docku), dokovací OneLink konektor a čtečku karet.

Co říkáte na nové ThinkPady Yoga? Napište do diskuse!

Zdroj: vlastní a Notebook Italia

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky