Co je to Cloud? Patří mu budoucnost dat?

23. 5. 2014 | 0

Personal-Cloud-logo-710x510_s-25255B3-25255D

V minulém dílu seriálu o NAS serverech jsme se podrobně probrali základními technologiemi NASů, a jak těchto technologií můžeme efektivně využít. V dnešním dílu seriálu se podíváme obecně na technologii Cloudu a také na to, proč jí patří budoucnost našich dat. Tedy směle do toho!   „Cloud“ je jedním z mnoha módních technologických pojmů, který používá stále větší množství lidí, nicméně jej nedokáží přesně definovat. Co je Cloud? Kde se s ním můžeme setkat? Jaký to může mít pro nás prospěch?   Pokud používáte jakýkoli druh sociálních médií nebo online datový disk, tak již Cloud používáte, jen jste si to neuvědomili.

clip_image002_thumb

Cloudem nemyslíme jen mráčky na obloze, nýbrž i místa, kam lze uložit naše data

 

Všude samý Cloud… Co to ale je?

První věc, kterou byste měli pochopit o Cloudu, je, že se nejedná o fyzickou věc. Cloud je síť serverů, z nichž každý má jinou funkci. Některé servery používají výpočetní výkon pro běh aplikací, jiné „poskytují služby.“   Další servery v síti jsou zodpovědné za ukládání dat.   Například, když pořídíte obrázek na vašem smartphonu, uloží se do interní paměti telefonu. Nicméně když budete nahrávat fotografie na Instagram či na domácí NAS server, budete je tím nahrávat do Cloudu.

clip_image002-25255B4-25255D_thumb

Velká data potřebují i pořádná prostranství – na obrázku lze vidět jedno z mnoha data center, kde se data „skladují“

Takže si pamatujte: „Cloud“ je síť serverů. Některé servery poskytují online služby a jiné nám umožní ukládat a přistupovat k datům, jako je Instagram či právě naše osobní Cloudy v NAS serverech.

Jaké plynou výhody z využívání služeb Cloudu v NAS serverech?

Výhody z používání Cloudu jako takového plynou pro všechny uživatele – ať již pro domácnosti či firmy. Díky Cloudům máme možnost přistupovat k datům odkudkoli po internetu. Jste mimo domov? Není to žádným problémem – připojit se ke Cloudu je velice jednoduché, stačí znát naše přihlašovací údaje.

Na Cloud můžete uložit opravdu cokoliv, nezůstává zde pouze např. u filmů či dokumentů. Vrátili jste se z dovolené? Takové situace jsou provázeny velkou spoustou fotografií, videí a zážitků. Ukládat fotografie do počítače či na flash paměti (ještě hůře je vypalovat na DVD apod.) je v dnešní době opravdu ten nejhorší možný nápad. A jaká lepší varianta se tedy nabídne jako první? Opět Cloud. Všechno se na něj dá vložit a každý člen rodiny se po připojení k účtu může koukat, co že jste to tam vlastně vložili. Raději ani nezmiňuji to, že pokud se vám něco stane s flash pamětí, tak z ní data většinou už nedostanete a máte vymalováno. To samé platí o poškrábaných DVD a tak by se dalo pokračovat dále.

Jaké jsou výhody osobního Cloudu v NAS serveru nad webovými úložišti (DropBox, Mega,…)?

 

  • Hlavním důvodem pro to mít svůj osobní Cloud skrze domácí NAS server spočívá v tom, že nad ním máte 100% kontrolu. Je tzv. „náš“. Běh tohoto typu Cloudu závisí opravdu jen na nás, my se staráme o jeho správu, stejně jako se staráme o správu našeho NAS serveru.
  • V minulosti byly již několikrát avizovány problémy se sledováním citlivých údajů americkou bezpečnostní agenturou NSA. I když se NSA vytrvale těmto nařčením brání, jistý si člověk být nikdy nemůže. Pokud ukládáte data na webová úložiště, tak nikdy nebudete mít takový pocit bezpečí pro svá data, který vám může poskytnout právě onen domácí NAS (hlavně díky možnému šifrování, nad kterým máte kontrolu opět vy, což vám webové úložiště nikdy nenabídne).
  • Data uložená na webových úložištích jsou plně pod správou amerických (převážně) poskytovatelů těchto služeb, jako jsou Google, DropBox, Kim Dotcom a jiní. Máte opravdu odvahu svá data svěřovat právě těmto „lidem“?
  • Navíc, webový Cloud nám neposkytuje možnost takového sdílení obsahu, jako nabízejí NASy zapojené do sítě, jak jsme si vysvětlovali již dříve. Nabízejí sice jednoduchá uživatelská rozhraní, to dnes ale NASy také, čili v tomto nevidím výhodu pro webová úložiště. Je pravda, že jejich využívání je plně zdarma (pokud netoužíte po speciálních prémiových účtech), ovšem provoz Cloudů vytvořených skrze NAS servery je zdarma také, ale takové Cloudy mají výrazně větší velikost (lepší poskytovatel webového Cloudu vám nabídne max. desítky GB prostoru, pak si zkrátka musíte připlatit běžně stokoruny měsíčně, ale u NASů můžete jít až do TB a TB dat – jde jen o to, jak velký disk či disky v NASu máte). U osobního Cloudu v NASu se vám nestane, že by vaše data byla zneužita další stranou.

NAS servery ale nejsou záležitostí jen domácností, nýbrž i velkých korporací. Je to zkrátka možnost, jak ušetřit velké peníze a přitom si ještě polepšit.   To je důvod, proč je Cloud taková velká záležitost; neumožňuje pouze uploadovat skvěle vypadající #foodporn (i když i to je důležité), ale také pomáhá ušetřit tisíce ročně.

 clip_image002-25255B6-25255D_thumb clip_image002-25255B8-25255D_thumb

Správa rodinných, ale i firemních dat je s NASy a technologiemi Cloudu jednoduchá a efektivní

 

Jak velké jsou Cloudy?

Nikdo přesně neví, jak jsou všechny Cloudy velké, nicméně jeden Cloud může pojmout až 1 Exabyte dat.

Dokážete si představit prostor o velikosti 1 Exabyte?   Paměť o velikosti 1 Exabyte dokáže pojmout asi přibližně stejné množství dat jako 4,2 milionu běžných pevných disků, které najdete například v noteboocích Lenovo. To je ale opravdu velké množství!   Samozřejmě při reálném používání nebudeme nikdy (alespoň ne v nejbližší době v domácnostech) využívat velikosti v řádech Exabajtů, ale spíše Terabajtů, což je přesto kapacita, která se vyrovná, ale spíše několikanásobně předčí kapacitu běžného počítače.

Jak je to ale se zabezpečením Cloudu? Dá se těmto službám věřit?

Pro každou domácnost či společnost je vstup do Cloudu, tedy využívání služeb poskytovaných externími subjekty prostřednictvím internetu, významným rozhodnutím, které spolu nese změny procesů, způsobu práce, a v neposlední řadě také změnu pohledu na bezpečnost. V prostředí Cloudu totiž již neexistují klasické hranice mezi tím, co je uvnitř, a tím, co je vně.   Proč jsou cizí Cloudy (rozumějme webová úložiště) tak rizikové? Má to hned několik důvodů… Cizí Cloudy nejsou spravovány námi (my pouze nahráváme nebo stahujeme data), nýbrž hlavně externími stranami. Takže se vám o data stará někdo, na jehož discích, někde, je máte uložena… Nezní to moc dobře, že? Navíc, abyste mohli do webového Cloudu něco vložit, tak si musí onen poskytovatel nejdříve projít, zda splňujete jeho podmínky, čili může (a taky to dělá) do vašich dat nahlížet a ejhle – už nejsou tak docela soukromá! Nejhorším případem může být (a i několikrát bylo), že jste bez předchozího varování o všechna svá data přišli (to se v praxi může docela běžně stát), samozřejmě nikdo vás nijak za ztrátu dat neodškodní.   Abychom to shrnuli – webová úložiště, poskytovaná mnohými firmami, jsou až moc nedůvěryhodná!   Jak je to s osobním Cloudem (skrze NAS server)? Přesně naopak! Svůj vlastní Cloud máme pod palcem jen a skutečně my. Nikdo se nám v něm “nehrabe” a nemusíme splňovat nesmyslné podmínky, čili se nemusíte bát, že vám nějaká data váš Cloud „nevezme“. Náš Cloud bude mít přesně takové zabezpečení, jaké my uvážíme za vhodné.

Bezpečnost na prvním místě – důležité je však rizikům předcházet!

Při zabezpečení Cloudu by se mělo vycházet z několika málo pravidel – je vždy potřeba ověřovat uživatele, aby nám tam nekoukal někdo, kdo k tomu nemá oprávnění, aby se tedy zkrátka nestalo, že se nám k citlivým údajům dostane nějaký narušitel. Z toho plyne, že bychom měli řídit přístup k jednotlivým souborům – každý uživatel může mít specifické pravomoci, se kterými pak může nakládat (čtení, zápis do určitých složek apod.). A to nejdůležitější na závěr – je potřeba mít zabezpečenou síť! Problémy se zabezpečením sítě jsou bohužel v dnešní době celkem dost časté a je proto velice důležité těmto chybám předcházet.

clip_image002-25255B10-25255D_thumb

Jaký Cloud Vám může Lenovo ve svých NASech vlastně nabídnout?

LenovoEMC Personal Cloud

LenovoEMC Personal (osobní) Cloud umožní vzdálený přístup k datům, ať jste kdekoliv, s plným zabezpečením. Jedná se o řešení pro domácnosti, nicméně je nádherně využitelné i pro firmy. Ovládá se přes web, chrání cenná data, obchodní informace, obecně veškerá uživatelská data, o která nechceme přijít, a to pouze za zlomek úsilí a nákladů na vlastní řešení. Na rozdíl od veřejných a soukromých Cloud aplikací (typicky Google Drive, DropBox a jiné) je LenovoEMC Personal Cloud zcela vlastní, takže se nemusíte bát poplatků. Zásadní tedy je, že obsah a dostupnost jsou pod vaší kontrolou.

Jak funguje?

Vytvoření vlastního osobního Cloudu trvá jen pár minut. Stačí následovat pokyny na obrazovce svého NAS Lenovo. Stránka s nastavením se vás zeptá na jméno, které chcete vašemu Cloudu přiřadit, a na heslo, které zde slouží k ochraně vašeho nastavení. Poté se bude NAS hlásit jako připojené zařízení k vašemu osobnímu Cloudu, což vám umožní naplno využít všech výhod cloudové sítě. LenovoEMC Personal Cloud jednoduše řečeno propojí vaši domácí NAS Lenovo s internetem.   Se dvěma nebo více zařízeními připojenými na vašem osobním Cloudu můžete automaticky replikovat data z jednoho místa na druhé, aniž by došlo k měsíčním poplatkům, jako u jiných poskytovatelů nabízejících Cloudové úložiště. Vše, co je třeba nastavit, je Kopírovací úloha, která replikuje všechna data, nebo jen vybrané soubory a složky, z jedné jednotky do druhé. Po vytvoření Cloudu je snadné udržet úplnou kontrolu nad bezpečností, a to výběrem dalších uživatelů, kteří mohou mít oprávnění ke sdílení a spolupráci v Cloudu nebo kteří se mohou připojit s vlastními zdroji dat, například jinými síťovými úložnými zařízeními, PC nebo Mac počítači apod., přičemž víte, že vaše cenná data jsou vždy chráněna.

TOTO BUDE PRO DNEŠEK KONEC, PŘÍŠTĚ SE PODÍVÁME NA JEDNOTLIVÉ TYPY NASŮ, KTERÉ SPOLEČNOST LENOVO ČR NABÍZÍ JAK FIRMÁM, TAK I DOMÁCNOSTEM!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky