Kouzlo SSD 1. díl: základní pojmy

24. 5. 2014 | 0

Kouzlo SSD - seriál

Tento mini seriál vznikl pro ulehčení orientace a vysvětlení základních pojmů týkajících se SSD disků. V první části se podíváme na slovník a různé definice, v dalším díle se podíváme do historie a také na to, jak SSD fungují, poté si popíšeme, na co se zaměřit při výběru SSD disku.

 

Jednání první

 

zdroj: www.storagereview.com

 

Základní definice, rozdíl mezi SSD a Flash pamětí

SSD Solid State Drive – tedy volně přeloženo disk bez pohybujících se částic. Tyto disky tu jsou s námi už mnoho let, ale o tom až příště.

 

Flash Storage – jedná se o technologii, jak nastálo uložit data bez potřeby neustálého připojení k napětí (na rozdíl od RAM).

 

Jednouché shrnutí: SSD je pevný disk, ve kterém se nic nepohybuje. Flash je typ paměti. SSD dříve používaly paměti typu RAM, nyní používají Flash.

 

Slovníček

Benchmark – program nebo aplikace k určení výkonu hardware (SSD, CPU, VGA, atd.), umožňuje porovnávat daná zařízení.

 

Cache – je technologie pro zrychlení práce s často používanými daty. Nejčastěji se pro ni používají ty nejrychlejší komponenty.

 

DDR RAM Double Data Rate Random Access Memory – nejčastěji používaný typ pamětí v osobních počítačích, noteboocích a serverech. Nevýhodou těchto pamětí je ztráta dat při výpadku napájení.

 

ECC Error Correction Code – kontrola správnosti uložených dat, využívá se v serverech a pracovních stanicích.

 

Gb Gigabit – Gb je 1 miliarda bitů.

 

GB Gigabyte – GB je 1 miliarda bytů. Byte = 8 bitů.

 

 

Jeden obrázek za tisíc slov
Zdroj: www.9gag.com      

 

IOPS Input Output Operations per second – zjednodušeně počet operací (čtení/zápis) za sekundu. Více si vysvětlíme příště.

 

NAND Flash technologie – termín NAND vznikl z logické metody "Not AND" a jedná se o typ paměti, která drží pouze informaci jednoho bitu.

 

NCQ Native Command Quening – technika pro zlepšení výkonu úložiště za pomoci vnitřní optimalizace, kde se data dříve zapíší a budou se dříve číst.

 

Random Read/Write – metoda benchmarku, kdy se náhodně zapisují/čtou data, např.: kopírování malých souborů.

 

Sequential Read/Write – viz předchozí, v tomto případě se ale zapisuje velký objem dat – typicky kopírování filmů, ISO souborů, atd.

 

SMARTSelf-Monitoring Analysis and Reporting Technology – systém průběžného hodnocení stavu úložných zařízení jak SSD, tak HDD. Je k tomu potřeba speciální software; většina velkých výrobců jej ke svým zařízením dodává. Při užití univerzálního software může dojít ke špatné interpretaci dat.

 

SLC Single-Level Cell – jedno-úrovňová buňka, základní "stavební kámen" SSD disků, dokáže "udržet" 1 bit.

 

MLC Multi-Level Cell – více-úrovňová, většinou 2úrovňová buňka, udrží 2 bity.

 

HET-MLC High Endurance Technology Multi-Level Cell – stejné jako předchozí, pouze se zvýšenou výdrží. Typicky SSD disky Intel.

 

TLC Tripple Level Cell – tříúrovňová buňka, udrží 3 bity.

 

Vysvětlíme si to opět obrázkem
Zdroj: http://technewspedia.com

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky